Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Επικίνδυνα παραθυράκια έχει το ευρωπαϊκό Net Neutrality

Τους πρώτους νόμους περί Net Neutrality υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνο που η νέα ρύθμιση αφήνει περιθώριο για τον περιορισμό της ταχύτητας ανά είδος traffic καθώς και για την αναβάθμιση των ταχυτήτων για όσους τη ζητούν επί πληρωμή.

Επικίνδυνα παράθυρα έχει το ευρωπαϊκό Net Neutrality.

Οι διαπραγματεύσεις περί Net Neutrality είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα αποτελέσματά τους ετέθησαν σε ψηφοφορία χθες το απόγευμα στο Στρασβούργο. Όπως αναμενόταν, η ρύθμιση Telecoms Single Market (TSM) έτυχε της στήριξης από την πλειοψηφία και συνεπώς οι σχετικοί κανόνες θα πάρουν τη μορφή νόμου, ο οποίος θα αντικαταστήσει υπάρχουσες νομοθεσίες στα κράτη-μέλη.

Προς μεγάλη απογοήτευση ειδικών και ακτιβιστών, ωστόσο, απέτυχαν να περάσουν τέσσερις κρίσιμες τροπολογίες που δεν θα άφηναν περιθώρια για την υποβάθμιση της έννοιας του Net Neutrality.

Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκοί κανόνες του Net Neutrality είναι σχετικά αδύναμοι κι επιτρέπουν τα bandwidth prioritization και throttling. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ένας ISP έχει το ελεύθερο να δεσμεύει bandwidth για παρόχους περιεχομένου οι οποίοι πληρώνουν για περισσότερο bandwidth, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και το δικαίωμα μείωσης του bandwidth για δικτυακή κίνηση που αφορά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα, όπως, π.χ., BitTorrent και OpenVPN.

Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές για χώρες όπως η Ολλανδία και η Σλοβενία, στις οποίες ήδη εφαρμόζονται ισχυρές νομοθεσίες Net Neutrality αλλά τώρα πρέπει να αντικατασταθούν με τη νέα, ασθενέστερη εκδοχή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέφυγε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, σχολιάζει ο Joe McNamee, γενικός διευθυντής της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης European Digital Rights. Ιδιαίτερα απογοητευμένη είναι και η ευρωβουλευτής Julia Reda του Κόμματος Πειρατών, κι ελπίζει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα θέσουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους έναντι των ευθυνών τους.

Τις περασμένες εβδομάδες αρκετές ομάδες ακτιβιστών και ειδικών περί ψηφιακών δικαιωμάτων υποστήριξαν την εκστρατεία SaveTheInternet, μέσω της οποίας οι ευρωπαίοι πολίτες κλήθηκαν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να ψηφίσουν υπέρ των τροπολογιών που θα διασφάλιζαν την ουσία του Net Neutrality. Αν και η εκστρατεία έτυχε ευρείας υποστήριξης, δεν ήταν αρκετή ώστε να περάσουν οι κρίσιμες τροπολογίες.

Πηγή: TorrentFreak

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων