Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Έξοδος στη μεγάλη οθόνη [μέρος 1]

Μη νομίζετε ότι αναφερόμαστε στον κινηματογράφο — δεν έχουμε ψωνιστεί τόσο πολύ ακόμα. Απλά, στο βαθμό που ασχολούμαστε με ταπεινά LED matrix και με μικροσκοπικές οθόνες LCD, η οθόνη της τηλεόρασης φαντάζει γιγαντιαία. Πώς θα σας φαινόταν αν το επόμενο project σας απεικόνιζε δεδομένα στην τηλεόραση; Κι όταν μιλάμε για τηλεοράσεις δεν εννοούμε εκείνες τις παλιές, που θυμίζουν μικρές ντουλάπες. Η κατασκευή που έχουμε κατά νου θα παράγει σήμα VGA και θα συνδέεται σε κάθε σύγχρονη οθόνη, όπως και σε πολλούς βιντεοπροβολείς (και ίσως έτσι να φτάσουμε και στην πραγματικά μεγάλη οθόνη ;))

deltaHacker 026 (τεύχος Νοεμβρίου 2013) | Έξοδος στη μεγάλη οθόνη [μέρος 1]

Όσοι ασχολούνται αρκετό καιρό με το Arduino έχουν ακούσει και για τη βιβλιοθήκη tv-out. Εξάλλου, ο συνάδελφος και φίλος @GiannouG φρόντισε να παρουσιάσει ένα μέρος των δυνατοτήτων της από πολύ νωρίς — μιλάμε για τα τεύχη 002 και 003 του περιοδικού! Η εν λόγω βιβλιοθήκη προσφέρει πολλές ευκολίες: Διαθέτει συναρτήσεις για τη σχεδίαση βασικών σχημάτων, την εμφάνιση αποθηκευμένων bitmaps και την προβολή κειμένου. Εν ολίγοις, αν σκοπεύουμε να συνδέσουμε το Arduino σε κάποια παλιά τηλεόραση, η βιβλιοθήκη tv-out αποτελεί την ιδανική λύση. Μήπως αυτό σημαίνει ότι o στόχος μας έχει επιτευχθεί ήδη και το υπόλοιπο άρθρο είναι περιττό; (Σ.τ.Α. Λέτε να είναι πράγματι περιττό; :P)

Αν και η βιβλιοθήκη tv-out είναι πραγματικά αξιόλογη, θέτει μερικούς ενοχλητικούς περιορισμούς. Καταρχάς, το σήμα που συνθέτει είναι τύπου Composite (PAL ή NTSC). Αντίστοιχη είσοδο δεν θα βρούμε σε κανένα monitor υπολογιστή, ενώ στις σύγχρονες τηλεοράσεις παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα με το σήμα που παράγει η βιβλιοθήκη. Έτσι, το σήμα της βιβλιοθήκης tv-out προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για τις παλιές, χοντροκομμένες τηλεοράσεις. Επιπρόσθετα, η εικόνα που παράγεται είναι μονόχρωμη (λευκό και μαύρο, χωρίς τις ενδιάμεσες διαβαθμίσεις) κι έχει μέγιστη ανάλυση που φτάνει μόλις τα 128×96 pixels.

Ε, λοιπόν, αν είναι να βγούμε στο γυαλί, θα το κάνουμε πολύ πιο εντυπωσιακά! Για το σκοπό αυτό θα ασχοληθούμε με το σήμα VGA, θα εξετάσουμε τη δομή του και θα δούμε πώς μπορούμε να το συνθέσουμε με τη βοήθεια ενός μικροελεγκτή. Το εν λόγω σήμα θα είναι κι αυτό αναλογικό, αλλά υποστηρίζεται από όλες σχεδόν τις οθόνες υπολογιστή και τις σύγχρονες τηλεοράσεις. Η παρουσίασή μας θα χωριστεί σε δύο μέρη: Στο πρώτο θα αποκτήσουμε την απαραίτητη εξοικείωση με το σήμα VGA και η κατασκευή που θα παρουσιάσουμε θα προβάλλει μόνο κείμενο. Συγκεκριμένα, θα έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει 24 γραμμές μονόχρωμου κειμένου, με 32 χαρακτήρες ανά γραμμή. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουμε μια πιο εξελιγμένη εκδοχή της κατασκευής, η οποία θα μπορεί να προβάλλει εικόνα και κείμενο με 256 χρώματα. Σημειώστε ότι και στις δύο κατασκευές η ανάλυση της εικόνας θα φτάνει στα 256×240 pixels! Για να πετύχουμε μεγαλύτερη ανάλυση θα χρειαστούμε λίγη περισσότερη ισχύ από εκείνη που παρέχει το Arduino. Μην τρέχει το μυαλό σας σε κανένα εξωτικό τσιπάκι. Θα χρησιμοποιήσουμε τον (φτηνό) μικροελεγκτή AVR, στον οποίο στηρίζεται και το Arduino. Μόνο που εμείς θα τον τοποθετήσουμε σ’ ένα απλούστερο κύκλωμα και θα τον λειτουργούμε στα 20MHz. Ευτυχώς δηλαδή που στο προηγούμενο τεύχος, το 025, μάθαμε τα πάντα για τον προγραμματισμό και το χειρισμό των AVR, έξω από το περιβάλλον του Arduino.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 026 (τεύχος Νοεμβρίου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων