Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Έξοδος στη μεγάλη οθόνη [μέρος 2]

Στο πρώτο άρθρο της νέας μας σειράς καταφέραμε να προβάλουμε κείμενο σε μία οθόνη, συνθέτοντας σήμα VGA. Μπορεί το περιεχόμενο να ήταν σχεδόν ανιαρό, αλλά το επίτευγμα ήταν σίγουρα σπουδαίο. Αυτή τη φορά θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα: Θα κατασκευάσουμε ένα βελτιωμένο κύκλωμα, το οποίο θα μπορεί να προβάλει χρώματα και γραφικά.

deltaHacker 028 (τεύχος Ιανουαρίου 2014) | Έξοδος στη μεγάλη οθόνη [μέρος 2]

Στο τεύχος 026 του deltaHacker κατασκευάσαμε ένα απλό κύκλωμα, γύρω από τον μικροελεγκτή atMega88. Το πρόγραμμα που γράψαμε, όμως, ήταν μακράν το πιο σύνθετο απ’ όσα έχουμε εξετάσει ως τώρα. Ο “εγκέφαλος” του κυκλώματος μπορούσε να θυμάται 24 γραμμές κειμένου, με 32 χαρακτήρες ανά γραμμή, αλλά αυτό ήταν το εύκολο. Η εξαιρετικά απαιτητική εργασία που εκτελούσε το πρόγραμμα ήταν η παραγωγή ενός σήματος VGA, για την εμφάνιση του κειμένου σε κάποια οθόνη.

Η επιλογή του σήματος VGA δεν έγινε τυχαία. Το συγκεκριμένο σήμα είναι αρκετά παλιό και πολύ διαδεδομένο. Υποστηρίζεται από όλες τις τηλεοράσεις, σχεδόν όλες τις οθόνες υπολογιστή, καθώς και τους περισσότερους προβολείς βίντεο. Επιπρόσθετα, με αυτό το σήμα θα πετυχαίναμε μεγαλύτερη ανάλυση από αυτήν που προσφέρουν οι βιβλιοθήκες του Arduino, οι οποίες παράγουν σήμα Composite. Όπως πάντα, αυτά τα δύο πλεονεκτήματα συνοδεύονταν από αρκετές αναποδιές. Οι απαιτήσεις του σήματος VGA –ακόμα και στην απλούστερη εκδοχή του– ξεπερνούν τις προδιαγραφές των μικροελεγκτών AVR. Ήταν φανερό, λοιπόν, ότι θα έπρεπε να καταφύγουμε σε διάφορα τερτίπια και να γράψουμε κώδικα που θα ξεζουμίζει μέχρι και τον τελευταίο κύκλο ρολογιού (clock cycle) του μικροελεγκτή. Ο τελευταίος περιορισμός συνεπάγεται ότι το πρόγραμμα θα έπρεπε να γραφτεί σε Assembly. Τελικά, μετά από μερικούς συμβιβασμούς και λίγο αριθμητικό μαγείρεμα , καταφέραμε να συνθέσουμε ένα σήμα που ξεγελά την εκάστοτε οθόνη και την πείθει ότι πρόκειται για το λεγόμενο VGA Industry Standard (640×480@60Hz). Στην πραγματικότητα, όμως, το περιεχόμενο του σήματός μας είχε ανάλυση 256×240 και ήταν μονόχρωμο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 028 (τεύχος Ιανουαρίου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Σημείωση για τους νέους φίλους: Δεν έχετε πάρει ακόμα συνδρομή στο περιοδικό; Δείτε αυτές τις προσφορές, μάλλον θα σας ενδιαφέρουν :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων