Το προφίλ μας στο Google Plus
15

FreeBSD 9.1-RELEASE XFCE VirtualBox image

Το FreeBSD 9.1-RELEASE είναι εδώ! Αν και τη στιγμή που γράφεται το παρόν δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η κυκλοφορία του, όλοι εμείς, οι φανατικοί του φίλοι, έχουμε ήδη κατεβάσει το ISO image από ένα κοντινό mirror και το έχουμε εγκαταστήσει στα μηχανήματά μας. Κάποιοι από εμάς πήγαμε λίγο παραπέρα ετοιμάζοντας ένα δωράκι, το οποίο, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, θα αρέσει σε αρκετούς από εσάς :)

Επειδή ξέρουμε ότι κι εσείς είστε πιστός φίλος του FreeBSD αλλά έκτακτες κι εξαιρετικά σοβαρές υποχρεώσεις δεν σας επέτρεψαν να το κατεβάσετε ακόμα, ιδού ένα εγχώριο mirror για να μην παιδεύεστε:

ftp://ftp.otenet.gr/pub/FreeBSD/releases/ISO-IMAGES/9.1

Αν πάντως θέλετε δείξτε λίγη υπομονή και μην κατεβάσετε κάτι — όχι ακόμη, δηλαδή.

Στα νέα χαρακτηριστικά του 9.1-RELEASE συγκαταλέγονται το καταπληκτικό package management system, γνωστό ως pkgng, καθώς και το εργαλείο με το οποίο μπορούμε να φτιάχνουμε τα δικά μας πακέτα, το poudriere. Μπορείτε, από αυτό το υπέροχο άρθρο, να μάθετε αρκετές πληροφορίες και για τα δύο.

Επειδή όμως φανταζόμαστε ότι αρκετοί από εσάς δεν έχουν τη διάθεση (ή τη δυνατότητα) να φτιάχνουν δικά τους πακέτα και να μεταγλωττίζουν τέρατα όπως το LibreOffice, μέρες που είναι σκεφτήκαμε να σας δώσουμε ένα VirtualBox image, στημένο και έτοιμο με XFCE desktop, καθώς και μια σειρά από χρήσιμα προγράμματα για να ξεκινήσετε την εξερεύνησή σας.

Μπορείτε να κατεβάσετε το VirtualBox image από εδώ:

http://www.freebsdworld.gr/files/FreeBSD-9.1-deltahacker.zip

Το ZIP που θα πάρετε περιέχει τόσο τον έτοιμο δίσκο (vdi), όσο και τα αρχεία ρυθμίσεων. Με αυτά μπορείτε να προσθέσετε απευθείας το Virtual Machine (VM) στο δικό σας VirtualBox, από το μενού Machine –> Add. Το δικό μας VM έχει δημιουργηθεί με 256MB RAM (μπορείτε φυσικά να την αυξήσετε) και δίσκο μεγέθους 8GB.

Στο σύστημα υπάρχουν δύο χρήστες, ο root και ο user, με κοινό κωδικό πρόσβασης το υπερ-ασφαλές 1234. Θα είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλάξετε, μόλις αρχίσετε την εξερεύνησή σας.

Πρώτη εκκίνηση
Την πρώτη φορά που θα ξεκινήσετε το εικονικό μηχάνημα και θα φορτώσει το FreeBSD, θα δημιουργηθούν και τα κλειδιά του SSH που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του δαίμονα sshd. Θα δείτε λοιπόν μερικές περίεργες εικόνες ASCII art να εμφανίζονται στην οθόνη, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι θα παρουσιάζονται μόνο κατά το πρώτο boot.

Ξεκινώντας, θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει login στο περιβάλλον γραφικών — όχι αυτή τη φορά. Μπορείτε προφανώς να εγκαταστήσετε το slim (που έχουμε βάλει και σε προηγούμενα images). Σας αφήσαμε όμως στην κονσόλα για να αποφασίσετε επιτέλους να ασχοληθείτε και λίγο σοβαρά με το λειτουργικό, αντί να κάνετε όλη μέρα κλικ σε εικονίδια :P

Μόλις ξεκινήσει το ωραίο σας FreeBSD, κάντε login ως user:

login: user
Password: 1234 (δεν εμφανίζεται)

Αλλάξτε τον κωδικό:

[12:53:25][user@deltabsd:~]$ passwd
Changing old password for user
Old password:
New password:
Retype New Password:

Μπορείτε έπειτα να σηκώσετε το περιβάλλον γραφικών, με την εντολή

[12:54:00][user@deltabsd:~]$ startx

Δεν θα μείνουμε όμως εδώ. Για τη συνέχεια λέμε να σας πούμε μια σειρά από χρήσιμα πράγματα, για το πώς έγινε η εγκατάσταση και πώς δημιουργήθηκε αυτό το image.

Λιτό, απέριττο κι όμορφο περιβάλλον γραφικών για το lean, mean, FreeBSD-machine!

Η βασική εγκατάσταση
Αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη χρήση του bsdinstall, αλλά με βάση τις πληροφορίες αυτού του άρθρου. Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι τα μεγέθη των partitions, όπως επίσης και το ότι δεν δημιουργήσαμε χωριστό home partition αλλά για λόγους οικονομίας χώρου το ενσωματώσαμε στο root partition.

Με το τέλος της βασικής εγκατάστασης και την πρώτη εκκίνηση, επεξεργαστήκαμε το αρχείο /etc/rc.conf. Όπως γνωρίζετε, αυτό περιλαμβάνει τις βασικότερες ρυθμίσεις ενός συστήματος FreeBSD: την εμφάνιση της κονσόλας, ρυθμίσεις δικτύου και τους δαίμονες που ξεκινάνε κατά την εκκίνηση. Στην πραγματικότητα, βέβαια, απλά αντιγράψαμε το εν λόγω αρχείο από ένα άλλο μας μηχάνημα — και φυσικά το αλλάξαμε κατάλληλα. Από τότε που βγήκε το copy-paste πέθαναν οι προγραμματιστές, λένε. Και οι sysadmins, να σημειώσουμε εμείς.

Ένα πράγμα που λείπει από το σύστημά μας είναι η ρύθμιση της ζώνης ώρας. Αυτό γίνεται με την αντιγραφή του κατάλληλου αρχείου ζώνης, στη θέση /etc/localtime:

# cp /usr/share/zoneinfo/Europe/Athens /etc/localtime

Κάναμε μερικές γρήγορες ρυθμίσεις στο /boot/loader.conf, ώστε να βάλουμε τον αγαπημένο μας beastie στην οθόνη φορτώματος αλλά και προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες του VirtualBox.

Ομορφότερο boot manager δύσκολα θα συναντήσετε!

Αντιγράψαμε και τροποποιήσαμε ελαφρά τα αρχεία ρυθμίσεων του κελύφους για τον χρήστη user, δηλαδή πήγαμε τα .profile και .bashrc στον κατάλογο /home/user. Βέβαια, αυτά δεν έχουν καμιά επίδραση μέχρι να εγκαταστήσουμε εφαρμογές.

Εγκατάσταση εφαρμογών
Εκτελέσαμε την εντολή pkg, η οποία αναβάθμισε τον εαυτό της από το αποθετήριο pkgng του FreeBSD. Τη δεδομένη στιγμή το εν λόγω αποθετήριο δεν περιέχει άλλα πακέτα. Έτσι, για να εγκαταστήσουμε το πλήρες περιβάλλον γραφικών χρησιμοποιήσαμε το poudriere και πακέτα που φτιάξαμε εμείς.

Για να γίνει αυτό, αλλάξαμε τη γραμμή PACKAGESITE που υπάρχει στο /usr/local/etc/pkg.conf, ώστε να δείχνει σε ένα δικό μας repository. Είχε προηγηθεί ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μεταγλωττίσεων — θα το καταλάβατε από την ξαφνική καλοκαιρία και ζέστη στην περιοχή σας.

Εγκαταστήσαμε βασικά πακέτα, πάντα με τον πολύ απλό τρόπο:

# pkg install zip unzip rar unrar sudo screen bash
.....
# pkg install xorg xfce libreoffice bluefish
.....

Με το τέλος των εγκαταστάσεων ήρθε η ώρα των τελικών ρυθμίσεων.

Ρυθμίσεις Xorg
Είχαμε ήδη προσθέσει τις δύο απαραίτητες ρυθμίσεις για το Xorg, στο /etc/rc.conf:

hald_enable="YES"
dbus_enable="YES;"

Μετά από μια απλή επανεκκίνηση, εκτελέσαμε

# X -configure

και μεταφέραμε το αρχείο ρυθμίσεων στην τελική του θέση:

# mv xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

Είχαμε φυσικά εγκαταστήσει και τον απαραίτητο VirtualBox VGA driver, μέσω του αντίστοιχου πακέτου. Το αρχείο αυτό δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή.

Ρυθμίσεις XFCE για τον χρήστη
Αλλάξαμε το κέλυφος του χρήστη, σε BASH. Κάναμε login ως user και εκτελέσαμε

$ chsh -s bash

Μετά logout και ξανά login και είμασταν έτοιμοι για τη ρύθμιση του XFCE. Xρειάστηκε να φτιάξουμε ένα αρχείο ~/.xinitrc, με το παρακάτω περιεχόμενο:

exec startxfce4

Η γλώσσα και οι λοιπές ρυθμίσεις είχαν ήδη ρυθμιστεί από την εκτέλεση του ~/.bashrc και μπορείτε να δείτε εκεί για λεπτομέρειες.

Το περιβάλλον γραφικών ξεκινά και εκτελείται μια χαρά — και μάλιστα στα Ελληνικά (τώρα, δεν ξέρω αν αυτό είναι πλεονέκτημα βέβαια). Το μόνο που χρειαζόταν ήταν, με κάποιο τρόπο, να γίνεται αλλαγή πληκτρολογίου από Ελληνικά σε Αγγλικά κι αντίστροφα. Για να επιτευχθεί αυτό, φτιάξαμε το παρακάτω script στον κατάλογο /home/user/bin

#! /bin/sh
setxkbmap "us,gr" -option "grp:alt_shift_toggle"

και το προσθέσαμε στο Ρυθμίσεις –> Συνεδρία και Εκκίνηση –> Αυτόματη εκκίνηση εφαρμογής του XFCE. Σημειώστε ότι αυτός είναι ένας μόνο τρόπος για να πετύχουμε εναλλαγή πληκτρολογίου. Yπάρχουν και άλλοι, π.χ., μέσω HAL, αλλά αυτοί αποτελούν ολόκληρο άρθρο.

Αυτό ήταν! Το σύστημα μας είναι έτοιμο. Ή περίπου έτοιμο. Γιατί πάντα μένουν μερικές μικρορυθμίσεις.

Τελικές πινελιές
Χρησιμοποιήσαμε το figlet (το οποίο επίσης εγκαταστήσαμε) προκειμένου να φτιάξουμε ASCII art για τα login και /etc/motd:

# figlet deltaBSD > /etc/issue
# figlet deltaBSD >> /etc/motd

Ανοίξαμε το /etc/motd με τον editor μας (το vim, φυσικά) και σβήσαμε το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του. Αρκετά μας ζάλισε.

Στο /etc/rc.conf, έχουμε βάλει την (εικονική) κάρτα δικτύου να παίρνει ρυθμίσεις αυτόματα από τον router μας:

ifconfig_em0="dhcp"

Αν χρειάζεται να δώσετε χειροκίνητες ρυθμίσεις, θα πρέπει να βάλετε γραμμές σαν τις παρακάτω:

# Η διεύθυνση του router σας
defaultrouter="192.168.0.1"
# Η διεύθυνση του μηχανήματος σας
ifconfig_em0="inet 192.168.0.10 netmask 255.255.255.0"

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φτιάξετε και το αρχείο /etc/resolv.conf, χειροκίνητα:

# Βάλτε τη διεύθυνση του router σας ή ένα γνωστό διακομιστή DNS του παροχέα σας
nameserver 192.168.0.1

Γράψαμε ένα ωραίο, ενημερωτικό και εκφοβιστικό μήνυμα στο /etc/issue.ssh. Ενεργοποιήσαμε τη γραμμή Banner στο /etc/ssh/sshd_config, ώστε να περιέχει το

Banner /etc/issue.ssh

Για να μπορεί ο απλός χρήστης να κάνει reboot/shutdown από το περιβάλλον γραφικών του XFCE, δημιουργήσαμε ένα αρχείο ονόματι shutdown.pkla, στον κατάλογο /usr/local/etc/polkit-1/localauthority/50-local.d. Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενό του από μόνοι σας. Και όχι, δεν μας κατέβηκε από το μυαλό. Το είδαμε στα μηνύματα εγκατάστασης του XFCE!

Σβήσαμε τέλος τα αρχεία /etc/ssh/ssh_host*, ώστε κατά την πρώτη εκκίνηση να δημιουργηθούν νέα κλειδιά για καθένα από τα VM σας. Συμπιέσαμε όλα αυτά τα αρχεία και τα ανεβάσαμε, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο τις διακοπές σας. Καλές γιορτές!

Υ.Γ. Για οποιεσδήποτε απορίες κι ερωτήσεις σχετικά με την εγκατάσταση, θα χαρούμε να διαβάσουμε τα σχόλια σας!

15 Responses to “FreeBSD 9.1-RELEASE XFCE VirtualBox image”

 1. h.n.y | 25/12/2012 at 15:28

  thx mate!!!!
  Δράττομαι της ευκαιριας να επαναφέρω το θέμα για ένα αφιέρωμα στα *BSD και ειδικά στο OpenBSD γιατί καλό είναι το focusing on performance and the x86 platform όσον αφορά to FreeBSD αλλά ως Δhacker πιστεύω portability, standardization, correctness but mainly proactive security and integrated cryptography είναι το must του περιοδικού :)

  Υ.Γ: Ξέρω ότι είναι στα σχεδιά σας αλλα είπα να troll-άρω λίγο lulz

  • subZraw | 25/12/2012 at 15:32

   Α, εγώ έχω ήδη το OpenBSD στην to-do list! (Μάλλον για έναν συνδυασμό άρθρου και deltaCast, το βλέπω.) Βέβαια το ότι ο @sonic2000gr δεν φαίνεται να αγαπά πολύ το OpenBSD με προβληματίζει κάπως — και πραγματικά κάποια στιγμή πρέπει να τον ρωτήσω το γιατί :S

   • sonic2000gr | 25/12/2012 at 17:32

    A, δεν είναι ότι δεν αγαπάω το OpenBSD (όλα τα BSD μου αρέσουν) απλώς, το FreeBSD είναι σαν τη ζηλιάρα γυναίκα. Δεν με αφήνει να δω άλλο BSD. Τι να κάνω τώρα :)

 2. Lefteris SomniusX | 25/12/2012 at 15:56

  ωω παιδιά πατέντα γουστάρω!!! παω να το τσιμπήσω να το βάλω σε vm να δω τι λέει! :D

 3. h.n.y | 25/12/2012 at 18:14

  2 φορές κατέβασα το zip αρχειο και οταν παω να το αποσυμπιέσω μου πεταει μηνυμα corrupt archive…..

  • subZraw | 25/12/2012 at 18:20

   Χμ, παράξενο. Εγώ πάλι το κατέβασα, το αποσυμπίεσα κι όλα πήγαν καλά :S

  • sonic2000gr | 25/12/2012 at 18:31

   Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά στο κατέβασμα. Πληροφοριακά το md5:

   4826610b740ce82d1f3c428823dd2974 FreeBSD-9.1-deltahacker.zip

 4. Lefteris SomniusX | 26/12/2012 at 12:33

  μια χαρά έπαιξε σε VirtualBox, αλλά μετατροπή σε ovf ή με το άλλο cli tool για import σε VMware, bootάρει αλλά δεν μου παίζει καλά!

  any chance we get this on an .iso ? ε;

 5. Lefteris SomniusX | 26/12/2012 at 12:35

  υπάρχει και ένα θέμα με dyndns και σκάει όλη την ώρα, τι είχες βάλει και ψάχνει για resolv ωρέ δημιουργέ!! χεχ

  • sonic2000gr | 26/12/2012 at 16:32

   Άλλαξε το όνομα του μηχανήματος στο hostname στο /etc/rc.conf και βάλε αν θες και το ίδιο όνομα δίπλα στο localhost (127.0.0.1) στο /etc/hosts.

 6. sapounas | 08/02/2014 at 13:02

  δεν γινεται extract και επισεις δεν ανοιγει με το VM το παρακατω αρχειο :/
  http://www.freebsdworld.gr/files/FreeBSD-9.1-deltahacker.zip

  • sonic2000gr | 08/02/2014 at 19:03

   Έλεγξε το md5 του αρχείου, πρέπει να βρεις:

   4826610b740ce82d1f3c428823dd2974 FreeBSD-9.1-deltahacker.zip

   ξανακατέβασε το γιατί μάλλον κάτι δεν πήγε καλά. Στο server είναι ΟΚ.

 7. theo4006 | 09/02/2014 at 13:35

  Πολύ καλό και πανάλαφρο … μπράβο σας …
  Θα προσπαθήσω να το στήσω εκ του μηδενός να δω αν θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα …

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων