Το προφίλ μας στο Google Plus
3

FreeBSD Cloning, the Right Way (TM)

Ζουν ανάμεσα μας. Όχι, δεν θα σας μιλήσουμε για ιστορίες συνωμοσίας και εξωγήινους. Για τους χρήστες Windows, λέμε. Κι όχι όλους, αλλά για μια συγκεκριμένη κατηγορία: τους Power Users! Ξέρετε, αυτούς που φτιάχνουν το PC τους μόνοι τους. Ποια είναι τα βασικά τους εργαλεία; Πού το πάμε μ’ αυτό το άρθρο; Είναι ο τίτλος του ενδεικτικός;

deltaHacker 020 (τεύχος Μαΐου 2013) | FreeBSD Cloning, the Right Way (TM)

Αλλά ας επιστρέψουμε στο πρώτο ερώρημα. Τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του Windows Power User;

 • Το CD/DVD εγκατάστασης
 • To partition/CD/εξωτερικό σκληρό με τα προγράμματα και τους drivers
 • To πρόγραμμα Ghost

Ας μείνουμε λίγο σ’ αυτό το τελευταίο. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι το γνωρίζετε και πιθανόν το έχετε χρησιμοποιήσει συχνά τις παλιές, κακές εποχές, πριν βάλετε FreeBSD. Κι ακόμη και σήμερα το βλέπετε και το ακούτε συχνά: Ο καλός σας φίλος, o Γιάννης (Σ.τ.Ε. The Proverbial Neighbor?!), έχει ένα μόνο ελάττωμα: Εξακολουθεί να πιστεύει στα λειτουργικά που βγαίνουν από το Redmond. Έρχεται στο σπίτι σας και σας διηγείται, μεσ’ στην περηφάνια, πόσο γρήγορα κατάφερε να ολοκληρώσει την επανεγκατάσταση των Windows όταν άλλαξε μητρική (γιατί η προηγούμενη κάηκε), καθώς η παλιά του εγκατάσταση δεν εκκινούσε πλέον. Ή πόσο γρήγορα επανέφερε τον υπολογιστή του χρησιμοποιώντας το Ghost, όταν πριν δυο βδομάδες τον χτύπησε εκείνος ο τελευταίος ιος που, εντελώς απρόσεκτα κι απερίσκεπτα, ο μικρός αδερφός του κατέβασε μαζί μ’ ένα άλλο πρόγραμμα.

Τώρα, τι ακριβώς δουλειά έχει ο μικρός αδερφός του Γιάννη να εκτελεί χρέη διαχειριστή σ’ ένα μηχάνημα Windows, αυτό το γνωρίζει μόνο ο Γιάννης. Μπορεί ο Γιάννης να υπερηφανεύεται για τα κατορθώματα του πριν μια βδομάδα, ένα μήνα ή ένα εξάμηνο. Εσείς τον παρακολουθείτε, κουνάτε συγκαταβατικά το κεφάλι και χαμογελάτε. Δεν θέλετε να τον εκνευρίσετε: Στα χρονικά διαστήματα που σας περιγράφει, εσείς δεν έχετε κάνει ούτε ένα reboot στο FreeBSD σας. Στα πλαίσια της καλής φιλίας σας, όμως, η εντολή uptime έχει απαγορευτεί στα τερματικά που έχετε διάσπαρτα στο σπίτι σας.

Τα παραπάνω βέβαια εγείρουν και κάποια ερωτήματα, όπως:

 • Καλά, δεν χαλάει ποτέ το FreeBSD;
 • Πόσο χρήσιμο θα ήταν κάτι αντίστοιχο του Ghost για UNIXοειδή λειτουργικά;

Θα σας απαντήσω χωρίς περιστροφές: Ναι, το FreeBSD χαλάει! Το δικό μου έχει ξεβγάλει ήδη μία μητρική και δύο τροφοδοτικά. Εκτός δηλαδή κι αν αναφέρεστε στο λειτουργικό, όχι στο μηχάνημα. Αλλά, ναι, κι αυτό χαλάει, όμως με πολύ συγκεκριμένους τρόπους και συνήθως με το σύνδρομο ΔΑΛΕΚ.

Δεν εννοούμε τα Daleks, που κυνηγάνε τον Dr Who. To σύνδρομο ΔΑΛΕΚ, γνωστό επίσης ως Διαχειριστική Ανεπάρκεια Λόγω Έλλειψης Καφεΐνης, εκδηλώνεται τυπικά τις πρώτες πρωινές ώρες *πριν* επιδράσει το ευεργετικό ρόφημα στον εγκέφαλο του root. Έτσι, π.χ., η εντολή rm -rf * εκτελείται σε εντελώς λάθος κατάλογο κι από εντελώς λάθος χρήστη. Αλλά ας μην τα λέμε αυτά, γιατί πονάνε. (Κι εδώ που τα λέμε, τι δουλειά έχετε πρωί πρωί στο root terminal; Φιλαράκια με τον αδελφό του Γιάννη, είστε; Ε;)

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, ναι, είναι χρήσιμο να έχουμε έναν τρόπο να κλωνοποιήσουμε το FreeBSD μας. Δεν είναι απαραίτητο να χαλάσει κάτι για να μας φανεί χρήσιμη μια τέτοια λειτουργία. Δείτε μερικά σενάρια.

 • Θέλετε να περάσετε το λειτουργικό στον καινούργιο, τιτανοτεράστιο δίσκο των 4ΤB που μόλις αποκτήσατε, καθώς τα 500GB που έχετε τώρα σάς φαίνονται να έχουν μέγεθος… boot sector! (Hint: Σε έξι μήνες το ίδιο θα σας φαίνεται κι ο δίσκος των 4ΤΒ.)
 • Έχετε με κόπο κτίσει μια desktop εγκατάσταση FreeBSD από τα ports κάνοντας compile τα πάντα — ακόμη κι αυτό το τέρας, το LibreOffice. Το βράδυ, στις ειδήσεις, ακούσατε κάτι για ένα παγόβουνο που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική κι αναρωτηθήκατε αν είχατε κάποια ανάμειξη σ’ αυτό. Θα προτιμούσατε, στο επόμενό σας FreeBSD box, να αντιγράψετε την εγκατάσταση που ήδη έχετε, αντί να τα κάνετε όλα από την αρχή και ν’ ακούσετε πάλι στις ειδήσεις για περιπλανώμενα παγόβουνα.
 • Έχετε μια πετυχημένη εγκατάσταση και θέλετε να φτιάξετε ένα ολόκληρο εργαστήριο με FreeBSD boxes, που να βασίζεται σε αυτή. Εξάλλου, ένα μηχάνημα FreeBSD δεν είναι ποτέ αρκετό.
 • Τέλος, ίσως σας χτύπησε το ΔΑΛΕΚ και πρέπει να επανέλθετε γρήγορα σε καλή, λειτουργική κατάσταση.

Το cloning, λοιπόν, είναι χρήσιμο και σ’ μας, τους FreeBSD (r, l)oyals. Αλλά μη μου ζητάτε πρόγραμμα αντίστοιχο του Ghost, γιατί θα σας μαλώσω. Αν και υπάρχουν τέτοια προγράμματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα UNIX σύστημα δεν είναι ίδιας λογικής με ένα σύστημα Windows. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα που δεν υπάρχει ήδη στο FreeBSD base system, για να μεταφέρουμε την εγκατάσταση ή/και τα δεδομένα μας σ’ ένα νέο δίσκο!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 020 (τεύχος Μαΐου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

3 Responses to “FreeBSD Cloning, the Right Way (TM)”

 1. h.n.y | 02/06/2013 at 22:00

  Να κάνω μια “nub-άδικη” ερώτηση…στα windows όταν κάνεις cloning ένα windows box τότε το back up αυτό μπορεί να γίνει restore στο ίδιο/πανομοιότυπο μηχανάκι μόνο, λόγο ότι έχει active drivers για το συγκεκριμένο hardware.Ισχύει το ίδιο και στο FreeBSD?
  :)

  • subZraw | 02/06/2013 at 22:11

   Αν και δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για να απαντήσει, νομίζω ότι αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται στον κόσμο του FreeBSD: Ο λεγόμενος GENERIC kernel του λειτουργικού συνοδεύεται από ένα αρκετά ευρύ σύνολο οδηγών (σε μορφή modules). Αν τώρα κάτι δεν έχω καταλάβει ή/και μου διαφεύγει, είμαι βέβαιος ότι ο sonic θα με βάλει στη θέση μου :D

 2. sonic2000gr | 02/06/2013 at 23:13

  To FreeBSD μπορείς να το κάνεις restore όπου μπορείς να το κάνεις install :) Δεν υπάρχουν μαγικά σημεία, όπως λέει και το άρθρο. Τώρα αν βρεις ένα μηχάνημα που είναι ασύμβατο (π.χ. κολλάει ο πυρήνας στην εκκίνηση, το έχουμε δει και αυτό) τότε ναι, δεν θα το κάνεις restore. Αλλά εκεί δεν θα μπορούσες και κανονική εγκατάσταση να κάνεις.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων