Το προφίλ μας στο Google Plus
14

Για μια χούφτα live διανομές

Ο δίαυλος USB αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στον τομέα της διασύνδεσης και τα USB (flash) drives αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό περίτρανα. Από τη στιγμή που όλοι μπορούν να έχουν αρκετά GB χωρητικότητας στο τσεπάκι τους, η μεταφορά ενός live λειτουργικού συστήματος μαζί τους είναι δελεαστική αλλά και ρεαλιστική. Τι θα λέγατε όμως αν θα μπορούσαμε να έχουμε πολλά λειτουργικά συστήματα μαζί μας; Αναρωτιέστε πόσα πολλά; Τόσα όσα χωράει το φλασάκι μας! Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσαμε να διαχειριζόμαστε αυτό το φλασάκι και να προσθαφαιρούμε συστήματα εύκολα, μέσα από ένα μόνο μέρος; Νομίζω πως κάτι τέτοιο θα μπορούσαμε, δικαιωματικά, να πούμε πως λέγεται ευλογία! Ίσως όμως να λέγεται και Grub4DOS…

deltaHacker 021 (τεύχος Ιουνίου 2013) | Για μια χούφτα live διανομές

Οι περισσότεροι χρήστες του Linux ήρθαν σε πρώτη επαφή μαζί του μέσω των λεγόμενων live distributions. Μιλάμε για τις διανομές που μπορούν να ξεκινήσουν από το εκάστοτε μέσο εγκατάστασης (DVD, USB drive) και να λειτουργήσουν κανονικότατα, χωρίς ν’ αγγίξουν καν κάποιον σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Εδώ που τα λέμε, πρόκειται για τον πιο γρήγορο, εύκολο κι ασφαλή τρόπο για να εξοικειωθεί κανείς με το Linux, πριν αποφασίσει να το εγκαταστήσει στο μηχάνημα. Φυσικά, πέρα από τα μεγάλα ονόματα όπως Ubuntu και openSUSE, υπάρχουν και μερικές μικρές διανομές που φτιάχτηκαν για να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα κι έρχονται *αποκλειστικά* σε μορφή live. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το GParted Live, που περιλαμβάνει εργαλεία διαχείρισης δίσκων, το XBMCbuntu, για την αναπαραγωγή multimedia, καθώς και πολλές άλλες, εξειδικευμένες διανομές. Πέραν από το χώρο του Linux υπάρχουν και διανομές που βασίζονται στο περιβάλλον Windows PE (Preinstallation Environment) της Microsoft. Μια πολύ γνωστή διανομή του είδους είναι το Hiren’s Boot DVD, που περιέχει σωτήρια εργαλεία για την αντιμετώπιση καταστροφών σε ένα σύστημα Windows. Ένα άλλο γνωστό εμπορικό εργαλείο που έρχεται σε live CD είναι το True Image της Acronis, το οποίο επιτρέπει τη λήψη και την επαναφορά backup ακόμη κι ενός ολόκληρου σκληρού δίσκου. Τέλος, πέρα από τα παραπάνω, πολλά μικρά και πειραματικά λειτουργικά συστήματα διατίθενται σε live images, για λόγους επίδειξης κι όχι μόνο.

Η μέθοδος της γιαγιάς
Ο παραδοσιακός τρόπος “εγκατάστασης” ή καλύτερα περάσματος των live distros σε τοπικά μέσα, όπως DVDs και flash drives, έχει ως εξής: Αρχικά κατεβάζουμε το ISO image που περιέχει τη διανομή. Στην περίπτωση της χρήσης CD/DVD καίμε το ISO στο δισκάκι με το αγαπημένο μας πρόγραμμα εγγραφής, ενώ στην περίπτωση χρήσης flash drive το μετατρέπουμε σε bootable και αντιγράφουμε τα περιεχόμενα του ISO image χρησιμοποιώντας κάποιο κατάλληλο εργαλείο (βλ. π.χ., το Pendrivelinux). Όταν κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση της αγαπημένης μας διανομής, καίμε ένα νέο δισκάκι ή φορμάρουμε εκ νέου το USB stick, το κάνουμε bootable κι αντιγράφουμε τα αρχεία του νέου ISO, πάλι με τη βοήθεια κάποιου ειδικού εργαλείου. Εμείς τώρα θεωρούμε ότι τα δισκάκια δεν είναι καθόλου πρακτικά σήμερα — για να μην σας πούμε κιόλας ότι αποτελούν σαβούρα ;) Γι’ αυτό και θα συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα USB drives.

Νομίζουμε ότι κάθε φορά που αναβαθμίζεται η διανομή μας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά αν μπορούσαμε να πετάξουμε το παλιό ISO image από το USB drive και να ρίξουμε το καινούργιο, κάνοντας ένα delete κι ένα copy! Ε, λοιπόν, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό, με τη βοήθεια του Grub4DOS. Πρόκειται για έναν boot manager που επιτρέπει να αλλάζουμε εύκολα το boot menu που εμφανίζει το USB drive και κατ’ επέκταση απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό την προσθαφαίρεση διανομών στο στικάκι μας!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 021 (τεύχος Ιουνίου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

14 Responses to “Για μια χούφτα live διανομές”

 1. orestis46 | 06/07/2013 at 18:19

  Επίσης υπάρχουν και τα :
  http://sourceforge.net/projects/multisystem/
  http://sourceforge.net/projects/multibootusb/
  http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

  • subZraw | 06/07/2013 at 18:21

   Αν και η απλή καταγραφή δεν ήταν ο σκοπός μας –δεν θα μπορούσε να είναι, δηλαδή– ευχαριστούμε για την παράθεση links!

 2. orestis46 | 06/07/2013 at 18:30

  Aπλά κάποιες εναλλακτικές για περιβάλλον Linux/Windows ;)

  • subZraw | 06/07/2013 at 18:33

   Βεβαίως! Ποια προτιμάς; (Το άρθρο έχει να κάνει κυρίως με το Grub4DOS :D)

 3. pisotracktoras | 07/07/2013 at 10:27

  λοιπον μαγκες.. αν και δυσκολευτηκα στηναρχη με το αρθρο , δηλαδε απο την πρωτη στιγμη δεν επαιzε το qemu (f11) . τωρα ολα δουλευουν ρολοι . με την πρωτη και το halt και το reboot. ισως φταει που ειχα φλασακι 16 γgb και διαμορφωμενο με fat32 . εβελεπε μονο τα 8. Σφάλμα.. Διαμορφώστε το σε ntfs . ( ή σε καπιο που που να υποστηριζει πολλα gb. ext4 . ισως παρασυρθηκα απο το στιγμιοτυπο (fat32) . κατσε να ελεγξω ολες τις οδηγιες..

 4. pisotracktoras | 07/07/2013 at 10:43

  ετσι κολλαει
  default 0
  timeout 10
  title centos
  find –set-root /CentOS-6.4-x86_64-LiveDVD.iso
  map /CentOS-6.4-x86_64-LiveDVD.iso (hd32)
  map –mem /CentOS-6.4-x86_64-LiveDVD.iso (hd32)
  map –hook
  root (hd32)
  chainloader (hd32)
  title Reboot
  reboot
  title Halt
  halt

 5. pisotracktoras | 07/07/2013 at 10:46

  ετσι παλι σφάλμα.
  default 0
  timeout 10
  title centos
  find –set-root /CentOS-6.4-x86_64-LiveDVD.iso
  map /CentOS-6.4-x86_64-LiveDVD.iso (0xFF)
  map –mem /CentOS-6.4-x86_64-LiveDVD.iso (0xFF)
  map –hook
  root (0xFF)
  chainloader (0xFF)
  title Reboot
  reboot
  title Halt
  halt
  ———

 6. pisotracktoras | 07/07/2013 at 10:53

  λοιπον. το ελυσα .. εψαξα και βρηκα το grub4dos σκετο. και πηρα το menu.lst δουλεύει ρολόι. εκανα καποιες περικοιπες για χαριν του αρθρου. δειτε και συγκρινετε με τις οδηγιες του αρθρου( δειτε τα παραονω ποστ.
  συμφωνα με τα παρακατω φορτωνει κανονικα.
  —-
  default 0
  timeout 10
  title centOS 64 bit
  fallback 1
  find –set-root /CentOS-6.4-x86_64-LiveDVD.iso
  map /CentOS-6.4-x86_64-LiveDVD.iso (0xff) || map –mem CentOS-6.4-x86_64-LiveDVD.iso (0xff)
  map –hook
  chainloader (0xff)
  savedefault –wait=2
  title Reboot
  reboot
  title Halt
  halt

 7. pisotracktoras | 07/07/2013 at 10:56

  τελικα βλεπω εχει διαφορα με το αρθρο . που ειναι το λαθος ? και δεν παιζουν τα του αρθρου ?

  • multipetros | 07/07/2013 at 14:16

   Το πρόβλημα που είχες, ήταν ότι το map για το CentOS πρέπει να γίνει στη μνήμη και όχι απ’ ευθείας από το .iso
   Έτσι, αν προσθέσεις την παράμετρο –mem στο map θα το δεις να λειτουργεί. Σε περιπτώσεις που δεν γνωρίζεις εξ’ αρχής αν υπάρχει αυτή ή “παραξενιά” είναι αρκετά ασφαλές να δίνεις την εντολή:
   map arxeio.iso (0xff) || map –mem arxeio.iso (0xff)
   έτσι αν αποτύχη η εκτέλεση της εντολής με την πρώτη μορφή, γίνεται ξανά η εκτέλεσή της, με την παράμετρο –mem αυτή τη φορά.

   Επίσης, στις διανομές linux, καλό είναι να ορίζει και τις kernel και initrd. Κάθε διανομή θέλει δική της ρύθμιση γι’ αυτά τα δύο, μιας και εξαρτάται από το έχουν επιλέξει οι δημιουργοί της, να τοποθετούσουν τα σχετικά αρχεία. Για παράδειγμα στο CentOS 6.4 αυτά πρέπει να οριστούν ως εξής:
   kernel /isolinux/vmlinuz0
   initrd /LiveOS/squashfs.img

   Ειδικά δε στην περίπτωση του kernel, η κάθε διανομή υποστηρίζει παραμέτρους που μπορούν να παραμετροποιήσουν πλήρως τον τρόπο εκκίνησης, καθώς και να λύσουν διάφορα προβλήματα που πιθανόν ανακύπτουν. Στην περίπτωση της live διανομής του CentOS, ως 2η παράμετρο στο kernel μπορείς να ορίσεις: root=live:LABEL=BOOTUSB live_dir=/LiveOS rootfstype=auto ro liveimg quiet nodiskmount nolvmmount rhgb vga=791 rd.luks=0 rd.md=0 rd.dm=0

 8. pisotracktoras | 07/07/2013 at 11:19

  ακομα και ετσι παιζει… ( μονο μια διανομη μέσα ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ αλλα 7 μεσα στο στκικακι .)
  title ophcrack
  fallback 15
  find –set-root /ophcrack-xp-livecd-3.4.0.iso
  map /ophcrack-xp-livecd-3.4.0.iso (0xff) || map –mem ophcrack-xp-livecd-3.4.0.iso (0xff)
  map –hook
  chainloader (0xff)
  savedefault –wait=2

  title reboot
  reboot

  title halt
  halt

  συμπερασμα : το fallback δεν παιζει ρολο . εκτις και αν επισρεφει στο μενου.
  το map πρεπει να γινει || map και στην ίδια ευθεία του κωδικα.
  και ενα savedefault και εισαι οκ ..
  ΥΓ ευχαριστω το χρηστο για την υπομνη του με το ξεκλειδωμα των κωδικων μου. αμεσότητα. καλη συνεχεια στα αρθρα σας..

 9. pisotracktoras | 13/07/2013 at 15:00

  δοκιμασα να κανω την πατεντα σας ( βλ. centos) και ανοιξα το iso του linuxmint 14 64 bit. αλλα ενω φορτωνει, μετά βγάζει σφαλμα . ενω προσπαθει να φορτωσει δειχνει το λογοτυπο linux mint , παιζει με τισ τελειες του φορτωματος κολλά και βγαζει cannto find live media , initframs και κατι τετοια..
  ιδου
  τι εκανα
  title linux mint 14 64bit
  fallback 11
  find –set-root /linuxmint-14.1-cinnamon-dvd-64bit.iso
  map /linuxmint-14.1-cinnamon-dvd-64bit.iso (0xff) || map –mem linuxmint-14.1-cinnamon-dvd-64bit.iso (0xff)
  map –hook
  kernel /multiboot/mintcin1432/casper/vmlinuz
  append cdrom-detect/try-usb=true noprompt boot=casper floppy.allowed_drive_mask=0 ignore_uuid live-media-path=/multiboot/mintcin1432/casper/ initrd=/multiboot/mintcin1432/casper/initrd.lz splash —
  label live-install
  menu label ^Install Linux Mint Cinnamon 14 to a Hard Disk
  kernel /multiboot/mintcin1432/casper/vmlinuz
  append cdrom-detect/try-usb=true noprompt boot=casper floppy.allowed_drive_mask=0 ignore_uuid live-media-path=/multiboot/mintcin1432/casper/ file=/cdrom/preseed/mint.seed only-ubiquity initrd=/multiboot/mintcin1432/casper/initrd.lz splash —

  MENU SEPARATOR
  label <– Back to Main Menu
  kernel vesamenu.c32
  append /multiboot/syslinux.cfg
  —–

 10. pisotracktoras | 13/07/2013 at 15:01

  ενω ολο το αρχεο μενου ειναι ¨

  # This is a sample menu.lst file. You should make some changes to it.
  # The old install method of booting via the stage-files has been removed.
  # Please install GRLDR boot strap code to MBR with the bootlace.com
  # utility under DOS/Win9x or Linux.

  color blue/green yellow/red white/magenta white/magenta
  timeout 30
  default /default

  title find and load NTLDR of Windows NT/2K/XP
  fallback 1
  find –set-root –ignore-floppies /ntldr
  chainloader /ntldr
  savedefault –wait=2

  title find and load BOOTMGR of Windows VISTA
  fallback 2
  find –set-root –ignore-floppies /bootmgr
  chainloader /bootmgr
  savedefault –wait=2

  title find and load CMLDR, the Recovery Console of Windows NT/2K/XP
  fallback 3
  find –set-root –ignore-floppies /cmldr
  chainloader /cmldr
  #####################################################################
  # write string “cmdcons” to memory 0000:7C03 in 2 steps:
  #####################################################################
  # step 1. Write 4 chars “cmdc” at 0000:7C03
  write 0x7C03 0x63646D63
  # step 2. Write 3 chars “ons” and an ending null at 0000:7C07
  write 0x7C07 0x00736E6F
  savedefault –wait=2

  title find and load IO.SYS of Windows 9x/Me
  fallback 4
  find –set-root /io.sys
  chainloader /io.sys
  savedefault –wait=2

  title find and boot 0PE.ISO
  fallback 5
  find –set-root /0PE/0PE.ISO
  map /0PE/0PE.ISO (0xff) || map –mem /0PE/0PE.ISO (0xff)
  map –hook
  chainloader (0xff)
  savedefault –wait=2

  title find and boot MicroPE.ISO
  fallback 6
  find –set-root /boot/MicroPE.ISO
  map /boot/MicroPE.ISO (0xff) || map –mem /boot/MicroPE.ISO (0xff)
  map –hook
  chainloader (0xff)
  savedefault –wait=2

  title Parted Magic ISO
  fallback 7
  find –set-root /pmagic.iso
  map /pmagic.iso (0xff) || map –mem /pmagic.iso (0xff)
  map –hook
  chainloader (0xff)
  savedefault –wait=2

  title Ultimate Boot CD ISO
  fallback 8
  find –set-root /ubcd.iso
  map /ubcd.iso (0xff) || map –mem /ubcd.iso (0xff)
  map –hook
  chainloader (0xff)
  savedefault –wait=2

  title kalilinux64
  fallback 9
  find –set-root /kali-linux-amd64.iso
  map /kali-linux-amd64.iso (0xff) || map –mem kali-linux-amd64.iso (0xff)
  map –hook
  chainloader (0xff)
  savedefault –wait=2

  title linuxmint-14.1-cinnamon-dvd-64bit
  fallback 10
  find –set-root /linuxmint-14.1-cinnamon-dvd-64bit.iso
  map /linuxmint-14.1-cinnamon-dvd-64bit.iso (0xff) || map –mem linuxmint-14.1-cinnamon-dvd-64bit.iso (0xff)
  map –hook
  chainloader (0xff)
  savedefault –wait=2

  title debian 7 64bit
  fallback 11
  find –set-root /linuxmint-14.1-cinnamon-dvd-64bit.iso
  map /linuxmint-14.1-cinnamon-dvd-64bit.iso (0xff) || map –mem linuxmint-14.1-cinnamon-dvd-64bit.iso (0xff)
  map –hook
  kernel /multiboot/mintcin1432/casper/vmlinuz
  append cdrom-detect/try-usb=true noprompt boot=casper floppy.allowed_drive_mask=0 ignore_uuid live-media-path=/multiboot/mintcin1432/casper/ initrd=/multiboot/mintcin1432/casper/initrd.lz splash —
  label live-install
  menu label ^Install Linux Mint Cinnamon 14 to a Hard Disk
  kernel /multiboot/mintcin1432/casper/vmlinuz
  append cdrom-detect/try-usb=true noprompt boot=casper floppy.allowed_drive_mask=0 ignore_uuid live-media-path=/multiboot/mintcin1432/casper/ file=/cdrom/preseed/mint.seed only-ubiquity initrd=/multiboot/mintcin1432/casper/initrd.lz splash —

  MENU SEPARATOR
  label <– Back to Main Menu
  kernel vesamenu.c32
  append /multiboot/syslinux.cfg

  chainloader (0xff)
  savedefault –wait=2
  kernel /multiboot/debian64/live/vmlinuz
  append initrd=/multiboot/debian64/live/initrd.img live-media-path=/multiboot/debian64/live boot=live config

  title commandline
  commandline

  title floppy (fd0)
  chainloader (fd0)+1
  rootnoverify (fd0)

  title back to dos
  quit

  title reboot
  reboot

  title halt
  halt

  title MAXDOS.IMG
  find –set-root –ignore-floppies /boot/MAXDOS.IMG
  map –mem /boot/MAXDOS.IMG (fd0)
  map –hook
  chainloader (fd0)+1
  rootnoverify (fd0)

 11. pisotracktoras | 13/07/2013 at 15:03

  για τα win φορωνει κανονικα οπως ειναι .. το προβλγμα μου ειναι τα υπολοιπα. για το centos οκ θα το διορθώσω συμφωνα με τισ οδηγίες σας. αλλα αν μου κατεβει να βαλω και αλλη διανομη? πως θα το τροποποιήσω? ή που θα βρω τισ οδηγίες ? ευχαριστω..

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων