Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Ρώσοι χάκερς διάβασαν email του Ομπάμα

Μηνύματα από την αλληλογραφία του προέδρου σκουπίστηκαν από Ρώσους χάκερς πέρυσι, κατά την εισβολή σε μη-διαβαθμισμένο υπολογιστή του Λευκού Οίκου.

Ρώσοι χάκερς διάβασαν email του Ομπάμα | Photo credit: Zach Gibson / The New York Times

Η εισβολή ήταν περισσότερο πετυχημένη και ανησυχητική απ’ όσο είχε υπονοηθεί αρχικά, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο πλαίσιο της διερεύνησης που ακολούθησε.

Οι εισβολείς απέκτησαν πρόσβαση σε μη-εξουσιοδοτημένο σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, φαίνεται όμως πως απέτυχαν να εισχωρήσουν στους καλά προστατευμένους σέρβερ οι οποίοι ελέγχουν τη διακίνηση των μηνυμάτων που διαρκώς στέλνει και λαμβάνει ο Πρόεδρος Ομπάμα, από το Blackberry που έχει πάντα μαζί του.

Οι Ρώσοι χάκερς κατάφεραν ωστόσο να υποκλέψουν αρχειοθετημένα μηνύματα υπαλλήλων εντός του Λευκού Οίκου –ενδεχομένως και ορισμένων ανθρώπων εκτός– με τους οποίους ο Ομπάμα επικοινωνούσε συχνά.

Αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν καταλύθηκε η ασφάλεια διαβαθμισμένων δικτύων, ενώ και κανένα διαβαθμισμένο έγγραφο δεν έπεσε στα χέρια των εισβολέων.

Πολλοί από τους αξιωματούχους έχουν δύο υπολογιστές στα γραφεία τους: Έναν που είναι ενταγμένος σε καλά προστατευμένο και διαβαθμισμένο δίκτυο, κι άλλον έναν που είναι συνδεδεμένος με τον έξω κόσμο και χρησιμοποιείται για μη-διαβαθμισμένη επικοινωνία.

Μολαταύτα, αξιωματούχοι παραδέχτηκαν πως και τα μη-διαβαθμισμένα συστήματα συχνά έχουν αποθηκευμένες εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες, όπως, π.χ., προγράμματα εργασιών και εκδηλώσεων, μηνύματα από και προς πρέσβεις και διπλωμάτες, συζητήσεις για επικείμενες μετακινήσεις προσωπικού — ακόμη και συζητήσεις περί νέων πολιτικών που εξετάζονται.

Πηγή: The New York Times

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων