Το προφίλ μας στο Google Plus
4

Hackintosh VM με το VirtualBox

Εμπλουτίστε το εικονικό σας εργαστήριο μ’ ένα VM που τρέχει OS X. Παίξτε άνετα με το λειτουργικό κι αξιολογήστε το. Τι λέτε; Θα το θέλατε και σε physical hardware; Αν ναι, έχετε υπόψη ότι δεν χρειάζεται σώνει και καλά ν’ αγοράσετε μηχάνημα από την Apple: Λίγο τυχερός να είστε και ίσως δεν χρειαστεί καν ν’ αγοράσετε έξτρα PC-hardware ;)

Από το virtual lab που έχω δημιουργήσει με το VirtualBox, λάμπει διά της απουσίας του ένα VM με κάποια έκδοση του OS X. Η παρουσία του βέβαια δεν είναι απαραίτητη, όμως θα ήταν ωραία αν, π.χ., εμπλεκόταν κι αυτό σε ορισμένα σενάρια pen-testing. Αλλά και στον τομέα του physical hardware, μη νομίζετε, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα: Ο γερασμένος, 24άρης iMac καθώς κι εκείνο το μαύρο MacBook, τρέχουν το αρχαίο, πλέον, OS X Lion και παραπέρα δεν πάνε. Είδα τις προάλλες και την παρουσίαση του Yosemite, της νεότερης έκδοσης του OS X που έρχεται το Φθινόπωρο του 2014, και κάτι μ’ έπιασε. Την ίδια στιγμή, αγορά σύγχρονου Apple hardware δεν προβλέπεται, ούτε κι έξοδα για το στήσιμο Hackintosh PC. Και ξέρετε τώρα τι γίνεται: Όταν δεν μπορείς να έχεις κάτι, τότε για κάποιον παράξενο λόγο το θέλεις ακόμα περισσότερο…

Κι εκεί που το σκεφτόμουν από ‘δώ κι από ‘κεί για να δω τι μπορώ να κάνω ώστε, αν μη τι άλλο, να δοκιμάσω κι εγώ κάποια μεταγενέστερη του Lion έκδοση του OS X, συνειδητοποίησα ότι η μόνη μου επιλογή είναι το virtualization. Εντάξει, δεν είναι ότι χρειάζεσαι και πολλή ώρα για να καταλήξεις σ’ αυτή τη συνειδητοποίηση. Απλά, παλιότερα που είχα δοκιμάσει κάτι παρόμοιο τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αποθαρρυντικά. Λογικό, θα μου πείτε, αφού η Apple αρχικά δεν υποστήριζε καν το virtualization του OS X, οπότε οι κατασκευαστές των hypervisors δεν ήθελαν να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε προσπάθειες οι οποίες πιθανώς να τους έφερναν και νομικά προβλήματα. Κάποια στιγμή η Apple άλλαξε τη στάση της όσον αφορά στο virtualization του OS X. Μη φανταστείτε όμως ότι έκανε και καμιά στροφή 180 μοιρών. Απλά, άρχισε να το επιτρέπει αλλά μόνον όταν ο physical host είναι Apple-branded hardware.

Κι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, που είτε διαθέτουμε ένα μόνο PC με Windows είτε διαθέτουμε και Mac αλλά είναι παλιό ή/και underpowered, τι κάνουμε; Ε, κάτι που ανέκαθεν κάναμε ήταν να καταφεύγουμε στο virtualization του OS X, ξεχνώντας τα license agreements και βεβαίως βασιζόμενοι σε ειδικούς boot loaders ή/και σε τροποποιημένες εκδοχές του OS X. Μετά από συντομότατη έρευνα είδα ότι και σήμερα το ίδιο ακριβώς κάνουμε. Λίγο αργότερα, πριν ακόμη ξεκινήσω την επιχείρηση “Hackintosh VM”, σκεφτόμουν ότι τα πράγματα ίσως έχουν ωριμάσει κι ότι τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν μείνει εκεί: στο παρελθόν. Εν μέρει είχα δίκιο — και δεν ξέρω αν έγινε φανερό αλλά όλη η έμφαση είναι σ’ αυτό το “εν μέρει”.

Στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφεται το πλέον πρόσφατο “Hackintosh VM” πρότζεκτ που ξεκίνησε ο γράφων. Δεν παραλείπονται οι αναφορές στα βάσανα και στις αναταράξεις κατά την όλη διαδικασία, ενώ παρατίθενται και κάποιες γενικότερες σκέψεις για το “θέλω OS X αλλά δεν έχω Mac” θέμα.

Προαπαιτούμενα
Αν ασχολείστε για πρώτη φορά με τη δημιουργία ενός Hackintosh, ίσως είναι καλή ιδέα να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε περί τίνος πρόκειται. Το σχετικό λήμμα της Wikipedia αποτελεί μια καλή εισαγωγή στο όλο θέμα. Όταν αργότερα φτάσετε σ’ ένα σημείο όπου είσαστε έτοιμοι να φτιάξετε το δικό σας Hackintosh VM ή ακόμη και Hackintosh PC, ένα site που θα σας φανεί χρήσιμο είναι το MacBreaker. Μεταξύ των οδηγών που θα βρείτε εκεί υπάρχουν και κάποιοι που προτείνουν συγκεκριμένο hardware για την ομαλή εγκατάσταση και μετέπειτα λειτουργία του OS X. Πού ξέρετε; Δεν αποκλείεται να έχετε ήδη στην κατοχή σας το κατάλληλο PC ή laptop…

Για τις δικές μας δοκιμές δουλέψαμε σ’ ένα μέτριο PC με επεξεργαστή Core-i3, 8GB RAM και Windows 7 Home Premium 64bit. Μας ενδιέφερε να φτιάξουμε ένα Hackintosh VM κι όχι να μετατρέψουμε το PC σε Hackintosh, οπότε ακολουθήσαμε την οδό που δείχνει το δωρεάν VirtualBox. Αναλυτικότερα, είχαμε εγκατεστημένη την έκδοση 4.3.12 της εφαρμογής, με το αντίστοιχο Extension Pack ενεργοποιημένο.

Πριν ξεκινήσουμε ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειαζόμαστε το ISO image της διανομής Niresh του OS X Mavericks. Πρόκειται για μια από τις πειρατικές εκδοχές του επίσημου OS X, οι οποίες είναι τροποποιημένες ώστε να bootάρουν σε τυπικό PC hardware ή σε VM που δεν φιλοξενείται σε “κανονικό” Mac computer. Το Niresh Mavericks είναι εύκολο να το εντοπίσουμε, αρκεί να κάνουμε μια σχετική αναζήτηση στα torrent sites. Επειδή είναι πιθανό να βρείτε περισσότερα από ένα αρχεία ISO ή/και αρχεία DMG που αφορούν στο Niresh, ιδού το MD5 hash του ISO που κατεβάσαμε και χρησιμοποιήσαμε για τις δικές μας δοκιμές:

md5(OS X Mavericks Niresh.iso) = 2055a99962a225ead3fe213659194694

Παρεμπιπτόντως, ένα δωρεάν εργαλείο για τον υπολογισμό MD5 hashes κάτω από τα Windows είναι το WinMD5 Free.

Οι ιδιότητες του Hackintosh VM
Κατά τη δημιουργία ενός νέου VM το VirtualBox παρέχει τον τύπο “Mac OS X”. Στο δε Type, ως Version πρέπει να θέσουμε το “Mac OS X 10.9 Mavericks (64bit)”.

Δημιουργία νέου VM για τη φιλοξενία του OS X Mavericks.

Αν στο πεδίο Name πληκτρολογήσετε “Mavericks” ή “OS X Mavericks”, το VirtualBox θα καταλάβει τι είδους μηχανή θέλετε να φτιάξετε και θα θέσει αυτομάτως τιμές στα Type και Version. Προσοχή: Φροντίστε ώστε η εκδοχή του λειτουργικού να είναι 64bit!

Ο εικονικός δίσκος του VM συμφέρει να είναι δυναμικός, τύπου VDI, με μέγεθος τουλάχιστον 32GB. Ούτως ή άλλως ο δίσκος δεν θα καταλάβει τόσο χώρο με μιας: Απλά, τα 32GB θα είναι το άνω όριο ενός αρχείου που θα μεγαλώνει δυναμικά κι αναλόγως του τι γράφεται σ’ αυτό από το guest OS.

Πέρα τώρα από τις προεπιλογές του VirtualBox για το νέο VM, εμείς…

 • προχωρήσαμε στην απενεργοποίηση του Enable EFI (βλ. System –> Motherboard –> Extended Features — πρόκειται για υποχρεωτική επιλογή)
 • αυξήσαμε τη μνήμη RAM στα 4GB (System –> Motherboard –> Base Memory — προτείνονται τουλάχιστον 2GB)
 • διπλασιάσαμε το πλήθος των εικονικών επεξεργαστών (System –> Processor –> Processor(s) — είχαμε παράξενη συμπεριφορά μ’ αυτό — διαβάστε παρακάτω)
 • αυξήσαμε τη μνήμη της εικονικής κάρτας γραφικών στα 32ΜΒ (Display –> Video –> Video Memory — δεν υποστηρίζεται graphics acceleration και η αύξηση της μνήμης έγινε για καθαρά ψυχολογικούς λόγους)
 • δώσαμε το ISO του Niresh στον εικονικό οδηγό CD/DVD (Storage –> Storage Tree –> Controller: SATA)
 • επιλέξαμε συγκεκριμένο μοντέλο για την εικονική κάρτα Ethernet (Network –> Adapter 1 –> Advanced –> Adapter Type = Intel PRO/1000 MT Server (82545EM) — σε κάποιες από τις απόπειρες εγκατάστασης το OS X δεν αναγνώριζε τον προεπιλεγμένο Ethernet controller — διαβάστε παρακάτω)

Δείτε λίγο τα ακόλουθα screenshots και παρακαλούμε μην αγνοήσετε τις αντίστοιχες περιγραφές.

Το Enable EFI πρέπει να μην είναι επιλεγμένο!

Το Enable EFI πρέπει να είναι απενεργοποιημένο, διαφορετικά ο installer δεν θα μπορέσει καν να ξεκινήσει. Εξάλλου, αν και το ελάχιστο ποσό της RAM είναι τα 2GB, αν το επιτρέπουν οι πόροι του physical host ανεβείτε καλύτερα στα 4GB.

Ένας ή περισσότεροι εικονικοί επεξεργαστές για το Hackintosh VM;

Είναι μεγάλος ο πειρασμός να *μην* αφήσουμε την προεπιλογή του VirtualBox για τον συγκεκριμένο τύπο VM, που είναι *ένας* εικονικός επεξεργαστής. Εμείς, π.χ., ορίσαμε δύο εικονικούς επεξεργαστές — αλλά δεν σας το προτείνουμε. Βλέπετε, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης το σύστημα θα αποτυγχάνει να ξεκινήσει. Η λύση είναι να κλείσουμε το VM με Power Off, να γυρίσουμε στον έναν επεξεργαστή και να ενεργοποιήσουμε και πάλι το VM. Κατά τις δοκιμές μας είδαμε ότι σ’ αυτή την περίπτωση το OS X ξεκινούσε κανονικά. Όταν μάλιστα αργότερα πήγαμε ξανά στους δύο επεξεργαστές, το λειτουργικό συνέχιζε να ξεκινά επιτυχώς. Το θέμα όμως είναι ότι οι δύο επεξεργαστές δεν προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό στο συγκεκριμένο Hackintosh VM — κι αμφιβάλλουμε αν θα βρεθεί κάποιος να τρέξει σε ένα τέτοιο περιβάλλον απαιτητικές, multi-threaded εφαρμογές. Αυτό λοιπόν που προσπαθούμε να σας πούμε είναι πως δεν χρειάζεται ν’ ακολουθήσετε το παράδειγμά μας: Αφήστε την προεπιλογή του VirtualBox, που είναι ένας επεξεργαστής.

Αρκετή video RAM για το Hackintosh VM, για καθαρά ψυχολογικούς λόγους!

Τα 32MB για τη Video RAM του Hackintosh VM είναι περιττά: Το OS X δεν πρόκειται να εξομοιώσει graphics acceleration σε εικονικό περιβάλλον –δεν υπάρχουν καν VirtualBox guest additions για τη συγκεκριμένη οικογένεια guest OS–, ενώ την ίδια στιγμή στοιχηματίζουμε πως δεν θα δουλεύετε το VM σε κάποια υπέρ-υψηλή ανάλυση. Υπάρχει όμως κι αυτός ο καθαρά ψυχολογικός παράγοντας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι με τίποτε δεν μπορούσαμε ν’ αφήσουμε την προκαθορισμένη ποσότητα μνήμης για τη Video RAM στα 9MB :P

Προσάρτηση του ISO image της πειρατικής εκδοχής του OS X Mavericks.

Στον εικονικό οδηγό CD/DVD της μηχανής, φροντίζουμε ώστε να είναι προσαρτημένο το ISO image της διανομής Niresh.

Καθορισμός συγκεκριμένου μοντέλου για την εικονική κάρτα Ethernet του Hackintosh VM.

Ανεξαρτήτως αν η δικτύωση ήταν NAT ή Bridged, στις δικές μας δοκιμές το OS X Mavericks δεν αναγνώριζε την εικονική κάρτα Ethernet με αποτέλεσμα να έχουμε ένα VM εκτός δικτύου. Η τύχη μας άλλαξε όταν στο Adapter Type θέσαμε τον εικονιζόμενο τύπο (μοντέλο ελεγκτή Ethernet).

Σε κάποιες περιπτώσεις --αλλά όχι πάντα-- χρειάστηκε ν' απενεργοποιήσουμε την υποστήριξη USB 2.0.

Τις πρώτες δύο-τρεις φορές που επιχειρήσαμε να ξεκινήσουμε τον installer του Niresh, η εκκίνηση αποτύγχανε με ένα γενικό μήνυμα περί κάποιου Bluetooth controller. Η λύση δόθηκε απενεργοποιώντας την υποστήριξη USB 2.0 από πλευράς VM. Σε νέες εγκαταστάσεις που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες, ο installer αποφάσισε ότι μπορεί να ξεκινά ακόμη και με την υποστήριξη USB 2.0 ενεργοποιημένη. Συμπέρασμα: Κάτι παράξενο συνέβη τις πρώτες φορές — τι ακριβώς δεν ξέρουμε — ίσως συμβεί και σ’ εσάς — εμείς απλά το λέμε — ας το έχετε υπόψη.

Η διαδικασία της εγκατάστασης
Αν εξαιρέσουμε μερικές παραξενιές και το στάδιο του partitioning, όλα όσα ακολουθούν δεν πρόκειται να μας παραξενέψουν. Δείτε τα screenshots και διαβάστε τις αντίστοιχες περιγραφές από κάτω.

Βελτιστοποιήσεις μετά την εγκατάσταση
Την πρώτη φορά που θα αντικρίσουμε το desktop του OS X Mavericks στο παράθυρο του VirtualBox, θα παρατηρήσουμε κι ορισμένα μηνύματα από το notification center του λειτουργικού που φανερώνουν ότι έχουν ξεκινήσει κι εκτελούνται ορισμένα post-installation scripts. Καλό είναι να μην κλείσουμε το VM πριν ολοκληρώσουν τις δουλειές τους. Η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετή ώρα, αλλά τουλάχιστον γίνεται μία φορά μόνο. Κατά τη διάρκειά της, έχουμε βεβαίως το ελεύθερο ν’ αρχίσουμε την εξερεύνηση του Mavericks.

Πρώτη συνάντηση με το desktop του OS X Mavericks, στο περιβάλλον του Hackintosh VM.

‘Ιδού το desktop του OS X Mavericks, στο Hackintosh VM που τρέχει πάνω από ένα ταπεινό PC με Windows 7’. Να μια πρόταση που δεν λέγεται/γράφεται συχνά. Σημείωση: Το OS X δεν μπορεί να ανεβάσει μεγαλύτερη ανάλυση μέσα σε VM — τουλάχιστον όχι πριν κάνουμε ορισμένες μικροεπεμβάσεις.

Τα Top Sites του Safari: Μια από τις πρώτες ενδείξεις για ένα λειτουργικό υποσύστημα δικτύωσης.

Να και τα Top Sites του Safari. Η κάρτα Ethernet του VM έχει αναγνωριστεί και ρυθμιστεί επιτυχώς!

Ειδοποιήσεις από post-installation scripts τα οποία ενεργοποιούνται για τη βελτιστοποίηση της συγκεκριμένης, πειρατικής εκδοχής του OS X Mavericks.

Με μια ματιά στο notification center βλέπουμε ότι μετά την εγκατάσταση της πειρατικής αυτής εκδοχής του Mavericks, αναλαμβάνουν δράση αρκετά scripts για τη βελτιστοποίηση του συστήματος. Περιττό να τονίσουμε ότι αυτά τα scripts ενεργοποιούνται μία φορά μετά την εγκατάσταση κι όχι κάθε φορά που εκκινεί το λειτουργικό.

Μια αλλαγή που σίγουρα θα θέλουμε να κάνουμε στο Hackintosh VM αφορά στην υποστηριζόμενη ανάλυση. Μην ξεχνάτε ότι από τη στιγμή που δεν παρέχονται VirtualBox Gust Additions για το OS X, οι σχετικές μηχανές δεν μπορούν ν’ ανεβάζουν μεγάλες αναλύσεις. Με μια δυο τροποποιήσεις, όμως, μπορούμε να πείσουμε το Hackintosh VM ώστε να χρησιμοποιεί μια περισσότερο βολική για το monitor μας ανάλυση.

Μεταξύ άλλων, θέλουμε τον Finder να εμφανίζει και τα εικονίδια των δίσκων του συστήματος.

Για το ζήτημα της ανάλυσης πρέπει να τροποποιήσουμε ένα αρχείο ρυθμίσεων που βρίσκεται στο OS X. Για να το εντοπίσουμε, πηγαίνουμε πρώτα στις ιδιότητες του Finder και κάτω από το “Show these items on the desktop” τσεκάρουμε το “Hard disks”. Θα εμφανιστεί τότε στο desktop το εικονίδιο του σκληρού δίσκου, ο οποίος στο παράδειγμά μας έχει το όνομα “Hackintosh VM”.

Υποδεικνύουμε στο virtualized Mavericks να χρησιμοποιεί μια πιο μεγάλη και πιο βολική ανάλυση οθόνης.

Ανοίγουμε το Hackintosh VM και πηγαίνουμε στον φάκελο Extra. Εκεί μέσα υπάρχει και το αρχείο ονόματι org.chameleon.Boot.plist. Το ανοίγουμε με το TextEdit και κάτω από το προσθέτουμε δύο γραμμές που μοιάζουν με τις ακόλουθες:

<key>Graphics Mode</key>
<string>1600x900x32</string>

Αυτό το “32” είναι το βάθος χρώματος, σε bit. Η ανάλυση που ορίσαμε εμείς είναι 1600×900 pixels (widescreen). Μπορείτε να ορίσετε την ίδια ή κάποια άλλη, περισσότερο κατάλληλη για το monitor του υπολογιστή σας (π.χ., 1280×800 ή 1920×1080). Αποθηκεύουμε τις αλλαγές στο org.chameleon.Boot.plist και κάνουμε shutdown στο λειτουργικό.

Σημείωση: Κατά τις δικές μα δοκιμές, τα reboot και shutdown του OS X πάντα αποτύγχαναν, υπό την έννοια ότι μετά από λίγα δευτερόλεπτα το VM κρεμούσε κι αναγκαζόμασταν είτε να κάνουμε Reset είτε Power off.

Αφού κλείσει η εικονική μηχανή, κλείνουμε και το VirtualBox. Σε ένα command prompt των Windows, πληκτρολογούμε κάτι σαν αυτό:

"c:\Program Files\Oracle\VirtualBox\vboxmanage.exe" setextradata "OS X Mavericks" "1900x1600x32"

Βεβαίως, στη θέση του OS X Mavericks εσείς θα βάλετε το όνομα της εικονικής μηχανής του OS Χ *ακριβώς* όπως φαίνεται στον VirtualBox Manager (το κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής, στο οποίο παρατίθενται όλα τα VMs), ενώ στη θέση του 1900×600 θα βάλετε την ανάλυση που δηλώσατε πριν λίγο, στο org.chameleon.Boot.plist.

Το desktop του virtualized Mavericks σε μια βολικότερη, wide-screen ανάλυση (1600x900 pixels -- η φωτογραφία είναι scaled στα 960x582 pixels).

Τρέχοντας ξανά το VirtualBox και ξεκινώντας το VM του OS X Mavericks, μετά από λίγα δευτερόλεπτα έχουμε ένα πολύ πιο ευρύχωρο desktop σε σχέση με ό,τι είχαμε πριν πείσουμε το VM να χρησιμοποιεί μεγαλύτερη ανάλυση.

Εντελώς επίσημα updates από την Apple, για την εντελώς ανεπίσημη εκδοχή του OS X Mavericks.

Όπως βλέπετε, από το Hackintosh VM μπορούμε να εγκαθιστούμε κανονικά τα επίσημα updates της Apple, μέσα από το App Store. Διόρθωση: Μπορέσαμε κι εγκαταστήσαμε επιτυχώς — δεν ξέρουμε τι θα ισχύει στο (κοντινό) μέλλον :)

Εντυπώσεις και κάποιες σκέψεις
Η ενασχόλησή μου με το Hackintosh VM πόρρω απείχε από αυτό που θα ονόμαζα “ομαλή εμπειρία”. Λίγο πολύ αναμενόμενα τα προβλήματα, εδώ που τα λέμε, αφού όχι μόνο δεν παρέχεται επίσημη υποστήριξη από πλευράς Apple για το virtualization του OS X σε τυπικό PC hardware, αλλά και τα OS X compatible VMs που δημιουργεί το VirtualBox δείχνουν να επιδέχονται βελτιώσεις.

Επίσης, από το λίγο που το έψαξα, συνειδητοποίησα ότι όποιος αποφασίσει να φτιάξει Hackintosh PC –μιλάω για αληθινό hardware τώρα– θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Ναι, παρά τις ατέλειές του, το virtualized hardware που δημιουργεί το VirtualBox αποτελεί τελικά ένα ομαλό πεδίο πειραματισμών. Όταν όμως κάποιος αρχίσει να εξετάζει την περίπτωση του physical hardware, αν μη τι άλλο θα πρέπει να κάνει προσεκτικότατη επιλογή των επιμέρους εξαρτημάτων ώστε να φτιάξει ένα PC που το OS X θα εκμεταλλεύεται πλήρως.

Παρά τα σκαμπανεβάσματα, πάντως, μετά την εγκατάσταση του OS X σε VM ο ενδιαφερόμενος χρήστης είναι σε θέση να πάρει μια καλή ιδέα για το πώς μοιάζει και πώς συμπεριφέρεται το λειτουργικό της Apple. Αλλά προσέξτε: Η εμπειρία που αποκομίζει κάποιος παίζοντας με Hackintosh VM σε σχέση με την εμπειρία χρήσης ενός σχετικά σύγχρονου υπολογιστή Mac, απέχει λίγο περισσότερο απ’ όσο απέχει η νύχτα από τη μέρα. Και κάπου εδώ, νομίζω ότι δεν μπορούμε ν’ γλυτώσουμε από το άλλο αναπόφευκτο ερώτημα:

Αξίζει να επενδύσει κάποιος σε αληθινό Apple hardware;

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως έχω δώσει τελεσίδικη απάντηση στο ερώτημα εδώ και χρόνια :P

4 Responses to “Hackintosh VM με το VirtualBox”

 1. maxtor | 28/06/2014 at 11:56

  δεν εχω καμια εμπειρια απο mac αλλα ο,τι μαθαινεις καλο ειναι.και το αρθρο ειναι κατατοπιστικο.διαβαστε το προσεκτικα,ιδιαιτερα τα screenshots.το λεω γιατι λογω βιασυνης μου πηγαινοερχομουν…lol
  για οσους θελουν να το ”τρεξουν” σε amd στο boot γραφουμε amd -v και ξεκιναει.

  • subZraw | 28/06/2014 at 15:44

   Αχά, ευχαριστούμε για το tip! (Δεν είχα τη δυνατότητα να κάνω δοκιμές σε PC με AMD CPU :/)

 2. sotiris stilianos | 02/07/2014 at 15:43

  άντε και σε proxmox ve ^_^

 3. valis | 15/06/2016 at 16:44

  καλησπερα σας.πολλα συγχαρητηρια για την εξαιρετικη δουλεια που κανετε,
  λοιπον στο θεμα μας τωρα βρηκα και κατεβασα το συγκεκριμενο ISO που αναφερετε πιο πανω,αλλα οταν παω να το περασω στο virtualbox δεν μου δινει την επιλογη 64bit μονο 32bit.το λειτουργικο μου ειναι 64μπιτο

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων