Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Υψηλό uptime στο Dreamliner ενδέχεται να το “κατεβάσει”

Πρόβλημα λογισμικού είναι πιθανό να οδηγήσει σε πτώση ένα Boeing 787, αν έχει μείνει “ανοικτό” για 248 ημέρες.

Το cockpit του 787 Dreamliner | Photo source: Engadget

Οι κινητήρες του Dreamliner είναι πιθανό να κλείσουν, αν το εντυπωσιακό μοντέλο της Boeing έχει μείνει ανοικτό για πολύ καιρό.

Αναλυτικότερα, σε περίπτωση που το αεροσκάφος είναι ανοικτό για 248 ημέρες τότε λόγω συγκεκριμένου software bug θα μεταβεί σε κατάσταση failsafe, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι μονάδες ελέγχου γεννητριών και το Dreamliner να χάσει όλη του την ενέργεια.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε σχετική οδηγία, σύμφωνα με την οποία αν οι τέσσερις κύριες μονάδες ελέγχου γεννητριών ενεργοποιηθούν την ίδια στιγμή, τότε μετά από 248 ημέρες συνεχούς λειτουργίας και οι τέσσερις μαζί θα μεταβούν σε κατάσταση failsafe ταυτόχρονα. Ως αποτέλεσμα, θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση του αεροσκάφους ανεξαρτήτως αν είναι εν πτήσει ή όχι.

Η Boeing ήδη ετοιμάζει αναβάθμιση λογισμικού που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά ανακαλύφθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες, ενώ όλα τα εν ενεργεία Dreamliners, όπως αλλιώς ονομάζονται τα Boeing 787, “απενεργοποιήθηκαν” κι “ενεργοποιήθηκαν” στο πλαίσιο της τυπικής συντήρησης.

Το software bug έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων που αφορούν στο 787, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ευπαθές σε επιθέσεις hacking ενώ έχει παρουσιάσει και πρόβλημα με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Περισσότερα από 250 αεροσκάφη 787 έχουν κατασκευαστεί και χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον πλανήτη.

Πηγή: The Independent

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων