Το προφίλ μας στο Google Plus
6

Ξεχασμένο root password στο Linux; Κανένα πρόβλημα!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που με τρόμο συνειδητοποιήσατε ότι δεν θυμόσαστε το root password σε υπολογιστή με Linux; Όσο άσχετο κι αν σας φαίνεται το ερώτημα (ή όσο κι αν ντρεπόσαστε να παραδεχτείτε ότι την έχετε ήδη πάθει), ας σημειώσουμε ότι το να ξεχάσει κάποιος το συνθηματικό του διαχειριστή δεν είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια.

Την επόμενη φορά που δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε στο root account κάποιου υπολογιστή σας με Linux, μην πανικοβληθείτε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα κι αναρωτηθείτε: Υπάρχει μήπως άλλος υπολογιστής ή συσκευή, απ’ όπου έχετε φροντίσει για passwordless SSH logins στον υπό συζήτηση λογαριασμό; Αν ναι, απλά πηγαίνετε σ’ αυτόν τον άλλον υπολογιστή ή συσκευή, συνδεθείτε στο προαναφερθέν root account απομακρυσμένα, αλλάξτε το password με το εργαλείο passwd, αγαλιάστε και χαρείτε. Ίσως όμως να μην έχετε φροντίσει για passwordless logins — τουλάχιστον όχι σε root accounts. Ή μπορεί να ‘χετε φροντίσει, αλλά τώρα δεν έχετε εύκαιρο τον άλλον υπολογιστή ή συσκευή. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή με το ξεχασμένο root password, κι αυτός με τη σειρά του διαθέτει ένα ταπεινό πληκτρολόγιο και μια σεμνή οθόνη, μάθετε ότι είναι εύκολο να ορίσετε καινούργιο password για τον root κι ας μη θυμόσαστε το παλιό.

Στη συνέχεια δείχνουμε πώς αλλάζουμε το ξεχασμένο root password συστήματος με openSUSE Leap 42.2. Υποθέτουμε βεβαίως ότι υπάρχει φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή, καθώς κι ότι ο boot manager είναι ο GRUB2. Παρόμοια εργαζόμαστε κι όταν αντί για openSUSE ο υπολογιστής τρέχει Ubuntu ή Fedora. Ένα ή δύο σημεία που χρειάζονται προσοχή τα επισημαίνουμε προς το τέλος του άρθρου.

Αντί για το πλήκτρο [Enter] πατάμε το [E]

Βήμα 1. Ξεκινάμε ή επανεκκινούμε το μηχάνημα και μόλις εμφανιστεί η οθόνη του GRUB2 για την επιλογή boot entry, πριν τελειώσει το count down μετακινούμαστε με τα βελάκια του δρομέα πάνω από τη γραμμή που αντιστοιχεί στο φυσιολογικό φόρτωμα του λειτουργικού (συνήθως πρόκειται για την πρώτη επιλογή). Αντί για το πλήκτρο [Enter] πατάμε το [E] (από το Edit).

Στο τέλος αυτής της γραμμής θέλουμε να προσθέσουμε μια οδηγία που θα μας επιτρέψει να μεταβούμε σε BASH shell με δικαιώματα root

Βήμα 2. Βλέπουμε τώρα το τμήμα από το configuration του GRUB2, το οποίο αντιστοιχεί στο επιλεγμένο boot entry. Με το κάτω βελάκι μετακινούμαστε στο τέλος της οδηγίας που αρχίζει με linux. Πιθανότατα δεν θα χωρά σε μία μόνο γραμμή και θα εκτείνεται σε περισσότερες. Στο παράδειγμά μας φαίνεται να καταλαμβάνει τρεις γραμμές (εξαιτίας ενός και μόνο χαρακτήρα).

Δεν παραλείπουμε αυτό το 'rw', ώστε να έχουμε δικαιώματα εγγραφής στο root filesystem

Βήμα 3. Στο τέλος της γραμμής αφήνουμε ένα κενό και πληκτρολογούμε

rw init=/bin/bash

Βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης και πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων [CTRL+X]. Ξεκινά τότε το φόρτωμα της διανομής, αλλά αυτή τη φορά λαμβάνοντας υπόψη την τροποποιημένη οδηγία.

Βρισκόμαστε σε ένα κέλυφος BASH μέσα από το λογαριασμό του root, έχουμε και δικαιώματα εγγραφής στο root filesystem

Βήμα 4. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα η διαδικασία εκκίνησης θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν θα είμαστε στο περιβάλλον γραφικών, ούτε σε κάποια text console όπου θα μας ζητείται σύνδεση σε λογαριασμό χρήστη. Αντίθετα, θα βρισκόμαστε σε ένα BASH shell και μάλιστα μέσα από το λογαριασμό του χρήστη root!

Καθορισμός νέου root password, κι ας μη θυμόμαστε το παλιό

Βήμα 5. Για την αλλαγή του ξεχασμένου password χρησιμοποιούμε το εργαλείο passwd. Θα μας ζητηθεί να πληκτρολογήσουμε το νέο συνθηματικό — δύο φορές, ώστε να είμαστε βέβαιοι για το τι δώσαμε. Και λέμε να είμαστε βέβαιοι διότι, για λόγους ασφαλείας, καθώς πληκτρολογούμε το password οι χαρακτήρες δεν εμφανίζονται στην οθόνη. Αμέσως μετά γράφουμε sync και πατάμε το [Enter], προκειμένου να διασφαλίσουμε πως ό,τι είναι να γραφτεί στο δίσκο θα γραφτεί τώρα (και δεν θα παραμείνει στην cache). Μόλις ορίσαμε νέο password για τον χρήστη root — κι ας μην θυμόμαστε το παλιό! Για την επανεκκίνηση του συστήματος πληκτρολογούμε

/sbin/reboot -f

Περίπτωση Ubuntu. Σε αντίθεση με το openSUSE και άλλες διανομές Linux, όταν στον υπολογιστή έχουμε εγκατεστημένο το Ubuntu τότε δεν βλέπουμε το μενού του GRUB2 κατά την (επαν)εκκίνηση του συστήματος. Για το πείσουμε να εμφανιστεί, (επαν)εκκινούμε κι αμέσως μετά τα μηνύματα POST κρατάμε το πλήκτρο [Shift] πατημένο μέχρι να το δούμε. Στη συνέχεια προχωράμε κι αλλάζουμε root password κατά τα γνωστά.

Περίπτωση Fedora. Αφού ορίσουμε το νέο password και πριν το sync (και την επανεκκίνηση), λόγω SELinux πληκτρολογούμε

touch /.autorelabel

Κατά την εκκίνηση πιθανώς θα παρατηρήσετε ότι το σύστημα αργεί κάπως να σηκωθεί και να μας φέρει στην οθόνη σύνδεσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο SELinux και συμβαίνει μόνο στην πρώτη επανεκκίνηση μετά την αλλαγή root password.

6 Responses to “Ξεχασμένο root password στο Linux; Κανένα πρόβλημα!”

 1. drpaneas | 13/06/2017 at 21:39

  Ακριβώς! Με τον ίδιο τρόπο αλλάζουμε τα password στα επιμέρους nodes του CaaSP.

 2. MrBrasidas045 | 14/06/2017 at 00:57

  Συγνώμη για το αν είναι αστεία η ερώτηση μου αλλά επείδη τώρα άρχισα να ασχολούμαι με Linux , με αυτό το τρόπο δεν αποκτώ πρόσβαση σε οποιοδήποτε Linux μηχάνημα ;

  • subZraw | 14/06/2017 at 01:00

   Αν έχεις φυσική πρόσβαση στο μηχάνημα και δεν έχουν ληφθεί άλλα μέτρα προστασίας, τότε, ναι, αποκτάς :)

 3. ghal | 09/07/2017 at 17:28

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, η ερώτηση μου ειναι εαν υπάρχει κατι ανάλογο για Mac OS ?

 4. Captain_Harlock | 23/07/2017 at 18:00

  Τρομερά ενδιαφέρον άρθρο! Μου γεννήθηκε ωστόσο η εξής ερώτηση: Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποτραπεί αυτή η πρόσβαση σε κάποιον κακόβουλο;
  Θα μπορούσε κάποιος να σταματήσει την “επίθεση” θέτωντας έναν BIOS password;
  Ή υπάρχει και κάποιoς εναλλακτικός τρόπος στο Grub;

  • subZraw | 25/07/2017 at 08:53

   Έχουμε ήδη στα σκαριά σχετικό άρθρο — θα δημοσιευτεί σύντομα :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων