Το προφίλ μας στο Google Plus
1

I can’t remember, but my memory dump can!

Απέχουμε μόλις 6 χρόνια από το έτος 2021, όπου και τοποθετείται το σενάριο της ταινίας Johnny Mnemonic. Μπορεί να μην έχουν εφευρεθεί (ακόμα) τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα μνήμης, ούτε να υπάρχει το επάγγελμα του data courier, αλλά υπάρχουν πολλά δεδομένα που θα θέλαμε να προστατεύσουμε και βρίσκονται όλα στη μνήμη. Όχι στη δική μας, αλλά σε αυτή των υπολογιστών.

I can't remember, but my memory dump can!

Η μνήμη RAM θεωρείται προσωρινή (volatile), διότι πρέπει να τροφοδοτείται με ρεύμα για να διατηρούνται τα δεδομένα της. Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας αυτής της μνήμης, μπορούμε να φανταστούμε τα κελιά της σαν κουβάδες που στον πάτο τους έχουν τρύπες. Όταν ένας κουβάς είναι άδειος, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο κελί έχει την τιμή 0. Αντίστροφα, όταν ένας κουβάς είναι γεμάτος, θεωρούμε ότι το κελί έχει την τιμή 1. Όμως, εξαιτίας των ανοιγμάτων στον πάτο, οι γεμάτοι κουβάδες παρουσιάζουν μια μικρή διαρροή και σταδιακά αδειάζουν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κελί που έχει την τιμή 1, αν το αφήσουμε στην τύχη του είναι θέμα χρόνου μέχρι ν’ αποκτήσει την τιμή 0. Για να διατηρήσουμε την τιμή 1 σε κάποιο κελί, πρέπει να τροφοδοτούμε τον αντίστοιχο κουβά διαρκώς, ώστε να αναπληρώνουμε τις απώλειες της διαρροής και να μην αδειάζει. Ε, λοιπόν, η μνήμη RAM λειτουργεί με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Οι κουβάδες της βέβαια δεν φέρουν κάποιο υγρό, αλλά ηλεκτρικό φορτίο. Έτσι, όταν διακόπτουμε την τροφοδοσία της μνήμης, όλοι οι αποθηκευμένοι άσσοι μετατρέπονται σταδιακά σε μηδενικά και τα δεδομένα χάνονται.

Πριν από μερικά χρόνια, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Princeton απέδειξε ότι τα δεδομένα διαγράφονται με προβλέψιμο τρόπο. Η ίδια ομάδα ανέπτυξε κι έναν αλγόριθμο για την ακριβή ανάκτηση των δεδομένων από μνήμες των οποίων η τροφοδοσία είχε διακοπεί. Φυσικά, το χρονικό περιθώριο για αυτή την εργασία ήταν εξαιρετικά μικρό. Ωστόσο, όταν έψυξαν κάποιες μνήμες με υγρό άζωτο ή ακόμη και με σπρέι αέρα (αυτό που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του πληκτρολογίου), ο διαθέσιμος χρόνος αυξήθηκε δραματικά. Τελικά, η συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα νέο είδος επίθεσης που ονομάζεται Cold Boot Attack.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 040.

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών που προσφέρουμε, δείτε όλα τα τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα, καθώς επίσης και τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes) που παράγουμε. Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία του πακέτου συνδρομής που σας ταιριάζει από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στα video tutorials απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

One Response to “I can’t remember, but my memory dump can!”

  1. sc0rpion | 13/03/2015 at 23:25

    Πολυ ωραιο αρθρο φιλε!! Μπραβο συνέχισε ετσι!!
    Ολα τα αρθρα σου εχουν ενδιαφερον, σε παω εσενα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων