Το προφίλ μας στο Google Plus
9

Εγκατάσταση Windows 7/Vista από συσκευή USB

Όσο οι χωρητικότητες των δίσκων και οι ταχύτητες του Internet αυξάνονται, οι οπτικοί οδηγοί καταντούν παρωχημένοι (και σκονισμένοι – πότε ήταν η τελευταία φορά που βάλατε ένα πραγματικό, ολοστρόγγυλο δισκάκι στον οδηγό σας;) Εκτός αυτού, μια ολόκληρη νέα κλάση ιδιαίτερα δημοφιλών φορητών υπολογιστών, τα netbook, ούτε καν διαθέτουν οπτικό οδηγό. Είτε από ανάγκη, σε μια περίπτωση όπως τα netbook, είτε για καθαρά πρακτικούς λόγους όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει κάποιον τρόπο για να απαλλαχθεί από το DVD όταν θέλει να αντικαταστήσει τα -συνήθως ήδη εγκατεστημένα- Windows XP με κάποια πιο πρόσφατη έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Και τα USB stick είναι ιδανικά για αυτή τη δουλειά.

Αυτό που μάλλον είναι σίγουρο είναι ότι η Microsoft δεν συμπαθεί ιδιαίτερα την ιδέα εγκατάστασης των λειτουργικών της συστημάτων από USB stick, γεγονός που φαίνεται από το ότι δεν έχει δημοσιεύσει καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Έτσι, στο internet κυκλοφορούν πλέον διάφορες μέθοδοι τρίτων.  Εδώ θα διαβάσετε ίσως την πιο απλή από αυτές, η οποία -αρκετά ειρωνικά- χρησιμοποιεί αποκλειστικά εργαλεία της ίδιας της Microsoft.

Προαπαιτούμενα

Το κύριο μέρος της διαδικασίας όπως έγινε στο δικό μας σύστημα. Τελικά έχουν δίκιο όσοι λένε «Μια εικόνα – χίλιες λέξεις» (987 για τους λάτρεις της κυριολεξίας!).Θα χρειαστείτε ένα USB stick χωρητικότητας τουλάχιστον 4Gb και το DVD εγκατάστασης των Windows, είτε στην φυσική του μορφή, είτε σε μορφή image. Στην δεύτερη περίπτωση φυσικά θα χρειαστείτε και ένα utility, όπως τo δωρεάν Daemon Tools Lite, που να μπορεί να κάνει mount αυτό το image στα Windows, αντιστοιχίζοντας ένα drive letter σε αυτό.
Τέλος, θα χρειαστείτε και έναν υπολογιστή που να έχει ήδη εγκατεστημένη μια έκδοση των Windows μεταγενέστερη των Windows XP (δηλ. Vista, 7, ή Server 2008). Δεδομένου ότι σκοπός σας μάλλον είναι να εγκαταστήσετε κάποιο από αυτά τα λειτουργικά, λογικά ο υπολογιστής σας δεν το έχει ήδη εγκατεστημένο και συνεπώς, για πολλούς, αυτή είναι μάλλον και η πιο δεσμευτική απαίτηση. Είμαστε σίγουροι όμως ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή με Windows Vista για τα λίγα λεπτά που διαρκεί η διαδικασία δημιουργίας του USB stick και μην ξεχνάτε ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει μια μόνο φορά. Στην συνέχεια, με το ίδιο stick μπορείτε να εκτελέσετε όσες εγκαταστάσεις επιθυμείτε.

Δημιουργία του USB stick εγκατάστασης

Σε αυτό το βήμα θα δουλέψετε στον υπολογιστή που μόλις αναφέρθηκε. Σε αυτόν:

 1. Ανοίξτε τον υπολογιστή και κάνετε login σε ένα λογαριασμό που έχει δικαιώματα διαχειριστή.
 2. Συνδέστε το stick σας σε μια ελεύθερη θύρα USB και ανοίξτε τον Explorer για να δείτε το drive letter που του ανατέθηκε. Ας υποθέσουμε, χάρη συντομίας, ότι αυτό είναι το G:
 3. Ανοίξτε μια κονσόλα γραμμής εντολών (Start –> Run –> cmd –> OK)
 4. Εκτελέστε το εργαλείο Diskpart πληκτρολογώντας:
  diskpart
  
 5. Περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί το prompt “DISKPART>” και στην συνέχεια δηλώστε ότι θέλετε να κάνετε αλλαγές στο USB stick σας με την εντολή:
  select volume g
  

  (φυσικά στην θέση του «g» θα βάλετε το drive letter που ανακαλύψατε στο βήμα 2)

 6. Επειδή στο επόμενο βήμα θα διαγράψετε το MBR του επιλεγμένου δίσκου, επιβεβαιώστε ότι έχετε επιλέξει τον σωστό με την εντολή:
  detail disk
  

  Στην οθόνη θα εμφανιστούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (Κατασκευαστής/Μοντέλο, χωρητικότητα, drive letter)

 7. Διαγράψτε το MBR ώστε να διαγραφεί πρακτικά το υπάρχον partition πληκτρολογώντας:
  clean
  
 8. Δημιουργήστε ένα νέο πρωτεύον partition & ενεργοποιήστε το flag active για να μπορεί να boot-άρει:
  create partition primary
  select partition 1
  active
  
 9. Κάντε format το νέο partition σε NTFS:
  format fs=NTFS QUICK
  
 10. Χωρίς να κλείσετε το παράθυρο του Diskpart, ελέγξτε σε ένα παράθυρο του Explorer ότι το stick συνεχίζει να διαθέτει κάποιο drive letter. Διαφορετικά, γυρίστε στο Diskpart και δώστε:
  assign
  
 11. Κλείστε το Diskpart (όχι όμως την κονσόλα) με:
  exit
  
 12. Εισάγετε στον οπτικό οδηγό του υπολογιστή το DVD εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος που θέλετε να εγκαθιστά το USB stick ή, αν έχετε το DVD σε μορφή image, κάντε το mount με το ανάλογο utility.
 13. Υποθέτοντας ότι το drive letter του οπτικού οδηγού με το DVD, φυσικού ή εικονικού, είναι K:, γυρίστε στο παράθυρο της κονσόλας και μεταφερθείτε στον υποκατάλογο boot του DVD πληκτρολογώντας:
  k:
  cd \boot
  
 14. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Bootsect που βρίσκεται εκεί, για να εφαρμόσετε τον κατάλληλο master boot code στο boot sector του partition που δημιουργήσατε (ή με απλά λόγια, για να κάνετε επιτέλους το stick bootable):
  bootsect /nt60 g:
  

  (προσέξτε εδώ ξανά το drive letter, το οποίο μπορεί να άλλαξε μετά το βήμα 10)

 15. Η δουλειά στην κονσόλα τελείωσε. Μπορείτε να την κλείσετε.
 16. Χρησιμοποιώντας τον Explorer, αντιγράψτε όλα τα αρχεία του DVD εγκατάστασης στο USB stick. Τελειώσατε.
Για τους περίεργους…

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα εργαλεία Diskpart και Bootsect της Microsoft που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη διαδικασία δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις πληροφορίες που δίνει η ίδια η εταιρία ακολουθώντας τους αντίστοιχους συνδέσμους.

Χρήση

Image2Η ρύθμιση του BIOS για εκκίνηση από το USB stick είναι και η τελευταία. Μην ανησυχείτε αν το μενού ρυθμίσεων στο BIOS του δικού σας υπολογιστή είναι διαφορετικό. Πάντως, μιας και η συγκεκριμένη συμβουλή είναι κυρίως πρακτική για ιδιοκτήτες netbook, το συγκεκριμένο screenshot είναι από ένα eee PC.Αν και για τους πιο προχωρημένους, αυτή η συμβουλή κάπου εδώ έχει ήδη τελειώσει, όσοι απορείτε τι να κάνετε με το stick που δημιουργήσατε, γυρίστε πλέον στον υπολογιστή που θέλετε να γίνει η εγκατάσταση του λειτουργικού. Εκεί:

 1. Συνδέστε το USB stick που δημιουργήσατε σε μια ελεύθερη θύρα USB.
 2. Ανοίξτε τον υπολογιστή και μπείτε απευθείας στις ρυθμίσεις του BIOS (πατώντας συνήθως το πλήκτρο Del ή F2 ανάλογα με τον υπολογιστή)
 3. Βρείτε τις ρυθμίσεις που αφορούν την προτεραιότητα των συσκευών εκκίνησης του συστήματος (συνήθως Boot Options, Boot Device Priority, Select Boot Device κ.λπ.) και ρυθμίστε το USB stick σαν πρωτεύουσα συσκευή.
 4. Βγείτε από τις ρυθμίσεις του BIOS αποθηκεύοντας τις επιλογές σας (συνήθως Esc)

Ο υπολογιστής θα εκτελέσει επανεκκίνηση και αν όλα πήγαν καλά, θα εκκινήσει από το USB stick, αρχίζοντας την εγκατάσταση των Windows.

9 Responses to “Εγκατάσταση Windows 7/Vista από συσκευή USB”

 1. TheDoctor | 15/11/2011 at 12:52

  Υπαρχει και πιο απλη μεθοδος (from the horse’s mouth):
  http://www.microsoftstore.com/store/msstore/html/pbPage.Help_Win7_usbdvd_dwnTool

  • firstroad | 28/12/2011 at 13:39

   το έχω δοκιμάσει… δεν είναι και πολύ καλό.. βασικά όσες φορές το έχω χρησιμοποιήσει δεν δουλεύει… τώρα γιατί δεν ξέρω και δεν θυμάμαι και το error που βγάζει!
   Ξέρετε μήπως τι πατάμε στην εκκίνηση για προσωρινή επιλογή boot συσκευής;

   • praeto | 28/12/2011 at 15:32

    Το τι πατάς δεν είναι κάτι στάνταρ (αν υποστηρίζεται κιόλας από το μηχάνημα/μητρική σου). Πολλές φορές είναι το F12.

 2. firstroad | 29/12/2011 at 16:58

  η συγκεκριμένη διαδικασία δεν χρησιμεύει για εγκατάσταση άλλων λειτουργικών;

  • firstroad | 29/12/2011 at 17:01

   και βασικά δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο το λειτουργικό που θέλουμε να βάλουμε στο bootable USB

   • praeto | 29/12/2011 at 17:38

    Η συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία σαφώς δεν είναι μονόδρομος, το απαιτεί. Να γιατί! :)

  • praeto | 29/12/2011 at 17:36

   Δυστυχώς όχι.

 3. iasonaspao | 18/07/2013 at 19:14

  ακολουθώ την διαδικασία χωρίς κάποιο πρόβλημα, αλλά όταν κάνω boot το pc από το USB φτάνω σε ένα σημείο, λίγο πριν ξεκινήσω το Install και βγαίνει το ακόλουθο μήνυμα “A required CD/DVD drive device driver is missing.If you have a driver floppy disk,CD,DVD or USB flash drive,please insert it now.”
  Επίσης ψάχνοντας στο youtube βρήκα ότι μπορεί να το βάζω σε λάθος θύρα,αλλά όταν το έβαλα στην σωστή(usb 2.0) δεν είδα κάποια διαφορά..

 4. iasonaspao | 20/07/2013 at 16:03

  ας απαντήσει pliz…. όποιος αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα..!!!!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων