Το προφίλ μας στο Google Plus
5

Internet μέσω οπτικής ίνας: Κατέφθασε και το έχουμε!

Η φασαρία στη γειτονιά, το πρωινό μιας Δευτέρας του Νοεμβρίου, ξεκίνησε ως άλλη μια ενόχληση από εκείνες που απρόθυμα έχεις μάθει ν’ ανέχεσαι. “Κάποιοι σκάβουν για κάποιο λόγο”, πρόλαβε να σκεφτεί ο γράφων, χωρίς φυσικά να μπει στον κόπο να ψάξει το ποιος και το γιατί. Εξάλλου ήταν ακόμη στην πρώτη κούπα καφέ και δεν είχε κανένα λόγο για περιττές νοητικές διεργασίες — ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε. Κι εντελώς ξαφνικά, η αναπάντεχη επιφοίτηση χαμογέλασε στη Σύμβουλο Εκδόσεως (TM) του περιοδικού: “Λες να ‘ναι εκείνοι, απ’ αυτή την εταιρεία με το καλωδιακό ίντερνετ;”

Η Σύμβουλος Εκδόσεως (TM) –αλλά και Υπεύθυνη Γραμματικής Επιμελείας (ΤΜ) του περιοδικού–, είχε απόλυτο δίκιο: Τη δευτερο-πρωινιάτικη φασαρία προκαλούσε ένα συνεργείο της HCN, το οποίο είχε καταφθάσει στη γειτονιά μ’ ένα όχημα που θύμιζε λίγο κλαρκ. Μόνο που, αντί γι’ αυτές τις μπάρες ανύψωσης, είχε προσαρτημένο κάτι που θα περιγράψω ως “περιστρεφόμενο κόφτη σκληρών επιφανειών που κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα σκεφτόταν να κόψει”. Κι όμως, καθοδηγούμενος κι από τις ζωηρές προτροπές των συναδέλφων του, ο χειριστής του οχήματος χάραζε στην άσφαλτο ένα στενό αυλάκι που ξεκάθαρα οδηγούσε στην πολυκατοικία. “Αν αυτό δεν είναι για καλό, τότε σίγουρα είναι κάτι πολύ μπελαλίδικο”, σκέφτηκε ο yours truly. Σύντομα απεδείχθη ότι, ευτυχώς, δεν ίσχυε το δεύτερο.

Ποια είναι η HCN και γιατί σκάβει τους δρόμους του κοσμάκη;
Η Hellenic Cable Networks είναι μια εταιρεία παροχής καλωδιακού Internet μέσω δικτύου οπτικών ινών, με έδρα την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Από τα πρώτα sites που επισκεφθήκαμε μετά τη σύνδεση στο δίκτυό της, ήταν το http://whatip.com. Είδαμε τότε ότι για τον υπόλοιπο κόσμο φαινόμαστε να βγαίνουμε στο Internet από Αυστρία — κι αυτό χωρίς να χρησιμοποιούμε κάποιον proxy ή το Tor. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε, μεταξύ άλλων μάθαμε ότι η HCN είναι θυγατρική της Αυστριακής JM-DATA, οπότε αυτό έλυσε και το μυστήριο του αυστριακού, δημόσιου IP.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν η HCN είχε ξεκινήσει να σκάβει κατά μήκος της οδού Πόντου, κεντρική στην Καλαμαριά όπου βρισκόμαστε. Είχαμε πληροφορηθεί τότε ότι πρόκειται για μια εταιρεία παροχής Internet μέσω οπτικών ινών. Από το site της HCN δεν είχαμε μάθει πολλά περισσότερα και, μιας και φαινόταν ότι το δίκτυο βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα, δεν ασχοληθήκαμε περισσότερο. Περίπου στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, σε διάφορα μέρη στη γειτονιά μας, κοντά στην Πόντου, προσέξαμε κάποιες αφίσες που διαφήμιζαν το νέο δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας. Οι τιμές ήταν άκρως δελεαστικές και τις επαληθεύσαμε και με μια επίσκεψη στο http://hcn.gr. Η HCN δίνει σε κάθε ενδιαφερόμενο την ευκαιρία να δοκιμάσει το δίκτυό της με ένα εισαγωγικό πακέτο στα 10Mbps, για ένα μήνα δωρεάν. Από εκεί και μετά –και πάντα για το ίδιο πακέτο– υπάρχει μηνιαία χρέωση 15 ευρώ, αλλά *χωρίς* κάποια δέσμευση. Όποτε θέλει, δηλαδή, ο πελάτης αποχωρεί από το δίκτυο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι μετά τον πρώτο μήνα και για μία φορά μόνο, καταβάλλεται το ποσό των 40 ευρώ για τα λεγόμενα έξοδα ενεργοποίησης κι εγκατάστασης. Στην περίπτωση της HCN φαίνεται να έχουν αληθινό νόημα: Πριν τη σύνδεση στο δίκτυο, συνεργείο της εταιρείας σκάβει αυλάκια που ξεκινούν από τον βασικό κορμό και διακλαδίζονται προς τις οικίες των πελατών. Όταν μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με την HCN ο γράφων έμαθε τι ακριβώς θα προηγηθεί πριν από τη σύνδεση στο δίκτυο, δεν έκρυψε την έκπληξή του. Κι όμως, έτσι ακριβώς δουλεύει το όλο σύστημα. Εκ των υστέρων, καταλαβαίνουμε ότι με το καλωδιακό Internet –κι από τη στιγμή που στη χώρα μας δεν υπάρχει η αντίστοιχη υποδομή–, μάλλον δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις
Πριν σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις από τη σύνδεσή μας στο δίκτυο της HCN, ας παραθέσουμε τις απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που μας απηύθυναν αναγνώστες του περιοδικού μέσω Twitter, Facebook αλλά και με email (talk2us AT deltahacker DOT gr). Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την εταιρεία και ο κος Συκάς Γιάννης είχε την ευγενή καλοσύνη ν’ απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του μεταφέραμε.

 • Ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης καλύπτονται;
  Προς το παρόν η Καλαμαριά.
 • Ποιες άλλες περιοχές θα ακολουθήσουν;
  Τούμπα, Τριανδρία, Κέντρο κι Εύοσμος, μέσα στο επόμενο τετράμηνο.
 • Τυχεροί λοιπόν οι Θεσσαλονικείς, αλλά με άλλες πόλεις τι γίνεται;
  Μετά την επέκταση του δικτύου στη Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες πόλεις.
 • Ποια είναι τα προσφερόμενα πακέτα σύνδεσης;
  Για τους ιδιώτες προσφέρονται πακέτα 10, 20, 40 και 120Mbps. Το τελευταίο, ωστόσο, δεν προτείνεται ακόμα.
 • Ποιο είναι το κόστος σύνδεσης;
  Για τα οικιακά πακέτα είναι 15, 23, 33 και 73 ευρώ, για τις ταχύτητες των 10, 20, 40 και 120Mbps αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση η χρέωση είναι ανά μήνα και δεν υπάρχει συμβόλαιο δέσμευσης.
 • Τι παίζει με τις ταχύτητες upload;
  Είναι 1, 2, 4 και 8Mbps, για τα πακέτα 10, 20, 40 και 120Mbps αντίστοιχα. Έχουμε, δηλαδή, τα πακέτα 10/1, 20/2, 40/4 και 120/8, όπου το πρώτο νούμερο εκφράζει ταχύτητα download και το δεύτερο ταχύτητα upload — πάντα σε Mbps.
 • Υπάρχει κάποια “συμμετρική” σύνδεση;
  Αν και δεν αναφέρεται στο site, υπάρχει ένα επαγγελματικό συμμετρικό πακέτο 50/50. Όποιοι πελάτες το ζητήσουν θα πρέπει να έχουν τον δικό τους εξοπλισμό (router).
 • Παρεμπιπτόντως, τι είδους εξοπλισμός παρέχεται από την εταιρεία;
  Cable modem της Motorola και ξεχωριστό WiFi 802.11g router της Netgear, με ένα WAN port και με τέσσερα LAN ports στα 10/100Mbps. Στο δε modem συνδέεται ομοαξωνικό καλώδιο που ξεκινά από την πολυκατοικία, ακριβώς εκεί που τερματίζει η οπτική ίνα. Στην περίπτωση του επαγγελματικού 50/50 η οπτική ίνα δεν τερματίζει έξω από το κτήριο αλλά φτάνει έως το modem, το οποίο, όπως προαναφέραμε, δεν παρέχει η HCN.
 • Πέρα από την πρόσβαση στο Internet, τι άλλο προσφέρεται από το δίκτυο;
  Καλωδιακή τηλεόραση και συγκεκριμένα όλα τα ελληνικά κανάλια (τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας), καθώς και τα ελεύθερα δορυφορικά/καλωδιακά (Bloomberg, CNBC, RTL, Arte, Al Jazeera, Food Network κ.ά.)
 • Επηρεάζεται το bandwidth από τη χρήση της τηλεόρασης;
  Όχι, καθόλου: Το τηλεοπτικό σήμα είναι ανεξάρτητο από εκείνο των δεδομένων.
 • Και με το παλιό, καλό τηλέφωνο τι γίνεται;
  Προς το παρόν υπάρχει δυνατότητα δωρεάν τηλεφωνικών κλήσεων μόνο μεταξύ των πελατών της HCN. Για κλήσεις εκτός δικτύου ισχύει μια μικρή χρονοχρέωση. Σύντομα όμως θα παρέχονται και πακέτα με δωρεάν χρόνο ομιλίας.
 • Τι γίνεται με τον υπάρχοντα τηλεφωνικό αριθμό;
  Ισχύει η φορητότητα, που σημαίνει ότι αν ο πελάτης το επιθυμεί έχει δυνατότητα να τον διατηρήσει. Απλά, θα χρειαστεί να υποβάλλει σχετικό αίτημα στην HCN και η εταιρεία θα φροντίσει για τη μεταφορά του αριθμού από τον υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακό φορέα στον νέο (δηλαδή στην ίδια).
 • Πέρα από τα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια, να υποθέσουμε ότι θα ακολουθήσουν και συνδρομητικά;
  Να το υποθέσετε, αφού σχετικές παροχές συμπεριλαμβάνονται στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας :)
 • Μάλιστα. Κι αν σε κάποιο από τα υπάρχοντα πακέτα βάλουμε έξτρα κανάλια ή/και τηλεφωνία με δωρεάν χρόνο η σημερινή τιμή θα διαφοροποιηθεί, σωστά;
  Σωστά.
 • Ποια είναι η διαδικασία ενεργοποίησης;
  Εμείς τους καλέσαμε στο 2310480001 και πρέπει να πούμε ότι εξυπηρετηθήκαμε άψογα. Προτείνουμε να κάνετε το ίδιο. Να ξέρετε ότι θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μια απλή αίτηση, την οποία και θα αποστείλετε είτε με φαξ είτε ως PDF.
 • Πώς γίνεται αλλαγή πακέτου;
  Και πάλι, ένα τηλεφώνημα αρκεί. Αν όλα πάνε καλά, σε λίγο καιρό θα τους καλέσουμε ξανά, ώστε ν’ αναβαθμίσουμε το μικρό πακέτο των 10Mbps που τώρα δοκιμάζουμε.

Ο εξοπλισμός και οι εντυπώσεις από τη χρήση
Οι τεχνικοί που έρχονται για την εγκατάσταση τραβούν ένα ομοαξονικό καλώδιο, από το σημείο τερματισμού της οπτικής ίνας έως το διαμέρισμα. Από έξω βάζουν ένα splitter, ώστε μέσα στο διαμέρισμα να φτάνουν δύο καλώδια: Ένα για την τηλεόραση κι ένα για το cable modem. Το modem που μας άφησαν ήταν το μοντέλο SBV5121E της Motorola. Στο πίσω του μέρος έχει μία θύρα Ethernet 10/100, μία USB, εκείνη για το ομοαξονικό καλώδιο, καθώς και δύο RJ-11, για δύο τηλεφωνικές συσκευές. Στη θύρα Ethernet μπαίνει κατευθείαν ένας υπολογιστής ή, προτιμότερα, ένας ασύρματος ή/και ενσύρματος router. Η HCN δίνει έναν wireless 802.11g router της Netgear, συγκεκριμένα το μοντέλο WGR614V9, με μία θύρα WAN και τέσσερις LAN. Μιλώντας σχηματικά, πίσω από το cable modem μπορεί φυσικά να μπει οποιοσδήποτε άλλος router — ακόμη κι ένας με το αγαπημένο μας pfSense. Προς το παρόν, πάντως, εμείς δουλεύουμε ακόμη με το ρουτεράκι της Netgear. Αφού φύγουν οι τεχνικοί της HCN, λίγη ώρα μετά υφίσταται η σύνδεση στο δίκτυο της εταιρείας. Η δική μας σύνδεση, π.χ., ήταν έτοιμη σε λιγότερο από μία ώρα.

Από την ημέρα της ενεργοποίησης, πάνω στο router έχουμε διαρκώς έναν iMac σε μία θύρα Ethernet και, περιστασιακά, ένα MacBook, ένα PC laptop, δύο smartphones κι ένα iPad. Να πούμε κατ’ αρχάς ότι ακόμη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες όλοι οι υπολογιστές και οι συσκευές χρησιμοποιούν το δίκτυο, δεν παρατηρείται το παραμικρό πρόβλημα. Εδώ που τα λέμε, αυτό είναι και το αυτονόητο. Από εκεί και πέρα, κατά το surfing επίσης δεν έχουμε παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα, με την ταχύτητα να είναι αξιοπρεπέστατη. Αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό.

Σε μετρήσεις που κάνουμε, λοιπόν, από το SpeedTest αλλά και κατεβάζοντας ISO images διαφόρων διανομών, προς μεγάλη μας ευχαρίστηση επαληθεύουμε αυτό που υπόσχεται η θεωρία: Σε αντίθεση με τις συνδέσεις DSL, σε εκείνες μέσω οπτικής ίνας οι ονομαστικές ταχύτητες πρακτικά ταυτίζονται με τις πραγματικές. Μη φανταστείτε ότι είναι *ακριβώς* ίδιες –η χρήση αυτού του “πρακτικά” δεν ήταν τυχαία–, ωστόσο νομίζουμε πως όταν η ονομαστική ταχύτητα download είναι 10Mbps και κατεβάζεις σταθερά με 9,4Mbps, ε, δικαιούσαι τότε να θεωρείς ότι κατεβάζεις με 10Mbps :) Ανάλογη παρατήρηση ισχύει και για την ταχύτητα upload, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάποιες κατηγορίες εφαρμογών — και στο μυαλό μας τώρα έρχεται το live video streaming που κάνουμε με το deltaStream.

Τα σχέδια για τη συνέχεια
Προς το παρόν, ταυτόχρονα με τη σύνδεση μέσω της HCN διατηρούμε και τη VDSL που είχαμε. Η σταθερότητα –ή ποιότητα, αν θέλετε– που χαρακτηρίζει τις οπτικές ίνες, ήδη μας έχει βάλει σε έναν δρόμο που δεν μοιάζει να έχει επιστροφή. Όταν ανακοινωθούν επισήμως και οι τιμές των πακέτων τηλεφωνίας, σχεδιάζουμε να διακόψουμε το VDSL και να περάσουμε αποκλειστικά στο καλωδιακό δίκτυο της HCN. Βεβαίως, δεν θα μείνουμε στο πακέτο των 10Mbps. Αυτό που έχουμε βάλει στο μάτι είναι το 40/4, στα 33 ευρώ μηνιαίως συν όποιο έξτρα κόστος θα έχει η τηλεφωνία. Τώρα που το σκεφτόμαστε καλύτερα, είναι πολύ πιθανό ν’ αναβαθμίσουμε το πακέτο των 10/1 πριν ακόμη εγκαταλείψουμε τη VDSL. Σε κάθε περίπτωση, εδώ θα είμαστε, να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας!

5 Responses to “Internet μέσω οπτικής ίνας: Κατέφθασε και το έχουμε!”

 1. tr3quart1sta | 17/11/2013 at 15:01

  Το έστειλες το φαξ?

 2. Spirost94 | 17/11/2013 at 16:21

  Κρίμα σε εμάς που έχουμε 4/0.512 και είμαστε και 500 μέτρα από το DSLAM. Άντε να έρθει και από Καβάλα να δούμε προκοπή.

 3. h.n.y | 17/11/2013 at 19:48

  Σας είπαν ότι θα πρέπει το cable modem να είναι συνέχεια στο ρεύμα αλλιώς δημιουργεί πρόβλημα στο core δίκτυο?
  Επειδή είναι shared cabling υπηρεσία οι κοντινοί γεωγραφικά συνδρομητές βρίσκονται εν δυνάμει στο ιδιο “LAN” με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ασφαλείας…

 4. Crone | 17/11/2013 at 20:16

  btw

  http://bit.ly/1aj4mYS

  και

  http://bit.ly/1ebVEMP

 5. p3tr4n | 21/04/2014 at 00:26

  Ενημερωτικά και επειδή δεν βρήκα αλλού κάποια λίστα με τα τηλεοπτικά κανάλια που προσφέρει η HCN ας τα παραθέσω εδώ… Τα κανάλια που παρέχει η HCN είναι:

  ΔΤ
  ΔΤ HD
  Vouli
  MEGA
  ANT1
  ALPHA
  STAR
  ETV
  ΣΚΑΙ
  PIK
  m.TV
  NIKELODEON PLUS
  EGNATIA
  EUROPE 1
  DION
  EXTRA THESS
  VERGINA
  ART
  TIME CHANNEL
  XTV
  CHANNEL 9
  PELLA TV
  TV THESSALONIKI
  4E
  EURO
  GNOMI
  TV100
  ————-
  TINYPOP +1
  KIX
  KIXPOWER
  POP
  TRUE ENT
  CBS REALITY
  SCUZZ
  FOOD NETWORK
  FLAVA
  21ST CENT BLISS
  CHARTSHOW DANCE
  TRUE MOVIES 1
  TRUE MOVIES 2
  BUZZ MUSIC
  THE VAULT
  CHART SHOW TV
  FOOD NETWORK +1
  INFO TV +1
  BBC WORLD NEWS
  DEUTSCHE WELLE
  ZDF HD
  ZDF.CULTURE HD
  ZDF NEO HD
  BEST OF SHOPPING
  BLOOMBERG EUROPE TV
  CNBC EUROPE
  RTL INTRO
  RTL 2
  RTL TELEVISION
  VOX
  SUPER RTL
  RTL HB NDS
  ARTE HD
  DAS ERSTE HD
  D17
  BFM BUSINESS
  BFM TV
  TV5 MONDE EUROPE
  CCTV 9 DOCUMENTARY
  FRANCE 24
  RUSSIA TODAY
  CCTV NEWS
  SPORT 1
  DMAX
  E8 TELEVISION
  EBRU TV
  TELE 5
  FASHION ONE
  3SAT HD
  KIKA HD
  ZD INFO HD
  EINFESTIVAL HD ALT
  WDR HD KOLN
  AL JAZEERA ENG
  CUBAVISION INTERNATIONAL
  MONTAGNE
  NHK WORLD TV
  ARIRANG TV
  REDERECORD
  RT ESP HD
  RT HD
  HOLIDAY
  TRT TURK

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων