Το προφίλ μας στο Google Plus
4

Κάντε μαγικά στο PC σας με το παλιό σας PocketPC

Χρησιμοποιήστε το παλιό σας Windows Mobile PocketPC σαν δευτερεύουσα βοηθητική οθόνη. Επεκτείνετε την επιφάνεια εργασίας σας εκμεταλλευόμενοι την μικρή οθόνη αφής του PDA σας και ελέγξτε τον υπολογιστή σας από αυτήν ακόμα και όταν εκτελείτε full screen applications όπως παιχνίδια.

Ένα top-seller PDA, το HP iPaq rx1950, δίπλα σε μια 18 ιντσών LCD-TFT οθόνη σε πραγματικές αναλογίες. Το Innobec SideWindow σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες με μια ματιά ενώ η επιφάνεια της κύριας οθόνης σας χρησιμοποιείται πλήρως από άλλες εφαρμογές.Η επιφάνεια εργασίας ενός σύγχρονου multitasking λειτουργικού συστήματος είναι για τον χειριστή του ότι είναι και το δαχτυλίδι που κυβερνά την Μέση Γη για ένα φτωχό γκόλεμ, δηλαδή πολύτιμη (my precious!). Ένας browser και ίσως και ένας messenger φτάνουν για να την καλύψουν πλήρως και από εκεί και πέρα αν θέλουμε να δούμε περισσότερες πληροφορίες (π.χ. να εμφανίσουμε τον mail client) αναλαμβάνει δουλειά το task switching. Δυστυχώς όμως το task switching δεν είναι πολύ πρακτικό ειδικά όταν υπάρχουν πληροφορίες που θέλουμε να παρακολουθούμε σε μόνιμη βάση ή να ελέγχουμε συχνά όπως το mail μας, κάποια RSS feeds, πληροφορίες συστήματος κλπ. Δεν είναι πρακτικό να παίζεις π.χ. ένα παιχνίδι και να κάνεις κάθε λίγο και λιγάκι task switch για να δεις αν ήρθαν νέα mail, ούτε μπορείς να βλέπεις πόσο επιβαρύνει την CPU η αναπαραγωγή video σε πλήρη οθόνη.
Οι κατασκευαστές software έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και το καταπολεμούν σχεδιάζοντας τα προγράμματά τους με διαφάνειες ώστε οι πληροφορίες σε ένα παράθυρο να φαίνονται ακόμα και αν αυτό καλυφθεί από ένα άλλο, με ενημερωτικά εικονίδια και notifications στο system tray που φαίνονται (περίπου) πάντα, με επιλογές always on top και με άλλα προγραμματιστικά τρικ.
Το εκπληκτικό laptop W5Fe της ASUS επιδεικνύει την βοηθητική του οθόνη, βασισμένη στην τεχνολογία Microsoft SideShow. Κάτι τέτοιο επιχειρούμε να δημιουργήσουμε και εμείς εδώ.Το ίδιο κάνουν και οι κατασκευαστές hardware. Έχουν εμφανιστεί ένα σωρό συσκευές που εγκαθίστανται στην πρόσοψη του PC μας για να παρουσιάζουν, μέσω απλών LCD οθονών, από CPU loads μέχρι θερμοκρασίες και fan speeds. Ίσως έχετε δει το Optimus Mini Three, μια περιφερειακή συσκευή που αποτελείται από τρεις μικροσκοπικές οθόνες OLED οι οποίες λειτουργούν και ως προγραμματιζόμενα πλήκτρα. Ένα πλήκτρο του Mini Three για παράδειγμα μπορεί να σας εμφανίζει στην οθόνη του τον αριθμό των νέων σας μηνυμάτων, ενώ πατώντας το, να σας ανοίγει τον αγαπημένο σας mail client. Άλλωστε μην ξεχνάμε και τις Microsoft SideShow enabled συσκευές που υποστηρίζουν τα Windows Vista, οι οποίες είναι ουσιαστικά μικρές βοηθητικές οθόνες, συνήθως εγκατεστημένες σε laptop, οι οποίες εμφανίζουν ένα σωρό πληροφορίες ακόμα και όταν το μηχάνημα βρίσκεται σε standby mode.
Με τούτο εδώ το άρθρο θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να εξομοιώσουμε την λειτουργικότητα αυτών των συσκευών αλλά να πάμε και ακόμα παραπέρα χρησιμοποιώντας μια Windows Mobile συσκευή. Και μάλλον θα το καταφέρουμε… :-)

Η δική μας λύση.

To πληκτρολόγιο Optimus Mini Three είναι άλλη μια συσκευή την οποία μπορείτε να εξομοιώσετε ακολουθώντας την συμβουλή μας.Λέμε ότι θα πάμε ακόμα παραπέρα γιατί η δική μας λύση είναι πιο γενική. Η δική σας βοηθητική οθόνη δεν θα εμφανίζει συγκεκριμένες και ειδικές εφαρμογές αλλά οτιδήποτε μπορεί να εμφανιστεί και στην κύρια οθόνη σας. Και θα το πετύχετε αυτό επεκτείνοντας την επιφάνεια εργασίας σας με χρήση της οθόνης αφής του PDA σας. Έτσι, προγράμματα που θα εκτελούνται στον υπολογιστή σας θα εμφανίζονται στην οθόνη του PDA και θα είναι εμφανή ακόμα και όταν η κύρια επιφάνεια εργασίας σας καλύπτεται πλήρως από άλλες εφαρμογές. Και μάλιστα εφόσον η οθόνη του PDA σας είναι αφής, δεν θα εμφανίζει απλά πληροφορίες, αλλά θα έχετε και την δυνατότητα αλληλεπίδρασης. Για παράδειγμα ενώ εσείς παίζετε κάποιο παιχνίδι σε πλήρηΠαραδείγματα τεσσάρων μικρών βοηθητικών οθονών για laptops, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Microsoft SideShow (Πηγή: Microsoft). Με μια εφαρμογή όπως το Samurize μπορείτε εύκολα να εξομοιώσετε κάτι τέτοιο, να απεικονίσετε στην οθόνη του PDA το αποτέλεσμα και πάλι να σας περισσέψει άπλετος χώρος σε αυτήν για άλλες εφαρμογές. οθόνη, στην οθόνη του PDA σας θα μπορούν να εμφανίζονται τα νέα mail, ο καιρός, ειδήσεις και άλλα RSS feeds, ο αγαπημένος σας media player με την playlist του, να σκρολάρουν τιμές μετοχών και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Αλλά ακόμα και όταν η οθόνη δεν είναι πλήρως κατειλημμένη, η νέα βοηθητική οθόνη αφής θα μπορεί να παρουσιάζει δυναμικά εικονίδια συνδεμένα με shortcuts, τα οποία θα μπορείτε να «κάνετε κλικ» με το δάκτυλό σας μετατρέποντας το PDA σας σε soft-keyboard (όπως ακριβώς το Optimus Mini Three).

Τι θα χρειαστείτε.

Για την υλοποίηση του project αυτού απαιτείται πρωταρχικά ο υπολογιστής σας να τρέχει Windows 2000/XP 32 ή 64bit. Φυσικά θα χρειαστείτε και ένα Windows Mobile Pocket PC με οποιαδήποτε έκδοση Windows CE δηλαδή 2000,2002,2003,2003SE,WM5 ή WM6. Το PDA θα είναι μονίμως docked, οπότε ακόμα και το παλιό σας PDA –ναι, εκείνο με την χαλασμένη μπαταρία- μας κάνει. Από πλευράς software θα χρειαστεί να έχετε εγκατεστημένη μια έκδοση του Microsoft ActiveSync, νεότερη της 3.7.1.
Τέλος μην ξεχνάμε το πρόγραμμα που θα κάνει την κυρίως δουλειά, το Innobec SideWindow. Το πρόγραμμα δυστυχώς είναι εμπορικό (κοστίζει περίπου €10) και μπορείτε να το αγοράσετε ή να κατεβάσετε μια trial έκδοση από το PocketGear.

Εγκατάσταση & Ρυθμίσεις.

Η καρτέλα ρυθμίσεων του SideWindow. Παρότι το iPaq rx1950 της δοκιμής μας έχει οθόνη ανάλυσης QVGA, μπορούμε να ρυθμίσουμε και μεγαλύτερες, αλλά ίδιας (4:3) αναλογίας αναλύσεις. Το SideWindow θα αναλάβει το scaling.Συνδέστε το PDA σας με τον υπολογιστή σας είτε με το καλώδιο συγχρονισμού είτε τοποθετώντας το στο docking station. Σιγουρευτείτε ότι η σύνδεση είναι επιτυχής εφόσον το PDA αναγνωρίστηκε και συγχρονίστηκε με το ActiveSync. Εγκαταστήστε το Innobec SideWindow από το αρχείο εγκατάστασης που κατεβάσατε. Αρχικά τα Windows ίσως κάνουν ένσταση για εγκατάσταση unsigned driver. Αυτό συμβαίνει επειδή το SideWindow εγκαθίσταται σαν driver οθόνης ώστε να υποστηρίζεται εγγενώς από το λειτουργικό, οπότε επιτρέψτε την εγκατάσταση του οδηγού. Μετά την εγκατάσταση και αφού εκτελέσετε το πρόγραμμα για πρώτη φορά, τo firewall σας πιθανόν να παραπονεθεί ότι το SideWindow θέλει να επικοινωνήσει μέσω δικτύου, οπότε επιλέξτε unblock ή always allow ή ότι άλλο χρειάζεται για να επιτρέψετε μόνιμα την επικοινωνία του με το PDA σας.
Το SideWindow πρέπει πλέον να είναι πλέον προσβάσιμο από το εικονίδιό του στο system tray. Με δεξί κλικ στο εικονίδιο μπορείτε να δείτε την καρτέλα Settings με τις ρυθμίσεις του SideWindow. Από εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε το βάθος χρώματος της βοηθητικής οθόνης σας καθώς και την ανάλυσή της. Παρότι η πραγματική ανάλυση της οθόνης του PDA σας είναι πιθανότατα QVGA (240×320) ή VGA (480×640) εσείς μπορείτε να ορίσετε μια μεγαλύτερη εικονική ανάλυση από τις ρυθμίσεις αφού το SideWindow θα φροντίσει να κάνει το απαραίτητο scaling για να «στριμώξει» την μεγάλη ανάλυση στην μικρή οθόνη της συσκευής σας. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ portrait ή landscape mode, ανάλογα με τον τρόπο που είναι τοποθετημένο το PDA σας. Αν το PDA στέκεται πάνω σε docking station τότε πιθανότατα βρίσκεται σε όρθια στάση και δεν πρέπει να τσεκάρετε την επιλογή landscape. Αν όμως το PDA σας είναι συνδεμένο στον υπολογιστή με καλώδιο μπορείτε να το έχετε σε οριζόντια ή κάθετη στάση σε σχέση με την κύρια οθόνη σας, οπότε μπορείτε κατά βούληση να ενεργοποιήσετε τις landscape αναλύσεις. Από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που σας επιτρέπει το SideWindow σημαντικό είναι να τσεκάρετε το Keep Backlight On ώστε να μην σβήνει η οθόνη του PDA μετά από περίοδο αδράνειας καθώς και το Try Network Connection αν η ενεργοποίηση του SideWindow στο PDA σας έχει πρόβλημα.

Αλλάξτε την κατεύθυνση επέκτασης της επιφάνειας εργασίας.

Από προεπιλογή η επέκταση της επιφάνειας εργασίας σας γίνεται στην δεξιά πλευρά της. Δηλαδή για να μετακινήσετε παράθυρα από την κύρια επιφάνεια εργασίας στην βοηθητική πρέπει να τα σύρετε προς τα δεξιά. Καθώς τα παράθυρα θα εξαφανίζονται από την κύρια οθόνη, θα εμφανίζονται στην οθόνη του PDA σας. Για να αλλάξετε αυτήν την συμπεριφορά πρέπει να μεταφερθείτε από το Control Panel των Windows, στην καρτέλα Settings του Display Properties. Εκεί θα δείτε μια γραφική αναπαράσταση όλων των οθονών που είναι εγκατεστημένες στο σύστημά σας συμπεριλαμβανομένης και της εικονικής οθόνης του SideWindow δεξιά από την κύρια οθόνη σας. Σύρετε την οθόνη του SideWindow πάνω, κάτω ή αριστερά από την κύρια οθόνη για να αλλάξετε την κατεύθυνση προς την οποία θέλετε να επεκτείνεται η επιφάνεια εργασίας σας.

Χρήση & Εφαρμογές.

Με την χρήση gadgets της Google Desktop Sidebar ενώ παίζετε ένα παιχνίδι σε πλήρη οθόνη, ταυτόχρονα βλέπετε την ώρα και την ημερομηνία, στατιστικά συστήματος, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σας και τα αγαπημένα σας feeds ενώ ανά πάσα στιγμή, χωρίς να βγείτε από το παιχνίδι, έχετε την δυνατότητα να ελέγξετε την ένταση του ήχου. Καλό; Η εικόνα είναι από captured screenshot, στην επόμενη εικόνα το ίδιο θέμα από φωτογράφιση.Αφού τελειώσετε με τις ρυθμίσεις στο παράθυρο Settings κάνετε κλικ στο κουμπί Start Device για να ενεργοποιηθεί η βοηθητική οθόνη στο PDA σας. Τώρα πλέον μπορείτε να μετακινείτε παράθυρα από την κύρια οθόνη στην βοηθητική σέρνοντάς τα στην δεξιά άκρη της οθόνης.
Για να παρουσιάσετε εύκολα και με στυλ πληροφορίες στην νέα σας βοηθητική οθόνη σας προτείνουμε να εγκαταστήσετε το Yahoo! Widgets ή το Google Desktop. Αν έχετε δουλέψει ελάχιστα σε MacOS θα έχετε δει τι είναι τα widgets του Dashboard. Αν πάλι είχατε κάποια επαφή με Windows Vista θα γνωρίζετε για τα gadgets της Windows Sidebar. Το Yahoo! Widgets και το Google Desktop είναι δωρεάν προγράμματα που σας επιτρέπουν να έχετε widgets ή gadgets αντίστοιχα στην επιφάνεια εργασίας των WindowsXP. Προσθέστε λοιπόν τα widgets ή gadgets της επιλογής σας και σύρετέ τα στην βοηθητική σας οθόνη.
Η προηγούμενη εικόνα αλλά σε πραγματική φωτογραφία που δείχνει πως ακριβώς φαίνονται οι πληροφορίες στο PDA της δοκιμής μας. Περιττό να πούμε ότι δεν βλέπουμε απλά πληροφορίες αλλά αλληλεπιδρούμε με την εικόνα. Π.χ. με το δάκτυλό μας μπορούμε να ελέγξουμε την ένταση του ήχου από το ανάλογο gadget πάνω δεξιά.Κάτι άλλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το Serious Samurize που παρουσιάσαμε σε προηγούμενη δημοσίευση. Με το Samurize μπορείτε να δημιουργήσετε μια πλήρως παραμετροποιήσιμη εφαρμογή πληροφόρησης και αλληλεπίδρασης, ακριβώς για την ανάλυση της οθόνης του PDA σας, που θα εκτελείται στον υπολογιστή σας και με την βοήθεια του SideWindow θα εμφανίζεται στην οθόνη του PDA σας. Για παράδειγμα, με το Samurize μπορείτε πολύ εύκολα να μιμηθείτε την λειτουργικότητα του πληκτρολογίου Optimus Mini Three στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω, και μάλιστα, με περισσότερα από τρία πλήκτρα.
Τέλος, αν δεν θέλετε να το ψάξετε τόσο πολύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιείτε. Μπορείτε, για παράδειγμα, να σύρετε στην βοηθητική οθόνη τον Task Manager για να βλέπετε ποιες εφαρμογές απασχολούν τον επεξεργαστή και την μνήμη του υπολογιστή σας ανά πάσα στιγμή.Φωτογραφία του media player classic μεγιστοποιημένου καθώς αναπαράγει βίντεο στην βοηθητική οθόνη. Έχετε στο νου σας ότι η ταχύτητα ανανέωσης της βοηθητικής οθόνης εξαρτάται από τον τρόπο σύνδεσης του PDA (Serial, USB κλπ) και από την ταχύτητα του επεξεργαστή του. Το rx1950 που χρησιμοποιήσαμε, με επεξεργαστή Samsung στα 300MHz και σύνδεση USB1.1, μπόρεσε να επιτύχει ένα refresh rate 15-20fps και έτσι κατάφερε να αναπαράγει κάπως ικανοποιητικά το video των 24fps. Μπορείτε να σύρετε το Volume Control των Windows για να ελέγχετε την ένταση του ήχου άμεσα από το PDA ακόμα και όταν παίζετε παιχνίδια. Μπορείτε να σύρετε την contact list του αγαπημένου σας messenger ή του Skype για να ενημερώνεστε άμεσα όταν οι φίλοι ή οι συνεργάτες σας συνδέονται στο internet και να εκτελείτε κλήσεις προς αυτούς, χωρίς να σταματήσετε να δουλεύετε στην εφαρμογή που καταλαμβάνει πλήρως την κύρια οθόνη σας. Μπορείτε να σύρετε την playlist του media player της επιλογής σας ή ακόμα καλύτερα να αναπαράγετε στην βοηθητική οθόνη τα αγαπημένα σας video clips, καθώς δουλεύετε, αντί να ακούτε μόνο την μουσική.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολύ ακόμα αλλά οι δυνατότητες είναι αμέτρητες και η επιλογή  δική σας. Διαλέξτε τα προγράμματα σύμφωνα με τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και κάντε τις ακριβές hardware λύσεις να φαίνονται μπροστά στην δική σας βοηθητική οθόνη απλά παρωχημένες. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι η χρήση του PDA σας σαν βοηθητική οθόνη, πέραν της μεγάλης ευκολίας που θα σας προσφέρει, θα τραβήξει και πολλά βλέμματα. ;-) Και τι καλύτερο απ’ το να συνδυάζεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Προσοχή στην αναβάθμιση των display drivers!

Αν αναβαθμίζετε συχνά τους drivers της κάρτας σας γραφικών, θα γνωρίζετε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να απεγκαταστήσετε χειροκίνητα τους προηγούμενους drivers, να κάνετε επανεκκίνηση του συστήματος και να εγκαταστήσετε τους νέους. Δυστυχώς, αν έχετε εγκατεστημένο το Innobec SideWindow, μετά την απεγκατάσταση και επανεκκίνηση του συστήματός σας η κύρια οθόνη σας δεν θα εμφανίζει τίποτα και έτσι δεν θα μπορείτε να εγκαταστήσετε τους νέους drivers. Αυτό συμβαίνει γιατί με την απεγκατάσταση των παλιών drivers τα Windows λανθασμένα υποθέτουν ότι τώρα η κύρια οθόνη σας είναι η μικρή οθόνη του PDA σας και προσπαθούν, χωρίς επιτυχία, να εμφανίσουν το logon screen των Windows σε αυτήν. Θυμηθείτε λοιπόν μαζί με την απεγκατάσταση των παλιών οδηγών και πριν ζητήσετε επανεκκίνηση του συστήματος, να απεγκαταστήσετε προσωρινά και το SideWindow. Αργότερα μπορείτε να το εγκαταστήσετε ξανά. Αν πάλι παραλείψατε το παραπάνω βήμα κατά λάθος δεν έχετε παρά να «μπείτε» στα Windows μέσω safe mode και να αφαιρέσετε το SideWindow από εκεί. Στην επόμενη εκκίνηση του συστήματος η κύρια οθόνη σας θα λειτουργεί κανονικά.

4 Responses to “Κάντε μαγικά στο PC σας με το παλιό σας PocketPC”

  1. Nilos | 01/09/2011 at 23:09

    Πολυ καλο!! …αλλα δεν θα ηταν πιο super αν υποστιριζε και τον ηχο; ;)

  2. iceman358 | 02/09/2011 at 15:41

    Πω, βρήκα το Qtek S100, πήγα να το κάνω, αλλά τα 7 δεν υποστηρίζουν το activesync. damn

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων