Το προφίλ μας στο Google Plus
7

Κυριαρχήστε στο command line, part 1/4: Η αρχική προσέγγιση

Οι πατεράδες μας μάλλον δεν θα μάθουν ποτέ ότι το GPS στο αυτοκίνητο έχει “kernel”, αφού σχετικό κουμπί δεν πρόκειται να βρουν. Αντίστοιχα, οι μανάδες μας δεν θα υποψιαστούν ποτέ ότι η νέα τηλεόραση ενσωματώνει κάτι που ονομάζεται process scheduler… Εμείς βέβαια έχουμε ακούσει για το Linux. Ξέρουμε ότι κρύβεται μέσα σε smartphones, το εγκαθιστούμε καμιά φορά σε virtual machine για να του ρίξουμε μια ματιά, ενώ γνωρίζουμε ότι θα το τρέχει και το VPS που σχεδιάζουμε ν’ αγοράσουμε. Προσφάτως έχουν αρχίσει ν’ ασχολούνται με το Linux κι όσοι παίζουν με τα πολύ μικρά κι εξαιρετικά φθηνά συστήματα, όπως είναι το Raspberry Pi. Εντάξει, καλό δείχνει το Linux, αλλά είναι κάπως παράξενο και μάλλον στρυφνό… Τι λέτε; Μήπως έχει φτάσει η ώρα να το μάθουμε από την καλή και να του πάρουμε τον αέρα;

deltaHacker 015 (τεύχος Δεκεμβρίου 2012) | Κυριαρχήστε στο command line, part 1/4: Η αρχική προσέγγιση

Για τους περισσότερους από εμάς –για να μην πούμε για όλους– το Linux δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο. Το έχουμε ακούσει πολλές φορές και το έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη περισσότερες. Κάπου εδώ όμως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: Πού το συναντάμε συνήθως και πώς το χρησιμοποιούμε; Η αλήθεια είναι ότι το βλέπουμε στα smartphones, το εγκαθιστούμε σε εικονικές μηχανές και καμιά φορά το φορτώνουμε και στον κύριο υπολογιστή μας. Με άλλα λόγια, τις περισσότερες φορές αλληλεπιδρούμε μαζί του μέσα από κάποιο παραθυρικό περιβάλλον. Βλέπετε, ανεξάρτητα από τους λόγους που μας οδηγούν να το τρέξουμε σε μια εικονική μηχανή ή και στον αληθινό υπολογιστή, επιλέγουμε (σχεδόν) πάντα μια mainstream διανομή, με παραθυρικό περιβάλλον και γενικά με απ’ όλα! Αυτό δεν είναι καθόλου κακό, φυσικά. Τη δουλειά μας θέλουμε να κάνουμε — και θέλουμε να την κάνουμε εύκολα. Ωστόσο η χρήση του Linux (μόνο) με τη βοήθεια του ποντικιού έχει ορισμένες παρενέργειες. Η σημαντικότερη από αυτές έχει να κάνει με τη λανθασμένη εντύπωση ότι “ξέρουμε Linux”. Αυτή η πεποίθηση αποτελεί ύπουλη αυταπάτη. Πιθανώς μάλιστα να μας κρατήσει μακριά από σημαντικές γνώσεις κι ενδιαφέρουσες εφαρμογές.

Το ζήτημα με τον τρόπο χρήσης του Linux δεν είναι μόνο θεωρητικό. Όταν θέλουμε να στήσουμε έναν server σε κάποιο VPS, αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε την θαλπωρή των παραθύρων και να στραφούμε στην γραμμή εντολών. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν θέλουμε να επέμβουμε στα “έγκατα” ενός smartphone ή όταν σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποια χακεριά. Αυτό μάλιστα ισχύει τόσο για τις συσκευές με Android, όσο και για εκείνες με iOS. Βλέπετε, αυτά τα δύο λειτουργικά βασίζονται στο Unix και η γραμμή εντολών τους είναι, πρακτικά, πανομοιότυπη! Εξάλλου, με τη γραμμή εντολών του Linux μπλέκουν κι όσοι απέκτησαν ένα Raspberry Pi, προκειμένου να το μετατρέψουν σε media tank, κατεβαστήρι, VPN server ή οτιδήποτε άλλο σκαρφίστηκαν (βλ. και deltaHacker 013, σελ 012). Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε την παράθεση. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας καλός λόγος για να εξοικειωθούν *όλοι* με τη γραμμή εντολών του Linux. Κι εδώ που τα λέμε, γιατί να εξοικειωθούν μόνο; Γιατί να μη μάθουν τα πάντα και να μην αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του συστήματός τους;

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker 015 (τεύχος Δεκεμβρίου 2012). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking, δίκτυα, ασφάλεια, προγραμματισμό και ηλεκτρονικά που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Μη χάσετε τις εκπληκτικές, εορταστικές υπερπροσφορές στις 12μηνες και 24μηνες συνδρομές, που φτάνουν έως το 15%! Η φόρμα παραγγελίας έχει τροποποιηθεί καταλλήλως ώστε να ενσωματώνει τις εκπτώσεις και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε συνδρομή ή να προσθέσετε χρόνο σε αυτή που έχετε!

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

7 Responses to “Κυριαρχήστε στο command line, part 1/4: Η αρχική προσέγγιση”

 1. multipetros | 07/01/2013 at 01:56

  Στο άρθο γίνεται αναφορά σχετικά με τις τοποθεσίες που βρίσκονται τα core utilities του Linux. Οι αναγνώστες θα παρατηρήσουν ότι εκτός των /bin και /sbin υπάρχουν και οι αντίστοιχοι κατάλογοι /usr/bin και /usr/sbin. Οι πρώτοι δύο χρησιμεύουν για την αποθήκευση των προγραμμάτων που είναι απαραίτητα για την εκκίνηση και οι άλλοι δύο, για εργαλεία που δεν είναι κρίσιμα για την εκκίνηση του συστήματος.

  Σίγουρα αρκετοί θα αναρωτηθούν από που προέκυψε αυτή η αναγκαιότητα της ύπαρξης των δύο υποκαταλόγων, καθώς το όνομα του γονικού τους καταλόγου /usr που παραπέμπει σε τοποθεσία αποθήκευσης των home directories των χρηστών;

  Αυτή η “παράδοση” έχει τις απαρχές της στη δημιουργία του Unix. Οι Ken Thompson and Dennis Ritchie λοιπόν ξεκίνησαν να γράφουν το Unix το 1969 σε ένα PDP-7 και στη συνέχεια, το 1971, αναβαθμίστηκαν σε ένα PDP-11 με ένα ζεύγος δίσκων RK05. Κάποια στιγμή λοιπόν, το σύστημα άρχισε να μεγαλώνει και ο χώρος του πρώτου δίσκου δεν επαρκούσε. Έτσι αναγκάστηκαν να αναπαράγουν τους κύριους καταλόγους και στον δεύτερο δίσκο ο οποίος ήταν προσαρτημένος στο σύστημα αρχείων στο /usr και έως τότε χρησίμευε ως κύριος κατάλογος των home directories των χρηστών. Έτσι έφτιαξαν τους αντίστοιχους /usr/bin /usr/sbin /usr/lib κλπ. Επειδή όμως και αυτός άρχισε σιγά σιγά να γεμίζει, όταν πια τοποθέτησαν και έναν τρίτο δίσκο στο σύστημα για να καλύψουν τις ανάγκες της δημιουργίας του, τότε μετεγκατέστησαν τα home directories των χρηστών στον τρίτο δίσκο που τον προσάρτησαν στον κατάλογο /home

  Έτσι, και για να μπορεί να εκκινεί σωστά το σύστημα δημιούργησαν τη λογική ότι στους καταλόγους /bin και /sbin θα πρέπει να τοποθετούνται προγράμματα που είναι κρίσιμα για την εκκίνηση του συστήματος έως την ομαλή προσάρτηση του δεύτερου δίσκου (κατάλογος /usr) ενώ όπως είπαμε ο /usr εγκαταλείφθηκε για χρήση ως home directory και τα δεδομένα των χρηστών μεταφέρθηκαν στον τρίτο δίσκο (κατάλογος /home).

  Με τα χρόνια όλα αυτά έγιναν παράδοση και πέρασαν και στον κόσμο του Linux. Και σήμερα παρ’ όλο που μια τέτοια περίπλοκη “χωροταξία” δεν είναι αναγκαία, διατηρείται σχεδόν ανέπαφη απ’ όλους τους διανομείς με κυριότερο λόγο την αποφυγή πιθανόν ασυμβατοτήτων.

  • subZraw | 08/01/2013 at 10:42

   Εξαιρετική σημείωση! Είναι πάντα ενδιαφέρον να ανακαλύπτει κάποιος πώς ξεκίνησαν και εξελίχθηκαν διάφορες έννοιες και καταστάσεις στο χώρο της τεχνολογίας (και όχι μόνο), τις οποίες θεωρούμε δεδομένες και δεν τις σκεπτόμαστε καν!

 2. iasonaspao | 24/08/2013 at 02:50

  ερώτηση:πάω στον κατάλογο /home δινοντας:cd /home
  στην συνέχεια δίνω ls -lha Και δεν βλέπω τον χρήστη root(εμένα δηλαδη)
  αλλά αυτό
  root@bt:/home# ls -lha
  total 8.0K
  drwxr-xr-x 2 root root 4.0K 2011-03-05 22:40 .
  drwxr-xr-x 24 root root 4.0K 2013-07-02 20:31 ..

  και μετά για να μπω στο file system δίνω:
  root@bt:/home# cd /

  ποιο είναι δηλαδή το όνομα του καταλόγου

  επίσης να πω οτι με το που ανοίξω το terminal αν δώσω:
  root@bt:~# pwd
  /root
  και όχι /home/root γιατί?

  παρόλα αυτά αν δώσω πρώτα:
  root@bt:~# cd /home
  root@bt:/home#
  και μετά:root@bt:/home# cd /root
  root@bt:~#
  με βγάζει εκεί που ήμουν στην αρχή…

  τελικά σε ποιον κατάλογο είμαι στην αρχή?/home/root?ή /root?wtf?
  δουλεύω απο το backtrack(σε virtualbox)

  help…!έχω μπερδευτει..

 3. subZraw | 24/08/2013 at 06:08

  Κατ’ εξαίρεση, το home directory του χρήστη root δεν βρίσκεται κάτω από το /home αλλά κάτω από το / (και είναι το /root).

 4. iasonaspao | 24/08/2013 at 16:15

  επομένως πιο βρισκεται “πιο πάνω”? είναι δυο τελείως διαφορετικοι κατάλογοι? ή κάποιος βρίσκεται μέσα στον αλλον?

  βασικά δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο αρχικός και ποιες οι βασικές διακλαδώσεις?

  ευχαριστώ για την αμμεση απάντηση!

  • subZraw | 24/08/2013 at 16:20

   Τα /root και /home βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Από “πάνω” τους είναι ο λεγόμενος ριζικός κατάλογος, ο “/”. Διάβασε όλα τα άρθρα της σειράς και φυσικά πειραματίσου όσο περισσότερο μπορείς. Σε λίγο καιρό, όλα όσα τώρα σε παραξενεύουν θα σου φαίνονται τετριμμένα — για να μην πω αστεία :)

 5. iasonaspao | 24/08/2013 at 17:40

  ωραία!
  δηλαδή απότι κατάλαβα ο “πρώτος” κατάλογος είναι ο / στον οποίο περιέχονται οι /home kai /root ?

  οι υπόλοιποι κατάλογοι π.χ ο /pentest βρίσκεται κι αυτος στο ίδιο επίπεδο με τον root και τον home? γιατί εμένα έτσι μου τα δείχνει…κι αν είναι ετσι ποια είναι τα αρχεια που βρίσκονται κάτω απο τον /root(βασικά μπορώ να δω ποια είναι,και τα περισσότερα είναι και κρυφά,αλλά σε τι χρησιμεύουν,αφου τα περισσοτερα εργαλεια για hacking απότι μπορώ να δω είναι εκτος του καταλόγου root π.χ /pentest/expoits κ.λ.π)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων