Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Κυριαρχήστε στο command line, part 4/4: Προγραμματίστε στο BASH

Οι δυνατότητες που προσφέρει το κέλυφος είναι (σχεδόν) απειραριθμήσιμες και παρουσιάζουν όλες ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο υπάρχει μία που ξεχωρίζει — και μάλιστα με διαφορά: Πρόκειται για εκείνη που επιτρέπει το συνδυασμό και τον αυτοματισμό όλων των άλλων δυνατοτήτων!

deltaHacker 016 (τεύχος Ιανουαρίου 2013) | Κυριαρχήστε στο command line, part 4/4: Προγραμματίστε στο BASH

Η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών, η ανακατεύθυνση, η διασωλήνωση, ο χρονοπρογραμματισμός με το crontab και τα aliases, αποτελούν μερικά μόνο από τα πανίσχυρα εργαλεία που προσφέρει το κέλυφος. Μεταξύ αυτών, εκείνα που θα φανούν περισσότερο χρήσιμα (και καμιά φορά εντυπωσιακά) είναι η διασωλήνωση και τα συνώνυμα. Βλέπετε, η αποστολή αυτών των δύο είναι αφηρημένη και δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογών. Με τη βοήθειά τους μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε αρκετά σύνθετα προβλήματα και μάλιστα με άνεση και ταχύτητα! Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τα λεγόμενα σενάρια κελύφους (shell scripts). Μπορείτε να τα φαντάζεστε σαν τα batch files (αρχεία BAT) των Windows, μόνο που στην πραγματικότητα τα shell scripts είναι κλάσεις ανώτερα! Τα σενάρια κελύφους δεν περιορίζονται σε μια απλή παράθεση εντολών. Τις περισσότερες φορές περιέχουν κατάλληλες προγραμματιστικές δομές, οι οποίες προσδίδουν την απαιτούμενη εσωτερική λογική αλλά και το στοιχείο της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, τα σενάρια μπορούν να περιλαμβάνουν επαναληπτικές δομές ή δομές ελέγχου και διακλάδωσης, ώστε να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με τις παραμέτρους που έχουν δεχτεί κατά την εκτέλεση! Σε αυτό το άρθρο, βέβαια, δεν θα κάνουμε μαθήματα προγραμματισμού. Αντίθετα, θα θεωρήσουμε ότι έχετε μερικές βασικές γνώσεις και θα προχωρήσουμε σε μία γνωριμία με τη γλώσσα του BASH, μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων παραδειγμάτων. Πριν ξεκινήσουμε, όμως, πρέπει να αναφέρουμε μερικές λεπτομέρειες. Κατ’ αρχάς, όλα τα σκριπτάκια που θα δούμε (όπως κι εκείνα που ελπίζουμε ότι θα αρχίσετε να δημιουργείτε μόνοι σας) πρέπει να γράφονται σε κάποιον διορθωτή απλού κειμένου. Για παράδειγμα, στην κονσόλα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το nano, ενώ αν βρισκόμαστε σε παραθυρικό περιβάλλον μπορούμε να χρησιμοποιούμε προγράμματα όπως τα Gedit, Kate και πάει λέγοντας. Αφού γράψουμε κι αποθηκεύσουμε το scriptάκι μας, για να μπορέσουμε να το εκτελέσουμε πρέπει προηγουμένως να τροποποιήσουμε κατάλληλα τα δικαιώματα πρόσβασης σε αυτό, ώστε να γίνει εκτελέσιμο.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker 016 (τεύχος Ιανουαρίου 2013). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking, δίκτυα, ασφάλεια, προγραμματισμό και ηλεκτρονικά, που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων