Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Κρυπτογραφία 101 & Εισαγωγή στο Enigma [μέρος 1]

Δε νομίζουμε να υπάρχει geek –και μάλιστα αναγνώστης του deltaHacker– που να μη γνωρίζει έστω κατ’ όνομα τη θρυλική μηχανή κρυπτογράφησης Enigma. Σε μια εποχή που οι υπολογιστές δεν είχαν κάνει την εμφάνιση τους, πριν ακόμη κι από τον θρυλικό ENIAC, μια μηχανή έθετε σε κίνδυνο την έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου: Η Enigma, μια εκπληκτική ηλεκτρομηχανική κατασκευή κρυπτογράφησης/αποκρυπτογράφησης, ανήκε στους Γερμανούς και χρησιμοποιούνταν για την απόρρητη επικοινωνία των αρχηγείων με μονάδες στρατού και κυρίως υποβρύχια. Οι Γερμανοί τη θεωρούσαν απαραβίαστη — αλλά ευτυχώς για όλους μας έκαναν λάθος.

deltaHacker 021 (τεύχος Ιουνίου 2013) | Κρυπτογραφία 101 & Εισαγωγή στο Enigma [ μέρος 1 ]

Στην κρυπτογραφία, όπως και σε άλλους χώρους που αφορούν στην ασφάλεια των υπολογιστών, ισχύει η αρχή “man make, man break”. Κι αν ακόμη και σήμερα, με τα τεράστια κλειδιά κρυπτογράφησης και τους πανίσχυρους, Open Source αλγόριθμους που ελέγχονται από χιλιάδες προγραμματιστές, βρίσκουμε συνέχεια κενά ασφαλείας, φανταστείτε τι θα ίσχυε για μια μηχανή που ουσιαστικά αποτέλεσε τη version 1.0 της σύγχρονης κρυπτογραφίας. Για να το πούμε απλά και σύντομα, η υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητες/δυνατότητες της (όποιας) μηχανής, βλάπτει σοβαρά τα μυστικά μας!

Ο σκοπός κάθε μηχανής ή αλγόριθμου κρυπτογράφησης, είναι πολύ απλός: Να παίρνει ένα μήνυμα –στην περίπτωση του Enigma ένα απλό κείμενο (plaintext) αποτελούμενο μόνο από τα 26 γράμματα του λατινικού αλφάβητου– και να το μετατρέπει σε κρυπτόγραμμα (ciphertext), δηλαδή σε ένα κωδικοποιημένο κι εντελώς ακαταλαβίστικο κείμενο. Το ciphertext είναι δυνατόν να αποκωδικοποιηθεί μόνον από όποιον γνωρίζει ένα συγκεκριμένο μυστικό, όπως, π.χ., κωδικό, κλειδί ή συνδυασμό αυτών.

Η μηχανή Enigma ήταν μια ιδιαίτερα σοβαρή προσπάθεια στον τομέα αυτό, αφού όπως θα διαπιστώσετε σε λίγο είχε ισχύ περίπου 76bits κρυπτογράφησης, εξαιρετικά καλή για το 1940!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 021 (τεύχος Ιουνίου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων