Το προφίλ μας στο Google Plus
4

Mac OS X για αληθινούς άντρες!

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει ότι οι αληθινοί άντρες το κάνουν μόνο με το πληκτρολόγιο, εννοώντας ότι δεν χρειάζονται -ούτε και καταδέχονται- να χρησιμοποιούν ποντίκια, περιβάλλοντα γραφικών κι άλλα τέτοια… περίεργα. Με την πάροδο του χρόνου όμως τα πράγματα άλλαξαν και, μεταξύ άλλων, βγήκε κι ένα άλλο ρητό, το οποίο έλεγε ότι όσοι ασπάζονται το πρώτο ρητό δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια χούφτα εκτός τόπου και χρόνου σπασίκλες. Μ’ αυτά και με τ’ άλλα φτάσαμε στο σήμερα, όπου πάρα πολλοί χρήστες ακούνε τέτοια ρητά και δεν καταλαβαίνουν καν πού βρίσκεται το όποιο αστείο…

Το πρώτο ρητό βέβαια αναφέρεται στη γραμμή εντολής (command line), υπονοώντας την ανωτερότητά της έναντι των graphical user interfaces (GUIs). Στο παρόν άρθρο δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε σχετικές διαμάχες, οι οποίες, πιστέψτε μας, ακόμα και σήμερα ξεσπούν. Θα σας πούμε όμως ευθύς εξαρχής ότι πιστεύουμε στη δύναμη -αλλά και στην πρακτική χρησιμότητα- της command line. Φιλοδοξούμε μάλιστα να σας παροτρύνουμε ν’ αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε σ’ ένα από τα πιο graphical oriented περιβάλλοντα: το Mac OS X της Apple.

Αδυνατούμε να φανταστούμε ότι δεν έχετε ήδη ακούσει πως το εν λόγω λειτουργικό βασίζεται στο UNIX -και συγκεκριμένα στο BSD. Ως τέτοιο, δεν θα μπορούσε να στερείται κάποιου τερματικού, για την πρόσβαση στη γραμμή εντολών. Πράγματι, το σχετικό πρόγραμμα στο Mac OS X είναι το λεγόμενο Terminal (ναι, πολύ πρωτότυπο όνομα), από το οποίο μπορείτε να πληκτρολογείτε και να εκτελείτε εντολές του υποσυστήματος UNIX (κι όχι μόνο).

Αλλά μην ανησυχείτε. Δεν θα σας κάνουμε εισαγωγή στον κόσμο του UNIX, ούτε και στα βασικά εργαλεία που συναντά κανείς εκεί. Αντίθετα, θεωρούμε ότι έχετε μια κάποια πείρα από τον κόσμο του Linux ή των λειτουργικών της οικογένειας BSD ή ότι, τέλος πάντων, δεν είστε χθεσινοί στους υπολογιστές! Με δεδομένα τα προηγούμενα, λοιπόν, θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε το σύστημα MacPorts στον Mac σας, το οποίο σας επιτρέπει να κατεβάζετε, να εγκαθιστάτε, ν’ αναβαθμίζετε ή να αφαιρείτε -πάντα πανεύκολα- UNIXοειδείς εφαρμογές για τη γραμμή εντολής ή το περιβάλλον γραφικών, επιλέγοντας από μια συλλογή πλέον των 6500 εφαρμογών!

Γιατί το χρειάζομαι;
Χμ, αν τώρα αναρωτιέστε στ’ αλήθεια γι’ αυτό, ε, τότε ίσως δεν θα ‘πρεπε να διαβάζετε deltaHacker :D ΟΚ, πέρα απ’ την πλάκα, αν μπείτε σ’ έναν μικρό, αρχικό κόπο για να συνηθίσετε να δουλεύετε με το command line γενικότερα και το MacPorts ειδικότερα, πιστεύουμε ότι σύντομα θα διαπιστώσετε, στην πράξη, ότι καθημερινές ή/και επαναληπτικές εργασίες μπορούν να γίνονται πολύ γρηγορότερα και καλύτερα απ’ ό,τι είχατε συνηθίσει ως τώρα. Ως παραδείγματα εφαρμογών που διατίθενται μέσω του MacPorts μπορούμε ν’ αναφέρουμε διάφορα εργαλεία διαχείρισης συστήματος κι αρχείων, FTP/torrent clients, προγράμματα για penetration testing, interpreters και compilers διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού κ.ά. Δεν μπορεί. Κάτι από τα προηγούμενα θα σας συγκινεί -έτσι δεν είναι; :-)

Λίγα λόγια για το MacPorts
Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο επίσημο site του project, έχουμε να κάνουμε με μια πρωτοβουλία Ανοικτού Λογισμικού για τη δημιουργία ενός συστήματος που επιτρέπει την εύκολη μεταγλώττιση (compilation), εγκατάσταση κι αναβάθμιση μιας υπερπληθώρας open source προγραμμάτων, για το περιβάλλον της command line ή ακόμα κι εκείνο των γραφικών (UNIXοειδές X11 ή/και Aqua της Apple). Να σημειώσουμε εδώ ότι το ίδιο εύκολη είναι και η απομάκρυνση, δηλαδή η απεγκατάσταση, εφαρμογών κι εργαλείων που έχουν εγκατασταθεί μέσω του MacPorts.

Το όλο σύστημα μπορείτε να φαντάζεστε σαν το Ports System του FreeBSD ή σαν το Portage του Gentoo Linux, το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι παλιά αγάπη που δεν ξεχνιέται εύκολα :) Εξάλλου, η ίδια η χρήση του MacPorts θυμίζει έντονα και τον τρόπο που εγκαθιστούνται, συντηρούνται, αναβαθμίζονται κι αφαιρούνται οι εφαρμογές στις Debian-based διανομές Linux, όπως είναι το Ubuntu. Τη στιγμή αυτή υπάρχουν 6725 εφαρμογές ή ports, όπως λέγονται, για το σύστημα MacPorts, οι οποίες μάλιστα είναι και κατάλληλα κατηγοριοποιημένες. Αν θέλετε να ρίξετε από τώρα μια ματιά -δεν είναι κακή ιδέα, αν μη τι άλλο για να δείτε περί τίνος πρόκειται και φυσικά τι διατίθεται- επισκεφτείτε τη σελίδα www.macports.org/ports.php. Όταν επιστρέψετε, ελάτε να εγκαταστήσουμε το MacPorts στο Mac σας, μεθοδικά και βήμα προς βήμα.

Εγκατάσταση του συστήματος MacPorts
Για τη συνέχεια υποθέτουμε ότι τρέχετε είτε την προηγούμενη έκδοση του Mac OS X (Leopard, 10.5) είτε τη νεότερη (Snow Leopard, 10.6). Παρόμοια μπορείτε να δουλέψετε και στην περίπτωση που τρέχετε την προ-προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού (Tiger, 10.4), ωστόσο εκεί είστε λίγο, χμ, μόνος, μιας και τουλάχιστον εμείς δεν έχουμε πρόσβαση σε τόσο παλιό σύστημα.

Η εγκατάσταση του MacPorts μπορεί να γίνει είτε αυτοματοποιημένα (δηλαδή κατεβάζοντας το κατάλληλο για την έκδοση του Mac OS X dmg κι εκτελώντας τον αντίστοιχο installer) είτε χειροκίνητα, μεταγλωττίζοντας από το source code. Ως χάκερ που σεβόμαστε εαυτούς αγνοούμε επιδεικτικά τις ετοιματζήδικες λύσεις και πηγαίνουμε απευθείας για το source :)

Βήμα 1: Κατέβασμα του MacPorts source code. Από τον αγαπημένο σας browser πηγαίνετε στη διεύθυνση http://distfiles.macports.org/MacPorts και κατεβάστε το tarball με την τελευταία έκδοση του πηγαίου κώδικα. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν αυτή είναι η 1.8.2, άρα από τα αρχεία που βλέπετε αυτό που θέλετε είναι το MacPorts-1.8.2.tar.bz2 (προφανώς θα μπορούσατε να το κατεβάσετε απευθείας, πληκτρολογώντας στη μπάρα διευθύνσεων του browser τη διεύθυνση http://distfiles.macports.org/MacPorts/MacPorts-1.8.2.tar.bz2). Το αρχείο MacPorts-1.8.2.tar.bz2 έχει μέγεθος περί τα 2MB, επομένως θα κατέβει γρήγορα.

Βήμα 2: Εγκατάσταση εργαλείων ανάπτυξης. Αν δεν τα ‘χετε ήδη εγκατεστημένα, θα χρειαστείτε τα Xcode Developer Tools της Apple. Αυτά βρίσκονται στο installation DVD του Mac OS X αλλά αν θέλετε την τελευταία έκδοση θα πρέπει να τα κατεβάσετε από το http://connect.apple.com (ενδεχομένως να χρειαστεί registration). Το νου σας: Αν κατεβάσετε το Xcode προετοιμαστείτε για (σχετικά) βαρύ download, γύρω στα 750MB.

Βήμα 3, προαιρετικό: Εγκατάσταση του παραθυρικού συστήματος X11, της Apple. Αν δεν το ‘χετε ήδη εγκατεστημένο, βρίσκεται κι αυτό στο installation DVD του Mac OS X. Το εν λόγω σύστημα απαιτείται για εφαρμογές UNIX που τρέχουν σε περιβάλλον γραφικών. Σημειώστε εδώ ότι αντί να εγκαταστήσετε την εκδοχή της Apple μπορείτε, αργότερα κι αφού έχετε ένα MacPorts system που λειτουργεί πλήρως, να χρησιμοποιήσετε το αντίστοιχο port μ’ όνομα xorg-server.

Βήμα 4: Καλωσορίστε το τερματικό. Ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού. Πηγαίνετε, π.χ., στο Spotlight (default συνδυασμός πλήκτρων [Command+Space]), πληκτρολογήστε Terminal για να το βρείτε, μετά πατήστε [Enter] και θα ‘χετε το τερματικό σας. Αν είναι η πρώτη φορά που το τρέχετε ίσως θελήσετε ν’ αλλάξετε λίγο την όψη του κι οπωσδήποτε τη χρησιμοποιούμενη γραμματοσειρά και τις ρυθμίσεις font anti-aliasing. Όλα αυτά γίνονται από τις επιλογές του προγράμματος (συνδυασμός πλήκτρων [Command+,]).

Βήμα 5: Αποσυμπίεση του source code. Από το τερματικό, πηγαίνετε μέσα στο φάκελο που πριν λίγο κατεβάσατε το source code του MacPorts κι αποσυμπιέστε το σχετικό tarball. Εμείς, π.χ., κατεβάσαμε το MacPorts-1.8.2.tar.bz2 μέσα στο φάκελο Downloads, επομένως δώσαμε, διαδοχικά:

cd ~/Downloads
tar xjf MacPorts-1.8.2.tar.bz2

Βήμα 6: Μεταγλώττιση κι εγκατάσταση. Πάντα από το τερματικό σας, μπείτε στο φάκελο με το source code του MacPorts, προετοιμάστε το περιβάλλον για τη μεταγλώττιση, μεταγλωττίστε κι εγκαταστήστε. Ακούγεται περίπλοκο; Καθόλου δεν είναι! Ιδού τι πληκτρολογήσαμε εμείς:

cd MacPorts-1.8.2
./configure
make
sudo make install

Επειδή η εγκατάσταση (τελευταία εντολή) πρέπει να γίνει από λογαριασμό με δικαιώματα υπερχρήστη, γι’ αυτό και πριν το make install βάλαμε αυτό το sudo (ιδιαίτερα γνώριμο στους χρήστες του Ubuntu, καθώς κι άλλων διανομών Linux). Σημειώστε ότι το sudo ζητά την πληκτρολόγηση του user password.

Βήμα 7: Ενημέρωση του shell. Στο Mac OS X το στάνταρτ κέλυφος (shell) είναι το BASH, το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι και το στάνταρτ κέλυφος στο Linux και σ’ άλλα UNIXoειδή λειτουργικά (άλλα όχι σ’ όλα: το FreeBSD, π.χ., μετά την εγκατάσταση του βασικού συστήματος χρησιμοποιεί το csh). Στο σημείο αυτό, λοιπόν, πρέπει να ενημερώσετε κατάλληλα τη μεταβλητή περιβάλλοντος PATH, ώστε τα προγράμματα που θα εγκαθιστάτε μέσω MacPorts να ‘χουν προτεραιότητα έναντι αντίστοιχων που υπάρχουν μετά την εγκατάσταση του Mac OS X. Αυτή η εργασία είναι εύκολο να γίνει. Στο Snow Leopard, π.χ., αρκεί να τροποποιήσετε τον ορισμό της PATH στο αρχείο ~/.bash_profile. Ένας τρόπος να το κάνετε χωρίς ν’ αφήσετε το Terminal είναι να δώσετε

nano -w ~/.bash_profile

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσουμε το γνώριμο TextEdit. Πληκτρολογήστε το ακόλουθο:

/Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit ~/.bash_profile 

Σε κάθε περίπτωση, αλλάξτε τον ορισμό της PATH ώστε να μοιάζει με τον ακόλουθο:

export PATH=/opt/local/bin:/opt/local/sbin:$PATH

όπου το /opt/local είναι η διαδρομή κάτω από την οποία εγκαθίσταται εξ ορισμού το MacPorts system. Αποθηκεύστε την αλλαγή και κλείστε τον editor ([CTRL+X] αν δουλέψατε με το nano και [Command+Q] αν δουλέψατε με το TextEdit). Προκειμένου να ληφθεί αμέσως υπόψη η νέα PATH χωρίς να κλείσετε και να ξανατρέξετε το Terminal, στη γραμμή εντολών δώστε κάτι σαν

export PATH=/opt/local/bin:/opt/local/sbin:$PATH

Βήμα 8: Συγχρονισμός της εγκατάστασης. Όπως κι άλλα, παρόμοια συστήματα άλλων λειτουργικών (το Ports System του FreeBSD μάς έρχεται στο μυαλό), έτσι και το MacPorts μπορούμε να το φανταζόμαστε σαν έναν παντογνώστη όλων των εφαρμογών μιας τεράστιας οικογένειας, εφαρμογές που μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο Mac OS X. Αναλυτικότερα, ας υποθέσουμε ότι λέμε στο MacPorts πως θέλουμε να εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή -ας πούμε το ettercap, έναν δημοφιλέστατο network sniffer που έχουμε τιμήσει ουκ ολίγες φορές στο περιοδικό :-) Αμέσως αμέσως, τo σύστημα ελέγχει αν το ettercap ανήκει σ’ αυτήν την τεράστια οικογένεια των διαθέσιμων προς εγκατάσταση εφαρμογών. Αν ναι, τότε κατεβάζει από το Internet το source code του ettercap (ξέρει πού να κοιτάξει), τα όποια patches απαιτούνται για την επιτυχή μεταγλώττισή του σε περιβάλλον Mac OS X (κι αυτά ξέρει πού θα τα βρει), καθώς και τις όποιες βιβλιοθήκες απαιτεί το ettercap για να λειτουργήσει σωστά -δηλαδή τα dependencies του-, φυσικά μαζί με τ’ αντίστοιχα patches κι ενδεχομένως περαιτέρω dependencies κ.ο.κ. Ακολούθως, το MacPorts προχωρά στη μεταγλώττιση κι εγκατάσταση του ettercap και των όποιων dependencies του. Όλα αυτά τα κάνει εύκολα κι απλά (αν κι όχι πάντα γρήγορα, αφού η μεταγλώττιση ορισμένων εφαρμογών ενδέχεται να διαρκέσει αρκετό χρόνο). Το θέμα όμως εδώ είναι άλλο. Πώς γνωρίζει το MacPorts για όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές αυτής της μεγάλης οικογένειας; Μα, πολύ απλά, διατηρεί μια τοπική βάση δεδομένων. Καλώς. Όμως στην οικογένεια αυτή προστίθενται διαρκώς νέα μέλη (νέα προγράμματα διαθέσιμα για εγκατάσταση), ενώ και οι εκδόσεις των ήδη υπαρχόντων αλλάζουν. Λογικό κι αναμενόμενο είναι, λοιπόν, ότι το MacPorts οφείλει να ενημερώνει την προαναφερθείσα βάση. Πράγματι, έτσι ακριβώς κάνει. Συγκεκριμένα, η διαδικασία της ενημέρωσης γίνεται συγκρίνοντας την τοπική με την αντίστοιχη βάση ενός απομακρυσμένου, κεντρικού (rsync) server στο Internet, ο οποίος φυσικά ανήκει στο MacPorts project. Η εντολή

sudo port selfupdate

πραγματοποιεί τη σύγκριση και την ενημέρωση, αν χρειάζεται. Μιας και μόλις εγκαταστήσαμε το MacPorts η ενημέρωση είναι επιβεβλημένη, αφού η τοπική βάση είναι κενή :)

Βήμα 9, προαιρετικό: Καθαρισμός. Θυμόσαστε εκείνον τον φάκελο που πήρατε μετά την αποσυμπίεση του source code του MacPorts system; Πλέον δεν τον χρειάζεστε και μπορείτε αν θέλετε να τον διαγράψετε. Το ίδιο ισχύει και για το tarball από το οποίο προήλθε ο εν λόγω φάκελος. Τις διαγραφές μπορείτε να τις κάνετε είτε με τον συνηθισμένο τρόπο (δηλαδή από τον Finder) είτε από τη γραμμή εντολής. Παράδειγμα:

cd
rm -fr ~/Downloads/MacPorts-1.8.2*

Συγχαρητήρια! Μόλις εγκαταστήσατε ένα ολόκληρο σύστημα διαχείρισης εφαρμογών ξεκινώντας από τον πηγαίο κώδικα :D

Χρήση του MacPorts
Όλες οι εργασίες με το MacPorts γίνονται με τη βοήθεια του εργαλείου port, για τη γραμμή εντολής φυσικά. Ας πούμε, π.χ., ότι θέλετε να εγκαταστήσετε το εργαλείο wget, το οποίο τόσο πολύ σας βολεύει στο Linux. Αρκεί να πληκτρολογήσετε

sudo port install wget

να δώσετε το password του χρήστη από το λογαριασμό του οποίου δουλεύετε και το port θ’ αναλάβει τα περαιτέρω. Για την ακρίβεια, θα κατεβάσει το source του wget κι όλων των dependencies του, θα προχωρήσεις στις μεταγλωττίσεις κι έπειτα στις εγκαταστάσεις. Αμέσως μετά, το αντίστοιχο εκτελέσιμο (wget) θα βρίσκεται κάτω από το φάκελο /opt/local/bin. Μπορείτε όμως να το τρέχετε απευθείας, γράφοντας *μόνο* τ’ όνομά του και χωρίς να πληκτρολογείται το full path, αφού προηγουμένως, αν θυμάστε, είχατε τροποποιήσει κατάλληλα τη μεταβλητή περιβάλλοντος PATH.

Πείτε τώρα ότι θέλετε να εγκαταστήσετε δύο εργαλεία: το unrar και το p7zip (δεν πιστεύουμε να μην ξέρετε το 7-Zip;!) Μπορείτε να κάνετε και τις δύο εγκαταστάσεις μαζί, με μία μόνο εντολή:

sudo port install p7zip unrar

Ιδού κι άλλο ένα παράδειγμα, όπου με μία μόνο εντολή εγκαθιστούμε τρία προγράμματα:

sudo port install nmap ettercap-ng links 

Αναρωτιέστε τώρα πώς γνωρίζουμε τα ονόματα των εφαρμογών που θέλουμε να εγκαταστήσουμε; Αν ναι, λογικά αναρωτιέστε :-) Κατ’ αρχάς, όσοι έχουν μια κάποια πείρα από UNIXοδειδή λειτουργικά συστήματα, συχνά είναι εύκολο να μαντεύουν το σωστό όνομα. Αλλά ακόμα κι εκείνοι δεν είναι δυνατόν να θυμούνται τα πάντα! Από κει και πέρα υπάρχει η ιστοσελίδα www.macports.org/ports.php, από την οποία ο ενδιαφερόμενος χρήστης μπορεί να κάνει αναζητήσεις για διαθέσιμες εφαρμογές και τα ονόματά τους, εύκολα και γρήγορα. Αλλά δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε την command line γι’ αυτό. Για παράδειγμα, πληκτρολογώντας

port search sniff

παίρνετε μια λίστα με όλα τα ports που στ’ όνομα ή στην περιγραφή τους περιέχουν το string “sniff” (χωρίς τα εισαγωγικά). Επίσης, δίνοντας, π.χ.

port info kismet

βλέπετε πληροφορίες για το πακέτο με το όνομα kismet. Θέλετε να δείτε όλα τα εγκατεστημένα ports; Δώστε

port list installed

Μήπως αποφασίσατε ότι δεν χρειάζεστε κάποιο; Κανένα πρόβλημα! Πληκτρολογήστε κάτι σαν

sudo port uninstall kismet

και ξεχάστε ότι το είχατε! Θέλετε τώρα να αναβαθμίσετε *όλα* τα εγκατεστημένα ports στις νεώτερες εκδόσεις τους, αν βέβαια υπάρχουν; Κι αυτό γίνεται. Σε πρώτη φάση ενημερώστε την τοπική βάση του MacPorts, δίνοντας

sudo port selfupdate	

και σε δεύτερη αναβαθμίστε όποια εγκατεστημένα ports είναι ξεπερασμένα, μ’ ένα απλό

sudo port upgrade outdated

Περισσότερα για το τι μπορείτε να κάνετε με το εργαλείο port θα διαβάσετε στο online documentation του MacPorts. Φυσικά, υπάρχει και το παλιό, καλό man page:

man port

Άσκηση για το σπίτι
Αντί για επίλογο λέμε να σας αφήσουμε με μια ασκησούλα, η οποία μεταξύ άλλων θα σας δείξει και μια από τις πρακτικές εφαρμογές του συστήματος MacPorts για τον υπολογιστή σας. Κατ’ αρχάς εγκαταστήστε το BitTorrent client ονόματι rtorrent, που υπάρχει στο MacPorts.

Τώρα, χάρη στο εργαλείο screen μπορείτε να ξεκινάτε downloads από το rtorrent και μετά να κάνετε logout από το λογαριασμό σας και να φεύγετε, αφού το downloading θα συνεχίζει απερίσπαστο (Το εργαλείο screen είναι ήδη εγκατεστημένο στο Mac OS X.) Εναλλακτικά, αν θέλετε νεότερη έκδοση του screen εγκαταστήστε το αντίστοιχο port του MacPorts. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, έχετε στο μηχάνημά σας το rtorrent, το οποίο ξέρετε να χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με το screen.

Δεν τελειώσαμε ακόμα. Στον Mac σας, βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένη η υπηρεσία SSH, η οποία επιτρέπει δυνατότητα για απομακρυσμένες, ασφαλείς συνδέσεις στο μηχάνημα στο οποίο τρέχει: Ακολουθήστε τη διαδρομή System Preferences -> Sharing και φροντίστε ώστε να ‘ναι τσεκαρισμένη η επιλογή Remote Login.

Πλέον, θα μπορείτε να συνδέεστε απομακρυσμένα στο Mac σας μέσω ενός ασφαλούς, κρυπτογραφημένου καναλιού. Αν μπαίνετε από Linux, *BSD, Mac OS X ή κάποιο άλλο, UNIXοειδές OS, ο client γι’ αυτή τη δουλειά ονομάζεται, απλά, ssh και λειτουργεί από τη γραμμή εντολής. Ένας κατάλληλος, δωρεάν client για τα Windows είναι το PuTTY.

Για να μπορείτε όμως να μπαίνετε από παντού στο Mac σας -κι όχι μόνο από το τοπικό δίκτυο στο οποίο ανήκει-, θα πρέπει να φτιάξετε τον κατάλληλο κανόνα port forwarding στον ADSL router σας, ο οποίος θα ανακατευθύνει το εισερχόμενο SSH traffic στο κατάλληλο IP (αυτό του Mac) και συγκεκριμένα στο port 22, το οποίο εξ’ ορισμού χρησιμοποιεί η υπηρεσία SSH.

Επειδή εξάλλου είναι μάλλον απίθανο να ‘χετε στατική IP -τουλάχιστον όχι για τη σύνδεση ADSL που έχετε στο σπίτι-, θα χρειαστεί να ορίσετε κι ένα δυναμικό DNS για το δυναμικό, δημόσιο IP που παίρνει το ADSL modem από τον ISP σας. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να καταφύγετε σε μια δωρεάν υπηρεσία dynamic DNS, όπως αυτή της Dyn.

Στο σημείο αυτό της άσκησης θα πρέπει να ‘στε σε θέση να συνδέεστε απ’ οπουδήποτε στον κόσμο στον Mac σας με *ασφάλεια*, να ‘χετε πλήρη έλεγχο του μηχανήματος μέσω της γραμμής εντολής και, μεταξύ άλλων, να ξεκινάτε, να σταματάτε και να ελέγχετε τα downloads σας από το δίκτυο BitTorrent, μέσω του συνδυασμού rtorrent + screen.

Δίκαια, πιστεύουμε, ότι σας αξίζουν συγχαρητήρια. Α, κι ένα τελευταίο! Αν εμπιστεύεστε πλήρως κάποιο μηχάνημα από κείνα που χρησιμοποιείτε για να συνδέεστε στον Mac, τότε μπορείτε ν’ αποφύγετε το στάδιο της πληκτρολόγησης username και password. Προς τούτο, οφείλετε πρώτα να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο ζεύγος ιδιωτικού – δημοσίου κλειδιού.

Καλή ανάγνωση, καλή διασκέδαση :D

4 Responses to “Mac OS X για αληθινούς άντρες!”

 1. michalis_pax | 26/09/2011 at 21:26

  Αν και έιχα εγκατεστημένο το macports εδώ και καιρό το παρόν αρθρο μου δίνει τη δυνατότητα να ρωτήσω το εξής: Γιατί αν και εγκατέστησα το aircrack μέσω του ports όταν πάω να το τρέξω μου λέει Wireless tools not found?

  • subZraw | 26/09/2011 at 21:29

   Μιχάλη μου η ερώτησή σου θέλει λίγο ψάξιμο – και προς το παρόν χρόνος δεν υπάρχει, όπως καταλαβαίνεις. Να υποθέσω ότι όλα τα dependencies είναι σωστά εγκατεστημένα;

 2. michalis_pax | 26/09/2011 at 21:33

  Yeap :) Επειδή το ψάχνω και εγώ λέει οτι το aircrack είναι μόνο για linux αλλά κάτι τέτοιο δεν το θεωρώ βάσιμο.Ε με τόσο σκάλισμα θα το βρώ που θα μου πάει :)

  • subZraw | 26/09/2011 at 21:41

   Παίζει πάντως, ελλείψει του κατάλληλου driver, να μην υποστηρίζεται το wireless adapter του Mac σου από τη συγκεκριμένη εκδοχή του aircrack. Υποθέσεις κάνω, μη δίνεις σημασία :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων