Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Markdown: Απλό κείμενο, με άψογη μορφοποίηση!

Η γλώσσα επισήμανσης Markdown επιτρέπει τη συγγραφή αρχείων απλού κειμένου σε σχεδόν φυσική γλώσσα, ενώ φροντίζει για την εύκολη μετατροπή τους σε έγγραφα HTML. Αν δεν χρησιμοποιείτε ήδη τη Markdown, μετά από αυτό το άρθρο θα απορείτε γιατί ;)

deltaHacker 026 (τεύχος Νοεμβρίου 2013) | Markdown: Απλό κείμενο, με άψογη μορφοποίηση!

Όλοι έχουμε συναντήσει αρχεία κειμένου με όνομα README.txt, READ.ME ή κάτι παρόμοιο. Τέτοια αρχεία κυκλοφορούν μαζί με όλα σχεδόν τα προγράμματα, τις βιβλιοθήκες και το ψηφιακό υλικό κάθε είδους. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αρχείων περιλαμβάνει απλό κείμενο (plain text) κι ως εκ τούτου, για την ανάγνωσή τους αρκεί η χρήση ενός απλούστατου text editor . Όσο κι αν έχουν εξελιχθεί οι δυνατότητες και οι ευκολίες στην επεξεργασία κειμένου, οι προγραμματιστές επιμένουν στη χρήση απλού κειμένου, για τη συγγραφή κάθε συνοδευτικού κειμένου. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε από βαρεμάρα, ούτε από ιδιοτροπία. Οι λόγοι είναι καθαρά πρακτικοί: Τα αρχεία απλού κείμενου μπορούν να διαβαστούν από οποιοδήποτε σύστημα του παρόντος, του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος. Αυτό εξασφαλίζεται από το γεγονός ότι η εμφάνιση των πληροφοριών δεν απαιτεί λογισμικό που να πραγματοποιεί κάποιου είδους αποκωδικοποίηση. Τα δεδομένα, δηλαδή, είναι άμεσα αναγνώσιμα από τον άνθρωπο.

Για τον καλλωπισμό των αρχείων απλού κειμένου χρησιμοποιούνται συνήθως τα σημεία στίξης και τα σύμβολα. Για παράδειγμα, για την ευκολότερη διάκριση των επικεφαλίδων χρησιμοποιείται συνήθως μια σειρά από επαναλαμβανόμενες παύλες. Μήπως όμως υπάρχει καμία καλύτερη λύση;

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 026 (τεύχος Νοεμβρίου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων