Το προφίλ μας στο Google Plus
2

Matrix goes old school!

Στο 7ο μέρος της σειράς του περιοδικού με τίτλο “Arduino, The way of the hacker”, εξετάσαμε ένα πρόγραμμα για τη σάρωση ενός RGB LED matrix. Ο μηχανισμός που είδαμε αξιοποιεί την τεχνική Binary Code Modulation και επιτρέπει το λεπτομερέστατο έλεγχο της έντασης καθενός LED ξεχωριστά. Αρκεί να πούμε ότι με τη βοήθεια του συγκεκριμένου προγράμματος το Arduino μπορεί να προβάλει πάνω από δύο εκατομμύρια χρώματα, πάνω σε ένα έγχρωμο matrix!

Φυσικά, η μελέτη μας δεν έγινε αφηρημένα. Συζητήσαμε για όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη σχεδίαση και την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, ενώ περιγράψαμε βήμα προς βήμα και τη συλλογιστική που ακολουθήσαμε για να καταλήξουμε στην τελική εκδοχή του κώδικα. Ανεξάρτητα από το αν ασχολείστε με το Arduino ή αν έχετε περάσει έστω κι ένα απόγευμα προσπαθώντας να λύσετε ένα απαιτητικό πρόβλημα προγραμματισμού, νομίζουμε ότι αυτή η παρουσίαση θα σας αρέσει. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Το κείμενο μιλάει για το χειρισμό ενός RGB LED matrix, αλλά το τι καταφέραμε στο τέλος δεν φαίνεται πουθενά. Για να δείτε τι μπορεί να πετύχει η προγραμματιστική μηχανή που παρουσιάσαμε, φτιάξαμε γύρω της μερικά προγράμματα και γυρίσαμε ένα βίντεο. Για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος –ακόμα κι όσοι ασχολούνται αποκλειστικά με τα PC κι όχι με άλλες πλατφόρμες–, πέρα από το κλασικό ραλάκι υλοποιήσαμε και μερικά old-school effects. Μιλάμε για τα plasma, fire και rotating palette, τα οποία συχνά εμφανίζονταν εν είδει demo την εποχή που τα PC ήταν *λίγο* ισχυρότερα από το Arduino ;)

Με την ευκαιρία, αξίζει να σας πούμε κι ένα κολπάκι. H πλαστική επίστρωση πάνω από τα LED, στα περισσότερα (και κυρίως στα φτηνά) RGB LED matrix, δεν είναι diffused. Με άλλα λόγια, είναι εντελώς διάφανη. Αυτό έχει σαν συνέπεια να διακρίνονται τα τρία LED (το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε) που διαθέτει κάθε pixel και τα χρώματα να μην αναμιγνύονται καλά. Για να φτιάξουμε το βίντεο, λοιπόν, τοποθετήσαμε πάνω από το matrix ένα φίλτρο διάχυσης του φωτός. Μην πάει το μυαλό σας σε τίποτα εξεζητημένο. Μια πατέντα κάναμε, η οποία είναι απλή και αποτελεσματική: Πήραμε μερικά φύλλα πλαστικού, από αυτά που χρησιμοποιούνται για την πλαστικοποίηση των εγγράφων, κόψαμε μερικά κομματάκια στις διαστάσεις του matrix και φτιάξαμε ένα σάντουιτς. Ένα τέτοιο σάντουιτς είναι όσο “θολό” χρειάζεται, ώστε να διέρχεται αρκετό φως αλλά να μην διακρίνονται τα επιμέρους LED κι έτσι τα χρώματα να αναμιγνύονται ικανοποιητικά.

2 Responses to “Matrix goes old school!”

  1. Spirost94 | 19/09/2012 at 18:09

    Ένα άλλο κόλπο(που δεν δοκίμασα ποτέ) για να θολώσεις τα LED είναι να τα τρίψεις με ένα γυαλόχαρτο. Ένα που να μην τα χαλάσει αλλά απλά να τα κάνει να μην γυαλίζουν. I should give it a try. ^_^

  2. Spir@lEvolution | 19/09/2012 at 19:50

    Το έχω ακούσει κι εγώ αυτό, αλλά φοβόμουν να το δοκιμάσω πάνω στο matrix… ;-)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων