Το προφίλ μας στο Google Plus
4

Να Άννα ένας ανανάς!

Μας αρέσουν οι ανανάδες. Μας αρέσουν πολύ κι ενδέχεται να το έχετε καταλάβει από καιρό, αφού στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί ξανά στο τιτάνιο WiFi Pineapple. Τι θα λέγατε αν αυτή τη φορά φτιάχναμε το δικό μας ανανά; Μην τρομάζετε, δεν θα ασχοληθούμε με τη γενετική τροποποίηση τροφίμων :D

Να Άννα ένας ανανάς!

Κάπου στο μακρινό παρελθόν και για την ακρίβεια στο τεύχος 005 του περιοδικού, είχαμε κάνει μια εκτενέστατη παρουσίαση της συσκευής WiFi Pineapple. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι να πούμε ότι πρόκειται για ένα μικρό ασύρματο router, το οποίο έχει τη δυνατότητα ν’ αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους άλλους. Η μικρή αυτή συσκευή εκμεταλλεύεται τα probe request frames που στέλνουν οι συσκευές WiFi, όταν αναζητούν τα γνωστά σε αυτές δίκτυα. Ο δόλιος ανανάς απαντάει θετικά στα σχετικά ερωτήματα κι εξαπατά τις ανυποψίαστες συσκευές, ώστε να συνδεθούν “επάνω” του. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι με το Pineapple υλοποιούνται πανεύκολα ύπουλες επιθέσεις Man-In-The-Middle, οι οποίες είναι δυνατόν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τα θύματα. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που θα μπορούσαμε να πούμε για τη λειτουργία και τη χρήση του WiFi Pineapple, αλλά στο παρόν άρθρο δεν θα σταθούμε στη θεωρία (αυτό έχει ήδη γίνει). Γι’ αυτό το άρθρο έχουμε άλλα σχέδια, πιο δραστήρια.

Τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, ο επίσημος προμηθευτής του WiFi Pineapple διαθέτει την 5η έκδοση της συσκευής. Η συγκεκριμένη έκδοση δεν βασίζεται σε κάποιο router του εμπορίου, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες, αλλά σε μια συσκευή που κατασκευάζεται από τον προμηθευτή. Το ενδιαφέρον σ’ αυτή την ιστορία έχει να κάνει με τα παλιότερα μοντέλα και συγκεκριμένα με το firmware που ενσωμάτωναν, το οποίο διατίθεται πλέον ελεύθερα και δωρεάν. Έτσι, μπορούμε να βρούμε το firmware για την αμέσως παλιότερη έκδοση (Mark IV), η οποία βασιζόταν στο router της εταιρίας Alfa και συγκεκριμένα στο μοντέλο AP121U. Έχοντας στη διάθεσή μας το custom firmware, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας WiFi Pineapple, αγοράζοντας μόνο το hardware. Όπως υποψιάζεστε, η απόκτηση ενός ανανά με αυτόν τον τρόπο θα κοστίσει πολύ, μα πολύ λιγότερο ;)

Πριν προχωρήσουμε οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε κάθε έκδοση του Pineapple που έβγαινε κατά καιρούς, το software δεν άλλαζε σε μεγάλο βαθμό. Πέρα από κάποιες αλλαγές στο περιβάλλον (UI) και την προσθήκη διαφόρων add-ons (τα λεγόμενα Infusions, στην ορολογία του ανανά), η λειτουργία του software παρέμενε ίδια. Αυτό που άλλαζε κυρίως ήταν το hardware, το οποίο γινόταν ταχύτερο ή και περισσότερο επεκτάσιμο. Και το λέμε αυτό για να προλάβουμε τις κακές γλώσσες, που θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν την κατασκευή μας ως ξεπερασμένη. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο ανανάς που θα φτιάξουμε (WiFi Pineapple Mark IV) θα λειτουργεί άψογα κι αποτελεσματικότατα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 036 (τεύχος Σεπτεμβρίου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών αλλά και για τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes), και κάντε τώρα την παραγγελία σας από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στο deltaCast απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

4 Responses to “Να Άννα ένας ανανάς!”

 1. DecodedVision | 06/10/2014 at 17:54

  Καλησπέρα στο αγαπητό περιοδικό

  Το άρθρο είναι εξαιρετικό και οι οδηγίες απλές, παρόλα αυτά για τον diy ανανά, αναγράφεται το παρακάτω:

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Το μοντέλο που θα αγοράσουμε ΠΡΕΠΕΙ να έχει 8MB flsh, 16MB
  RAM και θύρα USB. Αυτό το τονίζουμε γιατί υπάρχει και το μοντέλο AP121, που
  δεν έχει θύρα USB, όπως και το μοντέλο AP121U με 32MB RAM και όχι 16MB που
  *πρέπει* να διαθέτει το δικό μας. Αν επιλέξουμε λάθος μοντέλο, το fimware του
  Pineapple δεν θα λειτουργεί σωστά και η συσκευή θα είναι άχρηστη για το σκοπό
  που την αγοράσαμε.

  Ψάχνοντας στο forum του Pineapple, δεν βρήκα κάτι που να αναφέρει ότι “πρέπει” να έχει 16mb ram και μάλιστα το Mark IV κυκλοφόρησε και με 32mb. Επίσης, συσκευές AP121U που κυκλοφορούν είναι στα 32mb , ενώ όσα mark iv πωλούνται προ-φλασαρισμένα παίζουν με 32mb, ενώ φοράνε και firmware 3.0.0 …

  Θα ήθελα να γνωρίζω αν το ότι δεν θα λειτουργεί σωστά με 32mb είναι τεκμηριωμένο κατόπιν δοκιμής ή μόνο το f/w 3.0.0 παίζει με τα 32mb …

  • Cr0wTom | 07/10/2014 at 02:41

   Καλησπέρα DecodedVision.

   Αρχικά σε ευχαριστούμε πολυ για τα καλα σου λογια και την υποστήριξη:)
   Όσο αναφορά το άρθρο και την ερώτηση σου, η απάντηση ειναι απλή. Η συσκευή βγαίνει σε 2 εκδόσεις, την έκδοση 64mb(8mb flash, 32mb RAM) και την non-64mb(8mb fash, 16mb RAM). Οταν παραγοντουσταν τα Mark IV ήταν τα non-64mb version και δεν γνωρίζω αν ισχύει το οτι υπήρχαν μοντέλα με το hardware της έκδοσης 64mb αλλα δεν μας πειράζει και θα σου πω γιατι. Το πρόβλημα μας με την έκδοση 64mb ( ή αλλιος αυτή με τα 32mb RAM) δεν ειναι στο firmware, γιατι οπως σωστά ανεφερες το firmware υποστηρίζει το συγκεκριμένο hardware. Το πρόβλημα ειναι στο οτι εχει παρατηρηθεί οτι οι περισσότερες απο τις εκδόσεις 64mb έρχονται χωρις τον bootloader εγκατεστημένο, και εκτός του οτι για να βρούμε τον bootloader θα πρεπει να επικοινωνήσουμε με την εταιρία (η οποία μάλλον θα μας δώσει “τα αέρια της” ) θα πρεπει να το περάσουμε σε ενα συγκεκριμένο τσιπ μέσω JTAG, πράγμα που θα περιπλεκε πολυ τα πραγματα και θα χρειαζόμασταν άλλο ενα άρθρο για να εξηγήσουμε τη διαδικασία. Σκοπός του άρθρου ήταν να φτιάξουμε ενα πλήρως λειτουργικό WiFi Pineapple και οπως ειδες αυτο κάναμε..:)
   Ελπίζω να κάλυψα την απορία σου και συγνώμη αν ήταν ασαφές η συγκεκριμένη πρόταση στο άρθρο.
   Οτι θελήσεις απλά σχολίασε.

   Φιλικά,
   Cr0wTom

 2. DecodedVision | 07/10/2014 at 23:28

  Cr0wTom ευχαριστώ πολύ!

  κατανοητή η απάντησή σου και σαφής πλέον η διάκριση. Το πρόβλημά τώρα είναι πως μπορώ να ξέρω ποιά συσκευή AP121U πρέπει να παραγγείλω, αφού στο ebay με μια γρήγορη ματιά όσοι τα πουλάνε δεν έχουν αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τις μνήμες…

  • Cr0wTom | 08/10/2014 at 00:01

   Χαίρομαι που το διαλευκαναμε :D

   Όσο αναφορά το ερώτημα σου για την αγορα, σου λεω οτι στο 99% των περιπτώσεων οταν στο τίτλο δεν γράφει οτι το μοντέλο ειναι 64mb τότε ειναι αυτο που ζητάς, αλλα για καλο και για κακό (και για να μην πανε στραφη τα λευτα σου) στείλε ενα μήνυμα στον πωλητή και ρώτησε τον πριν την αγορα σου. Φυσικα η συσκευή υπάρχει και σε αλλα καταστήματα αλλα εγω πρότεινα το eBay γιατι μπορεις να πετύχεις πολυ χαμηλές τιμές. Οπως και να εχει κανε μια ερώτηση πριν την αγορα σου για μα εισαι καλυμμένος και αν δεν μπορέσεις να βρεις άκρη εδω ειμαστε να σε βοηθήσουμε :)

   Φιλικά,
   Cr0wTom

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων