Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Η εβδομάδα που πέρασε [az-drops]

Ειδήσεις κι εξελίξεις από την εβδομάδα που μας πέρασε. Έρχονται οι δίσκοι SSD των 2TB, πανικός με τα Xbox One και PlayStation 4, τα PCs παραμερίζουν για χάρη των tablets, μελέτες για το πώς διαδίδονται οι επιδημίες ζόμπι και κάποιοι από τους Anonymous παύουν να είναι τόσο …ανώνυμοι.

Ξεχάστε την αναμονή και την αδημονία για την παράδοση, μετά από κάθε ιντερνετική αγορά που *πραγματικά* σας ενδιαφέρει. Στο κοντινό μέλλον –και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις– η Amazon υπόσχεται να σας παραδίδει εντός μισής ώρας, με τη βοήθεια ιπτάμενων drones!

=============== Gadgets & Hardware ===============
 • Σημαντικά ακριβότεροι από τους consumer σκληρούς δίσκους είναι οι λεγόμενοι enterprise-grade, ωστόσο δεν είναι περισσότερο αξιόπιστοι. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει έρευνα της εταιρείας Backblaze, η οποία παρέχει υπηρεσίες cloud storage και χρησιμοποιεί ένα μίγμα consumer και enterprise-grade δίσκων.
 • Έρχονται το 2014: Δίσκοι SSD χωρητικότητας 2TB, από την Intel!
 • Οι καλύτερες κάρτες γραφικών του 2013, από τα 99 έως και τα 1100+ δολάρια. Το έχουμε πει και θα το πούμε ξανά: Μας πωρώνουν ύπουλα, εκεί στο AnandTech.
 • Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, το Google Nexus 5 έχει αναστατώσει πολλούς φίλους του iPhone και τους κάνει να σκέφτονται σοβαρά –για πρώτη φορά–, τη μετάβαση στην πλατφόρμα του Android. Ασχέτως αν ανήκετε σ’ εκείνους που ετοιμάζονται να αλλαξοπιστήσουν ή όχι, reviews σαν αυτό στο AnandTech θα σας βοηθήσουν να πάρετε την όποια απόφαση.
 • Περισσότερες χρωματικές επιλογές για το Samsung Galaxy Note 3. Νομίζουμε ότι τώρα είστε έτοιμοι να το αγοράσετε :P
 • Δύο περίπου εβδομάδες μετά την αρχική κυκλοφορία του PlayStation 4, περισσότερες από δύο εκατομμύρια κονσόλες έχουν πουληθεί παγκοσμίως!
 • Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του XBox One, οι κάτοχοι της κονσόλας ξόδεψαν περισσότερες από 50 εκατομμύρια ώρες παίζοντας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Microsoft
 • Πώς να χρησιμοποιείτε το Xbox One, εύκολα και αποτελεσματικά
 • Το μερίδιο αγοράς των μικρών tablet, στις επτά ίντσες, αναμένεται να περιορίσουν τα ανερχόμενα phablets, τη στιγμή που μεγάλα tablets, όπως το iPad Air, φαίνεται ν’ αποτελούν προπομπούς για την έλευση ακόμα μεγαλύτερων. Αυτά δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας από την IDC, όπως αναφέρει και το PCMag.com.
 • Την ίδια στιγμή που τα tablets επελαύνουν, σημαντική μείωση παρουσιάζουν οι πωλήσεις PCs το 2013. Λίγο πολύ αναμενόμενο — και το σχόλιο δεν έχει καν αξία, δηλαδή.
 • Ιδιαίτερη προτίμηση στα προϊόντα της Apple δείχνουν αυτή την εορταστική περίοδο, οι καταναλωτές στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Για πρώτη φορά φέτος η Apple ξεπέρασε την Dell στον τομέα των PCs, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει κορυφαίο brand στους χώρους των laptops, tablets, smartphones, routers και media streaming devices. Όλα αυτά σύμφωνα με νέα έρευνα της Park Associates.
 • Επιτέλους, το βύσμα USB της επόμενης γενιάς θα ταιριάζει όπως κι αν επιχειρούμε να το συνδέσουμε στην αντίστοιχη θύρα!
=============== Software ===============
=============== Επίθεση και άμυνα ===============
 • Τις επιθέσεις password cracking επιχειρούν να βελτιώσουν οι ερευνητές, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο τις τεχνικές brute force και μελετώντας τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν κωδικούς
 • Στην αγορά της Prolexic Technologies προχωρά η Akamai, προκειμένου να εμπλουτίσει τις επιλογές ασφαλείας για τους πελάτες της. Η Prolexic ειδικεύεται στην προστασία κατά των επιθέσεων DDoS.
 • Και μιας και μιλάμε για αγορές μεταξύ εταιρειών, ας αναφέρουμε κι εκείνη της Hacker League, από την Intel. Η Hacker League είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα για τη διαχείριση hackathons.
 • Ανάλυση πηγαίου κώδικα από το Pony Botnet φανερώνει ότι δύο εκατομμύρια κωδικοί διέρρευσαν, από λογαριασμούς στο Facebook, στη Google και στο Yahoo. Το ίδιο botnet κατέγραφε και κωδικούς από λογαριασμούς άλλων δικτυακών υπηρεσιών, όπως Remote Desktop, FTP και SSH.
 • Τη λειτουργία του ZeroAccess botnet έπληξε η Microsoft, ενός δικτύου που απέφερε μηνιαία κέρδη 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων στους χειριστές του, εις βάρος διαφημιζόμενων σε Google, Yahoo και Bing. Το botnet άρχισε να εξαπλώνεται το 2009 εγκαθιστώντας στα PCs των θυμάτων malware, αργότερα όμως εξελίχθηκε σε πλατφόρμα click-fraud, μολύνοντας περί τα 2 εκατομμύρια υπολογιστές παγκοσμίως. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές το δίκτυο παραμένει ενεργό, αφού το 62% των κόμβων C&C είναι ακόμα ενεργοί. [Διαβάστε περισσότερα για τα botnets στα σχετικά άρθρα που δημοσιεύουμε στα τεύχη 011 και 012, στα οποία μεταξύ άλλων δείχνουμε πώς κατασκευάζεται ένα στοιχειώδες botnet.]
 • Η ανωνυμία, ένα από τα μεγαλύτερα ατού των Anonymous, μάλλον δεν ισχύει για όλα τα μέλη του group — ή μήπως θα έπρεπε να γράψουμε “της λεγεώνας”; Κάτι τέτοιο τουλάχιστον δείχνει η σύλληψη του Eric Rosol, ενός μέλους των Anonymous από το Wisconsin, ο οποίος στις 28 Φεβρουαρίου του 2011 είχε πάρει μέρος σε μια επίθεση DDoS για ένα περίπου λεπτό.
 • Αλλά ο “ανώνυμος” Eric Rosol δεν είναι ο μόνος κακότυχος. Προσφάτως, δεκατέσσερις πρώην ανώνυμοι δήλωσαν ένοχοι για τη συμμετοχή τους σε επίθεση DDoS κατά του PayPal, τον Δεκέμβριο του 2010. Τώρα ο καθένας τους αντιμετωπίζει ποινή δεκαπενταετούς κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 500000 δολαρίων. Ο ιδρυτής του eBay, πάντως, στο οποίο ανήκει το PayPal, ζητά από το δικαστήριο να δείξει επιείκεια, μιας και η επίθεση ούτως ή άλλως πραγματοποιήθηκε από πολλά περισσότερα μέλη των Anonymous.
=============== Privacy & Anonymity ===============
 • Μόλις το 1% των εγγράφων που έχει λάβει από τον Snowden, έχει αποκαλύψει ως τώρα ο Guardian. Πανικός; :P
 • Τις γεωγραφικές θέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών παγκοσμίως παρακολουθεί και καταγράφει η NSA, σύμφωνα με αποκαλύψεις από πλευράς Snowden
 • Και η Microsoft λαμβάνει μέτρα, αντιδρώντας στις πρακτικές της NSA: Μέχρι το τέλος του 2014 όλα τα δεδομένα που διακινούνται μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών αλλά και servers της εταιρείας, θα είναι ισχυρά κρυπτογραφημένα.
 • Το Free Software Foundation πάντως μένει ασυγκίνητο από τη σχετική ανακοίνωση της Microsoft, αφού από τη στιγμή που το λογισμικό της εταιρείας είναι κλειστού κώδικα τότε, σύμφωνα πάντα με το FSF, είναι εγγενώς επισφαλές
 • Δωρεάν εφαρμογή που μετατρέπει Android smartphones σε φακούς διέρρεε προσωπικά δεδομένα χρηστών σε τρίτους — ακόμη κι όταν οι χρήστες απενεργοποιούσαν τη σχετική δυνατότητα. Στα δεδομένα που αποκαλύπτονταν συμπεριλαμβάνονταν συντεταγμένες θέσης και μοναδικά αναγνωριστικά συσκευών.
=============== Επιστήμη και Περιβάλλον ===============
 • Δεν θα μπορούσε να δουλεύει σε κάποιο Πανεπιστήμιο σήμερα, πιστεύει ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Μποζόνιο Χιγκς. Ο λόγος είναι απλός, εξηγεί: Στο σημερινό, σκληρά ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, οι ερευνητές καλούνται να εκδίδουν όσες περισσότερες εργασίες μπορούν, παρά να αφοσιώνονται στην πραγματική επιστημονική έρευνα.
 • Περί τα 6 gigabyte δεδομένων το δευτερόλεπτο παράγει ο επιταχυντής LHC, όταν είναι σε λειτουργία. Μπορείτε άραγε να μαντέψετε ποιο είναι το πλέον κατάλληλο μέσο για την αποθήκευση του τεράστιου αυτού όγκου δεδομένων; Πιθανώς δεν θα το βρείτε, γι’ αυτό ας το φανερώσουμε: η μαγνητική ταινία.
 • Το Google Glass αρχίζει να βρίσκει τις πρώτες σοβαρές του εφαρμογές, αφού ήδη χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς στο χειρουργείο
 • Εκατό αυτόνομα αυτοκίνητα φιλοδοξεί να κυκλοφορεί το 2017 η Volvo, στους δρόμους του Gothenburg. Μεταξύ άλλων το εγχείρημα αναμένεται να μειώσει τα ατυχήματα, αφού τα αυτόνομα αυτοκίνητα θεωρούνται κατά πολύ ασφαλέστερα από τα σημερινά, που ελέγχουν οι οδηγοί.
 • Πάντως στην Ιαπωνία βρίσκονται πιο μπροστά, αφού η Nissan έχει ήδη ολοκληρώσει δοκιμές με αυτόνομα αυτοκίνητα, στους δρόμους νοτιοδυτικά του Τόκυο
 • Σοκαριστικές φωτογραφίες “πριν” και “μετά”, δείχνουν τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
 • Δύο χρόνια μετά το ατύχημα στη Fukushima, ραδιενεργό νερό συνεχίζει να μολύνει τη θάλασσα και η διαδικασία καθαρισμού φαίνεται ότι χρειάζεται περί τα 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί :S
 • Συσχέτιση μεταξύ κβαντικής αλληλεξάρτησης και σκουληκότρυπων στο χωροχρόνο, φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στη συμφιλίωση της Κβαντομηχανικής με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Υπάρχουν ωστόσο και ειδικοί που ισχυρίζονται ότι η υπό συζήτηση συσχέτιση δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια μαθηματική αναλογία.
 • Νέα μελέτη δείχνει ότι οι εγκέφαλοι γυναικών κι ανδρών είναι διαφορετικά διασυνδεδεμένοι. Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας είναι δυνατόν να ρίξουν φως στο γιατί, π.χ., οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να κάνουν πολλές εργασίες μαζί, ενώ οι άντρες φαίνονται να τα πηγαίνουν καλύτερα όταν έχουν να κάνουν μία μόνο εργασία.
 • Αναμνήσεις περνούν από γενιά σε γενιά, υπό την έννοια ότι η συμπεριφορά είναι δυνατόν να επηρεάζεται από γεγονότα που συνέβησαν σε προηγούμενες γενιές και πέρασαν σε επόμενες μέσω ενός είδους “γενετικής μνήμης”. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν μελέτες που έγιναν σε ποντίκια.
 • Ο νυχτοφύλακας του μέλλοντος θα μοιάζει κατά πολύ με τον R2D2 και θα δουλεύει για κάτι περισσότερο από 6 δολάρια την ώρα. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από το ρομπότ Καλιφορνέζικης εταιρείας, το οποίο έχει το ρόλο εργαλείου ασφαλείας σε εταιρείες αλλά και σε σχολεία και γειτονιές.
 • Δεδομένα που συλλέχθηκαν από ταινίες τρόμου δείχνουν ότι υπάρχουν δύο είδη μολύνσεων από ζόμπι. Και τα δύο μοντελοποιούνται μαθηματικά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μοντελοποιείται η γρίπη.
=============== Διάφορα, αλλά καθόλου αδιάφορα ===============
 • Ψωνίσατε μόλις από το το Amazon και η παραγγελία σας ζυγίζει λιγότερο από δύο κιλά κι εν τέταρτο; Βρίσκεται η διεύθυνση αποστολής σε μια ακτίνα 16 χιλιομέτρων, από το πλησιέστερο κέντρο διανομής; Αν ναι, το νου σας στον ουρανό για την επόμενη μισή ώρα: Ένα ιπτάμενο drone φέρνει ήδη την παραγγελία σας! Αυτό τουλάχιστον θα συμβαίνει, αφού πρώτα ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν στην εναέρια κυκλοφορία.

 • Γερμανικό δικαστήριο ακυρώνει πατέντα της Microsoft στο πανταχού παρόν σύστημα αρχείων FAT, η οποία επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για την απαγόρευση των πωλήσεων προϊόντων της Motorial Mobility στη Γερμανία. Η Microsoft, πάντως, δικαιούται να εφεσιβάλλει την απόφαση.
 • Ο Andy Rubin είναι ο άνθρωπος πίσω από το Android και τώρα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο νέο, μυστικό εργαστήριο ρομποτικής της Google που ήδη ετοιμάζεται.
 • Επαίνους έχει για το Bitcoin ο Richard Stallman, ο πατέρας του Ελεύθερου Λογισμικού, αναγνωρίζει όμως ότι το ψηφιακό νόμισμα έχει κι αδυναμίες και υπογραμμίζει την ανάγκη για έναν πραγματικά ανώνυμο τρόπο πληρωμών στο ίντερνετ
 • Πάντως η Κινεζική κυβέρνηση απαγορεύει στις τράπεζές της να συναλλάσσονται με bitcoins, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις πρακτικές ξεπλύματος χρήματος αλλά και προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα της οικονομίας
 • Ακινητοποίηση αυτοκινήτων κι άλλων οχημάτων, με εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων: Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας και Βρετανική εταιρεία που κατέχει τη σχετική τεχνολογία έχει ήδη ξεκινήσει τις επιδείξεις.
 • Οι χιμπαντζήδες είναι νομικά πρόσωπα και η αιχμαλωσία τους πρέπει να τερματιστεί, σύμφωνα με μήνυση που υπέβαλε σε ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης η NhRP (Nonhuman Rights Project), μία ομάδα για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων