Το προφίλ μας στο Google Plus
36

Ο Προμηθέας και η Φωτιά

Κάπου μέσα στον υπολογιστή μας βρίσκεται κρυμμένος ένας αριθμός. Εδώ που τα λέμε, βέβαια, ένα σωρό αριθμοί είναι κρυμμένοι μέσα στο δικό σας και στον δικό μου και σε καθέναν υπολογιστή αυτής τη γειτονιάς του Γαλαξία. Εμείς όμως εδώ μιλάμε για έναν αριθμό που είναι μοναδικός για κάθε υπολογιστή. Ακριβέστερα, όποιος υπολογιστής ή άλλη συσκευή συνδέεται, μόνιμα ή περιστασιακά, στο δίκτυο, έχει μέσα της, κρυμμένο, έναν μοναδικό αριθμό. Προσοχή: Ο αριθμός αυτός καμία σχέση δεν έχει με τη διεύθυνση IP που παίρνουν, όταν “μπαίνουν” online. Δυστυχώς -ή ευτυχώς, όπως θα δείτε στη συνέχεια- υπάρχει και κάτι άλλο που θα μπορούσε να *σας* προδώσει: Η διεύθυνση MAC (Media Access Control) της κάρτας δικτύου σας. Μην ανησυχείτε, πάντως. Ο καλός ο χάκερ ξέρει να προστατεύει την privacy του ;)

Ευθύς εξαρχής σας λέμε ότι το MAC address μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον για να μας εντοπίσει. Καλύτερα όμως να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να ξεκινήσουμε εξηγώντας ποιος είναι αυτός ο αριθμός, στο δικό μας υπολογιστή, και τι ακριβώς σημαίνει. Τα παραδείγματά μας θα είναι σε Windows Vista και θα δουλεύουμε από το Command Prompt, όπως ονομάζεται η γραμμή εντολών (command line) στα Vista. Ανοίγουμε λοιπόν ένα Command Prompt window και πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή:

ipconfig /all

Μεταξύ άλλων, θα δούμε τις διευθύνσεις MAC καθενός network interface από αυτά που έχει ο υπολογιστής μας (π.χ., ενσύρματη κάρτα Ethernet, ασύρματη WiFi κ.λπ.) Ακριβέστερα, κάθε διεύθυνση MAC αναφέρεται στα δεξιά μιας γραμμής που γράφει Physical Address (βλ. εικόνα 1).

Εικόνα 1: Ιδού η MAC address της κάρτας WiFi του laptop μας...

Απ’ ότι βλέπουμε στην εικόνα του παραδείγματος, η MAC address είναι ο ακόλουθος, δεκαεξαδικός αριθμός:

00-10-83-12-34-56

Παρατηρούμε ότι έχουμε έξι ζεύγη ψηφίων, τα οποία το εργαλειάκι ipconfig χωρίζει με παύλες. Τα πρώτα τρία ζεύγη, δηλαδή στο παράδειγμά μας το κομμάτι 00-10-83, αναφέρονται στον κατασκευαστή της κάρτας δικτύου. Τα τρία τελευταία ζεύγη, που στο παράδειγμά μας είναι το κομμάτι 00-10-83, είν’ ένας μοναδικός αριθμός για κάθε κάρτα δικτύου, κάθε μοναδικού κατασκευαστή! Σημειώστε εδώ πως, βρίσκοντας τη διεύθυνση IP ενός οποιουδήποτε άλλου μηχανήματος που συμμετέχει στο τοπικό μας δίκτυο (LAN), τότε με χρήση της εντολής arp είναι πανεύκολο να μάθουμε και την MAC address του (βλ. εικόνα 2).

Εικόνα 2: Να και η διεύθυνση MAC ενός άλλου PC, του τοπικού μας δικτύου. Το μόνο που χρειαστήκαμε ήταν η διεύθυνση IP του άλλου μηχανήματος κι από κει και πέρα το προγραμματάκι arp ανέλαβε τα υπόλοιπα...

Από την έως τώρα συζήτηση, οι υποψιασμένοι μάλλον έχουν καταλάβει τι θέλουμε να πούμε. Όπως και να ‘χει, όμως, θα το πούμε φωναχτά και καθαρά: Μέσω του MAC address είναι δυνατόν να βρεθεί ο κατασκευαστής της αντίστοιχης κάρτας δικτύου και μετά, με τη συνδρομή του τελευταίου, να γίνει γνωστό σε ποια χώρα έφτασε η κάρτα, από ποιο μαγαζί πουλήθηκε και, τέλος, μέσω της απόδειξης αγοράς που ενδεχομένως κάπου θα υπάρχει, να εντοπιστεί ο κάτοχος της κάρτας (ή του υπολογιστή στον οποίο βρίσκεται η κάρτα, τέλος πάντων).

Βέβαια στο Internet -και όσον αφορά τις διευθύνσεις MAC- υπάρχει ένας περιορισμός: Δεν μπορούμε, τουλάχιστον όχι άμεσα, να βρούμε τη MAC address ενός υπολογιστή όταν είμαστε *εκτός* του τοπικού δικτύου στο οποίο ανήκει. Κι αυτό διότι η διεύθυνση MAC είναι μέρος του πρωτοκόλλου Ethernet, που χρησιμοποιείται στα τοπικά δίκτυα, ωστόσο όπως είναι γνωστό στο Internet χρησιμοποιείται διαφορετικό πρωτόκολλο, το TCP/IP, στο οποίο δεν “εμπλέκονται” οι διευθύνσεις MAC. Βέβαια η τελευταία αυτή πρόταση μας “γαργαλάει” πάρα πολύ για να δοκιμάσουμε τις ικανότητες μας στην κατασκευή ενός χαρωπού Trojan -ή κάποιου exploit τέλος πάντων-, για την παροχή διευθύνσεων MAC ακόμα και μέσω Internet. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου :) Τέλος πάντων, μπορεί το MAC addressing να μην υπεισέρχεται στο TCP/IP, ωστόσο στην πράξη η MAC address του υπολογιστή μας όλο και κάπου καταγράφεται και, όπως σίγουρα μπορείτε να φανταστείτε, όλο και κάποιος περίεργος θα μπορούσε να την ξετρυπώσει.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι κάθε φορά που συνδεόμαστε μέσω ενός modem/router ή wireless access point (WAP ή AP) σε κάποιο δίκτυο, η συσκευή καταγράφει, στα log files της, το όνομα του υπολογιστή και τη διεύθυνση MAC του interface με το οποίο έγινε η σύνδεση. Στην εικόνα 4 φαίνεται το log file από το wireless router ενός καλού… γείτονα :)

Εικόνα 3: Τα logs στο ασύρματο modem/router ενός καλού γείτονα :)

Βλέπουμε από την εικόνα ότι, μεταξύ άλλων, καταγράφονται το computer name καθώς και το MAC address. (Στο συγκεκριμένο screenshot θα μπορούσαμε να μην έχουμε κρύψει τα ονόματα των υπολογιστών. Όμως οι κάτοχοί τους είχαν τη φαεινή ιδέα να τους δώσουν τα ίδια τους τα ονόματα!) Αφήσαμε επίτηδες να φανεί το πρώτο γράμμα (το Μ) του ονόματος του τρίτου στη σειρά υπολογιστή. Πρόκειται για τον κύριο Μ τον οποίο μάλιστα γνωρίζουμε πολύ καλά, αφού μένει στο διπλανό κτίριο. Άλλωστε το κουδούνι έξω από την πόρτα του έχει το ίδιο όνομα με το… PC του ;)

Ας πάρουμε τώρα κάποιες πληροφορίες για το PC του κυρίου Μ. Χμ, βλέπουμε ότι τα τρία πρώτα διψήφια νούμερα της MAC Address του είναι τα 00:23:6c. Ας ρωτήσουμε τον προδότη, ο οποίος ακούει στο βαρετό αλλά αδιαμφισβήτητα περιγραφικό όνομα “Λίστα των MAC Addresses” και κατοικεί στη διεύθυνση http://standards.ieee.org/develop/regauth/oui/oui.txt. Μην τον περιγελάτε, αφού έχει καταφέρει να βρει διαμέρισμα στον corporate tower του διεθνή οργανισμού τυποποίησης IEEE Standards Association (βλ. εικόνα 4). Με βάση τη λίστα αυτή, διαπιστώνουμε ότι ο κύριος Μ κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιεί υπολογιστή από Apple. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να εστιάσουμε στα επόμενα τρία διψήφια νούμερα της διεύθυνσης MAC. Από εκεί και πέρα το έργο μας γίνεται σαφώς δυσκολότερο, αλλά ούτως ή άλλως δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε το θέμα.

Άσκηση για το σπίτι ;)
Ζητείται να επινοηθεί μεθοδολογία συσχέτισης του δημόσιου IP ενός χρήστη, δηλαδή του IP με το οποίο φαίνεται ο υπολογιστής του στο Internet, με το MAC address της (ασύρματης ή ενσύρματης) κάρτας δικτύου του ίδιου υπολογιστή. Στείλτε μας τις απαντήσεις σας στο talk2us AT deltahacker DOT gr ή, αν είστε άριστος στην οικονομία του λόγου, στο λογαριασμό μας στο Twitter.

Εικόνα 4: Ο διεθνής οργανισμός τυποποίησης του IEEE παρέχει μια λίστα όλων των κατασκευαστών hardware κι έτσι, ξεκινώντας από το MAC address, είναι εύκολο να βρούμε ποιος είναι ο κατασκευαστής της κάρτας δικτύου που το έχει.

MAC spoofing
Ας έρθουμε τώρα σ’ ένα άλλο θέμα. Από τη στιγμή που υπάρχει τρόπος συσχέτισης public IP address και MAC address, τι θα λέγατε αν με κάποιο τρόπο αλλάζαμε το MAC address της κάρτας δικτύου μας σε κάποιο άλλο, το οποίο, απλά, δεν υπάρχει; Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να τροποποιήσουμε το MAC address ώστε η αντίστοιχη κάρτα δικτύου να φαίνεται ότι προέρχεται από διαφορετικό κατασκευαστή. Με λίγα λόγια, αυτό για το οποίο συζητάμε ονομάζεται MAC spoofing και, αν μη τι άλλο, ενισχύει την έννοια του privacy. Ένα άλλο “συν” της υπό συζήτηση τεχνικής είναι ότι αν κάνουμε κάποια σκανδαλιά -πάντα για εκπαιδευτικούς λόγους-, ο εντοπισμός μας από τυχόντες στρυφνούς χαρτογιακάδες χωρίς καμία αίσθηση χιούμορ, θα είναι σαφώς δυσκολότερη υπόθεση.

Τώρα, στο Internet υπάρχουν ένα σωρό προγραμματάκια που κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά: Αλλάζουν το MAC address της κάρτας δικτύου που τους υποδεικνύουμε. Εμείς, όμως, ως φτωχοί πλην τίμιοι χάκερ, αντί να προτιμήσουμε κάποιο από τα ετοιματζήδικα λέμε να μαγειρέψουμε το δικό μας πρόγραμμα, σε γλώσσα Perl.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει ν’ αναφέρουμε είναι η θέση όπου κρύβεται το MAC address σ’ έναν υπολογιστή με Windows Vista. Καλά το μαντέψατε, στο registry είναι! Συγκεκριμένα, βρίσκεται στη θέση

 
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]

Ας ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα RegEdit: Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων [Windows key+R], στο παράθυρο που ανοίγει πληκτρολογούμε regedit, μετά πατάμε το [Enter]. Μέσα από τον Registry Editor οδηγούμαστε στο παραπάνω key. Κάπου εκεί θα βρούμε το αντίστοιχο entry για τη δική μας κάρτα δικτύου (βλ. εικόνα 5).

Εικόνα 5: Το entry στο registry που περιέχει πληροφορίες για τo MAC address της κάρτας δικτύου μας...

Αν θέλουμε να επαληθεύσουμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι όντως το ζητούμενο MAC address, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την εντολή

ipconfig / all

σ’ ένα παράθυρο Command Prompt, φυσικά (βλ. εικόνα 6).

Εικόνα 6: Το MAC address που μας επιστρέφει το ipconfig είναι ίδιο μ' εκείνο που είδαμε στο registry (αγνοήστε τις παύλες).

Πράγματι, στο παράδειγμά μας βλέπουμε ότι το MAC address της συσκευής “Realteck RTL8189B…” είναι το 00-10-83-77-88-99, βρίσκεται δε κάτω από το key [0008], στο registry. Το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένας εύκολος τρόπος αλλαγής αυτής της τιμής, μέσω ενός κατάλληλου προγράμματος. Όπως είπαμε, θα καταφύγουμε στη γλώσσα Perl και θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα τρέχει από -πού αλλού;- το command line. Θα δέχεται δυο παραμέτρους: Η 1η θα ‘ναι το όνομα του οδηγού (driver) της συσκευής της οποίας το MAC address επιθυμούμε ν’ αλλάξουμε, ενώ η 2η το string του νέου MAC address. Απλό, ε;

Ακολουθεί ο κώδικας του προγράμματος:

#!usr/bin/perl
#
# Change MAC Address
# (c) Thiseas, June 7 2009, for deltaHacker
#
###########################################

# Πρώτα καλούμε την ειδική βιβλιοθήκη για να μπορέσουμε να χειριστούμε το windows registry
use Win32::Registry; 

# Αν δεν δωθούν σωστές παράμετροι, εμφανίζονται σχετικές οδηγίες...
if (@ARGV != 2)
{
  print "** Usage: $0 <AdapterDescription> <NewMAC>\n\n";
  print "Example: $0 \"Realtek RTL8187B Wireless 802.11b/g 54Mbps USB 2.0 Network Adapter\" 001083123456";
  exit();
}

# Εδώ φυλάσσονται οι πληροφορίες των δικτυακών συσκευών (network adapters)
my $Register = "SYSTEM\\CurrentControlSet\\Control\\Class\\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}";
my $hkey;

my $adaptername = $ARGV[0]; # 1η παράμετρος, το όνομα της συκευής που φαίνεται στο "ipconfig /all".
my $newMAC   = $ARGV[1]; # 2η παράμετρος, η νέα MAC.
my $MAC = "";

if ($HKEY_LOCAL_MACHINE->Open($Register,$hkey))
{
	# Κάτω από το βασικό registry-key διαβάζουμε όλες τις συσκευές στην key_list
	$hkey->GetKeys(\@key_list);

 	# Για κάθε μια συσκευή στην key_list θα ψάξουμε το όνομα της για να βρούμε αυτή που
 	# έδωσε ο χρήστης. Όσες συσκευές βρεθούν με αυτό το όνομα θα αλλάξουν MAC Address!

foreach $key (@key_list)
 {
  my $FinalReg = $Register."\\".$key;
  my $subkey ='DriverDesc';      # Το Registry Key για το όνομα του οδηγού που θα αλλάξουμε
  my $subkeyMAC = 'NetworkAddress';  # To Registry Key για που φυλάσσεται η MAC Address
  my $hkeyfinal;            # Τελικό Registry Key που περιέχει τις τιμές που θα επεξεργαστούμε
  undef my $garbage;

  # Βρισκουμε τον οδηγό της συσκευής
  if ($HKEY_LOCAL_MACHINE->Open($FinalReg, $hkeyfinal))
  {
   # Παίρνουμε το όνομα του οδηγού της συσκευής
   if ($hkeyfinal->QueryValueEx($subkey, $type, $reg_adaptername))
   { 
    # Ελέγχουμε αν είναι ο οδηγός που μας ζητησε ο χρήστης
    if ($adaptername eq $reg_adaptername)
    {
     # Ψάχνουμε αν υπάρχει entry για MAC ADDRESS
     if ($hkeyfinal->QueryValueEx($subkeyMAC, $type, $MAC))
     {
        # Ενημερώνουμε την τιμή του Registry με τη νέα MAC Address
        if ($hkeyfinal->SetValueEx($subkeyMAC, $garbage, REG_SZ, $newMAC)){
          print "At key $key Old Mac was: ".substr($MAC,0,2)."-".substr($MAC,2,2)."-".
                           substr($MAC,4,2)."-".substr($MAC,6,2)."-".
                           substr($MAC,8,2)."-".substr($MAC,10,2).". ";
          print "New Mac is: ".substr($newMAC,0,2)."-".substr($newMAC,2,2)."-".
                     substr($newMAC,4,2)."-".substr($newMAC,6,2)."-".
                     substr($newMAC,8,2)."-".substr($newMAC,10,2).".\n";
          print "Disable and Enable network connection to get new settings.\n";
          print "Success!\n";
        }
        else{
          print "Cannot set registry at key $key. Probably you don't have admin rights.\n";
        }
     }
     else{
       print "Cannot find MAC address entry in this key ($key).\n";
     }
    }
    $hkeyfinal->Close();
   }
  }
 }
$hkey->Close();
}
else
{
  print "Cannot find registry value.\n"
}

Όλο τον κώδικα μπορείτε να τον αντιγράψετε με copy & paste μέσα σ’ ένα νέο έγγραφο κάποιου text editor. Αποθηκεύστε το δίνοντάς του ένα βολικό όνομα και την κατάληξη .pl (π.χ., chmacaddr.pl).

Τώρα, για να μπορέσετε να τρέξετε το πρόγραμμα θα πρέπει να είστε σε Command Prompt window με δικαιώματα Administrator. Αυτό το πετυχαίνετε δίνοντας Start -> Accessories, δεξί κλικ πάνω στο Command Prompt κι επιλογή του Run As Administrator. Φυσικά, νομίζουμε ότι είναι εντελώς περιττό ν’ αναφέρουμε ότι θα πρέπει ήδη να ‘χετε εγκατεστημένη την Perl για Windows (http://www.activestate.com/activeperl/downloads).

Για να τρέξουμε το πρόγραμμα πρέπει να το δώσουμε στον interpreter της γλώσσας. Για παράδειγμα, εμείς το είχαμε ονομάσει CngMAC.pl, οπότε γνωρίζοντας το όνομα του network interface που μας ενδιέφερε του αλλάξαμε το MAC address πληκτρολογώντας ό,τι φαίνεται στην εικόνα 7.

Εικόνα 7: Αλλαγή του MAC address συγκεκριμένης κάρτας δικτύου με χρήση του προγράμματος που οι ίδιοι φτιάξαμε, σε Perl.

Για να δούμε τώρα αν πράγματι άλλαξε η MAC address μας πρέπει πρώτα να επανεκκινήσουμε την κάρτα δικτύου μας. Προς τούτο, πάμε στα Network Connections του Control Panel, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο της αντίστοιχης σύνδεσης κι επιλέγουμε το Disable. Αμέσως μετά ξανακάνουμε δεξί κλικ αλλά τώρα επιλέγουμε το Enable (βλ. εικόνα 10). Πηγαίνοντας πάλι στο Registry βλέπουμε το νέα MAC address μας, σε ισχύ! (βλ. εικόνα 8).

Εικόνα 8: Το νέο MAC address για το ίδιο network interface έχει τεθεί σε ισχύ! Το πρόγραμμά μας δουλεύει!

Το ίδιο ακριβώς μας δείχνει κι ένα ipconfig /all (βλ. εικόνα 9).

Εικόνα 9: Επειδή ώρες ώρες είμαστε άπιστοι Θωμάδες, ζητήσαμε να δούμε το MAC address και με τη βοήθεια του εργαλείου ipconfig. Άλλη μια φορά, στη θέση του MAC address του κατασκευαστή είδαμε το δικό μας!

Εικόνα 10: Για να δούμε τη νέα μας MAC address, πρέπει πρώτα να επανεκκινήσουμε την κάρτα δικτύου μας.

Για να έχουμε ακόμα πιο ενισχυμένη ανωνυμία, ίσως είναι καλή ιδέα να ρίξουμε μια ματιά στο όνομα που έχουμε δώσει στον υπολογιστή μας κι αν χρειαστεί να το αλλάξουμε. Αυτό γίνεται πανεύκολα: Δεξί κλικ στο My Computer και μετά Properties -> Advanced System Settings -> Computer Name, κλικ στο κουμπάκι Change. Δώστε το νέο όνομα και κάντε επανεκκίνηση – στον υπολογιστή αυτή τη φορά! Αυτό ήτανε. Όλα σ’ ένα, νοικοκυρεμένα ;)

Αποτελέσματα, συμπεράσματα
Αλλάζοντας τo MAC address και τ’ όνομα του υπολογιστή μας, μπορούμε ν’ αποφύγουμε αδιάκριτα βλέμματα και να διατηρήσουμε μια αξιοπρεπή ανωνυμία απ’ όλους όσοι έχουν πρόσβαση, π.χ., στο wireless access point πάνω στο οποίο έχουμε συνδεθεί. Φυσικά, η κίνησή μας αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν αυτό το AP είν’ ένα hot-spot, σ’ ένα public network. Εξάλλου, το MAC spoofing έχει συνδεθεί -και καθόλου άδικα- με τα impersonation attacks. Για παράδειγμα, ο επιτιθέμενος υποδύεται κάποιον άλλον, ώστε να πάρει ασύρματη πρόσβαση σε router που ‘χει ενεργοποιημένο το MAC address filtering -μ’ άλλα λόγια που επιτρέπει πρόσβαση *μόνο* σε συγκεκριμένες MAC addresses. Αν ο επιτιθέμενος, με κάποιο τρόπο, μάθει μια από αυτές τις MAC addresses, χάρη στο MAC spoofing θα παρακάμψει πανεύκολα το συγκεκριμένο αμυντικό μηχανισμό.

Το αν είναι απόλυτα καλό ή απόλυτα κακό να υπάρχει μια “μοναδική ταυτότητα”, όπως η MAC address, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. Για παράδειγμα, το να κατασκοπεύουμε τους πολίτες για να βρούμε τις συνήθειες τους και τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο δεν είναι ό,τι πιο ηθικό. Από την άλλη μεριά, το να κατασκοπεύσει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, π.χ., μια σπείρα παιδεραστών με στόχο την εξάρθρωσή της, είναι ξεκάθαρα κι απόλυτα καλό -για όλη την κοινωνία.

Εμείς, από τη μεριά μας, κινούμαστε σ’ ένα διαφορετικό πλαίσιο: Αυτό που θέλουμε είναι να σας προσφέρουμε τη γνώση, έτσι ώστε να μάθετε να προστατεύεστε και να τη χρησιμοποιείτε πάντα με γνώμονα το κοινό καλό. Αν δεν γίναμε ακόμα 100% κατανοητοί, ας ξεκαθαρίσουμε ότι ακολουθούμε πάντα τη νοοτροπία του Προμηθέα, η οποία λέει: “Προτιμώ να δώσω στους ανθρώπους την φωτιά, ακόμα κι αν μερικοί τη χρησιμοποιήσουν για να καούν ή να κάψουν άλλους. Καλύτερα να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει, παρά να το ξέρουν μόνο λίγοι”. Οι αντιρρήσεις κάποιων ότι δεν είναι κάποιοι ακόμα ώριμοι να δεχτούν τη φωτιά, εκτός από φτηνό άλλοθι άπτονται και θέματα παιδείας, διαπαιδαγώγησης, καλλιέργειας και πολιτισμού. Εμείς θεωρούμε και πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα προσόντα τα έχουμε/έχετε -και με το παραπάνω μάλιστα.

36 Responses to “Ο Προμηθέας και η Φωτιά”

 1. giwrg98 | 25/09/2011 at 19:47

  Μα καλά, ποια είναι αυτή η σχέση μεταξύ MAC και IP;

 2. sigma | 27/09/2011 at 01:20

  Οχι και πολυ ασχετο αλλα άσχετο: Στο γυμνάσιο μαθαίνουν στα παιδιά οτι η MAC δεν αλλάζει

 3. mike_j | 27/09/2011 at 03:58

  Τελικά, θα δωθεί κάποια απάντηση στην “άσκηση για το σπίτι”; Προσωπικά,σκέφτομαι μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος(ή κάποιο tool) να παίξω με το πρωτόκολλο ΝΑΤ, ώστε από εκεί να βρω την συσχέτιση public-private IP. Ακόμα σκέφτομαι όμως….

  • non | 04/10/2011 at 21:57

   Auto einai kkai ginetai … to MAC kai to IP omws den exoun kamia sxesh metaksh tous. H «άσκηση για το σπίτι»; einai paraplanitikh sigoura.

  • non | 04/10/2011 at 22:57

   Αυτό που λές κολλάει αλλού (κατι έπιασες). Το MAC και το IP δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Πιστεύω οτι είναι παραπλανιτική η ερώτηση.

 4. Neroubas | 27/09/2011 at 22:50

  Γιατί δεν γίνεται να αλλάξουμε την registry χωρίς το πρόγραμμα

  • subZraw | 28/09/2011 at 08:49

   Γίνεται. Αλλά με το πρόγραμμα γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα – χώρια που φτιάχνοντας το πρόγραμμα εξασκείσαι και στην Perl :D

 5. mahno | 29/09/2011 at 01:07

  Σε windows 7 ισχύουν τα ίδια όσον αφορά το προγραμματάκι της Perl ;
  Ρωτάω επειδή προσπάθησα να βρω την mac στη registry των windows 7 και δεν τη βρήκα.

 6. mahno | 29/09/2011 at 01:41

  Τελικά βρήκα την τιμή της mac στη registry των windows 7 στο key 0007.
  Οπότε στον κώδικα του προγράμματος στο σημείο “my $hkey;” στη θέση του ερωτηματικού θα μπει το 0007 ή κάνω λάθος ;
  Επίσης πως επανέρχεται μετά η κανονική τιμή της mac ;
  Στη φωτό που έχετε με τον κώδικα του προγράμματος δεν φαίνονται και δεν ολοκληρώνονται καλά οι εντολές δεξιά.

  • praeto | 29/09/2011 at 18:29

   Δεν είναι φωτό. Είναι code snippet, από το οποίο μπορείς να κάνεις copy-paste τον κώδικα στον editor της επιλογής σου, καθώς και να σκρολάρεις από την σχετική scroll-bar στο κάτω μέρος του snippet, ώστε να δεις τον κώδικα που δεν φαίνεται δεξιά.

 7. mahno | 29/09/2011 at 19:47

  Συγνώμη, δικό μου λάθος και μάλιστα παιδικό.
  Δουλεύει το προγραμματάκι σε windows 7 ;

 8. Thiseas | 29/09/2011 at 20:07

  Βρε παιδιά συγγνώμη, δεν είναι του στυλ μου, αλλά θα ήθελα να ξοδεύω χρόνο για να απαντήσω μόνο σε ουσιώδεις ερωτήσεις. Nothing personal huh…

 9. mahno | 30/09/2011 at 01:30

  Ok, την επόμενη φορά μόνο ερωτήσεις για το CERN.
  Nothing personal huh..
  END OF THE STORY !!!

  • subZraw | 30/09/2011 at 09:39

   Φορές μπαίνει στη μέση η κούραση της ημέρας και λέμε καμιά κουβέντα παραπάνω… Δεν σημαίνει κάτι, όμως. Περιττό να σημειώσω ότι μπορείς να ρωτάς ό,τι θέλεις – κι όταν κάποιος βρίσκει το χρόνο θα απαντά :)

  • Thiseas | 30/09/2011 at 14:56

   1. Η απάντηση μου δεν είναι αποτέλεσμα καμιάς κούρασης.
   2. @ mahno: Δεν αναφερόμουν προσωπικά, αλλά αφού το θέτεις με αυτόν τον τρόπο, άκου:
   2.1. Δεν χαρακτήρισα εγώ πρώτος την απάντηση σου, αλλά εσύ ο ίδιος ως “παιδική”. Εγώ θα την χαρακτήριζα… αλλιώς!
   2.2. Αν θεωρείς οτι η επόμενη σε δυσκολία ερώτηση μετά από αυτήν που έκανες, είναι μια ερώτηση για το CERN τότε το πρόβλημα είναι… αλλού!

   • CommonSense | 30/09/2011 at 16:21

    Λοιπόν, καταρχήν, από τη στιγμή που θεωρείς ότι δεν είναι του στυλ σου να “σπαταλάς” το χρόνο σου απαντώτας σε “ανούσιες” ερωτήσεις, μην το κάνεις. Θεωρώ ότι σχόλια σαν το παραπάνω είναι πολύ πιο ανούσια από τις όποιες “ανούσιες ερωτήσεις”.

    Επίσης, το να επιτίθεσαι με τέτοιο τρόπο στους αναγνώστες που έχουν κάποιες απορίες, έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο περιοδικό πέρα από τη δικη σου εικόνα. Για αυτό λοιπόν, καλό θα ήταν τέτοιου είδους σχόλια να τα κρατάς για τον εαυτό σου και πολύ απλά να μην απαντάς σε ό,τι θεωρείς ανούσιο.

    • Thiseas | 30/09/2011 at 18:16

     @ CommonSense
     Μάλλον ΔΕΝ έχεις καταλάβει κάτι.
     Εγώ δεν μπήκα εδώ μέσα για να “πουλήσω” σε κάποιους “πελάτες” οτιδήποτε! Ούτε μπήκα εδώ μέσα για να δώσω μια “μαγεία” στην “εικόνα” μου!
     ΟΛΑ αυτά, προσωπικά, μου είναι ΠΑΓΕΡΑ αδιάφορα! Όσο αυτός ο χώρος αποτελεί πεδίο ελεύθερης διακίνησης ιδεών είναι δικαίωμα και υποχρέωση μου να λέω αυτά που πιστεύω ανεξάρτητα από εικόνες ή “πελατειακές” σχέσεις. Αν αυτό αλλάξει και δεν ισχύει αυτή η ελευθερία τότε δεν έχω καμιά δουλειά εδώ μέσα, ever!
     Από την άλλη, συνεχίζει να είναι δικαίωμα μου να απαντώ σε ότι εγώ θέλω και να αδιαφορώ για ότι θεωρώ βλακεία.
     Εδώ δεν μπήκα για να γίνω αρεστός. Αν αυτό δεν σου αρέσει, δικό σου πρόβλημα. Προσπάθησε να το λύσεις μόνος σου και μην το φορτώνεις σε εμένα!

     PS:
     Και φυσικά δεν θα μου πεις εσύ πότε θα απαντώ και πότε όχι. Εγώ δεν προσπάθησα να μειώσω σε κανέναν το δικαίωμα να ρωτά, ακόμα και βλακείες. Απλά είπα ΔΕΝ θα απαντώ.

     • Common Sense | 30/09/2011 at 21:24

      Κοίταξε, δεν θα κάτσω να παίξω το θέατρο του παραλόγου μαζί σου, ούτε έχω όρεξη να λέω τα ίδια και τα ίδια όπως σε κάτι παιδάκια που άλλα τους λες και άλλα καταλαβαίνουν. Για κάποιο λόγο, σου διέφυγε παντελώς η ουσία του πρώτου μου post οπότε θα στο πω με πιο απλά λόγια: Δεν σου απαγορεύει κανείς να απαντάς και να σχολιάζεις, αλλά απαντήσεις του τύπου αυτού και προσβολές κατά των αρχαρίων χρηστών δεν εξυπηρετούν σε κάτι. Το κατάλαβες τώρα; Ωραία.

      Αυτός ο χώρος αποτελεί πεδίο ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά έχει και κάποιους κανόνες (σε περίπτωση που σου διέφυγαν και αυτοί: http://deltahacker.gr/forum-rules/ ). Κανείς δεν σου δίνει το δικαίωμα να προσβάλεις τους υπόλοιπους χρήστες και το νοητικό τους επίπεδο επειδή κάνουν αρχάριες ερωτήσεις, όπως έκανες με το χρήστη mahno παραπάνω.

      Anyway, δεν θα αναλωθώ περαιτέρω στο παρών θέμα καθώς δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι. Από εκεί και πέρα, ο νοών νοείτο.

 10. antoni4040 | 30/09/2011 at 17:28

  Τούρκικο σήριαλ το κάναμε εδώ πέρα….

 11. Thiseas | 01/10/2011 at 09:37

  Εγώ είπα το εξής:
  “Βρε παιδιά συγγνώμη, δεν είναι του στυλ μου, αλλά θα ήθελα να ξοδεύω χρόνο για να απαντήσω μόνο σε ουσιώδεις ερωτήσεις”

  1. Σιγά το προσβλητικό σχόλιο για τους συγκεκριμένους νέους members! Αφού είναι νέοι (και κατά συνέπεια άπειροι) ας μάθουν και λιγάκι στην κριτική. Δεν μπορεί να ρωτά κάποιος ότι του έρθει στο κεφάλι ενώ (το τονίζω αυτό!!!) ** ΜΠΟΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ **. Δείτε λίγο τα questions παραπάνω και θα καταλάβετε οτι κάποια καταντούν spam!!

  2. To “δεν είναι του στυλ μου” που είπα, πήγαινε στο: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΜΟΥ ΝΑ ΜΙΛΩ ΕΤΣΙ! Αν αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ως αντιπρόσωπο της κοινής λογικής (μιας και χρησιμοποίησε αντίστοιχο nick) κατάλαβε ακριβώς το αντίθετο, λάθος του. Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Τα λάθη έχουν κόστος.

  3. Επίσης ΑΝ ο παραπάνω ίδιος είναι κάποιος από το core group του περιοδικού τότε πρέπει να του πω οτι εγώ λέω αυτό που λέω με την δική μου υπογραφή, γιατί δεν κάνει κι αυτός το ίδιο; Αν δεν ανήκει στο group (που πολύ αμφιβάλλω από κάποια άλλα… γεγονότα) και είναι μόνο αναγνώστης τότε άκυρο και ζητώ δημόσια συγγνώμη.

  4. Σας υπόσχομαι οτι δεν θα ξανα-παραβιάσω τους κανόνες σας [http://deltahacker.gr/forum-rules/]. Δεν μπορείτε όμως με κανένα τρόπο να με φυλακίσετε στον δικό σας τρόπο σχέσης, επικοινωνίας και (κυρίως) πολιτικής!
  Επίσης, οι κανόνες έχουν φτιαχτεί για να παραβιάζονται όχι για να γίνουν χειρότεροι αλλά για να γίνουν ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ!

  Ο άπειρος (αν θέλει ever να γίνει έμπειρος) πρέπει να μάθει να δέχεται τη πολύ σκληρή κριτική. Λυπάμαι, αλλά σχεδόν πάντα οι κανόνες προώθησης, πολιτικής και “καθωσπρεπισμού” συγκρούονται με την συγκεκριμένη ιδεολογία.

  Αντίο σας

  • subZraw | 01/10/2011 at 10:11

   Αγαπητέ συνεργάτη, σε διαβεβαιώ ότι ο χρήστης “CommonSense” δεν ανήκει στο core group του περιοδικού. Επίσης, αν κάποιος με πίεζε να πάρω θέση, σαφώς και θα συνυπέγραφα τη συλλογιστική του εν λόγω χρήστη – και μάλιστα για περισσότερους λόγους απ’ όσους θα μπορούσε να φανταστεί.

   • Dracmon | 01/10/2011 at 10:42

    Πριν γραψω αυτα που σκεφτομαι επισημαινω οτι δεν γνωριζω κανεναν αλλα ουτε παιρνω το μερος κανενος.Απο τη συζητηση αυτη καταλαβα ενα πραγμα.Ο Thiseas με λιγα λογια σας λεει πειραματιστειτε,ψαξτε το,δουλεψτε μαζι του πριν ρωτησετε.Αυτη ειναι η μαγεια του προγραμματισμου πιστεψτε με οταν δουλευετε πανω σε ενα project για ωρες,μερες ακομη και μηνες τη στιγμη που θα βρειτε το bug,θα περασει το compile θα φωναξετε ΝΑΙ και θα σας ακουσει ολη η πολη.Μη φοβαστε να πατησετε το κουμπι στην οθονη,μη φοβαστε να πειραματιστειτε με εντολες ακομη και αν σας καει το pc,ετσι θα μαθετε και ετσι θα νιωσετε πως καταφερατε κατι μονοι σας.Θα αρκεστω στα λογια ενος ατομου που ειχα την τυχη να τον γνωρισω ελληνα που με εκανε να ασχοληθω με την Πληροφορικη και τα Μαθηματικα.Αυτα που τα κανουν μαγευτηκα ειναι οτι ειναι ΑΠΕΙΡΑ ενα ταξιδι χωρις προορισμο,συνεχεια αναζητας,αυτο ειναι να αναζητας και να βρισκεις λυση σε οτι αλυτο υπαρχει.Ναι ειμαι αρχαριος σε οτι αφορα τα infosec kai security αλλα διαβαζω ολα αυτα και να παρω τα εφοδια να εξελιχθω.Μη περιμενετε τιποτα απο το διπλανο σας.Πολυ απο εδω γνωριζουν τον ορο Pair Programming.Ναι ειναι συνεργασια παντα 2 μυαλα ειναι καλυτερα απο ενα αλλα πρωτα δουλεψτε το και ψαξτε το.Αυτο πιστευω ειναι το νοημα αυτης της επιστημης,και με λιγα λογια πρεπει να κρατησουμε.Να μαλωνουμε μεταξυ μας δεν εχει νοημα πραγματικα δεν προσφερουμε τιποτα παρα μονο χαλιομαστε και ξενερωνουμε ενω εκει εξω υπαρχουν πιο σημαντικα προβληματα προς λυση!Φιλικα παντα!

  • non | 04/10/2011 at 22:05

   Thn kritikoi kseroun na thn dexontai oi empiroi, oxi oi newbies. Diafono me auto pou les.

  • non | 04/10/2011 at 22:57

   Την κριτική ξέρουν να την δέχονται οι έμπειροι και οχι οι Νιουμπιζ. Διαφονώ με αυτό που λές.

 12. giwrg98 | 01/10/2011 at 17:33

  Δεν θα ήθελα να προσβάλω κανέναν ούτε να τα βάλω με κανέναν αλλά ο Thiseas έχει εν μέρει δίκιο. Το να μάθεις πληροφορική χωρίς να πειραματιστείς είναι σαν να μαθαίνεις κολύμπι έξω από το νερό…
  Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος που είπες Thiseas τη γνώμη σου, πιστεύω πως δεν ήταν και ο καταλληλότερος :D
  Φιλικά πάντα!

  • non | 04/10/2011 at 22:03

   otan grafeis ena arthro den to grafeis gia mono gia na pareis credit tou arthrou, to grafeis gia to kino pou apeuthinese (se auth thn periptwsh newbies) me auto sto mialo prepei na apantisei stous newbies stous opooious apeuthenetai.

   • subZraw | 04/10/2011 at 22:10

    Συγνώμη τώρα για το άσχετο, θα σε παρακαλέσουμε όμως να μην γράφεις greeklish σ’ αυτό το site. Αν έχεις την ευγενή καλοσύνη, λοιπόν, διόρθωσε τις απαντήσεις σου και γράψε τις ξανά στα ελληνικά.

    Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

  • non | 04/10/2011 at 22:57

   Όταν γράφεις ενα άρθρο, δεν το γράφεις για το credit αλλά για το κοινό που απευθύνεσε (σε αυτη την περίπτωση Νιουμπιζ). Με αυτό υπόψην πρέπει να απαντίσεις στους Νιούμπιζ στους οποίους απευθήνεσε. Ίσως το Δέλτα Χάκερ πρέπει να βάζει δυσκολία κειμένου δίπλα στα άρθρα? Αυτό για παράδειγμα είναι Νιούμπιζ.

 13. non | 04/10/2011 at 22:40

  Οκαίει

 14. non | 04/10/2011 at 22:59

  Σόρυ, απλά να κάνω αντ μου επιτρέπει όχι εντιτ ουτε ντιλιτ. Αν θέλεις μπορείς να τα βγάλεις τα Γκρικκλισ και αυτο το μύνημα μαζι.

 15. trikalos | 06/10/2011 at 11:55

  Καλό θα ήταν να παραμείνουμε σαν μέλη και (τουλάχιστον) σχολιαστές του χώρου, στο θέμα της συγκεκριμένης, κάθε φορά, ανάρτησης. Δεν παίρνω θέση με κανέναν από τους διαφωνούντες γιατί θα ήταν σαν να αναιρέσω αυτό που μόλις έγραψα (όχι πως μου ζήτησε κανείς τη γνώμη, αλλά λέμε τώρα…).

  Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως όταν εμφανίζονται διαδικτυακές κόντρες, κάτι καλό και αξιοπρόσεχτο έχει γίνει!!

 16. Timewarper | 07/12/2011 at 20:10

  Χαίρετε,

  Έχω ενα πρόβλημα με το mac spoofing για το οποίο δεν εχω βρεί λύση μέχρι στιγμής.
  Καταρχάς εχω spoofαρει mac addresses τοσο σε windows (μεσω registry ή ετοιμο software) και linux (μεσω macchanger ή ifconfig).

  Το πρόβλημα ειναι οτι το λάπτοπ απο το οποίο γράφω τώρα έχει μια wifi καρτα η οποία blockαρει κατα κάποιο τροπο το spoofing.

  Η κάρτα είναι αυτή: Intel 4965AGN

  Σύμφωνα με το site της Intel σε αυτό το μοντέλο (και απο εδω και μπρος) το mac-spoofing blockαρετε για λόγους “ασφαλείας”.
  ( http://www.intel.com/support/wireless/wlan/sb/CS-031081.htm )

  Μπορεί κάποιος να βρεί μια μέθοδο ωστε να crackαρω αυτή τη φασιστική πολιτική?
  Υπάρχει τρόπος να περάσω ενα opensource firmware ή κατι παρόμοιο ή να αναγκάσω το σύστημα να λειτουργήσει σαν router αλλάζοντας τη mac?

  (Ψάχνω μπας και γινεται και downgrade στο firmware της Ίντελ)

  P.S. : Σιγά σιγά απο οτι φαίνεται η ανωνυμία και συνεπώς η ελευθερία του λόγου με τον ενα τρόπο ή τον αλλο ( νεες προδιαγραφές στα hardware, νεα protocols στο internet) εξαφανίζεται.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων