Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Οδηγοί εγκατάστασης [μέρος 1]

Οι οδηγοί εγκατάστασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την εξελισσόμενη ευχρηστία των υπολογιστών και των προγραμμάτων. Μήπως όμως αυτές οι ευκολίες προορίζονται για προγράμματα που γράφτηκαν σε παλιότερες και πιο “παραδοσιακές” γλώσσες; Ε, λοιπόν, όχι! Εμείς θα επιμείνουμε στην Python και θα μάθουμε να ενσωματώνουμε οδηγούς εγκατάστασης σε όλα τα πνευματικά μας παιδιά.

Οδηγοί εγκατάστασης [μέρος 1]

Μέσα από το περιοδικό έχουμε προσεγγίσει πολλές φορές την ανάπτυξη προγραμμάτων με την αγαπημένη μας Python. Στο προηγούμενο τεύχος μάλιστα γνωρίσαμε έναν τρόπο ώστε τα scripts που γράφουμε σε Python να μετατρέπονται σε αυτοτελή εκτελέσιμα αρχεία. Αυτά τα αρχεία μπορούν να εκτελεστούν σε οποιοδήποτε σύστημα με Windows, ανεξάρτητα από το αν είναι παρών ο interpreter της Python ή όχι. Σ’ αυτό το τεύχος θα ασχοληθούμε με τα συστήματα εγκατάστασης, τα οποία θα μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε παντοδύναμους οδηγούς εγκατάστασης για την ακόμα ευκολότερη διανομή των προγραμμάτων μας.

Η αλήθεια είναι ότι οι οδηγοί εγκατάστασης απαντώνται πολύ συχνότερα (για να μην πούμε σχεδόν αποκλειστικά) στα Windows. Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, η μελέτη μας θα περιοριστεί και πάλι στο λειτουργικό της Microsoft. Η λειτουργία των περισσοτέρων οδηγών εγκατάστασης συνοψίζεται ως εξής: Ο χρήστης, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων, τροφοδοτεί το σύστημα εγκατάστασης με τις απαραίτητες πληροφορίες για το ποια εξαρτήματα του προγράμματος πρέπει να εγκατασταθούν και σε ποια θέση πρέπει να τοποθετηθούν. Στη συνέχεια ο οδηγός μεταφέρει τα κατάλληλα αρχεία στις κατάλληλες θέσεις, δημιουργεί συντομεύσεις, προσθέτει το πρόγραμμα στη λίστα εφαρμογών του Πίνακα Ελέγχου και προετοιμάζει το πρόγραμμα απεγκατάστασης.

Οι διαθέσιμες επιλογές για τη δημιουργία οδηγών εγκατάστασης είναι πάρα πολλές. Εμείς θα ασχοληθούμε με εκείνες που είτε αποτελούν προϊόν Ελεύθερου Λογισμικού, είτε παρέχονται με μηδενικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, θα εξετάσουμε τις λύσεις που πιστεύουμε ότι έχουν το περισσότερο ενδιαφέρον. Φυσικά, η παρουσίασή μας θα ξεκινήσει από τις απλούστερες και ευκολότερες λύσεις, για να προχωρήσει στις πιο ισχυρές αλλά και απαιτητικές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 036 (τεύχος Σεπτεμβρίου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών αλλά και για τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes), και κάντε τώρα την παραγγελία σας από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στο deltaCast απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων