Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Οδηγοί εγκατάστασης [μέρος 2]

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο χώρο των οδηγών εγκατάστασης, εξετάζοντας τα εξελιγμένα συστήματα NSIS και Inno Setup.

Οδηγοί εγκατάστασης [μέρος 2]

Η ανάγκη των developers να διευκολύνουν και σε τελική ανάλυση να ικανοποιήσουν τους χρήστες, είχε σαν συνέπεια τη δημιουργία των οδηγών εγκατάστασης. Η κατασκευή τέτοιων οδηγών από το μηδέν όμως εκτός από μπελαλίδικη, είναι και βαρετή. Έτσι, προέκυψαν εξειδικευμένα εργαλεία που αυτοματοποιούν τη σχετική εργασία και, επιπρόσθετα, παράγουν οδηγούς εγκατάστασης με πλούσιες δυνατότητες. Μερικές εταιρείες που εξειδικεύθηκαν στην ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων είναι οι Flexera Software και Wise Solutions, οι οποίες δημιούργησαν τα συστήματα InstallShield, InstallAnywhere και Wise. Φυσικά, η κοινότητα των προγραμματιστών ανοιχτού κώδικα δεν θα μπορούσε να λείπει από το χορό. Εμείς, σ’ αυτό το μέρος της περιπλάνησής μας, θα ασχοληθούμε με τα συστήματα εγκατάστασης ανοιχτού κώδικα και συγκεκριμένα θα εξετάσουμε τα NSIS και Inno Setup.

It really whips the Llama’s ass!
Το NSIS αποτελεί πνευματικό παιδί της Nullsoft, της εταιρείας που δημιούργησε το περίφημο Winamp και η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από την AOL. Το όνομα NSIS προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Nullsoft Scriptable Install System και αποκαλύπτει πολλά για τις ικανότητές του. Το NSIS αποτελεί προϊόν της εξέλιξης ενός συστήματος για το εύκολο πακετάρισμα των plug-ins του Winamp (PiMP, Plug-in Mini Packager) κι ο κώδικας του διανέμεται ελεύθερα.

Η παραγωγή των οδηγών εγκατάστασης –των τελικών εκτελέσιμων– πραγματοποιείται με τη βοήθεια του compiler του συστήματος NSIS, που ονομάζεται makeNSIS. Σε αυτόν δίνουμε ειδικά scripts, τα οποία περιγράφουν τις λειτουργίες του οδηγού εγκατάστασης που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Μη σας ανησυχεί αυτό! Δεν είναι υποχρεωτικό να μάθετε μια ακόμα γλώσσα για scripting, αν δεν έχετε τη διάθεση. Υπάρχουν αρκετοί visual editors για το NSIS, με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ένας απ’ αυτούς είναι ο HM NIS Edit, ο οποίος είναι και προϊόν ανοιχτού λογισμικού. Ας αφήσουμε τον πρόλογο, όμως, κι ας δούμε τη διαδικασία για την παραγωγή ενός οδηγού εγκατάστασης με το NSIS.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 036 (τεύχος Σεπτεμβρίου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών αλλά και για τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes), και κάντε τώρα την παραγγελία σας από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στο deltaCast απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων