Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Όταν οι μηχανές αρχίζουν τη μουρμούρα [μέρος 1ο]

Η AdLib ήταν η πρώτη κάρτα ήχου για τα PC κι όταν κυκλοφόρησε έφερε τα πάνω κάτω, δίνοντας επιτέλους φωνή στα βαρετά μπεζ κουτιά. Έκτοτε οι κάρτες ήχου έχουν εξελιχθεί περισσότερο από εντυπωσιακά, ενώ πλέον αποτελούν αναπόσπαστο εξάρτημα όλων των υπολογιστών — είτε με τη μορφή ενός κυκλώματος στο chipset είτε σαν ξεχωριστή κάρτα επέκτασης. Τι θα λέγατε αν χρησιμοποιούσαμε αυτά τα εξελιγμένα κυκλώματα για κάτι εντελώς άσχετο με την αποστολή τους; Πώς θα σας φαινόταν αν αξιοποιούσαμε τις κάρτες ήχου, για την επικοινωνία μέσω ηχητικών σημάτων;

Όταν οι μηχανές αρχίζουν τη μουρμούρα [μέρος 1ο]

Όσοι έχουν ζήσει την εποχή που ο παγκόσμιος ιστός έκανε τα πρώτα του βήματα –ή και ακόμη παλιότερα, την εποχή των BBS–, είναι σίγουρο ότι θυμούνται πολύ καλά τον ήχο που έκαναν τα αναλογικά modems, κατά τη διαδικασία εγκαθίδρυσης μιας σύνδεσης. Τα modems της εποχής επέτρεπαν τη σύνδεση ενός υπολογιστή με το διαδίκτυο, μέσω των αναλογικών τηλεφωνικών γραμμών. Περιττό να πούμε ότι η χρήση τους αποτελούσε μονόδρομο για τους κατόχους υπολογιστών ανά την ελληνική επικράτεια. Οι ήχοι που ακούγονταν στα πρώτα στάδια της σύνδεσης δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η αρχική επικοινωνία, το λεγόμενο handshake, του δικού μας modem με εκείνο που βρισκόταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Μετά την επιτυχή σύνδεση οι ήχοι έπαυαν αλλά μόνο για τα δικά μας αφτιά: Το modem απενεργοποιούσε το ηχείο του ωστόσο συνέχιζε να επικοινωνεί “ηχητικά”. Πράγματι, αν κατά τη διάρκεια της σύνδεσης σηκώναμε το ακουστικό του τηλεφώνου, διαπιστώναμε ότι οι ήχοι συνεχίζονταν κανονικά. Αυτοί οι ήχοι μετέφεραν τα δεδομένα που αντάλλασσαν ακατάπαυστα τα δύο modems (το δικό μας κι εκείνο του ISP). Ουσιαστικά, τα modems μετέτρεπαν τους ήχους σε ψηφιακά δεδομένα και το αντίστροφο. Από αυτή την εργασία που επιτελούσαν προέκυψε και το όνομά τους (MOdulator–DEModulator). Στην εποχή του DSL, οι τηλεφωνικές γραμμές είναι πλέον ψηφιακές κι εκτός από τη φωνή μπορούν να μεταφέρουν *και* δεδομένα. Έτσι, τα DSL modems αντικατέστησαν τα αναλογικά, φωνακλάδικα modems, ενώ έγιναν κι αόρατα, καθώς ενσωματώθηκαν σε συσκευές που προσφέρουν τις λειτουργίες ενός router. Η επικοινωνία των υπολογιστών αποτελεί πλέον μια καθημερινή διαδικασία που τη θεωρούμε δεδομένη και συνήθως περνάει απαρατήρητη. Επιπρόσθετα, στην πορεία εισήχθησαν και νέες τεχνολογίες για την ασύρματη επικοινωνία σε κοντινές αποστάσεις (βλέπε WiFi ή και Bluetooth).

Στο παρόν άρθρο σκοπεύουμε να αφήσουμε πίσω μας τα τεχνολογικά καλούδια της εποχής και να παρουσιάσουμε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των υπολογιστών. Σε αυτό το εγχείρημα δεν θα αξιοποιήσουμε κανένα κλασσικό μέσο δικτύωσης, παρά μόνο την ίδια τη “φωνή” των υπολογιστών. Αναρωτιέστε γιατί θα ήθελε να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο, εκτός βεβαίως από τον πανίσχυρο λόγο του “γιατί μπορώ”; Νομίζουμε ότι δεν θα δυσκολευτείτε να δώσετε απάντηση μόνοι σας :)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 037 (τεύχος Οκτωβρίου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών που προσφέρουμε, δείτε όλα τα τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα, καθώς επίσης και τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes) που παράγουμε. Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία του πακέτου συνδρομής που σας ταιριάζει από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στα video tutorials απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων