Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Pimp my Windows

Όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τις εκτεταμένες δυνατότητες των γραφικών ελεγκτών που διαθέτουν επιτάχυνση 3D. Το MacOS είναι ο πρώτος διδάξας με τον πλήρως επιταχυνόμενο window manager ονόματι Quartz Extreme. Στο Linux υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό το Compiz που προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες αλλά και τα Windows πλέον, με την έλευση των Vista, διαθέτουν 3D επιταχυνόμενα εφέ με χρήση του Desktop Window Manager (DWM). Ίσως τα πιο διάσημα χαρακτηριστικά σε αυτά τα περιβάλλοντα είναι το Exposé του MacOS, το Cube του Compiz και το Flip3D των Vista. Σ’ αυτή την συμβουλή θα δείτε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να εξομοιώσετε την λειτουργικότητα των τριών αυτών χαρακτηριστικών στα Windows XP ή των πρώτων δύο σε Windows Vista με την βοήθεια δύο μικρών 3rd party εφαρμογών.

Πρόκειται για τα TopDesk και DeskSpace της Otaku Software.Δυστυχώς και τα δύο προγράμματα είναι εμπορικά και διατίθενται προς περίπου €13 το καθένα. Παρόλα αυτά είμαστε σίγουροι ότι αν κάνετε μια μικρή έρευνα μπορείτε να τα προμηθευτείτε πολύ πιο φθηνά ;-) (εννοούμε φυσικά την προσφορά της εταιρίας που παρέχει το πακέτο των δύο εφαρμογών για μόλις €20). Και για τα δύο μπορείτε να προμηθευτείτε δοκιμαστικές εκδόσεις 14ων ημερών για να τις δοκιμάσετε πριν ξοδέψετε τα χρήματά σας.

TopDesk

Το TopDesk ενεργοποιημένο σε Windows XP. Εδώ εξομοιώνεται το Exposé του MacOS χρησιμοποιώντας το Grid layout. Το TopDesk είναι ένας πλήρως παραμετροποιήσιμος Window Switcher που μπορεί να αντικαταστήσει το κλασσικό Alt-Tab task switching των XP με ένα πιο εντυπωσιακό εφέ σαν το Exposé ή το Flip3D. Οι απαιτήσεις του είναι μάλλον σεμνές αφού περιορίζονται σε μια CPU άνω των 800MHz, 256ΜΒ μνήμης RAM, έναν αξιοπρεπή ελεγκτή γραφικών με υποστήριξη DirectX 8.1 και φυσικά τα Windows.
Αφού το εγκαταστήσετε και το εκτελέσετε, ανοίξτε το παράθυρο ρυθμίσεων κάνοντας δεξί-κλικ στο εικονίδιό του στο system tray και επιλέγοντας Options. Με κατάλληλη ρύθμιση το TopDesk μπορεί να ενεργοποιείται με hotkey (π.χ. Alt-S), με mouse hotspot (π.χ. μετακινώντας τον pointer στην πάνω δεξιά γωνία της επιφάνειας εργασίας), με floating buttons ή με οποιοδήποτε συνδυασμό των μεθόδων αυτών. Κατά την ενεργοποίησή του, το TopDesk μπορεί να παραθέσει όλα τα παράθυρα, μόνο τα παράθυρα της ενεργής εφαρμογής, μόνο τα ορατά παράθυρα (τα μη ελαχιστοποιημένα) ή να κρύψει όλα τα ορατά παράθυρα. Η πρώτη καρτέλα του παραθύρου ρυθμίσεων (User Input) αφορά ακριβώς αυτές τις επιλογές, δηλαδή την αντιστοίχιση των παρεχόμενων μεθόδων ενεργοποίησης με τα διαθέσιμα είδη ενέργειας.
Το TopDesk ενεργοποιημένο σε Windows XP. Εδώ εξομοιώνεται το Exposé του MacOS χρησιμοποιώντας το Spatial layout.Η δεύτερη καρτέλα (Windows) αφορά την παρουσίαση. Στον τομέα Window Animation μπορείτε να επιλέξετε το είδος και την ταχύτητα της κίνησης που θα κάνουν τα παράθυρα κατά την παράθεση και απόκρυψή τους. Τα παράθυρα μπορούν απλά να αλλάζουν μέγεθος (scaling) καθώς μετακινούνται ή και να περιστρέφονται γύρω από οποιονδήποτε άξονα (rotation). Επίσης, στον τομέα Tiled Windows, μπορείτε να επιλέξετε αν το περιεχόμενο των παραθύρων θα ενημερώνεται όσο αυτά βρίσκονται σε κατάσταση εναλλαγής, αν θα εμφανίζονται με μερική διαφάνεια, αν θα εμφανίζονται οι τίτλοι τους καθώς και ο τύπος, το μέγεθος και το χρώμα της γραμματοσειράς που θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.
Η σημαντικότερη, ωστόσο, ρύθμιση είναι η Layout με την οποία ουσιαστικά καθορίζετε τον τρόπο παράθεσης. Επιλέγοντας Grid ή Spatial η παράθεση θα γίνεται σε στυλ Exposé με τα παράθυρα να παρατίθενται το ένα δίπλα στο άλλο καταλαμβάνοντας ολόκληρη την επιφάνεια εργασίας. Σε κατάσταση Grid η παράθεση θα γίνεται σε ένα ιδεατό πλέγμα με την σειρά με την οποία το κάθε παράθυρο υπερκαλύπτει το άλλο πριν την παράθεση (π.χ. το ενεργό παράθυρο, που βρίσκεται πάνω από όλα τα άλλα, θα τοποθετηθεί πάνω-αριστερά στο πλέγμα). Σε κατάσταση Spatial το TopDesk θα παραθέτει τα παράθυρα προσπαθώντας να σεβαστεί την αρχική τους τοποθεσία και το αρχικό τους μέγεθος πάνω στην επιφάνεια εργασίας.
Το TopDesk ενεργοποιημένο σε Windows XP. Εδώ εξομοιώνεται το Flip3D των Windows Vista χρησιμοποιώντας το Flip layout.Αν στην ρύθμιση Layout επιλέξετε Flip, το TopDesk θα εξομοιώσει την συμπεριφορά του Flip3D των Vista παραθέτοντας τα παράθυρα το ένα πίσω από το άλλο, με ταξινόμηση όπως αυτή της επιλογής Grid, σε ένα τρισδιάστατο όμως περιβάλλον που επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει -τουλάχιστον μερικώς- και τα περιεχόμενα των υπερκαλυπτόμενων παραθύρων.
Στην τρίτη καρτέλα (Advanced) θα βρείτε μερικές ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως τις επιδόσεις του TopDesk. Αφού κάνετε όλες τις άλλες ρυθμίσεις και δοκιμάσετε το TopDesk επί το έργο επιστρέψτε στην καρτέλα αυτή για λίγο fine-tuning. Αν κάποιες ρυθμίσεις σας φανούν δυσκολονόητες η online βοήθεια της εφαρμογής είναι αρκετά κατατοπιστική.
Όσον αφορά τώρα την χρήση της εφαρμογής, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ενεργοποιήστε το TopDesk με το hotkey, το hotspot ή το floating button που επιλέξατε στις ρυθμίσεις και απολαύστε εντυπωσιακό window switching.

DeskSpace

Το DeskSpace σε Windows Vista. Προσέξτε το χαρακτηριστικό αντανάκλασης και τις διαφορετικές ταπετσαρίες ανά επιφάνεια εργασίας.Το DeskSpace είναι μια εφαρμογή που, όμοια με το Compiz στο Linux, επεκτείνει (συγκεκριμένα εξαπλασιάζει) τον ωφέλιμο χώρο παρουσίασης παραθύρων στα Windows δημιουργώντας έναν εικονικό κύβο, οι 6 έδρες του οποίου, χρησιμοποιούνται ως επιφάνειες εργασίας. Ως χρήστες έχετε την δυνατότητα να εργάζεστε σε οποιαδήποτε από τις 6 επιφάνειες εργασίας. Αρκεί να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή με κάποιο hotkey ή mouse hotspot όπως ακριβώς και στο TopDesk. Με την ενεργοποίηση, το DeskSpace θα σας παρουσιάσει τον κύβο, τον οποίο θα έχετε την δυνατότητα να περιστρέψετε μέσα σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον και να επιλέξετε μια άλλη έδρα του για να εργαστείτε. Επίσης, σέρνοντας ένα παράθυρο στην άκρη της τρέχουσας επιφάνειας εργασίας σας, ο κύβος θα ενεργοποιείται πάλι αυτόματα, επιτρέποντάς σας να μετακινείτε παράθυρα από την μια έδρα του κύβου σε μια άλλη γειτονική του. Παρά τις μικρές απαιτήσεις του προγράμματος, που είναι ίδιες με αυτές του TopDesk, οι περιστροφές του κύβου και γενικότερα οι μεταβάσεις από επιφάνεια σε επιφάνεια γίνονται με εντυπωσιακό και ιδιαίτερα ομαλό τρόπο.
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις, το DeskSpace, όμοια με το TopDesk, είναι ιδιαίτερα παραμετροποιήσιμο. Μετά την εγκατάσταση και την εκτέλεσή  του, ανοίξτε το παράθυρο ρυθμίσεων με δεξί κλικ στο ανάλογο εικονίδιο στο system tray και επιλέγοντας Options. Στις πρώτες δύο καρτέλες (Activation & Mouse) μπορείτε να επιλέξετε και να ρυθμίσετε με κάθε λεπτομέρεια τους τρόπους ενεργοποίησης του κύβου, καθώς και τον τρόπο που θα συμπεριφέρεται αυτός στις ενέργειες του ποντικιού. Στην καρτέλα Zoom ρυθμίζετε την ταχύτητα και το επίπεδο του ζουμ εφέ που εκτελεί ο κύβος κατά την εμφάνιση και εξαφάνισή του. Στην τομέα Cube της καρτέλας Display ορίζετε την ποιότητα γραφικών και το ποσοστό διαφάνειας του κύβου, αν θα εμφανίζεται εφέ αντικατοπτρισμού κάτω από αυτόν και αν επιθυμείτε να υπάρχει ένα εφέ αναπήδησης όταν ο κύβος κάνει zoom in, zoom out ή περιστρέφεται. Πιο κάτω στην ίδια καρτέλα, στον τομέα Background, το DeskSpace σας δίνει την δυνατότητα, αν δεν σας αρέσει το προκαθορισμένο μαύρο στο τρισδιάστατο περιβάλλον εμφάνισης του κύβου, να θέσετε ως φόντο μια δική σας στατική εικόνα ή κάποια από τις παρεχόμενες πανοραμικές εικόνες 360 μοιρών (Sky Box). Τέλος, στην καρτέλα Desktop μπορείτε να ορίσετε συνδυασμούς hotkeys για την απευθείας μετάβαση σε καθένα από τις 6 επιφάνειες εργασίας, που είναι μάλλον και ο πλέον πρακτικός τρόπος για να αλλάξετε την επιφάνεια στην οποία εργάζεστε.
Πέρα από τις γενικές ρυθμίσεις, μπορείτε να κάνετε μερικές ακόμα για κάθε επιφάνεια εργασίας ξεχωριστά. Συγκεκριμένα μπορείτε να ορίσετε διαφορετικές ταπετσαρίες και διαφορετικά εμφανιζόμενα εικονίδια σε κάθε μια από τις 6 επιφάνειες. Πρόσβαση σε αυτές τις ρυθμίσεις μπορείτε να έχετε επιλέγοντας Manage Desktop Wallpaper ή Manage Desktop Icons αντίστοιχα από το μενού που εμφανίζεται με δεξί κλικ στο εικονίδιο του DeskSpace στο system tray.
Ο Compiz-style κύβος σας είναι έτοιμος!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων