Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Σύστημα πρόβλεψης εγκληματικών ενεργειών στο Internet, αναπτύσσουν οι ΗΠΑ

Την αξιολόγηση πληροφοριών που είναι ενδεικτικές μιας επικείμενης κυβερνο-επίθεσης φιλοδοξεί να εκμεταλλεύεται μια πλατφόρμα που αναπτύσσει η IARPA, με στόχο την έγκαιρη ενεργοποίηση αποτρεπτικών μέτρων.

Σύστημα πρόβλεψης εγκληματικών ενεργειών στο Internet, αναπτύσσουν οι ΗΠΑ

Συγγενική της στρατιωτικής και λίγο-πολύ γνωστής μας DARPA είναι η υπηρεσία Intelligence Advanced Research Projects Agency (IARPA), η οποία προσφάτως ανέλαβε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα: Την ανάπτυξη ενός συστήματος αποτελούμενου από λογισμικό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο έναν τεράστιο όγκο εισερχόμενων δεδομένων κάνοντας αξιόπιστες προβλέψεις για το μέλλον. Το εν λόγω σύστημα δεν θα προβλέπει τον καιρό, ούτε τον επόμενο μεγάλο σεισμό. Αντίθετα, το λεγόμενο Cyber-Attack Automated Unconventional Sensor Environment (CAUSE) θα είναι ικανό να αποτρέπει κυβερνο-επιθέσεις αναγνωρίζοντάς τες έγκαιρα, αναπτύσσοντας και τα κατάλληλα για την περίσταση αντίμετρα.

Το σύστημα θα είναι σε θέση να “βγάζει νόημα” από το λευκό θόρυβο στο ίντερνετ, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους που έχουν σχεδιαστεί από επιστήμονες διαχείρισης και αξιολόγησης δεδομένων, στατιστικολόγους, οικονομολόγους αλλά και ειδικούς στην ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στις αποστολές του συγκαταλέγονται η παρεμπόδιση ενεργειών απόκτησης μη-εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, η αναχαίτιση της διάδοσης malware, η αντιστάθμιση επιθέσεων DoS, καθώς και ο εντοπισμός αναγνωριστικών ενεργειών όπως είναι τα network probes.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το CAUSE δεν θα αξιολογεί μόνο δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, αφού στο πρόγραμμα θα συνεισφέρουν πληροφορίες ενδιαφερόμενες εταιρείες και οργανισμοί. Οι τελευταίοι, ωστόσο, δεν θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που συλλέγει η NSA.

Πηγή: GEEK.COM

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων