Το προφίλ μας στο Google Plus
6

Python programming: Pygame powered games!

Στο παρόν άρθρο θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες του Pygame. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό module της Python, το οποίο μάς επιτρέπει να φτιάξουμε παιχνίδια γραφικών σχετικά εύκολα. Η γνωριμία θα ξεκινήσει με την εγκατάσταση του Pygame, ενώ στη συνέχεια θα μάθουμε πώς λειτουργούν τα προγράμματα που τρέχουν σε παράθυρα. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια μερικών απλών παραδειγμάτων. Πάντως μη νομίζετε ότι οι εφαρμογές μας θα είναι περιορισμένες στα Windows. Τα καμάρια μας θα τρέχουν σε κάθε λειτουργικό με παραθυρικό περιβάλλον!

deltaHacker Απριλίου (τεύχος 007) | Python programming: Pygame powered games!

Μέχρι τώρα σας έχουμε δείξει απλά παιχνίδια, τα οποία θα μπορούσατε κάλλιστα να παίζατε σ’ ένα τερματικό του PDP11! Πρέπει βέβαια να ομολογήσουμε ότι ένα adventure κειμένου δεν θα είχε καλή τύχη στις μέρες μας. Αυτή η εισαγωγή όμως ήταν απαραίτητη για δύο λόγους: Για να μάθετε τα βασικά της Python και για ν’ αποκτήσετε αλγοριθμικό τρόπο σκέψης. Πιστεύουμε ότι με το text adventure πετύχαμε και τα δύο!

Είναι προφανές ότι η γνωριμία σας με την Python δεν θα ήταν σωστό να ξεκινήσει μ’ εφαρμογές γραφικών. Σ’ αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να μάθετε πάρα πολλά πράγματα, σ’ ελάχιστο χρόνο. Αυτό όχι μόνο δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και καθόλου διασκεδαστικό. Οι εφαρμογές γραφικών σχεδιάζονται και λειτουργούν πολύ διαφορετικά, σε σχέση με τις εφαρμογές της κονσόλας. Αν είχαμε ξεκινήσει με τέτοια προγράμματα, θα έπρεπε να κατανοήσετε όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες κι επιπλέον να μάθετε όλα τα δομικά στοιχεία της Python, ταυτόχρονα. Τώρα, βέβαια, πιστεύουμε αυτή η δυσκολία έχει ξεπεραστεί: Έχετε μάθει τα βασικά της γλώσσας κι έχετε φτιάξει μερικά απλά παιχνιδάκια για τη γραμμή εντολών. Επομένως, νομίζουμε ότι μπορείτε να περάσετε στις πολύ πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές γραφικών. Αν δεν το ‘χετε συνειδητοποιήσει, σ’ αυτές ανήκουν κι όλα τα σύγχρονα παιχνίδια! Έτσι, για να διευκολύνουμε αυτή τη μετάβαση, θ’ ασχοληθούμε με το module pygame. Νομίζουμε ότι τ’ όνομα του μιλάει από μόνο του ;)

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker Απριλίου (τεύχος 007). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και security που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

6 Responses to “Python programming: Pygame powered games!”

 1. iasonaspao | 17/08/2013 at 23:57

  έχω το εξής πρόβλημα:
  ενώ ο κώδικας είναι σωστός το παράθυρο ανοίγει και κλείνει αμέσως…
  μόλις δηλ.εμφανίζει το μήνυμα Hello World παρόλο που έχω και την συνάρτηση getQuit…
  έχω ψάξει στο Internet για πιθανές λύσεις και δεν έχω βρει κάτι…
  περιμένω απάντηση!!!!

  • subZraw | 18/08/2013 at 00:00

   Σε ποιο λειτουργικό σύστημα δουλεύεις; Γενικά, άνοιξε πρώτα ένα παράθυρο γραμμής εντολών, πήγαινε στον κατάλογο όπου έχεις τον κώδικα και τρέξε από εκεί το πρόγραμμα.

 2. iasonaspao | 18/08/2013 at 01:24

  windows 7 32-bit
  εννοείς να το ανοίξω από το cmd?
  ευχαριστώ για την απάντηση!

  ασχετο:
  plz. απάντα και στο “arduino for begginers” που έχω ανεβάσει γιατί θέλω να ασχολήθω με το arduino αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος…
  ευχαριστώ προκαταβολικά

 3. iasonaspao | 18/08/2013 at 01:30

  από το cmd πάω στον κατάλογο Python27 που έχω την python και δίνω:
  python hellopygame.py
  και δεν συμβαίνει πάλι το ίδιο…
  πετάγεται το παράθυρο δείχνει το Hello world και ξανακλείνει….

  τι άλλο μπορώ να δοκιμάσω?

  help…:Dπροσπαθώ εδώ και 3 μέρες να βρώ την λύση….(κάψιμο)

 4. iasonaspao | 18/08/2013 at 14:42

  *συμβαίνει πάλι το ίδιο

 5. iasonaspao | 18/08/2013 at 16:40

  ουφ!!!!!
  βρήκα το λάθος…(Στον κωδικα ήταν…)
  είχα βάλει το :pygame.quit()
  exit()
  λίγο πιο μέσα(αχ αυτα τα κενα….)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων