Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Python & wxPython: Η ώρα του GDI

Έχοντας ολοκληρώσει τον wxEditor και μετά από λίγο πειραματισμό με το wxGlade και τις ιδιοτροπίες της σχεδίασης GUI με sizers και spacers, έχουμε σίγουρα κατανοήσει πώς γράφεται μια εφαρμογή για το περιβάλλον γραφικών…

deltaHacker 017 (τεύχος Φεβρουαρίου 2013) | Python & wxPython: Η ώρα του GDI

Αν το καλοσκεφτείτε, είναι σαν συνταγή:

  • Βάλτε μερικά controls σ’ ένα παράθυρο
  • Προσθέστε μενού και γραμμή εργαλείων
  • Χρησιμοποιήστε το wxGlade για να φτιάξετε τους διαλόγους που δεν καλύπτονται από τα common dialogs
  • Γράψτε τον κώδικα που ενώνει όλα τα παραπάνω για να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να κατηγορηθείτε ως Visual Basic programmer
  • Αναστενάξτε και ξαναγράψτε τα μισά από τα παραπάνω προκειμένου το πρόγραμμά σας να λειτουργεί διαπλατφορμικά (αν θέλετε, δηλαδή)

Νομίζετε λοιπόν ότι λίγο πολύ έχετε τιθασεύσει τις εφαρμογές για το περιβάλλον γραφικών, έτσι δεν είναι; Αμ, δε! Πάλι σας έχει ξεγελάσει αυτή η αναθεματισμένη η εμπειρία σας, από τη VB! Ναι, πολλά προγράμματα περιορίζονται σε μερικά έτοιμα controls, εικονίδια και διαλόγους, αρκετά άλλα όμως χρειάζεται να σχεδιάσουν απευθείας στο παράθυρό τους. Δεν μιλάμε απλώς για γραφικές εφαρμογές, αλλά για γραφικές εφαρμογές που έχουν να κάνουν με… γραφικά :) Θα σας το πούμε κι αλλιώς: Να σας δούμε να φτιάχνετε το Paint, με έτοιμα controls! Εναλλακτικά: Φτιάξτε την πασιέντζα ή το ναρκαλιευτή. Σας προκαλούμε, δηλαδή. Αν αυτά τα σνομπάρετε, ξεκινήστε για άλλο παιχνίδι. Και ναι, το ξέρουμε ότι για παιχνίδια πιθανώς θα πηγαίνατε προς το PyGame, αλλά η πασιέντζα δεν είναι ακριβώς Space Invaders, για να τη φτιάξετε με τη λογική frame-based.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, φαίνεται ότι τα περισσότερα προγράμματα που δεν διαθέτουν απευθείας σχεδίαση είναι τα πλέον βαρετά. Ξέρετε τώρα: επεξεργαστές κειμένου, calculators, υπολογιστικές εφαρμογές κ.ά. Ω μη γένοιτo, ακόμα και πρόγραμμα για κλιμακωτές χρεώσεις της ΔΕΗ μπορεί να γράψετε. Λέγεται άλλωστε ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ ονειρεύονται συχνά οι wxPython programmers, που ξυπνάνε καταϊδρωμένοι και με ταχυπαλμία. Σαν τον εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες, ένα πράγμα.

Τι χρειαζόμαστε όμως για να γράψουμε πρόγραμμα με πραγματικά γραφικά; Κάτι που να σχεδιάζει γραμμές, κύκλους, γραφικές παραστάσεις ή ακόμα και κάτι που να μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ποντίκι για να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο; Εδώ, φίλοι μου, χρειάζεται πλέον να μιλήσουμε για το GDI.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker 017 (τεύχος Φεβρουαρίου 2013). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking, δίκτυα, ασφάλεια, προγραμματισμό και ηλεκτρονικά, που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων