Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Python, wxPython, wxGlade: Ώρα για Visual Programming!

Τι καλά που θα ήταν αν όλα τα προγράμματα αποτελούνταν απλώς από ένα μενού, μερικά εικονίδια σε μια γραμμή εργαλείων και ένα παράθυρο! Σας θυμίζει κάτι αυτή η εικόνα; Μα και βέβαια: Είναι ο text editor που έχουμε φτιάξει μέχρι στιγμής, στα πλαίσια της σειράς μας!

deltaHacker 016 (τεύχος Ιανουαρίου 2013) | Python, wxPython, wxGlade: Ώρα για Visual Programming!

Βέβαια, ο text editor μας έχει και άλλα πράγματα:

  • Ένα text control, το οποίο το ταλαιπωρήσαμε αρκετά στο άρθρο του deltaHacker 015. Μέχρι και σε Rich Text το μετατρέψαμε, προκειμένου να ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας.
  • Κώδικα που συνδέει όλες τις λειτουργίες μεταξύ τους: Ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα των προγραμματιστών Visual Basic είναι ότι τα καταφέρνουν μέχρι και τη σχεδίαση του interface. Μετά, ο κόσμος είναι απλά γεμάτος με κουμπάκια που δεν κάνουν τίποτα, καθώς και από άδεια combo boxes. Το δικό μας πρόγραμμα έχει κώδικα — και ανταποκρίνεται σε αυτά που υπόσχεται!
  • Μερικούς κοινούς διαλόγους (dialogs) και message boxes, για λειτουργίες όπως αποθήκευση και άνοιγμα. Ο text editor έχει, βεβαίως, και το απαραίτητο About Box.

Ακούμε όμως τους φίλους μας από τον κόσμο της Visual Basic (εκείνους, με τα διακοσμητικά dialogs) να γελάνε μαζί μας: Βλέπετε, μόνο πολύ απλά προγράμματα –τουλάχιστον όσον αφορά στη διεπαφή– περιορίζονται σε τόσο λίγα στοιχεία γραφικών. Αν δεν το πιστεύετε, ανοίξτε το MS Word ή –Θεός φυλάξοι– το LibreOffice, και επιλέξτε κάτι από το μενού. Αμέσως θα δείτε έναν διάλογο –συνήθως ακαταλαβίστικο κι άσχετο με αυτόν της προηγούμενης έκδοσης– να ξεπροβάλλει, προτρέποντάς σας να συμπληρώσετε text boxes, να μετακινήσετε sliders, να γυρίσετε knobs και γενικά να κάνετε ό,τι χρειάζεται, για να καταστρέψετε το κείμενο που γράφατε με κόπο τόση ώρα. (Ευτυχώς, δηλαδή, που το έχετε στο Mercurial — βλ. deltaHacker 003 και deltaHacker 004.)

Ναι, τα περισσότερα προγράμματα για το περιβάλλον γραφικών έχουν αρκετά περισσότερα στοιχεία γραφικών, από ένα text control και μερικούς κοινούς διαλόγους. Και καλά, οι φίλοι μας με τη Visual Basic τα φτιάχνουν αυτά εύκολα: Όλη η φιλοσοφία του περιβάλλοντος προγραμματισμού της γλώσσας περιστρέφεται γύρω από τη σχεδίαση της διεπαφής χρήστη, σε σημείο που ο κώδικας να γίνεται κάτι το δευτερεύον. Εμείς, όμως, με την καθαρή μας Python, τι κάνουμε;

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker 016 (τεύχος Ιανουαρίου 2013). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking, δίκτυα, ασφάλεια, προγραμματισμό και ηλεκτρονικά, που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα και απευθύνεται σε όλους, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων