Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Δημιουργός ransomware απολογείται για επίθεση

Καλή καρδιά φαίνεται πως έχει ο πνευματικός πατέρας ransomware, αφού μετά από επιτυχημένη επίθεση του δημιουργήματός του δημοσιεύει τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης για όλα τα θύματά του. Τα όποια λύτρα μάζεψε, όμως, δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο της επιστροφής.

Δημιουργός ransomware απολογείται για επίθεση | Image source: NetworkWorld

Άλλο ένα ransomware ενεργοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, το οποίο βρισκόταν ήδη εγκατεστημένο σε μολυσμένα PCs. Το επονομαζόμενο “Locker” είναι υπεύθυνο για την εκστρατεία “sleeper”, όπως τη χαρακτήρισε η εταιρεία ασφαλείας KnowBe4. Η βασική ιδέα είναι πως όταν ο δημιουργός του Locker “ξυπνήσει”, τότε το malware ενεργοποιείται και κρυπτογραφεί τα μέσα αποθήκευσης των μολυσμένων PCs. Ως αντάλλαγμα για τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης, από κάθε θύμα το Locker ζητά 24 περίπου δολάρια.

Αυτή την εβδομάδα, χρήστης που ισχυρίζεται ότι είναι ο δημιουργός του Locker απολογήθηκε δημοσίως για την εκστρατεία και, απ’ ό,τι φαίνεται, αποκάλυψε τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης για όλες τις συσκευές που μολύνθηκαν από το Locker. Ο φερόμενος ως δημιουργός έκανε την ανακοίνωσή του στο PasteBin:

Είμαι ο δημιουργός του Locker ransomware και λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε. Δεν ήταν στις προθέσεις μου να κυκλοφορήσω το πρόγραμμα. Ανέβασα βάση δεδομένων στο mega.co.nz που περιλαμβάνει εγγραφές της μορφής ‘διεύθυνση bitcoin, δημόσιο κλειδί, ιδιωτικό κλειδί’, ως CSV. Πρόκειται για dump ολόκληρης της βάσης και τα περισσότερα από τα κλειδιά δεν χρησιμοποιήθηκαν καν. Η διανομή νέων κλειδιών σταμάτησε.

Ο δημιουργός του malware σημείωσε ότι μια αυτόματη διαδικασία αποκρυπτογράφησης όλων των μολυσμένων συσκευών θα ξεκινήσει στις 2 Ιουνίου. Στη δημοσίευσή του, ωστόσο, δεν κάνει λόγο για αποζημίωση όλων όσοι ήδη πλήρωσαν από 0,1 bitcoins ως λύτρα (24 δολάρια, την ημέρα ενεργοποίησης του Locker).

Σύμφωνα με τη KnowBe4, την προηγούμενη εβδομάδα εκατοντάδες χρήστες ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα του Locker. Αναλυτής της εταιρείας επισημαίνει ότι μια εκστρατεία σαν αυτή χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό μηνών και αμφιβάλει ότι ξεκίνησε από λάθος. Όσο για το πραγματικό κίνητρο πίσω από την κίνηση μεταμέλειας του δημιουργού, εικάζεται ότι δεν θέλει να τραβήξει την προσοχή είτε των Αρχών είτε ακόμη και κύκλων του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή: NetworkWorld

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων