Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Rockbox: Αναζωογονήστε το αγαπημένο σας MP3 Player

Οι φορητοί media players είναι οι καλύτεροι φίλοι για πολλούς από εμάς στο δρόμο, στη βόλτα και, ειδικά τώρα το καλοκαιράκι, στην παραλία. Σίγουρα όλοι μας θα θέλαμε να ‘χουν περισσότερες δυνατότητες, να αναγνωρίζουν πολλά media formats και γενικά να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι. Το Rockbox είναι ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα για φορητούς media players, με τη βοήθεια του οποίου θα δώσουμε στη συσκευή μας έναν αέρα ανανέωσης και ελευθερίας που, ως ανήσυχα πνεύματα που είμαστε, τόσο επιζητούμε!

deltaHacker 022 (τεύχος Ιουλίου 2013) | Rockbox: Αναζωογονήστε το αγαπημένο σας MP3 Player

Ο αλγόριθμος απωλεστικής συμπίεσης ήχου MPEG Audio Layer III, κατά κόσμον MP3, κάπου εν έτει 1998 μετέτρεψε τους ταπεινούς μας υπολογιστές σε εντυπωσιακές δισκοθήκες κι άλλαξε δραματικά το τοπίο στον κόσμο των φορητών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής. Η αρχή έγινε με τη μορφή φορητών CD Players, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα αναπαραγωγής data CDs με αρχεία MP3. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι συσκευές με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο κι αργότερα με μνήμη flash. Πολύ σύντομα, η αγορά κατακλύστηκε με προτάσεις για κάθε γούστο και βαλάντιο.

Αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές ειδικού σκοπού, πέρα από την κύρια λειτουργία τους που δεν είναι άλλη από την αναπαραγωγή αρχείων MP3 κι άλλων sound formats, πολλές φορές ενσωματώνουν και κάποιες επιπλέον λειτουργίες — αν και συχνά σε πολύ περιορισμένη έκταση. Φυσικά, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου οι επιταγές του τμήματος marketing της εκάστοτε εταιρείας στερούν σκοπίμως δυνατότητες από αυτές. Άλλες φορές πάλι δυσκολεύουν τη ζωή των ιδιοκτητών τους με διάφορα κλειδώματα και παραξενιές (βλέπε, π.χ., χρήση προγράμματος του κατασκευαστή για το πέρασμα αρχείων και παρεμπόδιση του απλού drag’n’drop), ενώ για την υποστήριξη μη-εμπορικών, ανοικτών sound formats (OGG, FLAC κ.ά.) συνήθως ούτε καν λόγος γίνεται!

Για τους λόγους αυτούς ξεκίνησε το 2001 η ανάπτυξη του Rockbox, ενός εναλλακτικού λειτουργικού συστήματος ανοικτού κώδικα για media players. Κύριος στόχος του σχετικού πρότζεκτ είναι η άρση των όποιων περιορισμών και η απελευθέρωση των δυνατοτήτων των υποστηριζόμενων συσκευών. Η αρχική υλοποίηση του Rockbox υποστήριζε τα MP3 players με σκληρό δίσκο και οθόνη LCD μιας γραμμής της Archos. Συν τω χρόνω το Rockbox εμπλουτιζόταν, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζει σύγχρονα players με έγχρωμες οθόνες υψηλής ανάλυσης, ισχυρό hardware και προηγμένες δυνατότητες αναπαραγωγής/εγγραφής ήχου. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η ανάπτυξη του Rockbox συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με διεύρυνση των υποστηριζόμενων συσκευών και την παροχή νέων δυνατοτήτων. Το version control system που χρησιμοποιεί η ομάδα ανάπτυξης του Rockbox είναι το πολύ δημοφιλές Git και κάθε τέσσερις μήνες έχουμε νέα, σταθερή έκδοση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 022 (τεύχος Ιουλίου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων