Το προφίλ μας στο Google Plus
4

Samurize – Παρακολούθηση πόρων συστήματος

…με το δικό σας τρόπο! Πληροφορηθείτε σε πραγματικό χρόνο για την υγεία του Windows συστήματός σας, με την πλέον παραμετροποιήσιμη μέθοδο. Και καθώς μαθαίνετε πώς να καταφέρετε αυτό, εκμεταλλευτείτε και τις αμέτρητες άλλες δυνατότητες του Serious Samurize :-)

Το Samurize σε δράση εκτελώντας το full screen config Edge, το οποίο έλαβε την πρώτη θέση στον πρόσφατο διαγωνισμό καλύτερου Samurize config. Εμείς είμαστε οπαδοί του minimal κι έτσι θα σχεδιάσουμε κάτι πολύ πιο απλό και ελαφρύ :-)Το όνομά του παραπέμπει σε ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, και παρόλο που η χρήση του μπορεί να καταστήσει άχρηστες αρκετές άλλες εφαρμογές που παρέχουν κάποιο υποσύνολο των υπηρεσιών του Samurize, συμπεριλαμβανομένης και της περίφημης sidebar των Windows Vista, μην ανησυχείτε, σας υποσχόμαστε ότι εσείς δεν θα υποστείτε ούτε γρατζουνιά. 
Το Samurize είναι ένα πρόγραμμα δύσκολο να χωρέσει σε μια κατηγορία. Όπως δηλώνεται και στο επίσημο site, πρόκειται για μια προηγμένη μηχανή παρακολούθησης πόρων συστήματος και αναβάθμισης της επιφάνειας εργασίας (σ.σ. Μεταξύ των άλλων προσόντων του, το Samurize έχει την ικανότητα να σε κάνει να θέλεις να δουλέψεις σε περιβάλλον Windows, κάτι που από μόνο του λέει πολλά). Με το Samurize μπορείτε να προσθέσετε στην επιφάνεια εργασίας σας απεριόριστα, εξωφρενικά παραμετροποιήσιμα, πλήρως skinnable παραθυράκια, με κάθε λογής πληροφορίες που προέρχονται είτε από τον υπολογιστή σας είτε από το Internet. Όλα αυτά επιτυγχάνονται όσο πιο αποδοτικά γίνεται, χωρίς υπερβολική κατανάλωση μνήμης και επεξεργαστικής ισχύος. Επίσης, χάρη Άλλο ένα full featured και full screen config που μετατρέπει το στατικό wallpaper των Windows σε δυναμική μηχανή πληροφόρησης. Με ένα τέτοιο config να είστε έτοιμοι για κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα κατανάλωσης πόρων.στην υποστήριξη script laguages όπως VBScript, Jscript, Pearl, Python και Ruby, αλλά και εξαιτίας της υποστήριξης 3rd party plugins, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Samurize για να δημιουργήσετε, πρακτικά, οτιδήποτε. Σας προειδοποιούμε, ωστόσο, ότι πέρα από τις απλές λειτουργίες του προγράμματος καλό είναι να ‘στε εξοικειωμένοι με προηγμένες δυνατότητες και έννοιες των Windows (π.χ., πρέπει να γνωρίζετε τη λειτουργία της υπηρεσίας perfmon, κάτι σαν το /proc στο Linux). Επίσης, πρέπει να είστε διατεθειμένοι να ψάξετε αρκετή ώρα για κατάλληλα plugins και ίσως χρειαστεί να διαβάσετε αρκετά thread σε ανάλογα fora, αν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι αρκετά εξειδικευμένο. Αλλά όλα όσα μόλις είπαμε μάλλον είναι περιττά για ένα περιοδικό που στο τίτλο του φέρει τη λέξη “χάκερ” (έστω κι αν είναι ελαφρώς τροποποιημένη).

Μα πώς;

Όχι, δεν είναι φωτογραφίες του iPhone. Είναι ένα Samurize config που εξομοιώνει ένα λειτουργικότατο iPhone στο desktop σας. Εντάξει, δεν κάνει δα και τηλεφωνήματα! :-)To Samurize αποτελείται από τέσσερα υποπρογράμματα: Samurize Config Editor, Samurize Client, Samurize Server και Samurize Instance Manager. Ας γνωρίσουμε τη λειτουργία τους.

Ο Samurize Config Editor είναι ένα WYSIWYG σχεδιαστικό πρόγραμμα, μέσα στο οποίο σχεδιάζετε (σχετικά εύκολα) την εφαρμογή που επιθυμείτε και της δίνετε τη λειτουργικότητα που θέλετε, όπως, π.χ., να καταγράφει τη χρήση της CPU, την ελεύθερη μνήμη και την ταχύτητα του δικτύου. Επιπρόσθετα, ίσως θέλετε η εφαρμογή να ελέγχει το mail σας, να ενημερώνεται για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής και διαβάζει τα RSS feeds που εσείς καθορίζετε. Επιλέγετε, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να εμφανίζονται αυτές οι πληροφορίες στο desktop. Σημειώστε πως έχετε στη διάθεσή σας μια μεγάλη γκάμα επιλογών, από απλό κείμενο μέχρι ιστογράμματα και πίτες. Μέσα Αν είστε overclockers ή γενικότερα hardware junkies μάλλον θα προτιμήσετε ένα config σαν και αυτό που παρουσιάζει σε μορφή sidebar περίπου όλες τις πληροφορίες συστήματος που σας αφορούν.στον Config Editor μπορείτε να σχεδιάσετε το skin της εφαρμογής, αφού σας παρέχει μερικές υποτυπώδεις επιλογές σχεδιασμού και σας επιτρέπει να εισάγετε γραφικά που δημιουργήσατε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα. Στο τέλος αποθηκεύετε τη δουλειά σας σ’ ένα αρχείο .ini, αν το θέλετε για προσωπική χρήση ή σ’ ένα αρχείο .sam, στο οποίο εμπεριέχονται κι όλα τα εξωτερικά αρχεία (γραφικά, ήχοι, plugins, scripts κ.ά.) που χρειάζονται για τη λειτουργία της εφαρμογής, αν θέλετε να μοιραστείτε το δημιούργημά σας με τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως και να ‘χει, αυτό που δημιουργήσατε, για τη γλώσσα του Samurize είναι ένα config.

O Samurize Client είναι το πρόγραμμα που παίζει τα configs. Είναι μόνιμα στη μνήμη του συστήματος και είναι προσβάσιμος από ένα εικονίδιο, στο system tray της επιφάνειας εργασίας. Από κει επιλέγετε ποιο από τα configs που έχετε δημιουργήσει (ή έχετε πάρει έτοιμο) και θέλετε να ενεργοποιηθεί. Από το ίδιο μέρος ορίζετε διάφορες άλλες ιδιότητες του config σας, την ώρα που αυτό λειτουργεί, όπως, π.χ., το αν θα είναι πάντα στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο, αν θα είναι διάφανο στα κλικ του ποντικιού, αν θα επιτρέπεται η μετακίνησή του, αν θα κρύβεται αυτόματα κ.λπ.

Ο Samurize Server είναι ένα πρόγραμμα που δεν χρειάζεται να εκτελείται στο μηχάνημά σας, αλλά σε διάφορα άλλα των οποίων την κατάσταση θέλετε να ελέγχετε από απόσταση. Εγκαθιστώντας τον server σ’ ένα απομακρυσμένο υπολογιστή, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε στο config σας (μέσω του Config Editor) πληροφορίες από τον εν λόγω υπολογιστή, οι οποίες θα εμφανίζονται στην επιφάνεια εργασίας του δικού σας. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε, π.χ., να ελέγχετε από το γραφείο σας πληροφορίες του συστήματος στο σπίτι σας κι ανάποδα.

Αυτό το Vista look config, είναι ένας πρακτικός email notifier, καθώς σας ειδοποιεί όταν έχετε νέα μηνύματα και σας πληροφορεί για τις κεφαλίδες τους. Ένα παράδειγμα για το πόσο εξειδικευμένο μπορεί να είναι η εφαρμογή σας.Τέλος, ο Samurize Instance Manager είναι ένα πρόγραμμα που διευθύνει τους πολλαπλούς Samurize Clients, τους οποίους μπορείτε να εκτελείτε ταυτόχρονα σ’ έναν υπολογιστή. Μιας κι ο Client, όπως είπαμε, δε χρησιμοποιεί πολλούς πόρους συστήματος, μπορείτε ν’ έχετε ταυτόχρονα ενεργοποιημένα πολλά configs. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εκτελέσετε ένα Samurize Client για κάθε config. Αν χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, ο Instance Manager είναι το πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να το καταφέρετε :-)

Το πρώτο σας config

Για εσάς που έχετε καλλιτεχνικές ;-) ανησυχίες. Αυτό το screenshot δείχνει πως ένα απλό config που παρουσιάζει μόνο κείμενο (και συνεπώς μπορείτε να υλοποιήσετε μέσα σε λίγα λεπτά) μπορεί να δέσει με το wallpaper σας για να δώσει ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι το config, του οποίου την κατασκευή θα επιδείξουμε εδώ, μπορείτε να το κατεβάσετε έτοιμο, σε μορφή .sam από αυτόν εδώ τον σύνδεσμο. Μαζί θα επιχειρήσουμε εδώ να κατασκευάσουμε ένα config, με θέμα ένα απλό cpu monitor που θα σας δείχνει το στιγμιαίο ποσοστό χρήσης του επεξεργαστή. Προς το παρόν, σκοπός μας δεν είναι η πλήρης εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων του Samurize, αλλά η εξοικείωση με τις κύριες έννοιες και χαρακτηριστικά του προγράμματος. Για την κατασκευή αυτή θα χρειαστείτε, φυσικά, έναν υπολογιστή με Windows 2000/XP/2003/Vista και το Serious Samurize εγκατεστημένο.

Περιήγηση στον Config Editor

Αρχικά, λοιπόν, θεωρώντας ότι έχετε ήδη εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση του Samurize (αυτή τη στιγμή είναι η 1.64.3) και ότι το εικονίδιο του client εμφανίζεται στο system tray των Windows, εκτελέστε τον Samurize Config Editor από το μενού Start. Το παράθυρο του editor χωρίζεται σε 3 κύρια μέρη:

 • Το παράθυρο του Config Editor όπου μπορείτε να δείτε τα τρία κύρια τμήματα του προγράμματος. Στην περιοχή σχεδίασης μπορείτε επίσης να δείτε πως πρέπει να φαίνεται το πρώτο σας config όταν ακολουθήσετε σωστά τα βήματα που σας προτείνουμε.Στο κέντρο, κάτω από τον τίτλο Design Area, βρίσκεται η περιοχή μέσα στην οποία θα σχεδιάσετε την εφαρμογή σας. Στην περιοχή σχεδίασης υπάρχει ένα πλέγμα (grid), ώστε να βοηθηθείτε στην τοποθέτηση αντικειμένων στο config σας. Τις ρυθμίσεις του πλέγματος, καθώς και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στην περιοχή σχεδίασης, μπορείτε να ελέγξετε από τις επιλογές που υπάρχουν ακριβώς κάτω απ’ την περιοχή.
 • Αριστερά στον Config Editor, κάτω από τον τίτλο Meter List, υπάρχει η λίστα με τα meters του config σας. Meters, στην ορολογία του Samurize, είναι όλα τα αντικείμενα που μπορείτε να προσθέσετε στην περιοχή σχεδίασης, είτε αυτά είναι δυναμικά, όπως μέτρα επιδόσεων, είτε στατικά, όπως σχέδια και γραφικά.
 • Δεξιά, με τίτλο Tools And Settings, είναι μια sidebar από την οποία μπορείτε να προσθέσετε και να ρυθμίσετε meters και γραφικά, καθώς και να πειράξετε τις γενικές ιδιότητες που θα διέπουν ολόκληρο το config σας.

Χρήσιμη για την κατασκευή σας θα είναι και η γραμμή κατάστασης του προγράμματος στην οποία, όταν επιλέξετε ένα meter, εμφανίζεται το μέγεθός του και οι συντεταγμένες της περιοχής σχεδίασης, στις οποίες είναι τοποθετημένο.

Κατασκευή βήμα-βήμα
 • Ξεκινώντας, ρυθμίστε το πλέγμα της περιοχής σχεδίασης ώστε να είναι πρακτικό για την εφαρμογή σας (μετάφραση: επιλέξτε πυκνότητα πλέγματος 10×10 και τσεκάρετε την επιλογή Snap To Grid).
 • Για τα στατικά meters, τώρα, δηλαδή τα γραφικά μέρη του config, επιλέξτε από το τμήμα Tools And Settings την καρτέλα Edit Graphics και από το μενού Add Background Object, που βρίσκεται στην καρτέλα, διαλέξτε Add Rectangle. Αμέσως, στην περιοχή σχεδίασης εμφανίζεται ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο meter και στο τμήμα Tools And Settings παρουσιάζονται οι ιδιότητες του. Απ’ αυτές μπορείτε να ορίσετε το όνομα, τις διαστάσεις, τις συντεταγμένες τοποθέτησης, το χρώμα και τις ρυθμίσεις  διαφάνειας και σκιάς του ορθογωνίου σας. Για το παράδειγμά μας, δώστε όνομα GraphBackground, διαστάσεις 360×160, τοποθέτηση (10,10), alpha blending 120, χρώμα μωβ (R064,G000,B128), επιλέξτε τη ρύθμιση Filled κι απενεργοποιήστε τη Shadow.
 • Επαναλάβετε την διαδικασία προσθήκης νέου ορθογώνιου παραλληλόγραμμου meter. Στο νέο δώστε τις εξής ρυθμίσεις: όνομα TextBackground, διαστάσεις 360×20, τοποθέτηση (10,170), alpha blending 255 και τις υπόλοιπες ιδιότητες όπως πριν.
 • Για να προσθέσετε το πρώτο δυναμικό meter, που θα σας ενημερώνει με κείμενο για τη χρήση της CPU, από το τμήμα Tools And Settings επιλέξτε την καρτέλα Edit Meters. Από το μενού Add Meter που υπάρχει στην καρτέλα, επιλέξτε Add Perfmon. Εμφανίζεται το παράθυρο επιλογής performance counter, του perfmon των Windows. Στο Performance Object επιλέξτε Processor, στο Select Counters From List επιλέξτε % Processor Time και στο Select Instances From List διαλέξτε Total. Με κλικ στο ΟΚ το meter έχει δημιουργηθεί. Όπως και πριν, στο τμήμα Tools And Settings βλέπετε τις ιδιότητες του  νέου σας meter, οι οποίες τώρα έχουν μοιραστεί σε τέσσερις καρτέλες. Στη General ορίστε όνομα TextCPUMeter, στο Draw Type βάλτε Text, δώστε μέγεθος 160×20, τοποθετήστε στις συντεταγμένες (15,170), ρυθμίστε το Refresh interval στα 1000ms και απενεργοποιήστε όλες τις υπόλοιπες επιλογές. Μεταφερθείτε στην καρτέλα ιδιοτήτων Display. Εκεί, στο Text βάλτε Χρήση CPU: %v%, επιλέξτε το Antialiased, ρυθμίστε τη γραμματοσειρά σε Tahoma 8 πόντων (Βαριέστε;), δώστε της πράσινο χρώμα (R000,G255,B000), επιλέξτε αριστερή οριζόντια στοίχιση και κεντρική κάθετη, το alpha blending βάλτε το στο 255 (Σας καταλαβαίνουμε!) κι απενεργοποιήστε τις υπόλοιπες επιλογές. Το πρώτο σας δυναμικό meter είναι έτοιμο! (Καλύτερα τώρα, ε;)
 • Είστε έτοιμοι να προσθέσετε και το γράφημα χρήσης της CPU. Το νέο meter που χρειάζεστε έχει πολλές κοινές ιδιότητες με το προηγούμενο. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι αυτό θα παρουσιάζει την πληροφορία με γράφημα κι όχι με κείμενο. Έτσι, για να γλυτώσετε εσείς κόπο και χρόνο (κι εμείς την εκ της επαναλήψεως φθορά), επιλέξτε από το τμήμα Meter List, αριστερά, το TextCPUMeter που μόλις δημιουργήσατε. Με δεξί κλικ σ’ αυτό διαλέξτε Copy και με νέο δεξί κλικ, σε κενή επιφάνεια του Meter List, επιλέξτε Paste. Ένα αντίγραφο του προηγούμενου meter μόλις δημιουργήθηκε :-) Στην καρτέλα General, στις ιδιότητές του, βαφτίστε το GraphCPUMeter. Στο Draw Type διαλέξτε το Graph, δώστε του διαστάσεις 360×160 και τοποθετήστε το στις συντεταγμένες (10,10). Ρυθμίστε το Refresh Interval στα 1000ms. Ενεργοποιήστε την επιλογή Meter Border και επιλέξτε για χρώμα το ίδιο μωβ, που είχατε επιλέξει αρχικά. Για το σύνορο ρυθμίστε το Alpha Blending στο 255 και το Border Width στο 2. Ενεργοποιήστε το Meter Grid και για άλλη μια φορά χρησιμοποιήστε το γνωστό, πλέον, μωβ. Για το πλέγμα που μόλις προσθέσατε ρυθμίστε το Alpha Blending στο 80, το οριζόντιο πλάτος στο 60 και το κάθετο στο 40. Για να ρυθμίσετε με περισσότερη λεπτομέρεια την εμφάνιση του γραφήματος μεταφερθείτε τώρα στην καρτέλα Display, των ιδιοτήτων. Εκεί επιλέξτε τα Average, Filled, Vertical και Antialiased. Ρυθμίστε το Min Value σε 0, το Max Value σε 100, το History Length σε 90, το Average σε 3, το Alpha Blending σε 255 και το Filled σε 170.
 • Το πρώτο σας config είναι έτοιμο και μένει μόνο να το αποθηκεύσετε. Από το μενού File του config editor επιλέξτε Save As και αποθηκεύστε το config σας σε μορφή .ini, στον υποφάκελο Configs του φακέλου εγκατάστασης του Samurize (κανονικά πρέπει να είναι ο C:\Program Files\Samurize\Configs). Ονομάστε το MyCPUConfig.ini.
Δείτε το config σας σε δράση!

Το MyCPUConfig που δημιουργήσατε σε δράση πάνω σε ένα όμορφο φόντο.Αν κάνατε τυπική εγκατάσταση του Samurize, ο Samurize Client πρέπει ήδη να βρίσκεται σε λειτουργία στο σύστημά σας, γεγονός που μπορείτε να επαληθεύσετε ελέγχοντας αν υπάρχει το εικονίδιό του στο system tray. Αν δεν υπάρχει, απλά εκτελέστε τον Client από το μενού Start. Στη συνέχεια, με δεξί κλικ στο εικονίδιο αυτό, επιλέξτε Select Config File και από κει το config σας, δηλαδή το MyCPUConfig.ini.

Αν όλα πήγαν καλά, τώρα στο desktop πρέπει να βλέπετε το CPU monitor που δημιουργήσατε. Μπορείτε να το σύρετε σε μιαν άκρη και να το έχετε μόνιμα ανοικτό, μιας και το γεγονός ότι είναι ημιδιάφανο σας επιτρέπει να βλέπετε τα παράθυρα από κάτω. Αν όμως αυτό δεν σας ικανοποιεί μπορείτε, μ’ ένα αριστερό κλικ στο εικονίδιο του Samurize, να το ενεργοποιείτε και να το απενεργοποιείτε κατά βούληση. Φυσικά, όπως ήδη αναφέραμε, ο Client παρέχει αρκετές ακόμα επιλογές σχετικά με το πώς θα εμφανίζεται το config σας στο desktop. Δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε λίγο, με τις επιλογές του μενού Position.

Και τώρα;

Από δω και πέρα είστε ελεύθεροι να μελετήσετε τις αμέτρητες επιλογές του Samurize :-) Πρώτα όμως σιγουρευτείτε ότι καταλάβατε τον λόγο που κάνατε όλες αυτές τις ρυθμίσεις που σας δώσαμε. Για παράδειγμα, ποιός είναι ο λόγος που θέσαμε την τιμή 3 στην ιδιότητα Average, στο γράφημα της CPU; Πειραματιστείτε με διαφορετικές τιμές και παρατηρήστε το αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήστε το config που φτιάξατε πειράζοντάς το, με σκοπό να το βελτιώσετε. Μήπως έχετε επεξεργαστή με δύο ή περισσότερους πυρήνες; Αναβαθμίστε το config σας ανάλογα, ώστε να σας πληροφορεί με νέα meters για τη χρήση κάθε πυρήνα, ξεχωριστά. Στο DVD του περιοδικού θα βρείτε και μια εξελιγμένη έκδοση του config που δημιουργήσατε, με περισσότερα meters. Μελετήστε το και βελτιώστε το κι αυτό –φέρτε το στα μέτρα σας! Μπείτε στο επίσημο forum του Samurize, μάθετε για νέα plugins και scripts, ζητήστε βοήθεια από έμπειρους χρήστες και κατεβάστε έτοιμα configs, όπως το Edge. Προσπαθήστε να αντιγράψετε και στη συνέχεια να βελτιώσετε όλα τα gadgets της sidebar των Vista, από το απλό ρολόι μέχρι τον περίπλοκο feed reader. Γιατί να μείνετε στα έτοιμα και στα παρωχημένα; Οι δυνατότητες είναι άπειρες και οι ιδέες δικές σας. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείτε το Samurize, για να ‘χετε τον πλήρη έλεγχο της εφαρμογής και να οργανώνετε την πληροφόρησή σας όπως ακριβώς εσείς θέλετε, the XakeR’s way :-)

Case study: Φέρτε πίσω τα LEDs!

Μόλις είχε ενεργοποιηθεί η νέα μου 24άρα γραμμή ADSL2+ και ήθελα κάτι να με ενημερώνει για τις πραγματικές ταχύτητες που πιάνω. Είχα και άλλη μια επιθυμία για την οποία, να σας πω την αλήθεια, δεν περίμενα ότι θα ‘βρισκα λύση. Το ADSL router μου είναι και wireless access point και βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτό που δουλεύω. Έτσι, δεν έχω τη δυνατότητα να βλέπω τα γνωστά LED ν’ αναβοσβήνουν, όταν υπάρχει δραστηριότητα στο δίκτυο. Πείτε το παραξενιά, αλλά έχω συνηθίσει απ’ τον καιρό του modem να βλέπω ένα λαμπάκι να αναβοσβήνει όταν κατεβάζω και ένα άλλο όταν ανεβάζω. Όταν δεν τα βλέπω έχω ένα παρανοϊκό συναίσθημα ότι κάποιος ή κάτι μεταφέρει δεδομένα πίσω από την πλάτη μου! Τα Windows ικανοποιούσαν για χρόνια (έστω και εν μέρει) αυτή μου την εκκεντρικότητα μ’ ένα εικονίδιο στο system tray, που απεικόνιζε δύο υπολογιστές των οποίων οι οθόνες αναβόσβηναν γαλάζιες –ανάλογα με το αν έστελνα ή λάμβανα δεδομένα από το δίκτυο. Αλλά αφενός μεν το εικονίδιο αυτό δεν μπορώ να το δω όταν έχω κάτι σε full screen, π.χ., όταν βλέπω μια ταινία, αφετέρου το ανάλογο εικονίδιο που έχουν τα XP  για τα ασύρματα δίκτυα έχει μόνο μια οθόνη υπολογιστή που αναβοσβήνει, είτε στέλνω είτε δέχομαι δεδομένα.

Όταν αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το Samurize σαν απλό network meter, μιας και τα εξειδικευμένα utilities που βρήκα γι’ αυτή τη δουλειά είτε μου ζητούσαν χρήματα, είτε ήταν βαριά, παρέχοντας ένα σωρό χαρακτηριστικά που δεν μ’ ενδιέφεραν, ανακάλυψα με έκπληξη ότι το Samurize μπορούσε –μάλιστα με μεγάλη ευκολία– να μου λύσει και το πρόβλημα με τα LED. Βλέπετε, στη λίστα με τα visual plugins που υπάρχει στο site του Samurize, υπάρχει κι ένα plugin το οποίο αναλαμβάνει να εμφανίζει πληροφορίες από διάφορα meters στα LEDs του πληκτρολογίου. Μέσα σε δύο λεπτά είχα προσθέσει στο config μου ένα meter που αναλάμβανε να αναβοσβήνει το λαμπάκι του CapsLock (!) όταν η ταχύτητα του upload είναι πάνω από 0 και ένα άλλο που κάνει την ίδια δουλειά όταν η ταχύτητα του download υπερβαίνει το 0 –αυτή τη φορά στο λαμπάκι του ScrollLock!

Έτσι, τώρα με ένα γρήγορο βλέμμα στο πληκτρολόγιό μου ενημερώνομαι για το αν μεταφέρω δεδομένα από ή προς το Internet. Φυσικά τα λαμπάκια ανάβουν και σβήνουν χωρίς να επηρεάζουν τη λειτουργία των αντίστοιχων πλήκτρων, αφού τότε θα έγραφα αυτές τις γραμμές κΆπΩς ΈτΣι  ;-)

4 Responses to “Samurize – Παρακολούθηση πόρων συστήματος”

 1. oslinux23 | 31/07/2011 at 21:02

  πολύ κατατοπιστικό άρθρο :) Ένα αντίστοιχο στο linux ειναι το Conky http://en.wikipedia.org/wiki/Conky_%28software%29

 2. NAiToR3 | 15/08/2011 at 19:57

  Ωραίο πρόγραμμα φαίνεται αλλά δεν τρέχει σε Win7 από ότι δοκίμασα.Κατέβασα το 1.64.3 final και κάνει μόνο για τα Windows 2000,XP και 2003.Πάντως πολύ καλό άρθρο.

  • subZraw | 15/08/2011 at 20:01

   Το άρθρο ανήκει στην κατηγορία Blast from the Past. Πρόσεξε και την ημερομηνία δημοσίευσης, έχει τη σημασία της :D

 3. NexusSeven | 17/09/2011 at 19:34

  Ιδέα… Θα μπορούσε άραγε κανείς να φτιάξει με το sam μια εφαρμογή που να ενημερώνει για τα χαρακτηριστικά του wifi; Δηλαδή διαγράμματα για την ποιότητα κάθε καναλιού wifi, τύπους διαμόρφωσης, ισχύς σήματος, bit error rate, throughput κλπ κλπ…;

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων