Το προφίλ μας στο Google Plus
1

Σε τρία λεπτά: FreeBSD με πλήρη υποστήριξη ZFS!

Κι όμως, δεν υπερβάλλουμε. Θα σας δώσουμε σε λίγο το Μαγικό μας Script (TM), χάρη στο οποίο θα είστε σε θέση να εγκαθιστάτε, από ένα USB drive κι εντελώς αυτόματα, υπερπλήρη συστήματα FreeBSD 9.x τα οποία μάλιστα θα είναι 100% βασισμένα στο ZFS!

Το Μαγικό μας Script (TM) τα κάνει όλα για εσάς:

 • Partitioning κι εγκατάσταση boot loader
 • Δημιουργία ZFS filesystem
 • Αποσυμπίεση αρχείων εγκατάστασης
 • Ρυθμίσεις rc.conf κι fstab
 • Σας επιτρέπει να χάνετε δύο κιλά την εβδομάδα, χωρίς δίαιτα

OK, αυτό το τελευταίο δεν θα το κάνει, αλλά ήθελα να δω αν με προσέχετε. Όπως ξέρετε ήδη, το bsdinstall, το πρόγραμμα εγκατάστασης του FreeBSD 9.x που τόσο αγαπάμε (NOT), δεν έχει δυνατότητα για εγκατάσταση σε ZFS. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότεροι χρήστες του FreeBSD (μη γελάτε) επιθυμούν ν’ απαλλαγούν, πλέον, από παλιά filesystems όπως το UFS και να χρησιμοποιούν –τόσο για το λειτουργικό όσο και για τα δεδομένα τους– το εκπληκτικό ZFS! Αρκεί βέβαια να μιλάμε για σύγχρονα μηχανήματα, γιατί το ZFS δεν θα τα πάει καθόλου καλά στο 486 που βρήκατε στο πατάρι της θείας σας.

Αν πρόκειται λοιπόν να εγκαταστήσετε FreeBSD 9.x με ZFS σ’ ένα σχετικά σύγχρονο μηχάνημα — προτείνουμε σύστημα με 64μπιτο επεξεργαστή και τουλάχιστον 2GB RAM–, έχετε τρεις επιλογές:

 • Να διαβάσετε τις άπειρες καταχωρήσεις στο FreeBSD Wiki και να δοκιμάζετε μέχρι να τα καταφέρετε.
 • Να εγκαταστήσετε το TrueOS, το οποίο έρχεται μαζί με το PC-BSD. Το TrueOS είναι μια εκδοχή του FreeBSD που υποστηρίζει πλήρως το ZFS *ήδη* από την εγκατάσταση. Φέρνει ωστόσο και κάποια εργαλεία συστήματος που πιθανώς δεν θα θέλετε (βλ., π.χ., Warden).
 • Να χρησιμοποιήσετε το script που θα σας δώσουμε και να τελειώσετε σε τρία μόνο λεπτά, πληκτρολογώντας μια απλή εντολή.

Βέβαια, ξέρουμε ότι για να περάσετε ένα ευχάριστο απόγευμα θα πρέπει να προτιμήσετε την πρώτη λύση. Κι εμείς αυτό κάναμε άλλωστε, πριν γράψουμε το script. Αν θέλετε λοιπόν να ταλαιπωρηθείτε λίγο, ε, τότε προτιμήστε να διαβάσετε και να αναδιαμορφώσετε το script σύμφωνα με το γούστο σας!

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας ξεκινήσουμε ετοιμάζοντας το μέσο εγκατάστασης: ένα USB flash drive.

Δημιουργία bootable USB
Κατεβάστε το FreeBSD memstick.img. Προτείνουμε την εκδοχή 64bit και μια καλή τοποθεσία για Ελλάδα είναι η ακόλουθη:

FreeBSD 9.1-RELEASE amd64 memstick image

Αν για κάποιο λόγο επιμένετε στην εκδοχή 32bit έκδοση (δεν προτείνεται για ZFS) κατεβάστε το ακόλουθο image:

FreeBSD 9.1-RELEASE i386 memstick image

Θα χρειαστείτε ένα USB flash drive μεγέθους τουλάχιστον 1GB. (Αν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο, μετά την εγγραφή του image απλά θα έχετε αρκετό χαμένο χώρο. Καλύτερα να βρείτε ένα παλιό φλασάκι, να γράψετε το image και να το αφήσετε εκεί, για όποτε το χρειαστείτε ξανά.) Προκειμένου να γράψετε το αρχείο θα ακολουθήσετε τις οδηγίες από το FreeBSD Handbook αλλά, επειδή είμαστε καλοί, θα σας τις δώσουμε κι εδώ. Τοποθετήστε το USB στο FreeBSD box σας και δώστε:

# ls /dev/da*

Έτσι, θα δείτε το όνομα δίσκου (συσκευής) που μόλις βάλατε. Επιβεβαιώστε δίνοντας κι ένα

# dmesg | tail
ugen2.4: at usbus2
umass1: on usbus2
umass1: SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x4101
umass1:4:1:-1: Attached to scbus4
da0 at umass-sim1 bus 1 scbus4 target 0 lun 0
da0: < CCR-60 9412> Removable Direct Access SCSI-0 device 
da0: 40.000MB/s transfers

Προσοχή: Αν εκτελέσετε τα ακόλουθα σε λάθος συσκευή, κινδυνεύετε να καταστρέψετε τα δεδομένα ή/και την εγκατάσταση σας! Είναι πολύ πιθανό η συσκευή σας να είναι η da0. Θα συνεχίσουμε μ’ αυτή την υπόθεση. Γράψτε τώρα το image που κατεβάσατε, πληκτρολογώντας

# dd if=FreeBSD-9.1-RELEASE-amd64-memstick.img of=/dev/da0 bs=64k

Μόλις τελειώσει το dd προσαρτήστε το USB flash drive στο /mnt, ώστε να του προσθέσουμε το Μαγικό μας Script! (Σ.τ.Ε. Ακόμη μια φορά να το δω έτσι γραμμένο και θα πιστέψω ότι πράγματι είναι μαγικό!) Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο: Αυτό που έχετε στο USB σας είναι ένα standard UFS filesystem:

# mount /dev/da0a /mnt

Το Μαγικό Script (ΤΜ)
Κατεβάστε το με

# wget --no-check-certificate http://bit.ly/zfs-install

και γράψτε το στον κατάλογο root, μέσα στο USB:

# cp zfs-install /mnt/root

Κάντε το κι εκτελέσιμο:

# chmod +x /mnt/root/zfs-install

Αποπροσαρτήστε το flash drive:

# umount /mnt

Πάρτε το στικάκι και πηγαίνετε στον υπολογιστή-πειραματόζωο! Από τις ρυθμίσεις του BIOS, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής είναι ικανός να ξεκινά τη διαδικασία boot ψάχνοντας για σχετικό κώδικα *και* σε συσκευές USB. Αφήστε το FreeBSD να εκκινήσει μέχρι να φτάσει στον installer. Στην πρώτη ερώτηση που θα σας απευθυνθεί επιλέξτε “LiveCD”. (Αγνοήστε την αναφορά στο “CD”.) Θα βγείτε στο login prompt, όπου μπορείτε απλά να δώσετε ως username το root και θα συνδεθείτε άμεσα. Δεν υπάρχει root password στο LiveCD!

Εκτέλεση του Μαγικού Script (TM)
Το script μας δέχεται μόνο δύο παραμέτρους: το όνομα της συσκευής δίσκου (π.χ., ada0) καθώς και το μέγεθος του swap partition που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε (π.χ., 4G). Προσέξτε ότι το script θα διαγράψει οτιδήποτε άλλο έχει μέσα ο δίσκος και θα χρησιμοποιήσει όλον το διαθέσιμο χώρο για το FreeBSD. (Δεν νομίζω να κάνετε dual boot το FreeBSD με κάτι άλλο, ε;) Για να βρείτε το όνομα δίσκου, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι ada0, πληκτρολογήστε:

root@:/root # ls /dev/ada*
ada0

Είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε το script. Θέλουμε swap μεγέθους 4GB, οπότε δίνουμε

root@:/root # zfs-install ada0 4G

Θα δείτε μια σειρά από όμορφα μηνύματα για την πορεία του partitioning, της αντιγραφής των αρχείων καθώς και των ρυθμίσεων. Στο τέλος, θα δείτε:

Unmounting all ZFS...
Setting root partition...
Setting final mountpoints...
Exporting zroot...
Reimporting zroot / copying updated zpool.cache...
All done.
Please reboot to access your new system.

Και εδώ ξέρετε ότι θα κάνετε επανεκκίνηση:

root@:/root # shutdown -r now

Θα βγάλετε το flash drive και θα εκκινήσετε στο νέο σας full ZFS FreeBSD! Κι επειδή όλα αυτά ολοκληρώθηκαν πολύ σύντομα και η νύχτα είναι ακόμα νέα (the night is still young) (Σ.τ.Ε. Μάλλον πρόκειται για συνέχεια συγκεκριμένου inside joke, που ξεκίνησε στο Twitter), θα το ξανακάνετε άλλες δέκα φορές με τις δικές σας μετατροπές –πού αλλού;– στο Μαγικό Script (ΤΜ).

Καλή σας διασκέδαση!

One Response to “Σε τρία λεπτά: FreeBSD με πλήρη υποστήριξη ZFS!”

 1. psychaos | 29/01/2016 at 22:31

  Hello – the URL is not available – can you please assist?

  ftp://ftp.otenet.gr/pub/FreeBSD/releases/amd64/ISO-IMAGES/9.1/FreeBSD-9.1-RELEASE-amd64-memstick.img

  Thank you

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων