Το προφίλ μας στο Google Plus
1

Σπιτικό Cloud Storage

Αλήθεια, ποιος είναι αυτός που δεν προτιμάει τα σπιτικά κουλουράκια, σαν αυτά που φτιάχνουν το Πάσχα στα σπίτια, έναντι των βιομηχανοποιημένων; Άλλοι τα προτιμούν γιατί τους αρέσουν περισσότερο, άλλοι γιατί ξέρουν ακριβώς τι περιέχουν, άλλοι απλά γιατί τους αρέσει να τα φτιάχνουν οι ίδιοι. Η αλήθεια είναι ότι συμμεριζόμαστε και τις τρεις αυτές απόψεις. Γιατί λοιπόν να εναποθέτουμε τα προσωπικά μας αρχεία στις υπηρεσίες cloud storage τρίτων, και να μην έχουμε το δικό μας, σπιτικό cloud;

Σπιτικό Cloud Storage

Οι υπηρεσίες cloud storage, πανταχού παρούσες και συνεχώς εξελισσόμενες, έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του Internet στις μέρες μας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τις web υπηρεσίες συνοδεύει κι ένας desktop client, ο οποίος αναλαμβάνει τον αυτόματο συγχρονισμό των τοπικών αρχείων μ’ αυτών που βρίσκονται στο cloud. Η χρηστικότητά του και η ευκολία που προσφέρει είναι αδιαμφισβήτητη, το αντίτιμο όμως δεν είναι ευκαταφρόνητο. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στο χρηματικό σκέλος. Εξάλλου οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που συζητάμε παρέχουν έναν αρχικό, δωρεάν χώρο, που για τους μέσους χρήστες είναι συνήθως αρκετός. Πέρα από το χρηματικό κόστος, κατά νου έχουμε το αντίτιμο της αμφισβητήσιμης ιδιωτικότητας των αρχείων που ανεβαίνουν στις υπηρεσίες cloud storage. Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις των παρόχων περί του αντιθέτου, γεγονότα όπως διαρροές κωδικών λόγω προβλημάτων ασφαλείας των υπηρεσιών, έλεγχος των αρχείων από τους παρόχους για περιεχόμενο που παραβιάζει όρους χρήσης, αιτήσεις των Αρχών για πρόσβαση σε λογαριασμούς κ.ά., δεν αφήνουν τους χρήστες να κοιμούνται ήσυχοι — όχι όσον αφορά ζητήματα ιδιωτικότητας.

Ας μη γελιόμαστε, όμως. Για οτιδήποτε ανεβαίνει στο web, ίσως θα πρέπει να ξεχάσουμε την έννοια τις ιδιωτικότητας. Κατά περιπτώσεις, η συνειδητοποίηση αυτή είναι πιθανό να μας αποτρέπει από τη χρήση ορισμένων εξαιρετικά χρήσιμων υπηρεσιών. Εν προκειμένω, αξίζει να απαρνηθούμε την ευχρηστία του συγχρονισμού αρχείων μεταξύ διαφορετικών συσκευών, μέσω Διαδικτύου; Για ορισμένους, ναι, αξίζει, για εμάς όμως σίγουρα όχι. Εξάλλου δεν είμαστε εδώ για να καταστροφολογούμε, αλλά για να βρίσκουμε δημιουργικές κι όσο το δυνατόν βέλτιστες λύσεις. Α, και φυσικά για να το διασκεδάζουμε :)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 031 (τεύχος Απριλίου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών αλλά και για τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast), και κάντε τώρα την παραγγελία σας από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στο deltaCast απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

One Response to “Σπιτικό Cloud Storage”

 1. ToPnt | 25/04/2016 at 08:25

  Πολύ ωραίο και σίγουρα χρήσιμο άρθρο. Ευχαριστούμε.
  Αλλά πάλι δεν αναφέρεις καθόλου τον client συγχρονισμού που παρέχει *και το ίδιο το owncloud* και γιατί να μην κρατήσουμε αυτόν και να συγχρονίζουμε τα αρχεία μας μέσω του BitTorrent Sync ( υπάρχει owncloud και για όλες τις συσκευές ακόμη και για android ).

  Ή στο κάτω κάτω.. γιατί να χρησιμοποιήσουμε το owncloud ; Αφού με το BitTorrent Sync θα συγχρονίζουν όλα σε οποιαδήποτε συσκευή μας. Τι να το κάνουμε, να βλέπουμε απλώς τα αρχεία αυτά και από ένα ωραίο web interface ; Ή απλώς την να χρησιμοποιούμε την ευκολία που παρέχει το owncloud ώστε να διαμοιράζει αρχεία και με τρίτους ;
  Άλλωστε όπως δείχνετε το BitTorrent Sync έχει μια χαρά client και για κινητά ακόμη.

  Συγνώμη αλλά εγώ ακόμη δεν έχω καταλάβει το λόγο, αν μπορούσες να με βοηθήσεις και να το συζητήσουμε θα μου ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο.
  Ο client συγχρονισμού του owncloud δεν παρέχει μήπως τόσο μεγάλη ασφάλεια όσο ο BitTorrent Sync ;

  Ή μήπως το BitTorrent Sync μας το παρουσιάζεις γενικά απλά για τον συγχρονισμό των αρχείων μεταξύ των υπολογιστών μας και απλώς ένα μέρος των αρχείων αυτών το ανεβάζουμε και στο cloud ( owncloud ) ώστε να έχουμε πρόσβαση από οπουδήποτε ;

  Όπως αναφέρετε και στο άρθρο, τι θα “ζήλευε” κάποιος αν δεν έκανε τον συγχρονισμό των αρχείων μέσο του BitTorrent Sync και τον έκανε με το owncloud ;

  Συγνώμη που δε καταλαβαίνω απόλυτα την διαφορά.. ίσος επειδή δεν έχω ψηθεί ακόμη τόσο καλά με τις cloud υπηρεσίες και τις υπηρεσίες συγχρονισμού, για αυτό ίσος δεν έχω καταλάβει ακόμη το πλεονέκτημα.

  Και τέλος μια τεχνική ίσος ερώτηση που αφορά κάτι που αναφέρετε στο άρθρο, αλλά δεν γίνεται απόλυτα σαφές ( για εμένα τουλάχιστον ).

  Προς το τέλος της σελίδας 21 του άρθρου λέτε :

  “….σειρά έχει η αρμονική συνεργασία του (ownCloud) με το BitTorrent Sync.
  Και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει, στον BitTorrent Sync client, να προσθέσουμε ως φάκελο συγχρονισμού τον data folder που έχουμε ορίσει στο ownCloud.
  Προσοχή: Αν το data folder του ownCloud δεν έχει τα κατάλληλα δικαιώματα εγγραφής για τον user που χρησιμοποιεί το BitTorrent Sync, με τη βοήθεια του chmod θα πρέπει να τα καθορίσουμε.”

  Εννοείτε να βάλουμε ( αν π.χ. έχουμε αφήσει τον default του owncloud ) το ακόλουθο path :
  “/var/www/owncloud/data” ;

  Και όσο για τα δικαιώματα.. αν π.χ. ο χρήστης του BitTorrent Sync είναι ο “syncUser”, τι πρέπει να δώσουμε στο data folder ;

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας. :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων