Το προφίλ μας στο Google Plus
0

The Aiolos Project: Το πρώτο σας FreeBSD Beowulf Cluster!

Τι ακριβώς σκέφτεστε όταν ακούτε τον όρο “Beowulf Cluster”; Ίσως κάποιοι να σκέφτονται λυκανθρώπους, αν και η λέξη “cluster” παραπέμπει σε κάποια υπολογιστική διάταξη και ο συνειρμός χαλάει. Σε κάθε περίπτωση, αν αναλογιστούμε τις ώρες της νύχτας που περνάμε για να σκεφτόμαστε τα νέα μας project, ίσως τελικά το “λυκάνθρωπος” να μην είναι τόσο λανθασμένος χαρακτηρισμός.

The Aiolos Project: Το πρώτο σας FreeBSD Beowulf Cluster!

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Ένα Beowulf Cluster ή, αν προτιμάτε, ένα Compute Cluster, αποτελεί ένα σύστημα διασύνδεσης πολλών απλών υπολογιστικών μονάδων (π.χ. μερικά PCs) προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο σύστημα για την εκτέλεση τεράστιων υπολογισμών. Θα έχετε ακούσει για τη μανία που καταβάλλει ορισμένους ανθρώπους να υπολογίσουν ένα ακόμα ψηφίο του π, μετά από τα δισεκατομμύρια ψηφία που έχουν ήδη υπολογιστεί. Σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί είναι αποφασισμένοι να περάσουν πολλά ευχάριστα απογεύματα, γράφοντας κώδικα και συνδέοντας πρόσθετα μηχανήματα στο cluster, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. (Μέχρι κάποιος κακοήθης να τους ζητήσει το π στο τετράγωνο.) Άπειρες κιλοβατώρες ρεύματος έχουν χαθεί σε τέτοια, χμ, “χρήσιμα” προγράμματα, σε διάφορα Beowulf Clusters. Μα καλά, θα μου πείτε, αν ένα Beowulf Cluster δεν είναι χρήσιμο, γιατί να το κατασκευάσουμε; Κατ’ αρχάς, αν και το παραπάνω σενάριο συνιστά σπατάλη ενέργειας, δείχνει πόσο χρήσιμο μπορεί να γίνει ένα cluster όταν θέλουμε να εκτελέσουμε πραγματικά πολλούς υπολογισμούς. Από την άλλη, όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε, εμείς δεν κατασκευάζουμε μόνο χρήσιμα πράγματα ;) Πολλές φορές καταπιανόμαστε με κάποιο project, μόνο και μόνο για να περάσουμε μερικές ευχάριστες και δημιουργικές ώρες, αποκτώντας ταυτόχρονα νέες γνώσεις. Έτσι, μια νύχτα σκοτεινή σαν όλες τις άλλες, στριφογυρίζοντας ανήσυχα κάτω από τις κουβέρτες, γεννήθηκε στο μυαλό του γράφοντα η ιδέα της κατασκευής του δικού μας Beowulf Cluster. Το όλο εγχείρημα πήρε το όνομα Aiolos Project.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 040.

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών που προσφέρουμε, δείτε όλα τα τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα, καθώς επίσης και τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes) που παράγουμε. Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία του πακέτου συνδρομής που σας ταιριάζει από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στα video tutorials απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων