Το προφίλ μας στο Google Plus
0

The Enigma Reborn [μέρος 3]

Η Enigma φαίνεται ότι δεν έχει πλέον μυστικά από εμάς. Στο άρθρο του τεύχους 022 ολοκληρώσαμε τη λειτουργία του rotor assembly. Έχουμε στα χέρια μας μια μηχανή με τρεις ρότορες και τη δυνατότητα να επιλέξουμε τον τύπο και τη θέση του καθενός. Η μηχανή μας, επίσης, κρυπτογραφεί –απόλυτα πιστά προς την πρωτότυπη– κάθε κείμενο που της δίνουμε. Έχουμε καταφέρει μάλιστα να προγραμματίσουμε και τα bugs, εχμ, δηλαδή τα features της αρχικής έκδοσης, όπως το περίφημο double stepping.

deltaHacker 023 (τεύχος Αυγούστου 2013) | The Enigma Reborn [μέρος 3]

Μη βιαστείτε να πείτε όμως ότι έχουμε ολοκληρώσει την εξομοίωση μας, γιατί μας μένουν ακόμα αρκετά πράγματα…

  • Τα περίφημα ring settings, μια ρύθμιση της μηχανής που προκαλεί αρκετή σύγχυση όπως θα δείτε, γιατί πολλά άρθρα στο web τα μπερδεύουν με τις αρχικές θέσεις (rotor starting positions) που έχουμε δει ήδη.
  • Το plugboard, αυτό το περίφημο σύστημα με τα ζεύγη καλωδίων που τοποθετούνται στο εμπρός μέρος της μηχανής κι ανακατεύουν την είσοδο των γραμμάτων (αλλά και την έξοδο στο lampboard, όπως θα δούμε).
  • Ένα περιβάλλον γραφικών για να μπορούμε να δείξουμε τη μηχανή στους φίλους μας χωρίς να δεχτούμε πάλι πειράγματα του τύπου “όλη μέρα μπροστά σε μια μαύρη οθόνη με αριθμούς που τρέχουν, είσαι” (Εσείς φταίτε που δεν μαθαίνετε στους φίλους σας τη μαγεία του terminal, όμως.)

Είναι γεγονός ότι η μηχανή που έχουμε μέχρι στιγμής δεν έχει δα και πολύ σοβαρή κρυπτογράφηση: Τρεις ρότορες από 26 συνδυασμούς ο καθένας μας δίνουν 26×25 x 26 = 16900 δυνατότητες — και, όχι, το 25 δεν είναι τυπογραφικό λάθος: είναι το double stepping! Όπως την έχουμε δει ως τώρα, η Enigma πωλούνταν σε επιχειρήσεις για κρυπτογράφηση σημαντικής αλληλογραφίας. Ναι, ακόμα και στις δεκαετίες του 30 και 40, η βιομηχανική κατασκοπεία ήταν γεγονός. Από αυτή την εμπορικής χρήσης μηχανή απουσίαζε εντελώς το plugboard, ενώ στις στρατιωτικές Enigma υπήρχε πάντα και χρησιμοποιούταν υποχρεωτικά…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 023 (τεύχος Αυγούστου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων