Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Linus Torvalds: Αν αύριο πεθάνω, το Linux συνεχίζει

Δεν υπάρχει σχέδιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά πλέον δεν είναι και πρόβλημα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πνευματικός πατέρας του Linux.

“Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ανάπτυξη του Linux θα πανικοβάλλονταν αν πριν 10 ή 15 χρόνια πέθαινα, σήμερα όμως θα κατάφερναν να ανασυγκροτηθούν μέσα σε λίγους μήνες”, είπε ο Linus Torvalds σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο Torvalds δουλεύει από το σπίτι του στο Portland του Oregon. Την περίοδο πριν την κυκλοφορία μιας νέας έκδοσης του πυρήνα, είναι συνηθισμένο να μένει στο γραφείο του για μια ολόκληρη εβδομάδα. “Ντροπιάζω τις κόρες μου”, λέει στο συνεργάτη του Bloomberg. “Εμφανίζομαι στην κουζίνα με μια ρόμπα και οι φίλες τους ρωτούν: ‘τι φάση ο πατέρας σας;'”

Συχνά, τα νέα patches για τον πυρήνα αξιολογούνται από τον Linus ταχύτατα. “Απλά κοιτάζω κάτι και σκέφτομαι ‘όχι, αυτό δεν μπορεί να σταθεί’. Αν ασχολείσαι τόσον καιρό με τον κώδικα, κάποτε φτάνεις σ’ αυτό το σημείο. Είναι πλέον σαν να κοιτάζεις ένα βιβλίο αλλά αντί για μεμονωμένα γράμματα ή λέξεις να βλέπεις με μιας ολόκληρες προτάσεις”.

Όταν ο Linus έχει να αξιολογήσει ένα patch που εισάγει σημαντικές αλλαγές, πιθανώς να ξοδέψει 10 με 25 λεπτά προκειμένου να βεβαιωθεί πως όλα δουλεύουν όπως πρέπει. Τις φορτωμένες περιόδους, είναι συνηθισμένο να ελέγχει 30 προτεινόμενα patches την ημέρα. Ευτυχώς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων όλα δουλεύουν καλά. “Πλέον, σπανίως χρειάζεται να επεμβαίνω σε χαμηλό επίπεδο”, σημειώνει. “Τις περισσότερες φορές ο κώδικα που παίρνω έχει γραφτεί από δεκάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αφιερώσει αρκετό χρόνο”.

Ο Torvalds συνήθιζε να παρευρίσκεται σε συναντήσεις LUGs (Linux User Groups), οι οποίες διοργανώνονται σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει όμως σταματήσει να πηγαίνει. “Όταν μαθεύτηκε ότι πηγαίνει στις συναντήσεις στο Portland άρχισαν και τα προβλήματα”, λέει ο Kroah-Hartman, το δεξί χέρι του Linus. “Μία φορά κάποιος κάθισε απέναντί του και τον κοίταζε για μια ολόκληρη ώρα, χωρίς να του πει ούτε μία κουβέντα”. Έτσι ο Torvalds παραμένει κλειδωμένος στο γραφείο του στο σπίτι, ανάμεσα σε ντουζίνες από κουκλάκια-πιγκουίνους.

Πηγή: Bloomberg

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων