Το προφίλ μας στο Google Plus
7

To Dropbox του φτωχού

Το cloud αποτελεί το μέλλον στην αποθήκευση δεδομένων. Αυτό πιστεύουν όσοι έχουν δοκιμάσει το Dropbox ή και άλλες υπηρεσίες, που προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο *κάπου* στο Internet. Μια δοκιμή θα πείσει κι εσάς γι’ αυτό! Γιατί όμως να εμπιστευτούμε τα αρχεία μας σε *τρίτους* και γιατί να πληρώσουμε για λίγο παραπάνω χώρο, τη στιγμή που μπορούμε να στήσουμε μόνοι μας ανάλογες υπηρεσίες;

deltaHacker 019 (τεύχος Απριλίου 2013) | To Dropbox του φτωχού

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για επιθέσεις σε υπηρεσίες που προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο, ενώ μερικές φορές μαθαίνουμε ότι διέρρευσαν passwords ή ακόμη και αρχεία χρηστών! Πέρα εξάλλου από τις επιθέσεις, μια μικρή απερισκεψία από έναν υπάλληλο είναι αρκετή για να εκτεθούν χιλιάδες χρήστες στο έλεος κάποιου περίεργου, που ήταν στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Όταν όμως έχουμε εμείς οι ίδιοι τον έλεγχο του αποθηκευτικού χώρου, αν μη τι άλλο νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς. Εξάλλου, έχοντας τον πλήρη έλεγχο του σχετικού συστήματος, μπορούμε να προσθέτουμε αποθηκευτικό χώρο αλλά και νέες δυνατότητες κατά βούληση. Φυσικά, το δικό μας σύστημα δεν θα είναι σώνει και καλά πιο ασφαλές από εκείνα των εμπορικών υπηρεσιών, από την άλλη όμως είναι λιγότερο πιθανό να αποτελέσει στόχο για τους επιτήδειους.

Επιτρέψτε μας να σας συστήσουμε το ownCloud! Πρόκειται για μια εφαρμογή Open Source που προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες –και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπάνω– με εκείνες γνωστών υπηρεσιών δικτυακής αποθήκευσης. Το ownCloud μάς παρέχει τη δυνατότητα εύκολης δημιουργίας ενός δικτυακού αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος μάλιστα θα υποστηρίζει και το λεγόμενο “συγχρονισμό” μεταξύ των υπολογιστών μας. Επιπλέον, το ownCloud είναι δυνατόν να πλαισιωθεί από διάφορα πρόσθετα, τα οποία προσδίδουν δυνατότητες που δεν θα γνωρίσει ποτέ του το Dropbox και οι άλλες εμπορικές υπηρεσίες…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 019 (τεύχος Απριλίου 2013).

Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking, δίκτυα, ασφάλεια, προγραμματισμό και ηλεκτρονικά, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς.

Το περιοδικό deltaHacker δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα, στους αναγνώστες του αποστέλλεται ταχυδρομικώς και οι παραγγελίες γίνονται αποκλειστικά online, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

7 Responses to “To Dropbox του φτωχού”

 1. billidani7 | 08/05/2013 at 21:53

  Πολυ ενδιαφέρον το άρθρο και χρήσιμο. Πριν λιγο καιρο παρουσιασατε μια λύση για fileserver και backup(proxmox + freenas). Με το owncloud μπορείς να έχεις συγχρονισμένα αρχεία παντου με τους αντίστοιχους clients (iOS, PC). Η ερώτηση ειναι, γίνεται καποιος να εκμεταλλευτεί αυτα που δείξετε στο delta cast μαζι με τις ευκολίες του owncloud?? με λίγα λόγια ενα owncloud που θα εχει και backup. Μπορει να γίνει όλο ενα πακέτο;;

  • subZraw | 09/05/2013 at 10:04

   Φυσικά και γίνεται! Μπορείς, δηλαδή, να έχεις έναν virtual fileserver με FreeNAS (κατά προτίμηση με απευθείας πρόσβαση σε φυσικούς δίσκους), πάνω από το Proxmox VE. Επιπρόσθετα, θα στήσεις άλλο ένα KVM VM με το OwnCloud, το οποίο ως σύστημα αποθήκευσης θα χρησιμοποιεί τον χώρο αποθήκευσης του FreeNAS! (π.χ., μέσω NFS)

 2. 0r10n | 29/10/2013 at 23:57

  Αυτό που θέλω να κάνω είναι κάπως περίπλοκο και όσο και να το έχω ψάξει στο
  δίκτυο δεν έχω βρεί κάτι που να με βοηθάει!
  Θα ήθελα, λοιπόν, να φτιάξω ένα owncloud server στα ubuntu, ως εδω γνωρίζω
  τι κάνω, χάρη του περιοδικού.
  Εδώ όμως τα πράγματα δυσκολεύουν διότι θέλω όλο το ubuntu machine να το
  κανω server συμπεριλαμβανομένου του owncloud και να το εκδώσω σε ένα domain
  του οποίου είμαι ήδη κάτοχος….
  Το αποτέλσμα που θέλω να πετύχω είναι, όταν επισκέπτομαι το domain να μπορώ
  να μπένω στο owncloud που είναι στο τοπικό δίκτυο του σπιτιού…

  Υ.Γ
  Αν ολο το παραπανω μπορει να υλοποιηθει και με την δημιουργια καποιου server βασισμενο σε linux θα μπορουσαμε να το συνδιασουμε και με καποιο τροπο ωστε να εκμεταλευτουμε το domain και με αλλους τροπους; (Π.χ mail)

 3. subZraw | 30/10/2013 at 07:09

  Αυτό που θέλεις είναι domain hosting και μάλιστα για δυναμικό IP (αυτό που σου δίνει ο ISP σου). Προσωπικά χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια την υπηρεσία “Dyn Standard Service”, από το http://dyn.com. Πέρα από το domain hosting προς το δυναμικό, δημόσιο IP του router μου (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, υποστηρίζει την υπηρεσία κι έτσι αναλαμβάνει εκείνος τις ενημερώσεις για τις αλλαγές IP), έχω ορίσει και MX records ώστε να ‘χω το δικό μου domain για Google hosted email (βλ. υπηρεσία Google Apps).

  Όπως ανέφερα, η υπηρεσία από το dyn.com δεν είναι δωρεάν — γύρω στα 20 ευρώ/έτος κοστίζει, αν θυμάμαι καλά. Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που παρέχουν, επί πληρωμή, παρόμοιες υπηρεσίες (βλ., π.χ., http://no-ip.com). Δεν γνωρίζω κάποια που να τις προσφέρει δωρεάν…

  ΥΓ. Το να στήσεις τον δικό σου mail server, σε μηχάνημα στο σπίτι σου, είναι αρκετά περίπλοκο, χρειάζεται αρκετή δουλειά και διαρκή φροντίδα (δεν κάνω πλάκα), ενώ σίγουρα θα σου κοστίσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λύση.

 4. orestis46 | 30/10/2013 at 20:14

  Στο http://www.dnsdynamic.org μπορείς να έχεις free DDNS service (Dynamic DNS service) για έναν web-server σε ένα PC πίσω απο την ADSL γραμμή σου με dynamic IP. Συνεπώς με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις σε web-server (πχ σε Ubuntu με Apache και είτε με alias ή μέσω named/ip virtual-hosts για το directory του owncloud και τρέχοντας port-forwarding στο modem/router) δεν θα έχεις πρόβλημα. Υπάρχει και σχετικός client (ddclient) για να κάνει update κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή της public ip στοn modem/router. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερο έλεγχο, θα μπορούσες να τρέχεις ένα VPN service (πχ. Open VPN) και η πρόσβαση στο owncloud (το PC με τον webserver και το ownclound να τρέχει σε ένα private ip address space ) να γίνετει μόνο μέσω ασφαλούς σύνδεσης απο τους clients που θα ορίσεις εσύ.

  • subZraw | 30/10/2013 at 20:22

   Ωραία όλα αυτά, ο @0r10n όμως θέλει να φιλοξενήσει το *δικό του* domain κι όχι να φτιάξει sub-domain επιλέγοντας ένα από τα προκαθορισμένα domains της (δωρεάν) υπηρεσίας που αναφέρεις :)

 5. orestis46 | 30/10/2013 at 20:41

  Σωστά :) , αναφέρομαι σε free service με sub-domain σε προκαθορισμένο domain και DDNS σαν δωρεάν εναλλακτική λύση (χωρίς την ύπαρξη/χρήση ενός τρέχοντος domain)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων