Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Το ξύπνημα των μηχανών!

Όλοι οι υπολογιστές, από τους πιο παλιούς έως και τους πιο σύγχρονους, ξεκινούν τη λειτουργία τους με κάποιον διακόπτη. Σιγά το νέο, θα μας πείτε, αλλά αμέσως θα σας πούμε να περιμένετε λίγο. Σε μερικές περιπτώσεις, που λέτε, το πάτημα ενός κουμπιού είναι από δύσκολο έως εντελώς αδύνατο — αν μη τι άλλο λόγω της φυσικής μας απόστασης από τον υπολογιστή.

deltaHacker 020 (τεύχος Μαΐου 2013) | Το ξύπνημα των μηχανών!

Εδώ κι αρκετά χρόνια η IBM έχει υλοποιήσει μια τεχνολογία που επιτρέπει να ενεργοποιούμε έναν υπολογιστή απομακρυσμένα. Η εν λόγω τεχνολογία, αν και δεν είναι καθόλου διαδεδομένη στους κύκλους των οικιακών χρηστών, υποστηρίζεται πλέον απ’ όλους τους σύγχρονους υπολογιστές. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα γνωρίσουμε την τεχνολογία Wake On LAN (WOL) και θα μάθουμε να την αξιοποιούμε. Ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο, θα φτιάξουμε κι ένα πρόγραμμα σε Python μέσω του οποίου θα είμαστε σε θέση να ξυπνάμε οποιονδήποτε υπολογιστή του τοπικού μας δικτύου, χωρίς να πατάμε κανέναν διακόπτη τροφοδοσίας!

Ένα από τα παράπλευρα αποτελέσματα της επικράτησης των ευρυζωνικών συνδέσεων είναι ότι, πλέον, πρακτικά όλοι ασχολούμαστε με τα τοπικά δίκτυα. Βλέπετε, κάθε τέτοια σύνδεση συνοδεύεται συνήθως κι από έναν router. Έτσι, όλοι μας αποκτήσαμε έναν πάμφθηνο τρόπο για να στήσουμε ένα μικρό, οικιακό δίκτυο. Και κάπως έτσι οι παλιοί υπολογιστές ξεσκονίστηκαν, φρεσκαρίστηκαν κι απέκτησαν νέα ζωή κι αποστολή, μέσα σε κάποιο τοπικό δίκτυο. Βέβαια, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της ενέργειας κι ο θόρυβος που παράγουν τα παλιά μηχανήματα (κι όχι μόνο), δεν επιτρέπουν σε κανέναν λογικό άνθρωπο να αφήνει τους υπολογιστές του ενεργοποιημένους σε μόνιμη βάση. Ωστόσο, όσοι έχουν στήσει ένα δίκτυο στο σπίτι θέλουν συχνά να εργάζονται με παραπάνω από ένα μηχανήματα. Δεν θα ήταν όμορφα αν μπορούσαμε να ενεργοποιούμε όποιον υπολογιστή του δικτύου επιθυμούμε, από εκείνον στον οποίο βρισκόμαστε και χωρίς να τρέχουμε να πατάμε διακόπτες; Για παράδειγμα, σκεφτείτε την περίπτωση που θέλουμε να κρατήσουμε backup της δουλειάς μας, αλλά ο file server, το θορυβώδες παλιό μηχάνημα με τους πέντε σκληρούς δίσκους, είναι απενεργοποιημένος. Δεν θα ήταν μεγάλη ευκολία αν μπορούσαμε να τον ενεργοποιήσουμε χωρίς να πάμε στην αποθήκη, στο υπόγειο ή όπου αλλού τον έχουμε καταχωνιάσει;

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 020 (τεύχος Μαΐου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων