Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Παλιές, γνωστές μελωδίες από την κάρτα ήχου του DIY υπολογιστή μας

Σε άρθρο του τεύχους 052 παρουσιάζουμε την κάρτα ήχου που κατασκευάσαμε για τον μικρό μας DIY υπολογιστή. Στην ουσία πρόκειται για ένα τετρακάναλο synthesizer, που μπορεί να δέχεται δεδομένα και εντολές από τον 8μπιτο δίαυλο του DIY υπολογιστή μας.

Στο προαναφερθέν άρθρο εξετάζουμε τα προβλήματα που παρουσιάζει η σχεδίαση του synthesizer, δηλαδή του βασικότερου τμήματος της κάρτας ήχου. Ταυτόχρονα παρουσιάζουμε και τις λύσεις, αλλά κάτι μας λέει ότι όλη αυτή η παρουσίαση θα δημιουργήσει ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί θεωρητικά: Άξιζε τον κόπο ο μπελάς; Αυτό θα σας αφήσουμε να το κρίνετε μόνοι σας. Το μόνο που θα κάνουμε εμείς, εδώ, σ’ αυτό το post, είναι να σας δώσουμε ένα πακετάκι με δύο παλιές, γνωστές μελωδίες. Πρόκειται για τα themes των Bubble Bobble και Tetris, όπως τα (ξανα)έγραψε ο μουσικός Παναγιώτης Αναστασίου *ειδικά* για τη δική μας κάρτα ήχου.

Μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.

Μέσα στο πακέτο θα βρείτε τέσσερα αρχεία. Τα δύο περιέχουν τις “πλήρεις” εκτελέσεις των μελωδιών, οι οποίες αξιοποιούν τρία κανάλια του synthesizer. Τα άλλα δύο αρχεία περιλαμβάνουν πολύ πιο λιτές εκτελέσεις, οι οποίες βασίζονται μόνο σε ένα κανάλι. Παρεμπιπτόντως, οι μονοκάναλες εκτελέσεις θυμίζουν τον ήχο των πρώτων PC, που σε σχέση με άλλους υπολογιστές της εποχής (Commodore, Atari, Amiga κ.ά.) έμοιαζαν πρωτόγονα. Και ήταν. Στο επόμενο τεύχος θα παρουσιάσουμε τη γενική διάρθρωση του κώδικα της κάρτας ήχου και θα παρουσιάσουμε έναν emulator που γράψαμε για τα Windows, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουμε τη δουλειά των μουσικών.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων