Βροχή πέφτουν τα παράπονα των χρηστών του μTorrent, για σημαντικές καθυστερήσεις και αδικαιολόγητη καταπόνηση των συστημάτων Windows μετά την τελευταία αναβάθμιση του δημοφιλούς BitTorrent client.
Δυνατότητες εμφάνισης διαφημίσεων στο interface του καθώς κι εγκατάστασης crapware στα συστήματα των χρηστών απέκτησε ο πάλαι ποτέ μικρός κι ευέλικτος client, από τη στιγμή που πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρείας BitTorrent. Το σχεδόν πάντα ανεπιθύμητο λογισμικό έρχεται από προεπιλογή μετά από κάθε εγκατάσταση ή αναβάθμιση του μTorrent, εκτός κι αν ο χρήστης είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και κάνει τις απαραίτητες αποεπιλογές.
Όμως η μεγάλη προσοχή δεν βοηθά στην πλέον πρόσφατη έκδοση του μTorrent (3.4.2 build 38913), όπου γρήγορα παρατηρήθηκε ότι στο σύστημα εγκαθίσταται αθόρυβα o bitcoin miner ονόματι Epic Scale. Το πρόγραμμα καταναλώνει αθρόα πόρους του συστήματος και μάλιστα όχι σε όφελος του ιδιοκτήτη του.
Απομάκρυνση του Epic Scale από το σύστημα
Η απεγκατάσταση του μTorrent δεν προκαλεί και την απεγκατάσταση του Epic Scale, το οποίο δεν μας εγκαταλείπει ούτε αν κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες στην Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων των Windows. Επιπρόσθετα, πρέπει να ακολουθήσει η διαγραφή του φακέλου C:\ProgramData\EpicScale, καθώς και δύο επεμβάσεις στο μητρώο των Windows. Συγκεκριμένα, με χρήση του εργαλείου Regedit διαγράφουμε το κλειδί HKEY_CURRENT_USER\Software\EpicScale, καθώς και τη συμβολοσειρά EpicScale από το κλειδί HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run.
Εναλλακτικές
Μαζί με τα καυστικά σχόλια και τις αποδοκιμασίες, η υπόθεση με το μTorrent και το Epic Scale έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις συζητήσεις που καταδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ Ελεύθερου/Ανοικτού Λογισμικού και απλά δωρεάν λογισμικού. Στο προκείμενο, οι χρήστες δεν έχουν θέμα με τον “πυρήνα” του μTorrent, αλλά με τις πρακτικές της ιδιοκτήτριας εταιρίας.
Το καλό είναι ότι παρέχεται πληθώρα εναλλακτικών Ανοικτού Λογισμικού. Μεταξύ τους μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα Transmission (OS X, Linux), qBittorrent (Windows, OS X, Linux) και Deluge (Windows, OS X, Linux).
4 Responses to “Σκάνδαλο με το μTorrent: Ώρα να το αποχαιρετίσουμε;”
Comment Link
Σε μενα με την εκδοση μTorrent 3.4.2 build 32126 δεν εχω τπτ απο τα παραπανω θεματα,στο μητρωο κτλπ.
Comment Link
Εκ παραδρομής γράψαμε 28913, το τελευταίο όμως build του μTorrent (με το Epic Scale βεβαίως βεβαίως) είναι το 38913.
Comment Link
Να καταθέσω κι εγώ τη θετική μου εμπειρία από το ελαφρύ και γρήγορο Tixati (http://www.tixati.com), το οποίο μπορεί να μην είναι F/LOSS αλλά τουλάχιστον δεν σερβίρει διαφημίσεις και βεβαίως δεν συνοδεύεται από spyware, malware κ.λπ.
Comment Link
Ούτε και σε εμένα πέρασε κάτι! Το κάνανε Rootkit??