Το προφίλ μας στο Google Plus
86

Το δικό σας εργαστήριο με το VirtualBox

Συχνά-πυκνά μιλάμε και γράφουμε για εικονικές μηχανές, εικονικά δίκτυα κ.ο.κ. Δεν πρόκειται για κάποια μανία που μας διακατέχει, ούτε βέβαια για παροδική μόδα. Κι αυτοί είναι δύο μόνο λόγοι για τους οποίους θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας για τις εικονικές μηχανές, αλλά και να σας δείξουμε πώς μπορείτε να στήσετε κι εσείς το δικό σας εικονικό εργαστήριο, με τη βοήθεια του δωρεάν VirtualBox!

Πιθανότατα να το έχετε καταλάβει αλλά το θα το πούμε ούτως ή άλλως: Δεν μας αρέσει να μένουμε στη θεωρία και θέλουμε να δοκιμάζουμε (σχεδόν) τα πάντα, στην πράξη. Το ίδιο παροτρύνουμε κι εσάς να κάνετε σε κάθε ευκαιρία αφού, ειλικρινά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για την απόκτηση γνώσης, μάλιστα ανεξαρτήτως του γνωστικού αντικειμένου. Μερικές φορές όμως η πράξη αποδεικνύεται αρκετά δυσκολότερη από τη θεωρία, αν μη τι άλλο ελλείψει του κατάλληλου εξοπλισμού. Πώς, π.χ., μπορεί να δοκιμάσει κάποιος την τεχνική του ARP poisoning, αν έχει έναν μόνο υπολογιστή στο σπίτι του; (βλ. deltaHacker 001, σελ. 74) Αλλά ακόμη και δύο ή περισσότερους να ‘χει, προκειμένου να εφαρμόζει αρκετά απ’ όσα γράφουμε πολλές φορές πρέπει να φέρνει τα πάνω κάτω στα συστήματά του! Και καλά να το κάνει μια, δυο –άντε τρεις– φορές. Όταν όμως κάθε μήνα υποχρεώνεται σε τέτοιες επιχειρήσεις κοσμογονίας, λογικό είναι κάποια στιγμή να κουραστεί…

Καλωσορίστε τις μηχανές, αλλά τις εικονικές!
Μια εναλλακτική, ευκολότερη και πρακτικότερη προσέγγιση γι’ αυτές κι άλλες περιπτώσεις είναι εκείνη των εικονικών μηχανών. Αυτές μπορούμε να τις φανταζόμαστε ως πλήρεις υπολογιστές, οι οποίοι όμως είναι φτιαγμένοι αποκλειστικά από software και λειτουργούν κάτω από το λειτουργικό σύστημα ενός αληθινού, φυσικού υπολογιστή. Σημειώστε πως οι εικονικές μηχανές ή αλλιώς virtual machines (VMs) συμπεριφέρονται ως αληθινοί υπολογιστές. Έχουν σκληρούς δίσκους, κάρτα ήχου, επεξεργαστή με έναν ή περισσότερους πυρήνες, μνήμη RAM, κάρτες δικτύου, θύρες USB, κύκλωμα γραφικών, οπτικές μονάδες αποθήκευσης — μέχρι και το δικό τους BIOS έχουν! Εννοείται, επίσης, ότι από τη στιγμή που αποτελούνται από τυπικό PC hardware –το ότι είναι εικονικό δεν έχει καμία σημασία–, μπορούν και δέχονται όποιο λειτουργικό σύστημα θέλουμε (Windows, Linux, BSD, OpenSolaris, Haiku κ.ά.). Μάλιστα το λειτουργικό ενός VM το εγκαθιστούμε όπως ακριβώς θα το εγκαθιστούσαμε και σ’ έναν κανονικό υπολογιστή. Και βέβαια, μετά την εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος σ’ ένα VM, μπορούμε να εγκαταστήσουμε κι όποια εφαρμογή θέλουμε! Έχουμε λοιπόν πλήρη εικονικά συστήματα αποτελούμενα από (εικονικό) hardware, λειτουργικό κι εφαρμογές. Ένα επίπεδο οργάνωσης παραπάνω –κι αναλόγως των ικανοτήτων του φυσικού υπολογιστή που φιλοξενεί τις εικονικές μηχανές–, μπορούμε να ‘χουμε περισσότερα από ένα VMs στο ίδιο φυσικό μηχάνημα τα οποία να λειτουργούν *ταυτόχρονα* και μάλιστα να επικοινωνούν μεταξύ τους, συμμετέχοντας σ’ ένα εικονικό, τοπικό δίκτυο.

Σημείωση. Βασικός περιοριστικός παράγοντας για την ταυτόχρονη λειτουργία δύο ή περισσοτέρων VMs στον ίδιο φυσικό υπολογιστή είναι η συνολική μνήμη RAM του τελευταίου. Πρακτικά, ξεκινήστε από τουλάχιστον 2GB RAM — για να μην πούμε 4GB. Από κει και πέρα, εννοείται ότι όσο περισσότερη φυσική RAM έχετε, τόσο το καλύτερο. O κεντρικός επεξεργαστής του φυσικού υπολογιστή καλό είναι να ‘χει τουλάχιστον δύο πυρήνες. (Ο γράφων συνήθιζε κάποτε να τρέχει δύο VMs ταυτόχρονα σε *μονοπύρηνο* AMD Athlon, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Πάντως δεν σας προτείνει να κάνετε ό,τι έκανε.)

Εναλλακτικά, τα VMs μπορούν να συμμετέχουν στο ίδιο το τοπικό δίκτυο που συμμετέχει κι ο αληθινός υπολογιστής. Μπορούν, π.χ., να συμπεριφέρονται λες και είναι κι αυτά πίσω από τον ADSL router και να εμφανίζονται ως υπολογιστές του οικιακού, τοπικού δικτύου! Σε ένα τέτοιο σενάριο μπορούν να μοιράζονται την ίδια –ενσύρματη ή ασύρματη– κάρτα δικτύου του αληθινού υπολογιστή ή μερικές μηχανές να μοιράζονται μία κάρτα, άλλες κάποια δεύτερη κ.ο.κ.

Πώς θα συνεχίσουμε
Δύο εξαιρετικά δημοφιλείς εφαρμογές για τη δημιουργία εικονικών μηχανών είναι το VMware με τις διάφορες εκδοχές του, καθώς και το VirtualBox. Αμφότερες διατίθενται και για τα τρία δημοφιλή λειτουργικά συστήματα (Windows, Linux, Mac OS X). Υπάρχει μάλιστα κι εκδοχή του VirtualBox για το Solaris αλλά και για το FreeBSD. Το μεγάλο πλεονέκτημα του VirtualBox είναι ότι διατίθεται εντελώς δωρεάν, πρακτικά για κάθε λειτουργικό σύστημα. Στις τελευταίες του εκδόσεις το VirtualBox έχει κάνει και σημαντικές προόδους στον τομέα της σταθερότητας, ώστε πλέον να συναγωνίζεται επάξια το πάντα στιβαρό VMware.

Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στο VirtualBox και φυσικά θα επιχειρήσουμε να σας παρακινήσουμε ν’ ασχοληθείτε κι εσείς με το virtualization. Θέλουμε να φτιάξετε το δικό σας εικονικό εργαστήριο, το οποίο θ’ αποτελείται από δύο ή περισσότερα VMs, καθένα με το λειτουργικό σύστημα που θέλετε. Το τι μπορείτε να κάνετε μ’ ένα τέτοιο εργαστήριο περιορίζεται μόνο από τη φαντασία σας. Αν μη τι άλλο, θα είσαστε σε θέση να εφαρμόζετε ευκολότερα πολλά απ’ όσα παρουσιάζουμε στο deltaHacker. Νομίζουμε όμως ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε είναι να δούμε μαζί τη δημιουργία μιας εικονικής μηχανής, η οποία ως λειτουργικό θα ‘χει το BackTrack Linux. Πρόκειται για μια διανομή προσανατολισμένη στο hacking και στο penetration testing, την οποία πολύ συχνά χρησιμοποιούμε στις επιθέσεις που κάνουμε στα πλαίσια της προετοιμασίας άρθρων για το περιοδικό. Αλλά δεν θα σταθούμε στην εγκατάσταση του BackTrack. Θα προχωρήσουμε λίγο παραπέρα παρουσιάζοντάς σας ένα από τα δικά μας εικονικά εργαστήρια, αποτελούμενο από αρκετές εικονικές μηχανές με μία απ’ αυτές να έχει ρόλο router για όλες τις υπόλοιπες!

Μερικοί βασικοί όροι
Είναι απαραίτητο να τους εισάγουμε τώρα, ώστε για τη συνέχεια να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε και να αποφεύγουμε τις παρερμηνείες. Κατ’ αρχάς ο αληθινός, φυσικός υπολογιστής που φιλοξενεί τους εικονικούς λέγεται host computer ή απλά host. Το λειτουργικό σύστημα που τρέχει ο host, ασχέτως αν είναι Windows, Linux, Mac OS, FreeBSD, Solaris ή κι εμείς δεν ξέρουμε τι άλλο, ονομάζεται host OS. Ένα επίπεδο πιο πάνω βρίσκεται η εφαρμογή που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία, εκτέλεση και γενικά τη διαχείριση των εικονικών μηχανών. Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται hypervizor. Το VirtualBox με το οποίο θα δουλέψουμε, λοιπόν, είναι ένας ωραιότατος hypervizor. Οι εικονικοί υπολογιστές που φτιάχνουμε με τον hypervizor ονομάζονται virtual machines ή VMs. Φυσικά, κάθε υπολογιστής είναι άχρηστος χωρίς λειτουργικό σύστημα. Το ίδιο και οι εικονικοί, δηλαδή τα VMs. Ε, σ’ ένα VM μπορούμε να εγκαθιστούμε όποιο λειτουργικό σύστημα θέλουμε και το λειτουργικό αυτό ονομάζεται guest OS. Υπάρχουν κι άλλοι όροι, προς το παρόν όμως έχουμε εισάγει ακριβώς όσους χρειαζόμαστε. Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε από κάτι εντελώς χειροπιαστό, τον αληθινό μας υπολογιστή, και σιγά σιγά προχωρήσαμε εισάγοντας ολοένα και πιο αφηρημένες οντότητες:

 
host computer --> host OS --> hupervizor --> virtual machine --> guest OS

Παραδεχτείτε το: Δεν είναι σκέτη πώρωση ο κόσμος των εικονικών μηχανών; Τύφλα να ‘χει το Matrix, δηλαδή.

Λήψη κι εγκατάσταση του VirtualBox
Αν και το VirtualBox διατίθεται για πολλά host OSes (είδατε; αμέσως να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική ορολογία), στην παρούσα δημοσίευση επιλέγουμε το δημοφιλέστερο όλων, που είναι τα Windows. Πάντως το περιβάλλον εργασίας του VirtualBox είναι ίδιο για κάθε host OS, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι όπως φτιάχνουμε/διαχειριζόμαστε ένα VM κάτω από Windows, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο το φτιάχνουμε/διαχειριζόμαστε και κάτω από Linux, κάτω από Mac OS X κ.λπ. Δείτε το screencast που ακολουθεί.

Αρχική ρύθμιση του VirtualBox
Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του VirtualBox και πριν φτιάξουμε το πρώτο μας VM, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στις βασικές επιλογές της εφαρμογής. Θα έχουμε την ευκαιρία να εγκαταστήσουμε και το extension pack, το οποίο προσφέρει στα VMs υποστήριξη USB 2.0 και δυνατότητες RDP. Παρακολουθήστε το ακόλουθο screencast.

Δημιουργία της πρώτης εικονικής μηχανής
Όπως είπαμε και προηγουμένως, κάθε εικονική μηχανή είναι ένας πλήρης υπολογιστής με τη διαφορά ότι αντί για hardware είναι φτιαγμένος από software. Με τη βοήθεια μιας εφαρμογής virtualization, όπως είναι το VirtualBox, μπορούμε να κατασκευάζουμε τέτοιες εικονικές μηχανές. Δείτε, π.χ., τη δημιουργία ενός εικονικού υπολογιστή με το VirtualBox, ο οποίος θα μπορεί να τρέχει το BackTrack Linux.

Εγκατάσταση του BackTrack ως guest OS
Ένας φυσικός υπολογιστής χωρίς λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για έναν εικονικό υπολογιστή. Ελάτε λοιπόν να εγκαταστήσουμε το BackTrack Linux στο VM που μόλις φτιάξαμε.

Τα απαραίτητα Guest Additions
Τα Guest Additions του VirtualBox είναι σετ οδηγών για μια πληθώρα λειτουργικών συστημάτων (guest OSes). Μετά την εγκατάστασή τους στο εκάστοτε guest OS, το σύστημα αποκρίνεται ταχύτερα ενώ και η εμπειρία χρήσης είναι σαφώς βελτιωμένη. Για παράδειγμα, το guest OS μπορεί ν’ ανεβάζει υψηλές αναλύσεις σε περιβάλλον γραφικών, γίνεται δυνατό το copy-paste απλού κειμένου μεταξύ host και guest OS κ.ο.κ. Ας δούμε πώς εγκαθιστούμε τα Guest Additions στο BackTrack Linux.

Είδη δικτύωσης για τις εικονικές μηχανές
Κάθε φορά που με τη βοήθεια του VirtualBox κατασκευάζουμε μια νέα εικονική μηχανή, ο hypervizor της ορίζει αυτόματα έναν συγκεκριμένο τύπο δικτύωσης. Ο τύπος μιας οποιασδήποτε κάρτας δικτύου ενός οποιουδήποτε VM μπορεί ν’ αλλάζει ελεύθερα, ακόμα και μετά τη δημιουργία του VM, ασχέτως αν αυτό είναι ενεργό ή ανενεργό. Αναλυτικότερα, υποστηρίζονται τέσσερα είδη δικτύωσης.

NAT (Network Address Translation). Ένα VM με δικτύωση τύπου NAT επικοινωνεί με τον έξω κόσμο μέσω ενός εικονικού router που υλοποιεί το VirtualBox — για την ακρίβεια μέσω της μηχανής δικτύωσης που ενσωματώνει το VirtualBox. Εξ ορισμού, κάθε νέο VM του VirtualBox έχει μια (εικονική) κάρτα Ethernet και χρησιμοποιεί δικτύωση τύπου NAT. Το VirtualBox δεν υλοποιεί έναν μόνον εικονικό router, για όλα τα VMs με δικτύωση τύπου NAT. Αντίθετα, βάζει μπροστά από κάθε VM με NAT networking έναν διαφορετικό router. Ακριβέστερα, ένας τέτοιος router παρεμβάλλεται μεταξύ VM και host computer, επιτρέποντας στο εκάστοτε VM να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο αλλά όχι με άλλα VMs που επίσης έχουν δικτύωση τύπου NAT. Η δικτύωση τύπου NAT παρέχει επαρκή απομόνωση και ασφάλεια για τα VMs, όμως δυσκολεύει τη φιλοξενία servers που πρέπει να είναι προσβάσιμοι από το Internet.

Bridged. Οι εικονικές μηχανές με bridged networking βλέπουν απευθείας το δίκτυο στο οποίο ανήκει ο host, έχοντας ήδη στατικό IP ή παίρνοντας κάποιο αυτόματα από τον DHCP server που είναι παρών στο τοπικό δίκτυο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός οικιακού LAN θα πάρουν IP από τον DHCP server του ADSL router. Σε κάθε περίπτωση, ένα VM με bridged networking φαίνεται στο (αληθινό) LAN ως άλλος ένας, κανονικότατος υπολογιστής. Είναι δε σε θέση να χρησιμοποιεί απευθείας τις όποιες δικτυακές υπηρεσίες παρέχονται στο LAN, ενώ φυσικά μπορεί κι αυτό να προσφέρει απευθείας τις δικές του.

Internal. Τα VMs με δικτύωση τύπου Internal επικοινωνούν με τον έξω κόσμο όπως τα VMs με bridged networking, με μόνη τη διαφορά ότι “έξω κόσμος” για τα πρώτα είναι μόνο όσα άλλα VMs βρίσκονται στον ίδιο host και χρησιμοποιούν επίσης internal networking.

Host-only. Ένα VM με δικτύωση τύπου host-only είναι μέλος ενός εσωτερικού, εικονικού LAN που υλοποιεί το VirtualBox και μπορεί να βλέπει μόνο το host computer ή άλλα VMs με επίσης host-only networking. Κι επειδή αυτός ο τύπος δικτύωσης ίσως φαντάζει κάπως παράξενος, σκεφτείτε το ακόλουθο σενάριο: Σ’ ένα εικονικό εργαστήριο υπάρχει ένα VM με λειτουργικό σύστημα το pfSense, το οποίο έχει το ρόλο firewall/router για το εικονικό LAN. Το VM έχει δύο κάρτες δικτύου. Η μία είναι τύπου bridged και παίρνει IP κατευθείαν από τον αληθινό router του LAN, στο οποίο ανήκει το host computer. (Αυτή την κάρτα Ethernet το pfSense τη θεωρεί ως εκείνη που βγαίνει στο WAN.) Τώρα, η άλλη κάρτα δικτύου είναι τύπου host-only και συνδέεται σ’ ένα εικονικό switch, στο οποίο συνδέονται κι ένα ή περισσότερα άλλα VMs με επίσης host-only adapters. (Αυτή τη δεύτερη κάρτα Ethernet το pfSense τη θεωρεί ως εκείνη που επικοινωνεί με το LAN.) Όλα αυτά τα VMs με host-only adapters ανήκουν στο ίδιο εικονικό LAN, παίρνουν IP από τον DHCP server του pfSense και φυσικά βγαίνουν στο Internet — πάντα μέσω του pfSense. Να λοιπόν ένας άριστος τρόπος για να δοκιμάσει κάποιος το pfSense *πριν* το εγκαταστήσει σε φυσικό υπολογιστή!

Ένα παράδειγμα εικονικού εργαστηρίου
Στο screencast που ακολουθεί δείχνουμε ένα μικρό εικονικό δίκτυο αποτελούμενο από VMs με διάφορα guest OSes, τα οποία βρίσκονται όλα τους πίσω από ένα VM με το pfSense σε ρόλο router (και firewall). Ως ένα απλούστατο παράδειγμα της εκπαιδευτικής αξίας που έχει ένα τέτοιο virtual LAN, ξεκινάμε ένα port scanning από το BackTrack VM προς όλα τα boxes (VMs) του δικτύου.

Επίλογος και συνέχεια
Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί παρά μια εισαγωγή στο virtualization μέσω του VirtualBox. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες του εν λόγω hypervizor στις οποίες δεν αναφερθήκαμε. Η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα snapshots. Δημιουργώντας ένα snapshot για κάποιο VM είναι σαν να “αιχμαλωτίζουμε” και ν’ αποθηκεύουμε την τρέχουσα κατάστασή του. Αργότερα, αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε να γυρίσουμε το VM σ’ αυτή την πρότερη κατάσταση ακυρώνοντας, στην ουσία, τις όποιες αλλαγές έχουν συμβεί, τότε απλά επαναφέρουμε το αντίστοιχο snapshot.

Το VirtualBox θα συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε συχνά, σε διάφορα πρότζεκτ που ετοιμάζουμε για το περιοδικό. Προτείνουμε ν’ αρχίσετε να παίζετε κι εσείς μαζί του. Να είστε βέβαιοι ότι θα βρείτε πολλές περισσότερες χρήσεις απ’ όσες τώρα φαντάζεστε.

Τέλος, στο VirtualBox θα επανέλθουμε και σε επόμενα άρθρα/screencasts, όπου θα γνωρίσουμε ακόμα πιο προχωρημένες πλευρές και δυνατότητες της εφαρμογής.

86 Responses to “Το δικό σας εργαστήριο με το VirtualBox”

 1. kos6101991 | 26/01/2012 at 15:51

  Oλα αυτα μπορουν αν γινουν και μετο VMWare….??

  • subZraw | 26/01/2012 at 15:53

   Ναι, μπορούν. Όλα αυτά :)

   Υπάρχουν βέβαια και κάποιες διαφορές στις δυνατότητες των δύο hypervizor, καθώς και διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν διάφορα “εσωτερικά” ζητήματα.

 2. giwrg98 | 30/01/2012 at 13:26

  Εγώ δεν κατάλαβα τι κάνει το Internal Networking και γιατί χρειαζόμαστε στο συγκεκρυμένο παράδειγμα Host Only networking :/

  • subZraw | 30/01/2012 at 21:48

   Χμ, προτείνω κατ’ αρχάς να φτιάξεις στην πράξη ένα virtual lab σαν αυτό που περιγράφεται στο άρθρο και στο screencast. Αν μετά την κατασκευή του εξακολουθήσεις να μην καταλαβαίνεις τη σημασία των διαφορετικών ειδών δικτύωσης που παρέχει το VirtualBox, τότε θα προσπαθήσω να αναδιατυπώσω τις απαντήσεις στα ερωτήματά σου (οι οποίες ούτως ή άλλως υπάρχουν στο άρθρο).

   • giwrg98 | 03/02/2012 at 17:53

    Όταν έχουμε host only network μόνο ένα εικονικό μηχάνημα έχει 2 IP;

    • subZraw | 03/02/2012 at 17:58

     Όχι βέβαια. Μπορεί κάποιο άλλο VM να έχει δύο ή περισσότερες κάρτες δικτύου, καθεμία με το δικό της IP :)

    • giwrg98 | 03/02/2012 at 22:18

     Ευχαριστώ, αλλά συνεχίζω να μην καταλαβαίνω γιατί χρειαζόμαστε Host Only και όχι Internal Network :/

     • subZraw | 04/02/2012 at 14:56

      Αχά, τώρα κατάλαβα τι θέλεις να μάθεις. Ναι, φυσικά και θα μπορούσες να φτιάξεις το virtual lab του παραδείγματος βάζοντας το LAN interface του pfSense σε internal mode και τις κάρτες δικτύου του VMs του lab επίσης σε internal mode. Σε μια τέτοια περίπτωση το εργαστήριό σου θα ήταν μια χαρά, πλήρως λειτουργικό κι εντελώς απομονωμένο από το host computer. Όμως μερικές φορές ίσως δεν θέλεις τέτοιον βαθμό απομόνωσης. Μπορεί, π.χ., να θέλεις να έχεις πρόσβαση στο web interface του pfSense από κάποιον browser του host και μέσω της κάρτας LAN του pfSense. Ε, αυτό δεν γίνεται όταν η τελευταία είναι σε internal mode, αφού μην ξεχνάς ότι τα VMs με internal networking επικοινωνούν *μόνο* μεταξύ τους και όχι με το host computer.

      Πάρα πολύ καλή η ερώτησή σου, BTW :D

     • giwrg98 | 04/02/2012 at 20:58

      Οκ, ευχαριστώ πολύ! :D

     • giwrg98 | 04/02/2012 at 21:06

      Οκ, ευχαριστώ πολύ! :D
      Y.Γ. Για κάποιο λόγο το site μου λέει πως βάζω διπλό σχόλιο (χωρίς το Υ.Γ.)

 3. geozar | 30/01/2012 at 20:12

  Μια ερώτηση σε περίπτωση που βάλουμε bridge adapter ένα λειτουργικό (πχ backtrack) θα μπορεί να βλέπει απευθείας υπολογιστές που υπάρχουν στο πραγματικό δίκτυο; Ρωτάω γιατί αν το βλέπει δε θα χρειάζεται εγκατάσταση του σε πραγματικό μηχάνημα!

  • subZraw | 30/01/2012 at 21:49

   Γενικά, ναι, θα μπορεί και θα βλέπει απευθείας όλα τα άλλα boxes του πραγματικού LAN. Αν όμως κάνεις bridge με έναν wireless adapter, ίσως τότε το VM να μην παίρνει IP από τον router του αληθινού LAN.

 4. geozar | 12/02/2012 at 18:22

  οντως τωρα το δοκιμασα!!!

 5. thewallman | 07/06/2012 at 17:28

  Καλησπέρα εχω ενα προβλημα ….δημιουργησα μια εικονικη μηχανη χρησιμοποιωντασ την τελευταια εκδοση του virtual box και εστησα το backtrack 5R2 ΑΛΛΑ οταν πηγαν να εγκαταστησω τα guest additions δινοντασ την εντολη στο command line “apt-get install linux-headers” και αφου με ενημερωσει τι θα εγκατασταθει μου βγαζει αυτο το error : http://all.repository.backtrack-linux.org /revolution /testing linux-headers 2.0-bt1
  could not resolve ‘all.repository.backtrack-linux.org ……….κλπ

  και στο τελος των error μου λέει οτι unable to fetch some archives, maybe run apt-get update or try with –fix-miss

  • subZraw | 07/06/2012 at 18:16

   Είναι φανερό ότι το VM δεν έχει πρόσβαση στο Internet :S
   Αν κάνεις ping κάποιον webserver στο Internet, απάντηση παίρνεις;
   Όταν, π.χ., δίνεις ping http://www.yahoo.com, τι βλέπεις στο τερματικό;

 6. thewallman | 07/06/2012 at 18:26

  εχεις δικιο το VM δεν βλεπει το ιντερνετ …δεν συνδεεται πουθενα

  • subZraw | 07/06/2012 at 18:28

   Τι είδους networking έχει το VM; Δώσε του NAT networking (και βεβαιώσου ότι o host έχει πρόσβαση στο ίντερνετ :D)

 7. thewallman | 07/06/2012 at 18:39

  ειχα ακολουθησει τα video σου και ειχα ενεργοποιησει to bridged adpter…εβαλα το NAT και παλι τιποτα….Το VM το εχω σε laptop και συνδεομαι ασυρματα με το router πρεπει να εχει σχεση με αυτο…δεν ξερω..

  • subZraw | 07/06/2012 at 18:52

   Το bridged networking δεν δουλεύει πάντα με wireless adapters. Βάζοντας NAT, όμως, θα έπρεπε να έχεις Internet κανονικά. Υπάρχει virtual router “μπροστά” από το VM με το BackTrack;

 8. thewallman | 07/06/2012 at 18:56

  τι εννοεις αν υπαρχει virtual router μπροστα apo to VM

 9. thewallman | 07/06/2012 at 18:59

  ΣΥΝΔΕΘΗΚΕ …με nat και πριν το εκανα και ..τζιφος…τωρα να ξανα κανω την διαδικασια με τα guest additions;

 10. thewallman | 07/06/2012 at 19:04

  SUBZRAW δουλευει …Σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου…..και με την ευκαιρια Συγχαρητηρια σε σενα και την ομαδα σου για το περιοδικο και ολα αυτα που κανετε και μεταφερετε τισ γνωσεις σας….Μπραβο

 11. thewallman | 07/06/2012 at 19:43

  ….τα κολληματα …δεν τελειωσαν…..τωρα μου παρουσιασε προβλημα κατα τη φορτωση του vboxlinuxadditions.run μου εβγαλε οτι εχει error in MD5 checksums: ff….is diffrent from 1ec…..

  • subZraw | 07/06/2012 at 20:00

   Έλα φίλε μου, sorry για την εξαφάνιση αλλά έπρεπε να λείψω.

   Ο τρόπος εγκατάστασης των Guest Additions που περιγράφεται στο άρθρο είναι γενικός και ουσιαστικά αφορά σε όλες τις διανομές Linux.

   Ειδικά στο BackTrack 5R2, μπορείς να τα εγκαταστήσεις και από τα repositories της διανομής:

   apt-get install virtualbox-ose-guest-x11

   Αυτό θα πρέπει να δουλέψει :)

   ΥΓ. Με το virtual router εννοούσα κάποιο VM σε ρόλο router, όπως το pfSense που αναφέρεται στο άρθρο (βλ. τελευταίο screencast).

   • thewallman | 07/06/2012 at 21:22

    .τα κολληματα …δεν τελειωσαν…..τωρα μου παρουσιασε προβλημα κατα τη φορτωση του vboxlinuxadditions.run μου εβγαλε οτι εχει error in MD5 checksums: ff….is diffrent from 1ec…..

    • subZraw | 07/06/2012 at 21:36

     Καψόνι μου κάνεις; :)
     Το ίδιο πόσταρες λίγο πιο πάνω και σου απάντησα ήδη…

 12. thewallman | 07/06/2012 at 21:55

  sorry ρε φιλαρακι αλλα εκανα αυτο που μου ειπες και τωρα μου βγαζει αλλο προβλημα

  Error! Bad return status for module build on kernel: 3.2.6 (i686)

  Consult the make.log in the build directory

  /var/lib/dkms/virtualbox-ose-guest-3.1.6/build/ for more information.

  dpkg: error processing virtualbox-ose-guest-dkms (–configure):

  subprocess installed post-installation script returned error exit status 10

  E: sub-process usr/bin/dpkg returned an error code (1)

 13. DeSP3RaD0 | 02/07/2012 at 18:06

  Καλησπέρα παιδιά,κατ’ αρχην συγχαρητηρια για την δουλειά σας. είμαι νέος στην παρέα και έχω μια απορία: μπορεί το aircrack-ng να δουλέψει μέσα σε vm; έχω στήσει το vm σε host os win vista sp2 με guest os backtrack 5 R2. Όλα δουλεύουν κανονικά, αλλά προφανώς δεν βλέπει την wireless, αλλά νομίζει ότι είναι σε ethernet LAN.Δοκίμασα σε briged αλλα και σε ΝΑΤ.Κάποια ιδέα;

  • subZraw | 02/07/2012 at 19:25

   Πολύ καλή ερώτηση. Το λεπτό σημείο εδώ είναι ότι ο hypervizor (VMware, VirtualBox κ.λπ.) δεν βλέπει απευθείας το φυσικό network interface — κι αυτό ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιείς NAT ή Bridged networking για το εκάστοτε VM. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση βλέπει μια *εικονική* κάρτα Ethernet.

   Υπάρχει όμως μια κατηγορία hardware που βλέπει *απευθείας*: οι εξωτερικές συσκευές USB. Αν λοιπόν συνδέσεις στο PC/laptop σου μια wireless USB card και τη δώσεις στο VM, τότε με την προϋπόθεση ότι το guest OS έχει τους κατάλληλους drivers γι’ αυτή θα μπορείς να τη χρησιμοποιείς ως μια κανονικότατη συσκευή ασύρματης δικτύωσης.

   Δες το άρθρο στη σελίδα 22 του deltaHacker 003 για ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα χρήσης, με το BackTrack και μια Alfa AWUS036H.

   • DeSP3RaD0 | 02/07/2012 at 19:36

    ΧΜΜ το εχω ήδη δοκιμάσει αλλα δεν δούλεψε.Βασικα τώρα που το σκέφτομαι δεν πέρασα drivers.Α και στο network settings τι επιλέγω;

    • subZraw | 02/07/2012 at 19:44

     Δες το σχετικό άρθρο που σου προτείνω για όλες τις λεπτομέρειες. Συγνώμη που δεν μπορώ ν’ ασχοληθώ περισσότερο αυτή τη στιγμή, όμως από το άρθρο είναι κατατοπιστικό οπότε με αυτό είσαι μια χαρά.

     • DeSP3RaD0 | 03/07/2012 at 19:29

      Εντάξει τα κατάφερα. Μια άλλη ερώτηση: γίνεται το αντίστροφο; δλδ από wireless στο VM να δώσω cable internet στο host OS;

 14. subZraw | 04/07/2012 at 11:03

  @DeSP3RaD0 Μα, host και guest OSes είναι στον ίδιο physical host. Πώς θα πάρει το host OS “cable Internet” από το guest OS; Εκτός κι αν αναφέρεσαι σε κάτι άλλο, που δεν καταλαβαίνω…

  • DeSP3RaD0 | 04/07/2012 at 16:37

   sorry έχεις δίκιο.Θα είμαι πιό σαφής.Αν έχω host os win vista και βάλω guest pfsense, με usb wireless, μπορεί το pfsense να λειτουργήσει κανονικά;δλδ να ειναι firewall/router και για το host os και όχι απλά για τα guest oses;
   wireless modem -> guest os (pfsense) με wireless USB adapter ->host os(vista)

   • subZraw | 05/07/2012 at 18:25

    Αχά. Γνωρίζω περιπτώσεις όπου κάποιο VM (συνήθως με OpenBSD ή pfSense) χρησιμοποιείται ως firewall/router για το host OS. Όμως οι απαραίτητες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο host OS για να λειτουργήσει το όλο setup διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση (δηλαδή από OS σε OS).

    • DeSP3RaD0 | 05/07/2012 at 22:03

     Λοιπόν κατάφερα να ρυθμίσω το host OS ώστε να βλεπει το VM(pfsense) και να λειτουργεί κανονικά και να βγω στο web αλλά μόνο μέσω ethernet. Αυτό που δεν μπορώ τώρα ειναι να ρυθμίσω το usb wifi adapter ώστε να το βλέπει το pfsense, υπαρχει τετοια περίπτωση; sorry αν το κούρασα πολυ…
     Α και μια ερώτηση offtopic εισαι μαθηματικός;

     • subZraw | 07/07/2012 at 10:26

      Κανένα VM δεν πρόκειται να δει κανένα (wired ή wireless) network adapter που είναι “ενσωματωμένο” στο host computer.

      Από κει και πέρα, αν μιλάμε για εξωτερικό (wired ή wireless) USB network adapter τότε, ναι, θα το δει, αρκεί όμως να υπάρχουν οι σχετικοί drivers για το guest OS!

      Ειδικά το pfSense δεν έχει και την καλύτερη υποστήριξη wireless, απ’ όσο το έχω ψάξει. Προτείνω να ψάξεις στο forum του pfSense, στο http://forum.pfsense.org (κι αν βρεις κάτι ενημέρωσέ μας, σε παρακαλώ!)

      Όσο για το offtopic, η απάντηση είναι καταφατική :D

 15. Mr_Root | 11/07/2012 at 15:36

  Σε εμένα το Bt δεν βλέπει καθόλου ασυρματη κάρτα.
  Επαιξα λίγο με τις ρυθμίσεις του virtual box αλλά τίποτα
  Η ifconfig μου βγάζει μόνο eth και lo
  και η iwconfig μου λέει no wireless κάτι found.
  Εστησα το btr2 ακριβως το ίδιο έχω στημένο κανονικά και δουλευει
  ρολοι
  Για host έχω mint 13 και guest το Btr2

 16. Mr_Root | 11/07/2012 at 15:58

  Επίσης οταν πάω devices —>Install guest additions
  moy πετάει αυτό το μήνυμα

  Could not find the VirtualBox Guest Additions CD image file /usr/share/virtualbox/VBoxGuestAdditions.iso or /usr/lib/virtualbox/additions/VBoxGuestAdditions.iso.
  Do you wish to download this CD image from the Internet?

 17. expendable | 11/07/2012 at 18:22

  Άνοιξε το virtualbox και κάνε κλικ από πάνω στο “help” => “about virtualbox”, ώστε να δεις την έκδοση του virtualbox που τρέχει το μηχάνημά σου.

  Έπειτα στο url http://download.virtualbox.org/virtualbox/ επέλεξε την έκδοση που τρέχεις και κατέβασε το αρχείο <>. Αφού ολοκληρωθεί η λήψη, άλλαξε το όνομα του αρχείου σε VBoxGuestAdditions.iso και αντέγραψέ το στον κατάλογο /usr/share/virtualbox. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα λυθούν τα προβλήματά σου μετά από αυτό.. :)

 18. expendable | 11/07/2012 at 18:26

  Το αρχείο που θα κατεβάσεις είναι το VBoxGuestAdditions_έκδοση.iso. Το έβαλα σε διπλά εισαγωγικά στο πάνω post και δεν το εμφανίζει.

 19. Mr_Root | 11/07/2012 at 22:45

  Ευχαριστώ!! Δουλεψε μια χαρά.
  Τώρα πρέπει να κάνω και το internet μάλλον έκανα π@π@ρι@ στις
  ρυθμίσεις του virtual box

 20. Mr_Root | 11/07/2012 at 22:50

  Για να κάνω τις διάφορες αλλαγές στο virtualbox πρέπει να κλείνω
  το εικονικό pc ή της παίρνει από κάτω αριστερά χωρίς κλεισιμο και άνοιγμα

  • subZraw | 13/07/2012 at 17:44

   Γενικά, ναι, για να κάνεις αλλαγές στις προδιαγραφές ενός VM πρέπει πρώτα να το κλείνεις. Όπως, π.χ., κλείνεις το κανονικό PC πριν του προσθέσεις περισσότερη μνήμη ή έναν δίσκο, ε, έτσι κάνεις και μ’ ένα VM.

   Υπάρχουν όμως και κάποιες αλλαγές, όπως η αλλαγή του τύπου δικτύωσης για κάποιον εικονικό network adapter, οι οποίες γίνονται χωρίς να κλείσει το VM. Είναι, π.χ., σαν να έχουμε ένα αληθινό PC και να βγάζουμε το καλώδιο Ethernet από τον router για να το βάλουμε σ’ ένα switch: Για την αλλαγή αυτή δεν κλείνουμε PC.

 21. Mr_Root | 21/07/2012 at 20:11

  Λοιπόν έχουμε και λέμε (αν και πολλοί εδω μέσα το ξέρουν)
  το Virtual Box δεν βλέπει ασύρματες κάρτες μπορεί όμως να δει usb καρτες

  Το θέμα μου το έλυσα με τον παρακάτω τροπό:
  Το wicd δεν έβλεπε ασυρματες κάρτες ή μάλλον επειδη παίζει μεσα από το VB την ασύρματη κάρτα την παρουσιάζει ως eth έτσι πάμε στο wicd και στο πεδίο
  που έχει το eth0 το κάνουμε wlan0 πατάμε connect και είμαστε έτοιμοι.

  Let the Lab begin!!!

 22. P@vlos | 21/10/2012 at 19:36

  Υπαρχει κανενα tutorial για να ρυθμισω το pfsense για τον σκοπο που αναφερεται στο screencast?

  • subZraw | 21/10/2012 at 19:44

   Βεβαίως, πολλά tutorials υπάρχουν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το επίσημο manual. Εμείς πάλι σχετικό tutorial δεν έχουμε ετοιμάσει ακόμα, αφού μετά την εγκατάστασή του το pfSense συμπεριφέρεται ήδη ως router — έχει και το firewall ενεργοποιημένο. Αν πάντως δούμε ότι αρκετοί θέλουν tutorial για εγκατάσταση/ρύθμιση, θα φτιάξουμε ένα σχετικό screencast.

 23. P@vlos | 21/10/2012 at 20:06

  Μπορεις να μου προτεινεις καποιο? Ποιο ειναι το επισιμο manual? Βρηκα και εγω καποια tutorial στο youtube αλλα δεν ξερω αν ειναι για τον σκοπο που αναφερεται στο παραπανω screencast.

  • subZraw | 25/10/2012 at 00:14

   Χρήσιμα tutorials για νεοφερμένους θα βρεις και στο επίσημο site του pfSense, στο

   http://doc.pfsense.org/index.php/Tutorials

   Ίσως αξίζει να φτιάξουμε κι ένα σύντομο screencast, που θα δείχνει την εγκατάσταση του pfSense.

   • P@vlos | 27/10/2012 at 18:47

    Θα μου ητανε χρησιμω το συγκεκριμενο screencast οχι μονο σ’ εμενα αλλα και στο κοινο του deltahacker.

 24. kostis_77 | 27/10/2012 at 14:24

  Καλησπέρα.ειμαι νεος στο forum.εχω καποιες ερωτησεις αν μπορειτε να με βοηθησετε.
  ακολουθησα ολα τα video εκτος του τελευταιου που λετε για το pfSense.εγκατεστησα το backtrack 5r3 επιτυχως.
  1)το προβλημα ειναι οτι δεν μπορω να εχω την ιδια συνδεση ταυτοχρονα και στο host OS αλλα και guest OS συνδεεται και στα δυο με την ασυρματη καρτα δικτυου που χρησιμοποιω με usb ειναι alfa network awus036h παρα μονο ως ethernet με καλωδιο.δηλαδη παιρνει την συνδεση απο τα windows.
  Τωρα οταν παω στο backtrack στο guest OS και πατησω να δει την usb συσκευη την βλεπει και δειχνει κανονικα τα σηματα αλλα δεν την βλεπει στα windows στο host OS και το αντιστροφο.
  2)Εχω και ενα ακομη προβλημα οταν ανοιγω το backtrack στο guest OS δεν λειτουργουν τα προγραμματα οπως το msfconsole το armitage και αλλα.
  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • subZraw | 29/10/2012 at 10:44

   Γεια χαρά, φίλε μας!

   1) Οποιαδήποτε συσκευή USB που συνδέουμε στο host computer μπορεί να τη βλέπει είτε εκείνο είτε κάποιο VM. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν host και guests να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την ίδια συσκευή USB. Την ενσωματωμένη κάρτα δικτύου, που αναφέρεις ως παράδειγμα, δεν τη βλέπουν *ποτέ* απευθείας τα VMs — και η τεχνική του bridged networking δεν πρέπει να σε μπερδεύει :)

   2) Λίγο γενικό αυτό :S Τι εννοείς λέγοντας ότι δεν λειτουργούν τα προγράμματα; Πώς τα καλείς; Ποιο μήνυμα λάθους παίρνεις; Βοήθησέ μας, για να σε βοηθήσουμε.

   ΥΓ. Καλώς ήλθες στην παρέα του περιοδικού — και να ξέρεις ότι εδώ δεν είναι απλά “ένα forum” :D

   • kostis_77 | 29/10/2012 at 19:23

    καλησπερα και παλι.λοιπον οταν ανοιγω το backtrack 5r3 σαν live cd/dvd δουλευουν ολα κανονικα ως guest OS ενω μετα την εγατασταση του δεν δουλευν τα προγραμματα msfconsole και armitage που δοκιμασα.Στο πρωτο μου βγαζει(/opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’: cannot load such file — active_support (LoadError)
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/fastlib.rb:369:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/gemcache/ruby/1.9.1/gems/activerecord-3.2.8/lib/active_record.rb:24:in `’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/fastlib.rb:369:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/msf/core/db_manager.rb:2:in `’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/fastlib.rb:369:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/msf/core/framework.rb:69:in `’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/msf/core/framework.rb:13:in `’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/msf/core/framework.rb:5:in `’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/fastlib.rb:369:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/msf/core.rb:34:in `’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/fastlib.rb:369:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/msf/ui/console/driver.rb:2:in `’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/fastlib.rb:369:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/msf/ui/console.rb:11:in `’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/fastlib.rb:369:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/msf/ui.rb:11:in `’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/ruby/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/lib/fastlib.rb:369:in `require’
    from /opt/metasploit/msf3/msfconsole:131:in `’
    και στο δευτερο ενα μηνυμα (Metasploit’s RPC daemon shut down.This is the service Armitage users to talk to Metasploit.
    When this happens. it means something is wrorg.The developer of Armitage feels your pain from afar.Would you like help troubleshooting this?P.S yes you would–the answer is known and it’s easy to deal with. click yes to visit the troubleshooting guide at:http://www.fastandeasyhscking.com/nomsfrpcd)παντως τι δουλεια μου την κανω στο virtual box kai βαζω το backtrack 5r3 σαν live cd/dvd.
    Θα ηθελα να ρωτησω και κατι αλλο ασχετο με αυτο που ρωτησα ποιο πανω εχει να κανει με την εντολη (use exploit/windows/smb/ms08_067_netapi) αλλα δεν ξερω αν γινετε σε αυτο το τιτλο θεματος εδω.πειτε μου αν γινετε που να μπω να κανω αυτην την ερωτηση και πολλες αλλες και να παρω απαντηση.ευχαριστω

 25. iasonaspao | 02/07/2013 at 21:01

  έχω εγκαταστήσει τα Guest Additions,για παράδειγμα έχω φτιάξει την ανάλυση αλλά αυτό με το copy-paste δεν μπορώ να το κάνω…μήπως γνωρίζει κανείς γιατί?
  μπορώ με κάποιον τρόπο να διαπιστώσω εάν η εγκατάσταση έχει γίνει σωστά?
  backtrack 5 r3 έχω

 26. drawin | 28/07/2013 at 17:18

  Γεια σας και συγχαρητήρια για το tutorial. Το θέμα μου είναι το εξής: ενώ ακολουθώ όλα τα βήματα επακριβώς, όταν στο storage ορίζω να τρέχει μέσω του .ico αρχείου BT5R3 και πατάω start ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση του backtrack έχω το εξής error: this kernel requires an x86-64 cpu but only detected an i686 cpu. Δοκίμασα να κάνω εγκατάσταση και με 32 bit αλλά πάλι είχα πρόβλημα.
  Τι μπορώ να κάνω?
  Ευχαριστώ.

  • subZraw | 28/07/2013 at 18:36

   Γεια χαρά,

   Αν έχεις κατεβάσει το ISO image της 64μπιτης εκδοχής του BackTrack, τότε φρόντισε ώστε το Type του VM σου να είναι Linux και το Version να ‘ναι Ubuntu (64bit).

   Και μια παρατήρηση: Επειδή η ανάπτυξη του BackTrack έχει σταματήσει για χάρη του διαδόχου του, του Kali Linux, διάβασε σε παρακαλώ κι αυτό το άρθρο:

   http://deltahacker.gr/?p=9070

 27. drawin | 28/07/2013 at 19:03

  Τώρα που είπες ότι το type πρέπει να είναι ubuntu 64 θυμήθηκα ότι κατά την εγκατάσταση υπήρχε μόνο η επιλογή ubuntu(σκέτο) και απόρησα κι εγώ αλλά τελικά το επέλεξα. Λες να φταίει αυτό?
  Αν ναι, τι μπορεί να γίνει?

  • subZraw | 28/07/2013 at 19:34

   Προηγουμένως αναφέρθηκα στην ρύθμιση (setup) του VM, όχι στην εγκατάσταση του BackTrack. Και ναι, όταν ο υπολογιστής (εικονικός ή φυσικός) έχει αρχιτεκτονική 32bit, τότε δεν μπορείς να του εγκαταστήσεις λειτουργικό σύστημα 64bit.

   • iasonaspao | 28/07/2013 at 23:07

    Δηλαδή αν εγώ έχω Windows 7 32 bit δεν μπορώ να βάλω π.χ Kali Linux 64 bit (με το virtualbox )?

 28. drawin | 28/07/2013 at 19:49

  Λάθος διατύπωση. Κι εγώ στη ρύθμιση setup του vm αναφερόμουν απ’ όπου απουσίαζε η επιλογή ubuntu 64 και υπήρχε η σκέτο ubuntu. Ο φυσικός πάντως υπολογιστής μου έχει 64bit.

 29. gfanaras2002 | 11/01/2014 at 21:07

  Θα ηθελα με την σειρα μου να κανω μια ερωτηση ψιλοπεριεργη, ξερω οτι για να τρεξει το openbsd σε virtualbox απαιτει απο τον host να διαθετει ενεργοποιημενο το virtualization (νt-x), μπορω με καποιο τροπο να το τρεξω χωρις virtualization ,εστω και headless ωστε στην συνεχεια να διαμορφωσω ενα pfsense router μεσα σε windows 7

  • subZraw | 11/01/2014 at 21:34

   Γεια χαρά, φίλε μας.

   Προσωπικά δεν γνωρίζω αν οι σύγχρονες εκδόσεις του OpenBSD χρειάζονται physical CPU με VT-x support, ώστε να λειτουργούν ως guests. Από την άλλη, βέβαια, η υποστήριξη virtualization extensions στις σύγχρονες CPU δεν είναι και κάτι το σπάνιο, οπότε δεν νομίζω ότι θα δυσκολευτείς να τρέξεις το OpenBSD ως guest. (Παρεμπιπτόντως, ίσως θελήσεις να δεις το deltaCast s01e10: http://deltahacker.gr/deltacast-s01e10.)

   Τώρα, το OpenBSD φυσικά και μπορείς να το τρέχεις χωρίς virtualization (ως host OS, δηλαδή) και headless. Αλλά αυτά που γράφεις μετά, με το pfSense και τα Windows 7, ομολογώ ότι δεν το κατάλαβα καλά :/

   Αλλά πες μας αν είναι, αναλυτικά, τι θέλεις να πετύχεις, ώστε να έχουμε μια πιθανότητα να σου δώσουμε χρήσιμη απάντηση…

   • gfanaras2002 | 12/01/2014 at 01:27

    Εχεις απολυτο δικιο δεν ημουν απολυτως σαφεις, ως αναγνωστης του deltahacker και θεατης του deltacast παρακινηθηκα απο το deltacast10 σε συνδυασμο με ενα αρθρο του deltahacker για δημιουργια firewall με την βοηθεια του pfsense σε περιβαλλον windows 7, μεσω του virtual box. Στο αρθρο λοιπον αναφερετε οτι θα πρεπει να εγκταστησω το openbsd 5.3 σε ενα virtual box το οποιο θα τρεχει σε win7, τα υπολοιπα τα γνωριζεις αφου εισαι και γραφων του αρθρου. Το PC μου ειναι laptop χωρις υποστηριξη vtx, οποτε θα ηθελα να μαθω εαν μπορω να κανω αυτα που λεει το αρθρο, με καποιο αλλο τροπο, μιας και κατα την εγκατασταση (χωρις vtx φυσικα) λαμβανω συνεχως error και καθε φορα που προσπαθω με σταματα σε διαφορετικο σημειο (αλλοτε στην επιλογη του πληκτρολογιου, αλλοτε στην επιλογη του em0, κοκ). (Συγγνωμη για τη ελλειψη τονισμου, αλλα γραφω απο tablet).

    • subZraw | 12/01/2014 at 12:58

     Τώρα κατάλαβα!

     Να σημειώσω κατ’ αρχάς ότι το άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι είναι στο τεύχος 023 του deltaHacker. Το guest OS που χρησιμοποιούμε εκεί ως firewall για τα Windows είναι το OpenBSD (http://deltahacker.gr/?p=9572) κι όχι το pfSense, όπως γράφεις από πάνω :)

     Τώρα, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να έχεις το OpenBSD, ίσως πρέπει να στραφείς σε κάποιο άλλο OS. Αν έχεις αρκετή μνήμη στο laptop, τότε μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το pfSense. Οι λεπτομέρειες για την εγκατάσταση, τη ρύθμιση και γενικότερα τη χρήση του pfSense, είναι στο 7ο επεισόδιο της 1ης σεζόν του deltaCast: http://deltahacker.gr/deltacast-s01e07

     Καλό θα ήταν να δώσεις στο pfSense τουλάχιστον 512MB RAM. Αν έχεις σκοπό να τρέχεις και κάτι βαρύ, όπως, π.χ., το Snort, τότε θα πρέπει να του δώσεις 2GB RAM. Για το πω κι αλλιώς, αν το laptop σου έχει 8GB RAM, τότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

     • gfanaras2002 | 12/01/2014 at 17:00

      Ευχαριστω παρα πολυ για τις οδηγιες, θα δοκιμασω το pfSense και ελπιζω να καταφερω να κανω αυτα που λεει το αρθρο, μιας και δεν ειμαι και πολυ ικανοποιημενος απο το firewall των Windows 7.

 30. sip03ds | 24/03/2014 at 11:41

  Γρήγορες ερώτησεις:

  1) Πώς γίνεται το σωστό sizing για ένα virtual Lab?
  Αν για παράδειγμα έχω ένα application που θέλει για παραγωγικό περιβάλλον σε φυσικό hardware:
  2 servers με: (Oracle Weblogic cluster με 2 nodes)
  – 2 CPU Cores
  – 16 GB RAM
  – 40 GB
  1 με: (Oracle 11gR2 DB)
  – 4 CPU Cores
  – 16 GB RAM
  – 60 GB
  το καθένα, για παραγωγικό περιβάλλον – τι hardware πρέπει να έχει το φυσικό μηχάνημα που θα τα κάνει host – πως γίνεται το σωστό hardware sizing;

  2) Όσον αφορά το δίκτυο πιστεύω πως το φυσικό μηχάνημα πρέπει να έχει 4 κάρτες δικτύου (υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει backup) –
  1 για τον hypervisor
  1 για το φυσικό μηχάνημα
  1 για το κάθε virtual μηχάνημα
  είναι έτσι ή όχι;

  3) Αν έχουμε 2 hypervisor στο δίκτυο πως γίνεται στο Virtual Box να επιτύχουμε vMotion (δηλαδή Virtual Machine Hopping από τον 1ο hypervisor στο 2ο); Υποστηρίζεται ή η μόνη λύση είναι ESXi;

  • orestis46 | 24/03/2014 at 16:23

   Το Virtual-Box, VMware-Server, VMware-Fusion, VMware Workstation, για να αναφέρω κάποια, είναι s/w applications που τρέχουν πάνω απο το OS (Windows/Linux/BSD/Mac OSx) και παρέχουν συγκεκριμένες δυνατότητες για virtualization (με περιορισμούς στους διαθέσιμους πόρους CPU/MEMORY και άλλα…). Ένας ESXi στήνετε σε bare-metal h/w server (μπορείς να το κάνεις emulate αν θες και σε VMware Workstation) και έχει το δικό του OS που είναι minimal και έχει ώς σκοπό την διαχείρηση/διευθετηση των πόρων (CPU/MEM/NET, storage) στις δίαφορες “μηχανές” που φτιάχνεις σε αυτό. Η υποδομή που απιτήται ξεφεύγει αρκετά, μιας και θα χρειαστείς storage (είτε iSCSI/FC/FCoE σε block level ή NFS σε filesystem level), vCenter για την κεντρική διαχείρηση των ESXi, a Database (Oracle/MS SQL/DB2 etc), liceneses (πχ για να κάνεις vmotion ή storage vmotion, HA, etc) network equipment για την διασύνδεση των components κλπ….
   Μπορείς να δείς στην VMware σχετική λίστα για server h/w requirements και compatibility matrix:

   https://pubs.vmware.com/vsphere-50/index.jsp?topic=%2Fcom.vmware.vsphere.install.doc_50%2FGUID-67C4D2A0-10F7-4158-A249-D1B7D7B3BC99.html

   http://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php

   • orestis46 | 24/03/2014 at 16:47

    και συμπληρωματικά τα supported features σε vmware workstation 10:
    http://www.vmware.com/products/workstation/features

    • sip03ds | 24/03/2014 at 20:53

     Thanks for the info – ακόμη όμως μου παραμένει η απορία του sizing.
     Αν για παράδειγμα θέλω να στήσω ένα application σε VM, π.χ. Oracle DB 10gR2 64 bit- που έχει απαιτήσεις:
     – 2 CPU Cores
     – 16 GB RAM
     – 40 GB
     σε physical hardware, τότε ποιά είναι η αντιστοιχία σε virtual hardware;

     • orestis46 | 25/03/2014 at 01:42

      Τα resources (cpu, mem, disks, net) γίνονται virtualized (είτε με vmware workstation, είτε με esxi) για να καλυφθούν οι ανάγκες των μηχανών. Αν δλδ μια μηχανή θέλει (το guest δλδ os) 2 cpu cores, 16gb ram και 40gb ram τότε ο esxi και το vmware workstation (εφόσον υποστηρίζει την δυνατότητα δημιουργίας μηχανών με το αντοίστιχο μέγεθος πόρων), θα παρουσιάσουν στο λειτουργικό του guest το αντοίστιχο virtual hardware. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχουν και πόροι στο physical h/w ( 2 cpu cores) που κάνει virtualization για να έχεις την δυνατότητα να τα εκχωρήσεις κατά την δημιουργία της μηχανής. Η μνήμη (εφόσον δεν υπάρχει το αντίστοιχο size σε physical host h/w) ναι μέν παρουσιάζετε στο guest os (vm) για να πιστεύει πως τα έχει αλλά στήν πραγματικότητα γίνετε κάποιου είδους swapping σε vm workstation.Το λειτουργικό του esxi έχει ειδικούς αλγόριθμους για την διαχείριση της μνήμης (virtual paging, balloning, ssd swap πχ) και μπορεί να χειριστεί την όλη υπόθεση πολύ καλύτερα. Οι δίσκοι αντίστοιχα μπορούν να είναι δυναμικοί και εάν το physical hw host machine που κάνει virtualization δεν έχει το αντίστοιχο size (πχ 2 χ 500 gb) και πάλι το vmware workstation και αντίστοιχα ο esxi, θα παρουσιάσουν στο guest os το αντίστοιχο size. Οι κάρτες δικτίου αντίστοιχα (πχ με στο pc μου με vmware workstation αν και έχω 1 φυσική κάρτα δικττου, μπορώ μέσω του sw να παρουσιάσω μέχρι και 20 κάρτες δικτύου στο guest vm).
      Με λίγα λόγια το virtualization αναλμβάνει να παρουσιάσει εικονικούς πόρους βάση ενός συνόλου απο πραγματικούς πόρους στην κάθε μήχανη αυτό που θέλει. Οι δυνατότητες τώρα προγραμμάτων όπως virtual box/vmware workstation έχουν πολύ μικρτότερες σε σχέση με hypervisors τύπου esxi μιάς και τα πρώτα τα χρησιμοποιείς στο pc σου ενώ esxi hypervisors (μαζί με storage, network infrastructure, backup etc) θα βρείς σε ένα datacenter. Τέλος ένα end user pc δεν έχει το αντίστοιχο hw που έχουν servers/blades που χρησιμοποιούνται για esxi hypervisors.

 31. Deltia_fire | 24/03/2014 at 15:01

  Πολύ καλό άρθρο!

  Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί σε VM με WinXP PRO, ενώ ο host computer έχει 4 cores και έχω ορίσει στο VM να χρησιμοποιεί 2, αυτό φαίνεται να χρησιμοποιεί μόνο 1 στο Ctrl+Shift+Esc και το CPU είναι συνέχεια στο 70 – 100% ?

  **Στο Device Manager όμως φαίνονται και οι 2 cores..

  Screens:

  http://prntscr.com/33nzuh
  http://prntscr.com/33o025
  http://prntscr.com/33o06p
  http://prntscr.com/33o15f
  http://prntscr.com/33o3ge

  Ευχαριστώ.

 32. h.n.y | 24/03/2014 at 15:59

  just run run the following from command prompt

  rundll32 syssetup,SetupInfObjectInstallAction ACPIAPIC_MP_HAL 128 %windir%\inf\hal.inf

  Then Reboot when prompted , log on back to Windows XP wait until you see “Windows has finished installing new devices. The software that supports your device requires that you restart your computer. You must restart your computer before the new setting will take effect” and press OK to reboot it again.

 33. 1nqu1s1t0rgr | 19/04/2014 at 21:18

  Εχω σκασει !!!!!!!!!! Το virtual box δεν αναγνωριζει το bridged adapter ! Μπορειτε να με βοηθησετε ?? :)

  • subZraw | 20/04/2014 at 10:27

   Μάλλον θα πρέπει να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος :) (Αν είναι εύκολο, στείλε κι ένα, δυο screenshots.)

 34. manos43 | 15/07/2014 at 18:37

  καλησπερα φιλε μου.ενα θεματακι που εχω,εαν θα μπορουσες να μου δωσεις τα φωτα σου..κανω την εγκατασταση,BT5 GNOME-32,οταν μου ζητησει να κανει επανεκκινηση,μου εμφανιζει το -ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΩΝ WINDOWS ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.
  Περιμενω την απαντηση σου αν χεις και εσυ καποια απορια
  ευχαριστω..

  • subZraw | 15/07/2014 at 20:44

   Γεια χαρά,
   Είναι λίγο γενικό το μήνυμα λάθους για να ‘ναι χρήσιμο :/ Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι, προσωπικά, τρέχω το VirtualBox στα 64μπιτα Windows 7. Επίσης, το BackTrack έχει εδώ και πάρα πολύ καιρό σταματήσει ν’ αναπτύσσεται. Προτείνω τον διάδοχό του, το Kali Linux.

 35. manos43 | 16/07/2014 at 15:56

  Σ ευχαριστω για την απαντηση σου ..το ιδιο μηνυμα λαθους εμφανιζεις και με το kali.
  δεν ξερω αν χρειαζεται το iso,γιατι στην δικη μου περιπτωση,η δοκιμη εγινε με το live cd

 36. sip03ds | 19/10/2014 at 12:20

  Γειά χαρά,

  έχω μια απορία σχετικά με το bridge networking (libvirt – που χρησιμοποιεί το virtualbox — ή το KVM στην περίπτωσή μου).
  Πιο συγκεκριμένα (βάση του http://libvirt.org/archnetwork.html), όταν μοιράσουμε ένα φυσικό ethernet σε ένα VM, αν έχω καταλάβει καλά:
  – Το φυσικό eth0 μπαίνει σε ένα bridge (br0)
  – To brdige επικοινωνεί με το vnet0 του libvirt.
  – Το vnet0 είναι συνδεδεμένο με το eth0 του VM (guest)
  Από ότι έχω παρατηρήσει:
  – H MAC address του φυσικού eth0 είναι ίδια με του br0
  – H MAC address του vnet0 είναι ίδια με του eth0 του VM guest.
  – IP Table rules επιτρέπουν το traffic ανάμεσα στα 2 set of intefaces
  iptables -I FORWARD -m physdev –physdev-is-bridged -j ACCEPT
  (https://access.redhat.com/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/5/html/Virtualization/sect-Virtualization-Network_Configuration-Bridged_networking_with_libvirt.html)

  Tα ερωτήματα που έχω είναι:
  1) Δεν γίνεται να δώσουμε στο VM την φυσική κάρτα eth0 απευθείας για να έχει την ίδια MAC address το eth0 του VM με την φυσική eht0 ;
  2) Πως μεταδίδονται τα frames από το VM πρός το φυσικό switch και με τι MAC address φτάνουν; Αν εξαπολύσεις MiTM από το VM τα ARP requests θα φτάσουν στο switch που είναι συνδεδεμένη η dedicated physical eth0 ?

  • orestis46 | 22/10/2014 at 11:20

   1) Δεν γίνεται να δώσουμε στο VM την φυσική κάρτα eth0 απευθείας για να έχει την ίδια MAC address το eth0 του VM με την φυσική eht0 ;

   Για να μπορεί ένα guest VM να έχει πρόσβαση σε μια φυσική κάρτα δικτύου χρειάζεται να υπάρχει υποστήριξη του VT-d (VMware Direct I/O)

   http://www.thomas-krenn.com/en/wiki/Overview_of_the_Intel_VT_Virtualization_Features#Intel_VT-d_.28Intel_Virtualization_Technology_for_Directed_I.2FO.29

   http://www.linux-kvm.org/page/How_to_assign_devices_with_VT-d_in_KVM

   2) Πως μεταδίδονται τα frames από το VM πρός το φυσικό switch και με τι MAC address φτάνουν; Αν εξαπολύσεις MiTM από το VM τα ARP requests θα φτάσουν στο switch που είναι συνδεδεμένη η dedicated physical eth0 ?

   Σε physical layer ανάλογα το είδος του hypervisor, το είδος του virtual-network interface, OS, etc.

   πχ:

   https://www.virtualbox.org/manual/ch06.html
   https://help.ubuntu.com/community/KVM/Networking

   Ως προς το θέμα mac-address, τα frames του VM guest χρησιμοποιούν την mac address της κάρτας που “βλέπει” το VM guest σε Layer-2 communications. Τέλος, με bridge-networking το VM guest είναι Layer-2 attached “δικτυακά” και λαμβάνει οτιδήποτε Layer-2 frame (broadcast, multicast, unicast) του segment που συνδέεται.

 37. subZraw | 21/10/2014 at 16:12

  Γεια κι από εδώ :)

  1) Η ιδέα με το virtualization είναι ότι τα VMs δεν πρέπει να βλέπουν απευθείας το hardware του host computer. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις του λεγόμενου paravirtualization, όμως σε γενικές γραμμές οι εικονικοί υπολογιστές είναι ανεξάρτητοι από τους φυσικούς, πάνω από τους οποίους τρέχουν.

  2) Το πώς μεταδίδονται τα frames εξαρτάται από την υλοποίηση του εκάστοτε hypervizor αλλά κι από το OS που τρέχει ο host. Τις λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζω, μπορώ όμως να φανταστώ ότι στην περίπτωση που το host OS είναι το Linux τότε μάλλον θα εμπλέκεται και το iptables. Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, οπότε θεώρησε ότι δεν απάντησα καν :) Τέλος, τα frames ενός VM που φτάνουν στο φυσικό LAN, έχουν το MAC address του εικονικού network adapter (κι όχι του φυσικού). Εννοείται, βεβαίως, ότι το είδος της δικτύωσης του εκάστοτε VM επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αν, π.χ., μιλάμε για το host-only networking του VirtualBox, τότε τα frames ενός VM με το συγκεκριμένο είδος δικτύωσης *δεν* φτάνουν στο αληθινό LAN. Αν όμως μιλάμε για bridged networking τότε, ναι, φτάνουν.

 38. jflorop | 28/10/2015 at 22:40

  Γεια σας,πρώτον θα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το καταπληκτικό
  tutorial που ανεβάσατε για το backtrack!!Επίσης θα ήθελα να σας απασχολήσω για
  λίγο πάνω σε αυτό το θέμα και συγκεκριμένα στο σημείο εκείνο που
  πληκτρολογούμε την *εντολή **apt-**get**install**linux-**headers*μου
  εμφανίζει could*not**resolve**all**repository.**backtrack-**linux.**org*και
  στην συνέχεια εμφανίζει
  failedtofetchhttp://all.repository.backtrack-linux.org/pool/testing/li
  nux-headers-2.0-btl_all.deb
  http://all.repository.backtrack-linux.org/pool/testing/linux-headers-2.
  0-btl_all.deb>(να ενημερώσω πως έχω κατεβάσει το backtrack 5 r3 και το vbox5.0.8).
  Ωστόσο βιάστηκα και εγκατέστησα τα vboxadditions χωρις τα
  linuxheader -3.2.6. Ομολογώ πως χρειάζομαι την βοήθεια ενός ειδικού!!

  Ευχαριστώ πολύ.

  • subZraw | 29/10/2015 at 20:46

   Καλησπέρα φίλε μας,

   Χαιρόμαστε που βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον. Το BackTrack Linux έχει σταματήσει ν’ αναπτύσσεται εδώ και χρόνια. Ο αντικαταστάτης του, το Kali Linux, βρίσκεται στην έκδοση 2.0 (http://deltahacker.gr/kali-linux-2-sana). Αν σ’ ενδιαφέρει το pen-testing, ενδιαφέροντα θα βρεις και τα ακόλουθα video tutorials:

   * http://deltahacker.gr/deltacast-s01e11
   * http://deltahacker.gr/deltacast-s01e12
   * http://deltahacker.gr/deltacast-s02e01

   Μπορεί να κάνω λάθος, καταλαβαίνω όμως ότι χρειάζεσαι και μια κάποια εξοικείωση με το Linux. Σχεδιάζουμε νέα σειρά video tutorials, ειδικά για τους αναγνώστες μας που τώρα ξεκινούν με το Linux. Δεν είμαι σε θέση να δώσω ημερομηνία για τη δημοσίευση των videos, αλλά είμαι βέβαιος πως αν ενδιαφέρεσαι θα βρεις υλικό να διαβάσεις / παρακολουθήσεις :)

   ΥΓ. Μια άλλη, νέα σειρά video tutorials που ετοιμάζουμε, αφορά επίσης στο pen-testing.

 39. Giannoutas | 18/03/2016 at 01:22

  Καλησπέρα. Όταν πάω να εγκαταστήσω το extension μου βγάζει αυτό το error:

  ailed to install the Extension Pack /home/panagiotis/Downloads/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.0.16-105871.vbox-extpack.
  Failed to load the main module (‘/usr/lib/virtualbox/ExtensionPacks/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack/linux.amd64/VBoxPuelMain.so’): VERR_FILE_NOT_FOUND – /usr/lib/virtualbox/ExtensionPacks/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack/linux.amd64/VBoxPuelMain.so: undefined symbol: RTLogRelGetDefaultInstanceE

  Failed to install the Extension Pack /home/panagiotis/Downloads/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.0.16-105871.vbox-extpack.

  Failed to load the main module (‘/usr/lib/virtualbox/ExtensionPacks/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack/linux.amd64/VBoxPuelMain.so’): VERR_FILE_NOT_FOUND – /usr/lib/virtualbox/ExtensionPacks/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack/linux.amd64/VBoxPuelMain.so: undefined symbol: RTLogRelGetDefaultInstanceEx.

  Result Code: NS_ERROR_FAILURE (0x80004005)
  Component: ExtPackManager
  Interface: IExtPackManager {3295e6ce-b051-47b2-9514-2c588bfe7554}

  Το λειτουργικό είναι Ubuntu 10.04. Έχουμε καμία ιδέα γιατί;

  • Giannoutas | 18/03/2016 at 01:30

   Η λύση βρέθηκε. Δεν είχα κατεβάσει την τελευταία έκδοση του Virtual Box.

 40. Gk1991 | 25/05/2017 at 02:50

  Καλησπερα σας το αρθρο το βρισκω παρα πολυ εξυπηρετικο εως και πολυτιμο εργαλειο

  Με την σειρα μου θα ηθελα να ρωτησω πως μπορω να δημιουργησω οσες μηχανεσ θελω σε περιβαλλον   windows xp η windows 7 απο λαπτοπ με ”φυσικη” συνδεση στο ίντερνετ ασυρματα και η καθε μηχανη να εχει την δικη της IP address και ποσο μαλλον και διαφορετικη mac address και αν ειναι εφικτο να ορίζω την IP που θα παρει καθε μηχανη

  Ευχαριστω εκ των προτερων

  • subZraw | 25/05/2017 at 08:21

   Γεια χαρά,
   Κάθε εικονική μηχανή θα πρέπει να έχει network adapter με bridged networking. Τη απόδοση διευθύνσεων IP θα την αναλαμβάνει ο DHCP server του τοπικού δικτύου — κι αναφέρομαι σ’ αυτό μέσα στο οποίο βρίσκεται ο φυσικός υπολογιστής. Βεβαίως, κάθε εικονικός ή φυσικός network adapter έχει το δικό του MAC address. Αρκετοί DHCP servers δέχονται κανόνες της μορφής “στο τάδε MAC address αντιστοίχιζε πάντα την δείνα διεύθυνση IP”, οπότε δες τι ισχύει με τον δικό σου.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων