Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Βγάλτε βόλτα την Python [μέρος 1]

Μην ανησυχείτε, δεν προτρέπουμε τους κατόχους αληθινών φιδιών να τα βγάλουν στο δρόμο. Στη γλώσσα Python αναφερόμαστε, που μας συντροφεύει σε όλες σχεδόν τις προγραμματιστικές περιπέτειες. Μόνο που οτιδήποτε γράφουμε σ’ αυτήν, στηρίζεται στις βιβλιοθήκες που έχουμε εγκαταστήσει στο μηχάνημά μας και δεν είναι εύκολο οι εφαρμογές μας να τρέχουν οπουδήποτε “out of the box”. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε ένα πρώτο βήμα για την ευκολότερη διακίνηση των προγραμμάτων μας. Θα εξετάσουμε μεθόδους για την εύκολη προσθαφαίρεση βιβλιοθηκών, ενώ θα μάθουμε να κατασκευάζουμε και τα δικά μας “πακέτα” με κώδικα…

Βγάλτε βόλτα την Python [μέρος 1]

Η Python θεωρείται από πολλούς σαν μια γλώσσα hacker-friendly κι αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Το συντακτικό της είναι απλό, καθαρό και κατανοητό, ενώ υπάρχουν κι αμέτρητες βιβλιοθήκες που απλοποιούν όλες τις ανιαρές εργασίες. Έτσι, με τη βοήθειά της μπορούμε να γράφουμε προγράμματα στα γρήγορα, εστιάζοντας μόνο στο πρόβλημα που θέλουμε κάθε φορά να λύσουμε. Η πληθώρα των βιβλιοθηκών, όμως, σε συνδυασμό με τη “βιοποικιλότητα” που παρουσιάζουν τα συστήματα στα οποία τρέχει ο interpreter της γλώσσας, δημιουργεί ένα μικρό πρόβλημα. Είναι πολύ εύκολο να πελαγώσουμε με τις εγκατεστημένες βιβλιοθήκες και τις εκδόσεις της καθεμίας, ενώ ορισμένες φορές η χειροκίνητη εγκατάσταση κάποιας βιβλιοθήκης μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα και να μην ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου, ένα πρόγραμμα που γράψαμε κι εκτελέσαμε με επιτυχία στο δικό μας σύστημα, δεν είναι σίγουρο ότι θα τρέξει και σε κάθε άλλο μηχάνημα. Για να εξασφαλίσουμε την επιτυχημένη εκτέλεση, πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσουμε και την παρουσία των συγκεκριμένων εκδόσεων των βιβλιοθηκών που αξιοποιούνται από τον κώδικά μας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όσο εμβαθύνουμε στη γλώσσα και δημιουργούμε πιο σύνθετα προγράμματα που στηρίζονται σε περισσότερες βιβλιοθήκες, το ζήτημα περιπλέκεται. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις μεθόδους για την εύκολη προσθαφαίρεση βιβλιοθηκών και γενικότερα με τη διαχείρισή τους. Επιπρόσθετα, θα δούμε πώς μπορούμε να πακετάρουμε τις δικές μας βιβλιοθήκες για να τις διανέμουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 034 (τεύχος Ιουλίου 2014).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι αποκλειστικά ψηφιακό (μορφή PDF). Μάθετε για τις απίστευτες τιμές των συνδρομών αλλά και για τα εκτενή κι αναλυτικά video tutorials (deltaCast Episodes), και κάντε τώρα την παραγγελία σας από τη σχετική φόρμα. Προσοχή: Για την πλήρη πρόσβαση στο deltaCast απαιτείται ενεργή συνδρομή στο περιοδικό.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων