Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε έμπειροι χρήστες Windows ή Mac OS να έλθουν στον κόσμο του Linux; Επιχειρούμε μιαν απάντηση στο ερώτημα και προσπαθούμε να αποδείξουμε την υπόθεσή μας στην πράξη.

Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς video tutorials κατεβάζουμε το openSUSE Leap 15.1 και το εγκαθιστούμε, εξηγώντας την όλη διαδικασία βήμα προς βήμα.

Κατά τη διάρκεια του video γίνεται αναφορά στους ακόλουθους όρους και έννοιες.

  • Linux (Kernel, Distribution). Με τον όρο Linux αναφερόμαστε γενικά σε μια οικογένεια Unixοειδών λειτουργικών συστημάτων Ανοικτού Κώδικα, τα οποία βασίζονται στον ομώνυμο πυρήνα (Linux kernel). Η πρώτη έκδοση του Linux kernel κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1991, ως πνευματικό δημιούργημα του Linus Torvalds. Τυπικά, το Linux το χρησιμοποιούμε με τη μορφή μιας διανομής (distribution). Αναλυτικότερα, μια διανομή Linux αποτελείται από τον Linux kernel και μια συλλογή λογισμικού (εργαλεία και βιβλιοθήκες, πρόσθετο λογισμικό κι εφαρμογές, τεκμηρίωση, παραθυρικό σύστημα γραφικών και πρόσθετα περιβάλλοντα desktop). Παραδείγματα δημοφιλών διανομών Linux αποτελούν τα Debian, Ubuntu, Fedora και openSUSE.

  • openSUSE (Leap, Tumbleweed). Το openSUSE είναι μια διανομή Linux που στηρίζεται από την εταιρεία SUSE Software Solutions GmbH – ακριβέστερα από την κοινότητα του openSUSE Project, η οποία έχει ως βασικό σπόνσορα την προαναφερθείσα εταιρεία. Από το openSUSE Project έχουμε δύο εκδοχές της διανομής. Η αυστηρότερα ελεγμένη και σκοπίμως πιο συντηρητική εκδοχή είναι το openSUSE Leap, το οποίο βασίζεται στο εμπορικό λειτουργικό σύστημα SUSE Linux Enterprise. Όσοι χρήστες προτιμούν μια περισσότερο ενημερωμένη διανομή Linux έχουν την επιλογή του openSUSE Tumbleweed, η οποία αποτελεί τη rolling release εκδοχή του openSUSE. Στο πλαίσιο της παρουσίασής μας, με τον όρο rolling release εννοούμε μια διανομή Linux η οποία ενημερώνεται διαρκώς με τις πλέον πρόσφατες εκδόσεις πυρήνα, βιβλιοθηκών, εργαλείων, desktop environments, εφαρμογών κ.ο.κ.

  • Πακέτο Λογισμικού (Software Package). Πρόκειται για ένα αυτόνομο αρχείο (archive) που περιλαμβάνει επιμέρους αρχεία και σχετικά μεταδεδομένα (metadata), κατάλληλα ώστε το πακέτο να είναι κατανοητό από ένα ή περισσότερα εργαλεία διαχείρισης πακέτων. Χάρη στα εργαλεία του είδους είναι πολύ εύκολο να εγκαθιστούμε, αναβαθμίζουμε, απεγκαθιστούμε και γενικά να διαχειριζόμαστε εφαρμογές – οι οποίες, υπογραμμίζουμε, διακινούνται ως πακέτα.

  • Αποθετήριο Λογισμικού (Software Repository). Όλο το λογισμικό που απαρτίζει μια σύγχρονη διανομή Linux είναι οργανωμένο σε αποθετήρια. Για παράδειγμα, μετά την εγκατάσταση μιας σύγχρονης διανομής Linux με περιβάλλον γραφικών, κατά πάσα πιθανότητα έχει εγκατασταθεί κι ένα πακέτο με τον Firefox. Ακόμη όμως κι αν δεν έχει εγκατασταθεί, με τη βοήθεια ενός εργαλείου διαχείρισης πακέτων είναι πολύ εύκολο να κατεβάσουμε από το αντίστοιχο αποθετήριο στο Internet το πακέτο με τη νεότερη διαθέσιμη έκδοση του Firefox, και να τον εγκαταστήσουμε αυτόματα. Επίσης: Κάθε φορά που διατίθεται πακέτο με νεότερη έκδοση του Firefox, πάλι με τη βοήθεια του κατάλληλου εργαλείου διαχείρισης κατεβάζουμε από το αντίστοιχο αποθετήριο το νέο πακέτο και το εγκαθιστούμε – πάντα αυτόματα.

Σας άρεσε το video; Αν ναι στηρίξτε το ðhacker, χωρίς κατ’ ανάγκη να ξοδέψετε χρήματα.