Δείχνουμε σ’ αυτό το επεισόδιο πώς ενημερώνουμε το ήδη εγκατεστημένο λογισμικό στο Fedora, αλλά και πώς αναβαθμίζουμε τη διανομή ώστε από την έκδοση 30 να πάμε στην έκδοση 31.

Αν και μπορούμε να καταφύγουμε σε κάποιο εργαλείο για το περιβάλλον γραφικών, επιλέγουμε τη γραμμή εντολών. Γνωρίζουμε μεταξύ άλλων το dnf, το βασικό εργαλείο για τη διαχείριση πακέτων στο Fedora, ενώ εγκαθιστούμε κι ένα κατάλληλο plugin που μας επιτρέπει να περάσουμε στη νεότερη έκδοση της διανομής.

Στο επεισόδιο γίνεται αναφορά στους ακόλουθους όρους και έννοιες.

  • Πακέτο Λογισμικού (Software Package). Πρόκειται για ένα αυτόνομο αρχείο (archive) που περιλαμβάνει επιμέρους αρχεία και σχετικά μεταδεδομένα (metadata), κατάλληλα ώστε το πακέτο να είναι κατανοητό από ένα ή περισσότερα εργαλεία διαχείρισης πακέτων. Χάρη στα εργαλεία του είδους είναι πολύ εύκολο να εγκαθιστούμε, αναβαθμίζουμε, απεγκαθιστούμε και γενικά να διαχειριζόμαστε εφαρμογές – οι οποίες, υπογραμμίζουμε, διακινούνται ως πακέτα.

  • Αποθετήριο Λογισμικού (Software Repository). Όλο το λογισμικό που απαρτίζει μια σύγχρονη διανομή Linux είναι οργανωμένο σε αποθετήρια. Για παράδειγμα, μετά την εγκατάσταση μιας σύγχρονης διανομής Linux με περιβάλλον γραφικών, κατά πάσα πιθανότητα έχει εγκατασταθεί κι ένα πακέτο με τον Firefox. Ακόμη όμως κι αν δεν έχει εγκατασταθεί, με τη βοήθεια ενός εργαλείου διαχείρισης πακέτων είναι πολύ εύκολο να κατεβάσουμε από το αντίστοιχο αποθετήριο στο Internet το πακέτο με τη νεότερη διαθέσιμη έκδοση του Firefox, και να τον εγκαταστήσουμε αυτόματα. Επίσης: Κάθε φορά που διατίθεται πακέτο με νεότερη έκδοση του Firefox, πάλι με τη βοήθεια του κατάλληλου εργαλείου διαχείρισης κατεβάζουμε από το αντίστοιχο αποθετήριο το νέο πακέτο και το εγκαθιστούμε – πάντα αυτόματα.

  • Fedora (Workstation, Server, CoreOS). Το Fedora Linux ή απλά Fedora είναι μία διανομή Linux που αναπτύσσεται υπό την αιγίδα του Fedora Project. Το όλο εγχείρημα είναι ανεξάρτητο, ανοικτό κι έχει διάφορους σπόνσορες, με τον βασικότερο να είναι η εταιρεία Red Hat. Η διανομή περιλαμβάνει Ελεύθερο/Ανοικτό Λογισμικό και συχνά έχει το ρόλο πλατφόρμας για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών. Στον πηγαίο κώδικα του Fedora βασίζεται το εμπορικό Red Hat Enterprise Linux. Αρχής γενομένης με την έκδοση 30 του Fedora, οι ενδιαφερόμενοι χρήστες έχουν να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών εκδοχών. Τρεις εξ αυτών είναι η Workstation, για συστήματα desktop, η Server, για μηχανήματα σε ρόλο server, καθώς και η CoreOS, η οποία είναι προσανατολισμένη στο λεγόμενο cloud computing.

  • Η πλέον πρόσφατη έκδοση του Fedora, τη στιγμή που γράφεται το παρόν, είναι η 31. Στο επεισόδιο δείχνουμε πώς από την έκδοση 30 περνάμε στην 31 με τη βοήθεια του εργαλείου dnf και του κατάλληλου plugin. Διαβάστε εδώ για τις βασικές διαφορές της έκδοσης 31, σε σχέση με την έκδοση 30.

  • openSUSE (Leap, Tumbleweed). Το openSUSE είναι μια διανομή Linux που στηρίζεται από την εταιρεία SUSE Software Solutions GmbH – ακριβέστερα από την κοινότητα του openSUSE Project, η οποία έχει ως βασικό σπόνσορα την προαναφερθείσα εταιρεία. Από το openSUSE Project έχουμε δύο εκδοχές της διανομής. Η αυστηρότερα ελεγμένη και σκοπίμως πιο συντηρητική εκδοχή είναι το openSUSE Leap, το οποίο βασίζεται στο εμπορικό λειτουργικό σύστημα SUSE Linux Enterprise. Όσοι χρήστες προτιμούν μια περισσότερο ενημερωμένη διανομή Linux έχουν την επιλογή του openSUSE Tumbleweed, η οποία αποτελεί τη rolling release εκδοχή του openSUSE. Στο πλαίσιο της παρουσίασής μας, με τον όρο rolling release εννοούμε μια διανομή Linux η οποία ενημερώνεται διαρκώς με τις πλέον πρόσφατες εκδόσεις πυρήνα, βιβλιοθηκών, εργαλείων, desktop environments, εφαρμογών κ.ο.κ.

  • Debian (Stable, Testing, Unstable). Το Debian –ή ακριβέστερα Debian GNU/Linux– είναι μία διανομή Linux που αποτελείται αποκλειστικά από Ελεύθερο και Ανοικτό Λογισμικό. Αναπτύσσεται υπό την αιγίδα του Debian Project, το οποίο ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1993 από τον Μηχανικό Λογισμικού Ian Murdock. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στον πυρήνα του Linux. Ανέκαθεν το Debian αναπτυσσόταν δημόσια και διανεμόταν με βάση τις αρχές του GNU Project. Υπάρχουν τρεις εκδοχές (ή αλλιώς branches, releases) του Debian: η Stable, η Testing και η Unstable. Η Stable είναι η τρέχουσα έκδοση και χαρακτηρίζεται ως σταθερή κι επαρκώς ελεγμένη. Προκύπτει παγώνοντας την εκδοχή Testing για μερικούς μήνες, όπου όλο αυτό το διάστημα διορθώνονται προβλήματα ή αφαιρούνται πακέτα με πολλά προβλήματα. Η εκδοχή Testing είναι ο προάγγελος της Stable. Τα πακέτα που βρίσκονται στην Testing προέρχονται από την εκδοχή Unstable κι έχουν περάσει από προκαταρκτικούς ελέγχους, δεν είναι όμως έτοιμα για να περάσουν στην επόμενη εκδοχή Stable. Σε γενικές γραμμές τα πακέτα της Testing είναι νεότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα πακέτα στην τρέχουσα Stable, αλλά παλαιότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα πακέτα στην Unstable. Προφανώς, στην εκδοχή Unstable βρίσκουμε πακέτα λογισμικού που χαρακτηρίζεται ως bleeding edge. Αυτά τα πακέτα γίνονται αποδεκτά στη συγκεκριμένη εκδοχή του Debian χωρίς να έχουν προηγηθεί έλεγχοι που αφορούν στη διανομή εν συνόλω. Την εκδοχή Unstable χρησιμοποιούν software developers, ειδικά όταν χρειάζονται πρόσβαση στις πλέον πρόσφατες εκδόσεις βιβλιοθηκών ή/και εργαλείων.

  • Linux (Kernel, Distribution). Με τον όρο Linux αναφερόμαστε γενικά σε μια οικογένεια Unixοειδών λειτουργικών συστημάτων Ανοικτού Κώδικα, τα οποία βασίζονται στον ομώνυμο πυρήνα (Linux kernel). Η πρώτη έκδοση του Linux kernel κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1991, ως πνευματικό δημιούργημα του Linus Torvalds. Τυπικά, το Linux το χρησιμοποιούμε με τη μορφή μιας διανομής (distribution). Αναλυτικότερα, μια διανομή Linux αποτελείται από τον Linux kernel και μια συλλογή λογισμικού (εργαλεία και βιβλιοθήκες, πρόσθετο λογισμικό κι εφαρμογές, τεκμηρίωση, παραθυρικό σύστημα γραφικών και πρόσθετα περιβάλλοντα desktop). Παραδείγματα δημοφιλών διανομών Linux αποτελούν τα Debian, Ubuntu, Fedora και openSUSE.

Σας άρεσε το video; Αν ναι στηρίξτε το ðhacker, χωρίς κατ’ ανάγκη να ξοδέψετε χρήματα.