Το προφίλ μας στο Google Plus
11

VPS first contact, μέρος 2 από 2

O server περιμένει με χαρά τις εντολές μας! Εντάξει, ίσως όχι με χαρά, αλλά με μια σχετική άνεση. Αφού απομακρύναμε κάθε πακέτο που σπαταλούσε έστω κι ελάχιστους πόρους, είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε το VPS μας σ’ έναν ικανότατο κι αρκετά ασφαλή web server!

deltaHacker Μαρτίου (τεύχος 006) | VPS first contact, μέρος 2 από 2

Στο πρώτο μέρος του άρθρου, που ξεκινά από τη σελίδα 44 του deltaHacker 005, αναφέραμε μεταξύ άλλων μερικές αξιόλογες πηγές ενημέρωσης για τις πιο ενδιαφέρουσες προσφορές στην αγορά των VPS. Επιπρόσθετα, αναφερθήκαμε στις παγίδες του χώρου αλλά και στο πώς μπορούμε να τις αποφεύγουμε. Για τον σκοπό της παρουσίασής μας επιλέξαμε ένα αρκετά μικρό και φθηνό VPS, με κόστος μόλις 3,50 δολάρια το μήνα. Έχουμε βαλθεί, βλέπετε, να σας αποδείξουμε ότι ακόμα κι ένα τόσο οικονομικό VPS μπορεί ν’ αποτελέσει έναν πρώτης τάξεως web server, για τις ανάγκες ενός μικρού site! Το πρώτο πράγμα που κάναμε όταν αποκτήσαμε πρόσβαση στην κονσόλα του server μας ήταν να καθαρίσουμε το σύστημα από τα πακέτα που θεωρούμε περιττά, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν σπαταλούνται πόροι άσκοπα. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στη μετατροπή του μικρού μας VPS σ’ έναν ελαφρύ αλλά ικανότατο web server. Θα εξετάσουμε βήμα προς βήμα την εγκατάσταση των αναγκαίων πακέτων, καθώς και μερικών πρόσθετων που θα διευκολύνουν τη διαχείριση του συστήματος. Τέλος, θα ασχοληθούμε και με την ασφάλεια του server! Μπορεί να μη φτιάξουμε έναν 102% ασφαλή server, αλλά θα επισημάνουμε όλα όσα πρέπει να προσέχει κάποιος ο οποίος έχει τον πλήρη έλεγχο του server και δεν βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας (;) μιας εταιρίας web hosting.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο deltaHacker Μαρτίου (τεύχος 006). Όλες τις πληροφορίες για τις συνδρομές στο deltaHacker, το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό με θεματολογία ethical hacking και infosec που δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα, θα τις βρείτε εδώ ακριβώς. Για παραγγελίες μεμονωμένων τευχών ή συνδρομών συμπληρώστε τη σχετική φόρμα.

Σημείωση: Οι συνδρομές μπορούν να ξεκινούν από όποιο τεύχος επιθυμείτε, αρκεί να υπάρχει σε stock.

11 Responses to “VPS first contact, μέρος 2 από 2”

 1. ploupas | 17/06/2012 at 13:43

  Debian 32 bit (τα 64 είναι άχρηστα και προσθέτουν μη ωφέλιμο προς απόδοση overhead στα application σε low end καταστάσεις)

  Ρίχνεις μια ματιά εδώ lowendbox.com και χρησιοποιείς κατά προτίμηση το LNMP stack με κάποιον php accelarator που θα σε δώσει x 1-10 performance gain

  Τέλος βγάζοντας λίγα php queries από το source της εφαρμογής πχ από το wordpress σερβίρεις άνετα μερικά δεκάδες χιλιάδες hits τον μήνα με <5 ευρώ τον μήνα που ο shared webhost θα σε πει "ε, χρησιμοποιείς πολλά resources αναβάθμισε το πακέτο σου"

  Last but not least, fuck OpenVZ use XEN

  Τις καλημέρες μου

  • subZraw | 17/06/2012 at 15:00

   Ειδικά το τελευταίο επιχείρημα το βρήκα ιδιαίτερα πειστικό :)

   • ploupas | 17/06/2012 at 16:24

    Και δεν απαντάω; Το πολύ πολύ να τα διαβάσει κάποιος εγκυκλοπαιδικά

    OpenVZ, θεωρητικά πιο σφεντόνα, πρακτικά είσαι σε ένα overselled shared webhost με SSH που γράφει μπροστά root, κι όταν αρχίσεις και μπαίνεις burst memory καλώς τα παιδιά (page memory errors και unexpected terminations) κι όλα αυτά τελείως ράντομ ανάλογα με το use της shared (burst memory) του server.

    Εκτός αν έχεις container στον μόνο provider που γνωρίζω στον κόσμο που προσφέρει σωστά OpenVZ solutions την Frantech/BuyVM που έχει στοκ κάθε εξάμηνο για λίγα λεπτά :Ρ

    XEN τώρα, παίρνεις ό,τι συμφώνησες σε memory / CPU, ξέρεις πάντα ότι έχεις το 1/100, 1/200, 1/1000 του server με τους 16, 32, 80 Xeon cores και τα 16, 32, 128 GB RAM, πολύ πιο προβλέψιμη συμπεριφορά σε applications, έχεις την ασφάλεια στα δικά σου χέρια και βάζεις κι αν γουστάρεις τον kernel 1.1 που σε άφησε παρακαταθήκη η γιαγιά σου και αν ναι μεν η SWAP memory αν μπει στο game αρχίζει το λάγκ, αλλά υποτίθεται ξέρουμε να κάνουμε και πολλά κιλά fine tuning ή αγοράζουμε το πακέτο που μας ικανοποιεί τις ανάγκες.

    Τέλος ναι και στο XEN είναι εφικτό το oversell των resources με το balloon driver, αλλά δόξα τω ένδοξο όνομα του θεού του Ίντερνετ τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα για τέτοιους providers ή διακόπτεις μέσα στο 30days money back

    • subZraw | 17/06/2012 at 16:30

     Έκανες πολύ καλά και απάντησες — και τουλάχιστον ένας βρήκε πολύ ενδιαφέροντα τα γραφόμενά σου :)

     Ο ίδιος “ένας” θα ήθελε και τη γνώμη σου περί KVM…

 2. ploupas | 17/06/2012 at 18:21

  Το KVM τρέχει σε δεύτερο επίπεδο από έναν linux kernel για να δώσει guest OS και φυσικά έχει το “προνόμιο” να έρχεται με τον linux kernel με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ωστόσο είναι σχετικά νέο kid in the block, σαν ιδέα δεν είναι τόσο απαίσια ενώ φαίνεται να είναι καλύτερη και να αποδίδει εξίσου ή και καλύτερα από το XEN κάποιες φορές, αλλά έχει αρκετό δρόμο μπροστά της.

  Επίσης είναι και λίγο θέμα κατασκευαστών υλισμικού, το KVM δίχνει να είναι πιο εξαρτημένο και το XEN πιο καθιερωμένο, λογικά θα παίξουν κι αυτοί τον ρόλο τους στο μέλλον.

  Στο XEN έχεις τον level1 hypervisor να τρέχει κατευθείαν στο hardware για εμένα απλά λείπει ένα OS ανάμεσα στις δύο υλοποιήσεις με τα pros και τα cons αντίστοιχα, όπου αν δεν σκοπεύεις να ανοίξεις VPS/Cloud host από ένα σημείο και μετά ξεκινά να είναι too much information.

  Εν κατακλείδι ναι θα χρησιμοποιούσα KVM αν η άλλη μου επιλογή ήταν OpenVZ ή κανα Virtuozzo ή κανα Windows Virtual Server αλλά θα έμενα στο XEN (vs KVM) χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα (που θα καταλήξει σε φάτσα: Where is your God now?) απλά επειδή έτσι γουστάρω και είμαι και λίγο αυτιστικός

  • subZraw | 17/06/2012 at 18:50

   Με καλύπτεις. Πάντως από ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Proxmox (KVM-based) σε mission critical applications, ακούω πολλά καλά τόσο για τα χαρακτηριστικά, όσο και για τις επιδόσεις/σταθερότητά του.

   • ploupas | 17/06/2012 at 19:22

    Ε, με patching/wrappers/-based δεν έχει νοστιμάδα :Ρ

    (προσπερνώντας με μεγάλη προσπάθεια εριστικά σχόλια για default Joomla favicon και την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνω σε τέτοιες online παρουσίες)

    • subZraw | 17/06/2012 at 19:27

     “προσπερνώντας με μεγάλη προσπάθεια εριστικά σχόλια για default Joomla favicon και την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνω σε τέτοιες online παρουσίες” <----- δεν το κατάλαβα αυτό :S

 3. subZraw | 17/06/2012 at 20:25

  @plouras Χαχα, εντάξει :) Έχω βέβαια κι απορία για το “τέτοιες online παρουσίες”, αλλά καλύτερα να μη σε παιδεύω άλλο. Είναι εξάλλου γνωστό ότι, ως μαθηματικός, όταν δεν μου εξηγούν αναλυτικά ακόμη και τα πιο αυτονόητα πράγματα δεν καταλαβαίνω τίποτε!

  • ploupas | 19/06/2012 at 18:49

   Ε λέω τώρα στον χώρο του ΙΤ όταν προσφέρεις προϊόντα τέτοιου αρκετά υψηλού επιπέδου δεν μπορείς να αφήνεις το website σου στο Joomla 1.5 + default favicon, εννοώ webhosts θα κοιτάν την λύση/product σου, όχι τίποτα διαδικτυακά αναφάλβητοι ή τίποτα λοβοτομημένοι e-shop-άδες που έχουν μόνο αντικαταβολή επειδή φοβούνται μην τους κλέψει το paypal στις προμήθειες.

   Κι εγώ πάντα σαν ένας ταπεινός κάτοχος απολυτηρίου Λυκείου μιλάω όχι τίποτα σπουδαγμένα ακαδημαϊκά πράματα

   Δεν έμαθα ποτέ τίποτε μιλώντας. Έμαθα μόνο ρωτώντας.

   Lou Holtz, Αμερικανός προπονητής ράγκμπυ

   Άντε γερά!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων