Το προφίλ μας στο Google Plus
9

Wardriving for dummies…

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και την κατάλληλη παρέα, μια νυχτερινή βόλτα με το αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης μπορεί να γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Αναφερόμαστε στο wardriving, τη διαδικασία γεωγραφικού εντοπισμού, ανάλυσης και χαρτογράφησης των ασύρματων δικτύων μιας περιοχής. Σκοπός αυτής της συμβουλής είναι να (επι)δείξει πόσο εύκολα μπορεί ο καθένας να κάνει πράξη το wardriving και μάλιστα με εξοπλισμό που ίσως διαθέτει ήδη.

Τι θα χρειαστείτε

Ο δικός μας εξοπλισμός. Μοιάζει για κάτι εξεζητημένο;Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί hardware/software που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς του wardriving. Από ένα απλό Windows Mobile PDA με GPS ή ένα iPhone 3G μέχρι φορητούς υπολογιστές με ειδικές διανομές linux, επαγγελματικά συστήματα GPS και εξειδικευμένους ελεγκτές ασύρματου δικτύου με εξωτερικές κεραίες υψηλής απόδοσης. Τα μεν είναι αρκετά κοινά αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων ενώ τα δε είναι τόσο αποδοτικά όσο και εξεζητημένα. Γι’ αυτό, αυτή η συμβουλή θα βασιστεί σε εξοπλισμό mainstream που αφενός «υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό» και αφετέρου έχει αποδεκτή απόδοση για τη συγκεκριμένη δουλειά. Συγκεκριμένα, για να ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή θα χρειαστείτε:

 • Ένα φορητό υπολογιστή με Windows XP ή Windows Vista. Δεν χρειάζεται να είναι κανένα ακριβό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, αρκεί να έχει καλή μπαταρία ή τροφοδοτικό αυτοκινήτου. Μπορείτε λόγου χάρη να χρησιμοποιήσετε κάποιο netbook ή εκείνο το Compaq με την πεθαμένη μπαταρία που έχετε στο πατάρι.
 • Ελεγκτή ασύρματου δικτύου τεχνολογίας 802.11g ή draft-n. Εκτός και αν μόλις κατεβήκατε από το πατάρι με εκείνο το Compaq στα χέρια, αυτή η απαίτηση δεν πρέπει να σας απασχολεί αφού κάθε σύγχρονος φορητός ενσωματώνει ένα τέτοιο ελεγκτή. Άλλωστε κάτι μας λέει πως εφόσον ενδιαφερόσαστε για το wardriving, πιθανότατα διαθέτετε ήδη κάποιον φορητό με υποστήριξη WLAN. Όπως και να ‘χει πάντως, πλέον υπάρχουν ελεγκτές 802.11g σε μορφή USB dongle που κοστίζουν λιγότερο από €15.
 • Ένα δέκτη GPS με δυνατότητα μετάδοσης του γεωγραφικού στίγματος στον υπολογιστή. Οι συσκευές GPS δεν είναι ακόμα τόσο mainstream (πόσο μάλλον αυτές που μπορούν να στείλουν δεδομένα σε υπολογιστή) και συνεπώς αυτή είναι και η πιο δεσμευτική απαίτηση. Ρίξτε μια ματιά στον πίνακα GPS Tips για μερικές συμβουλές που αφορούν αυτή την απαίτηση.
 • Ένα αυτοκίνητο και την παρέα σας (αυτό δεν το περιμένατε, έ;). Η ασφάλεια προέχει και έτσι, παρόλο που -υπό κανονικές συνθήκες- δεν απαιτείται αλληλεπίδραση με τα προγράμματα κατά την διάρκεια της οδήγησης, είναι καλύτερα να μην οδηγείτε εσείς για την περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Άλλωστε η όλη φάση είναι πολύ πιο διασκεδαστική αν μπορείτε να σχολιάζετε τα ευρήματά σας με την παρέα σας σε πραγματικό χρόνο αντί να οδηγείτε μόνος σας και το σύστημα να δουλεύει χωρίς επίβλεψη.

Για τις ανάγκες αυτής της συμβουλής χρησιμοποιήθηκε ένα netbook (Asus eeePC 1000H) με ενσωματωμένο ελεγκτή ασύρματου δικτύου (Ralink RT-2860) και ένα Bluetooth δέκτη GPS βασισμένο στο chipset SiRF Star III, τα οποία μπορείτε να δείτε στην πρώτη εικόνα.

GPS Tips
 • Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα Bluetooth ή ένα USB δέκτη GPS με λιγότερο από €30 από το ebay.
 • Για να χρησιμοποιήσετε ένα Bluetooth δέκτη GPS, ο φορητός σας πρέπει να έχει ελεγκτή Bluetooth. Αν δεν έχει, προτιμήστε ένα GPS που συνδέεται μέσω USB ή προμηθευτείτε ένα Bluetooth USB dongle που κοστίζει περίπου €15.
 • Αν ο ελεγκτής Bluetooth που έχει ο φορητός σας (είτε ενσωματωμένο, είτε ως dongle) χρησιμοποιεί το Bluetooth stack των Windows, είναι πολύ πιθανό να έχετε προβλήματα σύνδεσης του φορητού με το GPS. Προτιμήστε ελεγκτές Bluetooth που χρησιμοποιούν το Widcomm/Broadcom bluetooth stack.
 • Αν έχετε κάποιο παλιό handheld GPS που υποστηρίζει σύνδεση με υπολογιστή μέσω σειριακής θύρας αλλά ο σύγχρονος φορητός σας δεν διαθέτει ανάλογη θύρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μετατροπέα από RS232 σε USB που κοστίζει περίπου €15.
 • Αν έχετε κάποιο Windows Mobile PDA ή Smartphone με ενσωματωμένο δέκτη GPS μπορείτε να εγκαταστήσετε σε αυτό το δωρεάν εργαλείο GPS2Blue για να το χρησιμοποιήσετε ως εξωτερικό GPS για τον φορητό υπολογιστή σας. Η μετάδοση των γεωγραφικών δεδομένων από το PDA προς τον φορητό μπορεί να γίνει μέσω Bluetooth (αν υπάρχει ανάλογη υποστήριξη και από τις δύο συσκευές) ή μέσω δικτύου. Διαβάστε την σελίδα του GPS2Blue για περισσότερες πληροφορίες.
 • Αν έχετε κάποιο GPS αυτοκινήτου που υποστηρίζει Bluetooth ή/και USB αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι οι συγκεκριμένες δυνατότητες διασύνδεσης χρησιμοποιούνται για μετάδοση των πληροφοριών που λαμβάνονται από τους δορυφόρους. Πολλές φορές το Bluetooth αφορά αποκλειστικά σε μετάδοση ηχητικών οδηγιών πλοήγησης προς handsfree και το USB αφορά αποκλειστικά σε σύνδεση με υπολογιστή για ενημέρωση των χαρτών. Διαβάστε το εγχειρίδιο της συσκευής σας για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης των γεωγραφικών δεδομένων από το GPS στον υπολογιστή.
 • Για μέγιστη συμβατότητα, η μετάδοση των γεωγραφικών δεδομένων από το δέκτη GPS προς τον υπολογιστή είναι καλό να γίνεται σύμφωνα με το πρότυπο NMEA 0183 (aka NMEA) και όχι σύμφωνα με κάποιο vendor specific πρωτόκολλο. Αναζητήστε την ανάλογη δήλωση στις τεχνικές προδιαγραφές του προϊόντος πριν αγοράσετε κάποιο GPS. Αν έχετε ήδη κάποια συσκευή GPS που δεν χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο NMEA, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα GPSGate, το οποίο είναι δυστυχώς εμπορικό αλλά -μεταξύ άλλων- έχει την δυνατότητα να «μεταφράζει» σε πραγματικό χρόνο τα γεωγραφικά δεδομένα που στέλνει το GPS στον υπολογιστή από ένα πρωτόκολλο σε ένα άλλο.
Προετοιμασία

Πρώτα απ’ όλα, ακολουθήστε τις οδηγίες των κατασκευαστών για να συνδέσετε & να εγκαταστήστε οδηγούς για όσες απ’ τις παραπάνω συσκευές δεν είναι ήδη εγκατεστημένες. Ανάλογα και με τον υποστηριζόμενο τρόπο σύνδεσης (USB, serial ή Bluetooth) η εγκατάσταση του GPS είναι μάλλον και η πιο περίπλοκη. Όπως και να ‘χει πάντως, κατά την διαδικασία αυτή μια COM port θα αντιστοιχιστεί στο GPS, είτε φυσική (στην σπάνια περίπτωση που θα συνδέσετε το GPS μέσω σειριακής θύρας – συνήθως COM1 ή COM2), είτε εικονική (συνήθως COM3 ως COM8 – αν η σύνδεση γίνει μέσω USB ή Bluetooth). Και ενώ ο αριθμός αυτής της COM port θα σας χρειαστεί στην συνέχεια, στην δεύτερη περίπτωση, ανάλογα με τη μέθοδο εγκατάστασης, το σύστημα μπορεί να μην σας ενημερώσει σχετικά. Για να τον ανακαλύψετε αλλά και για να επαληθεύσετε τη σωστή λειτουργία του GPS, χρησιμοποιήστε κάποιο εργαλείο όπως το GPS Diagnostics ή το Easy GPS Tester.

Τα διαγνωστικά εργαλεία για το GPS. Όπως μπορείτε να δείτε, τo GPS Diagnostics (αριστερά) παρέχει αναλυτικότερες πληροφορίες αλλά το Easy GPS Tester (δεξιά) έχει τη χρήσιμη λειτουργία Auto Detect για τον εντοπισμό της θύρας COM.Μετά την εγκατάσταση του hardware, ακολουθεί η εγκατάσταση του software που θα κάνει την κύρια δουλειά και είναι το NetStumbler για τα Windows XP και το Vistumbler για τα Windows Vista.
Αφού κατεβάστε και εγκαταστήστε το κατάλληλο πρόγραμμα, ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα του φορητού σας, πρέπει να κάνετε ορισμένες ρυθμίσεις σε αυτό.
Αν έχετε Windows XP, εκτελέστε το NetStumbler και ανοίξτε την καρτέλα GPS στο παράθυρο ρυθμίσεων από το μενού View –> Options. Εκεί επιλέξτε απλά την COM port που αντιστοιχεί στο GPS σας και το πρωτόκολλο επικοινωνίας, το οποίο λογικά είναι το NMEA 0183. Τέλος, πριν βγείτε από τις ρυθμίσεις πηγαίνετε στην καρτέλα General και απενεργοποιήστε την επιλογή New Document Starts Scanning.

Το παράθυρο ρυθμίσεων σύνδεσης με GPS για το NetStumbler (μπροστά) και το Vistumbler (πίσω). Πέρα από την COM port, ανάλογα με το GPS σας μπορεί να χρειάζονται αλλαγές και στις υπόλοιπες ρυθμίσεις.Στα Windows Vista τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Αρχικά, αν έχετε την έκδοση 32bit καλά είναι να κατεβάστε και να εγκαταστήστε το Netcomm OCX, ένα ActiveX control χρήσιμο για την επικοινωνία του Vistumbler με το GPS και πολύ πιο σταθερό από το CommMG, το αντίστοιχο σύστημα που συνοδεύει το πρόγραμμα. Στη συνέχεια εκτελέστε το Vistumbler και ανοίξτε τις ρυθμίσεις σύνδεσης με GPS από το μενού Settings –> GPS Settings. Εκεί, επιλέξτε την COM port που αντιστοιχεί στο GPS σας και επιλέξτε το Netcomm OCX ή το CommMG, ανάλογα με το αν εγκαταστήσατε το πρώτο. Πατήστε OK για να κλείσει το παράθυρο ρυθμίσεων και από το μενού Options απενεργοποιήστε την επιλογή Auto Refresh Networks.
Κατά την διάρκεια του wardriving, η συλλογή κόμβων θα λειτουργεί πολύ καλύτερα αν ο ελεγκτής ασύρματου δικτύου δεν είναι συνδεδεμένος και δεν προσπαθεί να συνδεθεί αυτόματα στα διάφορα δίκτυα που ανακαλύπτει. Στα Windows XP αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί το NetStumbler απενεργοποιεί την αντίστοιχη υπηρεσία των Windows (Wireless Zero Configuration). Στα Vista όμως, η λειτουργία του Vistumbler βασίζεται στην υπηρεσία αυτή (που εκεί λέγεται WLAN Autoconfig) και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διαγράψετε από την λίστα προτιμώμενων δικτύων, τα δίκτυα εκείνα που είναι πιθανό να συναντήσετε στη διαδρομή σας (π.χ. αυτά με όνομα CONNX).
Αφού τελειώσετε με αυτές τις προετοιμασίες, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Στο αυτοκίνητο.

Αφού εκκινήσετε τον φορητό και μπείτε στα Windows, ενεργοποιήστε τον ελεγκτή ασύρματου δικτύου αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν έχει συνδεθεί σε κάποιο δίκτυο. Στην συνέχεια ενεργοποιήστε και το GPS και χρησιμοποιήστε κάποιο από τα διαγνωστικά εργαλεία που αναφέρθηκαν νωρίτερα για να λάβετε στο φορητό τα δεδομένα που στέλνει. Ο εντοπισμός της θέσης καθυστερεί συνήθως μερικά λεπτά. Περιμένετε μέχρι το GPS να λάβει σήμα από αρκετούς δορυφόρους και να εμφανίσει το γεωγραφικό στίγμα (Latitude / Longtitude). Όταν συμβεί αυτό, κλείστε το πρόγραμμα για να ελευθερωθεί η COM port του GPS. Αν έχετε Windows XP εκτελέστε το NetStumbler και κάντε κλικ στο κουμπί με το πράσινο εικονίδιο Play ενώ αν έχετε Windows Vista εκτελέστε το Vistumbler και κάντε κλικ στα κουμπιά Use GPS και Scan APs.

Στιγμιότυπο του NetStumbler σε δράση, κοντά στο τέλος μιας από τις δικές μας βόλτες. Όπως μπορείτε να επιβεβαιώσετε απ’ τα στοιχεία της status bar, σε αυτή τη βόλτα βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη και έχουμε συλλέξει πληροφορίες για περίπου 700 δίκτυα.Πλέον μπορείτε να ξεκινήστε τη βόλτα σας. Κρατήστε την ταχύτητα κάτω από 45~50χλμ/ώρα ώστε ο ελεγκτής του ασύρματου δικτύου να προλαβαίνει να εντοπίζει τα ασύρματα δίκτυα. Ωστόσο, αποφεύγετε να κρατάτε υπερβολικά χαμηλή ταχύτητα χωρίς λόγο γιατί η ακρίβεια τoυ στίγματος που επιστρέφει το GPS μειώνεται.
Στο παράθυρο του xStumbler σας, θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε μορφή λίστας όλα τα ασύρματα δίκτυα που συναντάτε καθώς γυρίζετε. Για το κάθε δίκτυο θα εμφανίζονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες, όπως το SSID του, το κανάλι λειτουργίας, αν είναι ανοικτό ή κλειδωμένο και ο τύπος του κλειδώματος, η ποιότητα του σήματος, η ταχύτητα σύνδεσης που υποστηρίζει, το γεωγραφικό στίγμα όπου το συναντήσατε κ.λπ.

Το Vistumbler σε παρόμοια κατάσταση. Παρατηρήστε τον αριθμό των απροστάτευτων δικτύων.Είναι σημαντικό να ελέγχετε συχνά το στίγμα που λαμβάνει το xStumbler σας από το GPS. Για διάφορους λόγους ο υπολογιστής μπορεί να χάσει την σύνδεση με το GPS ή το GPS μπορεί να χάσει την σύνδεση με τους δορυφόρους. Σε αυτή την περίπτωση ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο χρειαστεί να σταματήσετε προσωρινά την αναζήτηση δικτύων κάντε ξανά κλικ στο κουμπί Play του NetStumbler ή στο κουμπί Stop του Vistumbler.
Όταν τελειώσετε την βόλτα πρέπει να αποθηκεύσετε τα ευρήματά σας. Κάντε το από το μενού File –> Save στο προκαθορισμένο τύπο αρχείου του κάθε προγράμματος που είναι ο NS1 για το NetStumbler και το VS1 για το Vistumbler.

Map Visualization

Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας είναι η αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέξατε για την δημιουργία ενός χάρτη πάνω στον οποίο θα φαίνονται όλα τα ασύρματα δίκτυα που συναντήσατε στη βόλτα σας.

Η φόρμα εισαγωγής δεδομένων του GPS Visualizer. Οι δεκάδες επιλογές που μπορείτε να δείτε αφορούν κυρίως χάρτες Google Maps (δείτε το παράρτημα «Tips για προχωρημένους»). Όταν το Output format έχει ρυθμιστεί στο Google Earth KML οι περισσότερες από αυτές δεν παίζουν ρόλο.Ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι με τη βοήθεια του Google Earth, οπότε αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, εγκαταστήστε το. Βέβαια, τo Google Earth δεν αναγνωρίζει αρχεία NS1 ή VS1 και έτσι πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα σας, σε όποια μορφή τα έχετε, για να παράγετε αρχεία KML ή KMZ  (δηλ. συμπιεσμένα KML) τα οποία αναγνωρίζονται από το Google Earth.

Αναπαράσταση στο χάρτη των 700 περίπου δικτύων που συλλέχθηκαν με το NetStumbler. Η αναπαράσταση γίνεται στο Google Earth μέσω αρχείου KMZ που δημιουργήθηκε από το GPS Visualizer. Τα πράσινα waypoint συμβολίζουν τα «ανοικτά» δίκτυα και τα κόκκινα συμβολίζουν τα κλειδωμένα. Το μέγεθος των waypoint είναι ένδειξη για την ποιότητα του σήματος. Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου δικτύου που βλέπετε στο infowindow μάλλον δεν έχει πρόβλημα με τους piggybackers ;-)

Στην περίπτωση του NetStumbler, ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την βοήθεια μιας φόρμας που παρέχεται ειδικά για το wardriving από την online υπηρεσία GPS Visualizer. Πλοηγηθείτε στη σελίδα με τον browser σας και κάντε κλικ στο κουμπί Browse του πεδίου File #1 για να επιλέξετε το αρχείο NS1 που δημιουργήσατε. Στη συνέχεια επιλέξτε Google Earth KML στο πεδίο Output format, No στο πεδίο Waypoint names και υποβάλετε τη φόρμα κάνοντας κλικ στο κουμπί Draw the map. Στην σελίδα που θα μεταφερθείτε, κάντε κλικ στο ανάλογο link για να κατεβάσετε το αρχείο KMZ που δημιουργήθηκε από την υπηρεσία.

Τα KML που δημιουργεί το Vistumbler είναι αρκετά καλύτερα αφού, όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα, συμπεριλαμβάνουν εκτός από τα δίκτυα και την διαδρομή που επιλέχθηκε (κόκκινη γραμμή) ενώ έχουν infowindow με πιο πλούσια πληροφόρηση για τα χαρακτηριστικά του κάθε δικτύου. Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο έχουν αφαιρεθεί από τον τομέα Places της sidebar όλα τα κλειδωμένα δίκτυα.

Με το Vistumbler έχετε περισσότερες επιλογές. Αρχικά κάντε διπλό κλικ στο αρχείο VS1 που δημιουργήσατε για να ανοίξει το Vistumbler με τα δεδομένα της βόλτας σας. Η πρώτη επιλογή είναι να επιλέξετε Export to KML από το μενού Export. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με επιλογές που αφορούν τις πληροφορίες που θα συμπεριληφθούν στο εξαγόμενο KML. Τσεκάρετε όλες τις επιλογές εκτός ίσως της Use Local Images, αν επιθυμείτε το KML που θα δημιουργηθεί να λειτουργεί σωστά ακόμα και σε υπολογιστές που δεν έχουν εγκατεστημένο το Vistumbler. Στη συνέχεια επιλέξτε όνομα αρχείου και τοποθεσία και το KML σας είναι έτοιμο.Η δεύτερη επιλογή είναι αντί να επιλέξετε Export to KML, να επιλέξετε Export to NS1. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα μετατρέψετε το VS1 σε NS1 και στην συνέχεια μπορείτε να ακολουθήσετε την μέθοδο που περιγράφηκε για το NetStumbler, δηλαδή με χρήση της υπηρεσίας GPS Visualizer.
Όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσατε, σε αυτό το σημείο πρέπει να έχετε ένα αρχείο KML ή KMZ. Ανοίξτε το με το Google Earth και απολαύστε τους καρπούς των κόπων σας :).

Tips για προχωρημένους
 • Μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ πιο παραστατικούς χάρτες με το δωρεάν εργαλείο KNSGEM II. Οι συμβατικές μέθοδοι δημιουργίας χαρτών που περιγράφηκαν στο κύριο άρθρο τοποθετούν κόμβους πάνω στο χάρτη, όχι στα σημεία από τα οποία εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα, αλλά στα σημεία όπου παρατηρήθηκε να έχουν το ποιοτικότερο σήμα. Το KNSGEM μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πολλαπλές παρατηρήσεις που υπάρχουν αποθηκευμένες για κάθε δίκτυο σε ένα αρχείο NS1 και, χρησιμοποιώντας μεθόδους τριγωνισμού, να εντοπίσει γεωγραφικά τις πηγές εκπομπής. Με αυτό τον τρόπο, παράγει αρχεία KML στα οποία το κάθε ασύρματο δίκτυο, αφενός είναι τοποθετημένο στο εκτιμώμενο σημείο εκπομπής και αφετέρου αναπαριστάται, όχι από ένα απλό σημείο, αλλά από ένα τρισδιάστατο σχήμα του οποίου οι ιδιότητες (έκταση, ύψος, χρώμα, χρώμα συνόρου) αναπαριστούν ιδιότητες του δικτύου (εμβέλεια, ποιότητα σήματος, κανάλι λειτουργίας, ασφάλεια). Δυστυχώς όμως, παρά τα εντυπωσιακά του αποτελέσματα, το KNSGEM δεν διαθέτει γραφικό περιβάλλον και έχει αρκετές παραξενιές στη λειτουργία του. Consider yourselves warned… :)

Η Θεσσαλονίκη μοιάζει με μητρόπολη γεμάτη ουρανοξύστες στα μάτια του wardriver που χρησιμοποιεί το KNSGEM II, με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε σίγουρα τους πιο παραστατικούς χάρτες.

 • Το Vistumbler έχει αρκετές επιπλέον λειτουργίες σε σχέση με το NetStumbler. Μια από τις πιο χρήσιμες είναι η λειτουργία AutoKML. Αφού την ρυθμίσετε (Settings –> AutoKML) μπορείτε να την ενεργοποιήσετε κατά την διάρκεια της βόλτας σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει το Google Earth και να φορτώσει ένα αρχείο KML το οποίο θα ενημερώνεται ζωντανά με το στίγμα σας και με τα δίκτυα που συναντάτε. Έτσι ο χάρτης θα δημιουργείται και θα μπορείτε να τον βλέπετε την ώρα του wardriving και όχι μετά. Εφόσον όμως δεν θα έχετε πρόσβαση στο internet μέσα στο αυτοκίνητο, το Google Earth θα πρέπει να έχει cached τους χάρτες της περιοχής που θα σαρώσετε. Το εργαλείο Google Earth Voyager θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε αυτοματοποιημένα αυτή την cache πριν φύγετε για την βόλτα.
 • Αν δεν θέλετε να σαρώσετε μια ολόκληρη περιοχή αλλά να περάσετε σίγουρα από ορισμένα σημαντικά σημεία (πλατείες, σταυροδρόμια κ.λπ.) με τον πιο σύντομο τρόπο, μπορείτε να προγραμματίσετε από πριν την διαδρομή σας με ένα εργαλείο όπως το Google Maps Fastest Roundtrip Solver.
 • Αν έχετε Windows XP αλλά οι χάρτες που δημιουργεί το Vistumbler σας αρέσουν περισσότερο από αυτούς του GPS Visualizer, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγκαταστήστε το Vistumbler στα XP (Το Vistumbler μπορεί να εγκατασταθεί σε Windows XP, απλά δεν λειτουργεί ο εντοπισμός ασύρματων δικτύων). Ανοίξτε το NS1 που έχετε με το NetStumbler και αποθηκεύστε τις πληροφορίες σε αρχείο κειμένου (File –> Export –> Text…). Ανοίξτε το Vistumbler, φορτώστε τις πληροφορίες που μόλις αποθηκεύσατε από το μενού File –> Import from TXT και δημιουργήστε το KML όπως το θέλετε από το μανού Export –> Export to KML.
 • Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα χάρτη Google Maps που να μπορεί να ενσωματωθεί σε σελίδα για να τον μοιραστείτε με τον υπόλοιπο κόσμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία MyMaps του Google Maps η οποία υποστηρίζει υποβολή waypoint από αρχεία KML, όπως αυτά που έχετε ήδη δημιουργήσει. Εναλλακτικά, επειδή η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει όριο τα 100 waypoint, μπορείτε να δημιουργήσετε τον χάρτη στο GPS Visualizer, όπως περιγράφηκε, με τη διαφορά ότι θα επιλέξετε Google Maps HTML αντί για Google Earth KML στο πεδίο Output format. Η διαδικασία ενσωμάτωσης αυτού του χάρτη στη δική σας σελίδα είναι λίγο πιο περίπλοκη απ’ ότι με τη μέθοδο MyMaps και απαιτεί να αιτηθείτε το δικό σας Google Maps API key, αλλά το GPS Visualizer παρέχει αναλυτικές πληροφορίες.

9 Responses to “Wardriving for dummies…”

 1. DarkHacker | 10/11/2011 at 23:55

  fovero post……….

 2. Paradizze | 05/01/2012 at 12:55

  Αυτό καλό είναι? http://technoshop.gr/product_info.php?products_id=9400

  • praeto | 05/01/2012 at 14:10

   Δύσκολο να κρίνει κάποιος αφού δεν αναφέρει το chipset που χρησιμοποιεί.

 3. Paradizze | 05/01/2012 at 14:22

  Καλώς.Πάντως το άρθρο θα το βάλω σε εφαρμογή μία από αυτές τις μέρες.

  • praeto | 05/01/2012 at 14:26

   You do that! Και να μην ξεχάσεις να μας δείξεις τα αποτελέσματα/συμπεράσματα/χάρτες!

 4. sotiris stilianos | 20/06/2012 at 12:20

  άραγε warcycling γίνεται?

 5. sotiris stilianos | 20/06/2012 at 13:33

  χαίρομαι πάντως που ανεβάσατε το αρθράκι αυτό για να το περάσω στο kindle! Μου άρεσε πολύ και εχθές που έκανα scan με το inssider από το πίσω μπαλκόνι του νέου σπιτιού που νοικιάζω μου έβγαλε 36 δίκτυα. 1 open 4 wep και τα υπόλοιπα wpa… Καιρός να ξαναδουλέψω το “virtual backtrack 5 εξίσου επικίνδυνο με το πραγματικό”.

 6. Sweeters | 18/01/2014 at 23:00

  γεια χαρα και σ΄ευχαριστώ για το άρθρο μιας και κάνω μια εργασία στην για το Warbiking μπορείς να με βοηθήσεις αν το http://www.alza.cz/EN/EN/canmore-gt-730fl-s-d465946.htm
  μπορεί να με εξυπηρετήσει?
  έχω windows 7 και σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω με το NetStumbler το chip λέει είναι SkyTraq

  Σ έυχαριστώ

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων