Το προφίλ μας στο Google Plus
0

Web Development σε περιβάλλον LAMP [μέρος 3]

Σ’ αυτό το μέρος της σειράς θα γνωρίσουμε την αντικειμενοστραφή πλευρά της PHP. Επιπρόσθετα θα μάθουμε να ενσωματώνουμε αρχεία κώδικα μέσα σε άλλα και θα εξετάσουμε τις μεθόδους εισαγωγής δεδομένων από το χρήστη, μέσα από φόρμες HTML. Φυσικά θα δούμε πώς γίνεται και το σχετικό φιλτράρισμα, ώστε να απορρίπτονται οι ανεπιθύμητοι κι ενδεχομένως δόλια τοποθετημένοι χαρακτήρες.

deltaHacker 026 (τεύχος Νοεμβρίου 2013) | Web Development σε περιβάλλον LAMP [μέρος 3]

Η PHP, όπως οι περισσότερες σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού, είναι αντικειμενοστραφής (object oriented). Υποστηρίζει τον ορισμό κλάσεων, μεθόδων και ιδιοτήτων, τη δημιουργία αντικειμένων και, γενικότερα, οτιδήποτε περιμένει κανείς από μια αντικειμενοστραφή γλώσσα. Στη σειρά άρθρων για την εκμάθηση της Python (βλ. deltaHacker 005 έως και 011) ο καλός συνάδελφος sonic2000gr παρουσίασε όλες αυτές τις έννοιες αναλυτικά, ενώ έδωσε και αρκετά παραδείγματα. Έτσι, αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να αναλωθούμε στην επεξήγησή τους. Σημειώστε εδώ ότι υπάρχει κι εκείνη η προσφορά που περιγράφεται στο http://deltahacker.gr/pdf12order: Αν θέλετε να εμβαθύνετε σε αυτές τις έννοιες, μπορείτε να προμηθευτείτε παλιότερα τεύχη και να διαβάσατε τα καταπληκτικά άρθρα του Sonic. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μάθετε και Python ;)

Θα ξεκινήσουμε την περιπλάνησή μας με το βασικότερο συστατικό: τις κλάσεις. Η δήλωση μιας κλάσης ξεκινά με τη λέξη κλειδί class, ακολουθούμενη από το επιθυμητό όνομα. Αμέσως μετά ανοίγει ένα μπλοκ κώδικα, εντός του οποίου ορίζονται τα συστατικά της κλάσης: Οι μέθοδοι και οι ιδιότητες. Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 026 (τεύχος Νοεμβρίου 2013).

Το μηνιαίο περιοδικό deltaHacker είναι πλέον ηλεκτρονικό! Μάθετε για τις νέες, απίστευτες τιμές και κάντε τώρα την παραγγελία σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Σύνδεση

Αρχείο δημοσιεύσεων